2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mangótól tiszta lesz a vizünk?

„A mangóhéj jelentheti a megoldást a talajokat és vizeket szennyező olajkiömlések problémájára” –  jelentették be a Dél-ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint az egzotikus gyümölcs héjából készült kivonattal fenntartható és környezetbarát módon lehet eltakarítani az olajszennyeződéseket.

Az ausztrál szakemberek szerint a mangóhéjkivonat oxidáció révén képes lebontani az olajkiömlésekben lévő mérgező anyagokat, nem hagyva mást maga után, mint tisztított talajt és oldott vasat.

A tanulmányt vezető Biruck Desalegn Yirsaw kiszárított, összezúzott, felforralt és átszűrt mangóhéj felhasználásával hozott létre nanorészecskéket, amelyeket összekevert vas-kloriddal, majd az eleggyel sikerült eltávolítania a méreganyagok 90 százalékát a szennyezett talajból. A kivonat ráadásul

99 százalékban eltávolította a mérgező krómot a szennyezett vízből, fenntartható és környezetbarát megoldást kínálva az olajfoltok problémájára.

A mangó fontosabb gyümölcs, mint azt korábban gondoltuk Fotó: Pixabay

Yirsaw szerint mivel a mangó héja gazdag bioaktív összetevőkben, ezért felmerült a gondolat, hogy a belőle készülő vas nanorészecskék talán hatékonyabban működnek oxidáció során. A nanorészecskék kitűnően szerepeltek a vizsgálatokban és még egy mesterségesen előállított másolatukat is túlszárnyalva távolították el a mérgező anyagokat az olajfoltokból.

Neked ajánljuk
Szennyvíztisztítás: az algák hozhatják el a rég várt megoldást? Vízgőzt fedeztek fel egy Föld-szerű bolygó légkörében Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam