2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar vízipari innováció sikere Hollandiában

Több tízezer ember szennyvizét is képes megtisztítani az a bio-szennyvíztisztító, amely a koningshoeveni trappista apátság területén, magyar fejlesztés nyomán valósulhatott meg – mondta Áder János köztársasági elnök a közmédiának, miután hollandiai látogatása zárásaként felkereste a létesítményt pénteken. Az innovatív víztisztító eljárást kifejlesztő Biopolus egyike azoknak a magyar cégeknek, amelyek sikeresen aknázták ki az eddigi Budapesti Víz Világtalálkozók nyújtotta lehetőségeket a hazai vízipari innovációk nemzetközi bemutatkozásához és piacra jutásához.

A magyar Biopolus cég bio-szennyvíztisztító üzeme a Tilburghoz közeli koningshoeveni trappista apátságban Fotó: MTI

Áder János a holland királlyal való találkozó után kereste fel az egyedülálló, magyar fejlesztésű víztisztító létesítményt. A technológia kapcsán az államfő kiemelte: ez bio-szennyvíztisztító egészen más elvek szerint működik, mint a hagyományos létesítmények, lévén növényeket és algát használ fel a víz megtisztításához. Mint rámutatott:

ez az innovatív, környezetkímélő technológia ipari és kommunális szennyvíz tisztítására is alkalmas, az eljárás gyorsabb és hatékonyabb is a hagyományosnál.

Áder János példaként említette, nagy kérdés a szennyvíz megtisztításakor, hogy a gyógyszer- vagy vegyszermaradványokat sikerül-e eltávolítani. Ezzel az eljárással erre is mód van – hangsúlyozta. A magyar államfő külön örömét fejezte ki, hogy a Biopolus  egy magyar innovációval olyan piacra tört be, ahol külföldről nehéz megjelenni, Hollandia ugyanis több évszázados vízkezelési gyakorlattal rendelkezik. Áder János felidézte azt is, hogy a cég először a Budapesti Víz Világtalálkozón mutatkozott be, és az, hogy jelen vannak, ennek a találkozónak az eredménye, hisz ott léptek ki a nagyvilág elé.

2016 után 2019-ben is a Millenáris ad majd otthont a Budapesti Víz Világtalálkozónak

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a magyar fejlesztésű szennyvíztisztító nem túl nagy területen 20 ezer ember, azaz „egy nagyobbacska város” szennyvizét képes megtisztítani. Az államfő által elmondottak szerint komoly perspektívát jelent, hogy a nagy múltú vízkultúrával rendelkező Magyarország most egy innovatív technológiával is meg tudott jelenni a nemzetközi vízipari piacon. Hollandiában referenciát szerezni, lehetőséget kapni, reményt nyújt arra is, hogy ez a technológia Európa más városaiban, a világ más részén is megjelenjen. Áder János örömének adott hangot annak a tervnek kapcsán, mely szerint egy éven belül megvalósulhat egy következő beruházás Eindhovenben, ami már kifejezetten a városi szennyvíztisztítással foglalkozik.

A tervezett magyar fejlesztés része az is, hogy a szennyvízben lévő energiát és a szennyvíziszapban lévő anyagokat is hasznosítani kívánják. A cél egy körforgásos technológia megteremtése, azaz, hogy a szennyvízből minden használható anyagot kinyerjenek és újrahasznosítsanak.

Ez nagyon jó és előremutató megoldás lehet, különösen a fejlődő országokban, ahol a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a folyókba, tavakba, elszennyezve azokat a vízforrásokat, amelyeket a mezőgazdasági művelésben, vagy a lakosság ellátására használnának – mutatott rá Áder János, hozzátéve: ha ezt meg tudják előzni, akkor sok további bajt lehet megakadályozni.

Neked ajánljuk
Egy magyar vállalkozásnak köszönhetően most már 1,5 deciliter víz is elég az autómosáshoz Egy magyar vállalkozásnak köszönhetően most már 1,5 deciliter víz is elég az autómosáshoz Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria) A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam