2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar vízipari innováció sikere Hollandiában

Több tízezer ember szennyvizét is képes megtisztítani az a bio-szennyvíztisztító, amely a koningshoeveni trappista apátság területén, magyar fejlesztés nyomán valósulhatott meg – mondta Áder János köztársasági elnök a közmédiának, miután hollandiai látogatása zárásaként felkereste a létesítményt pénteken. Az innovatív víztisztító eljárást kifejlesztő Biopolus egyike azoknak a magyar cégeknek, amelyek sikeresen aknázták ki az eddigi Budapesti Víz Világtalálkozók nyújtotta lehetőségeket a hazai vízipari innovációk nemzetközi bemutatkozásához és piacra jutásához.

A magyar Biopolus cég bio-szennyvíztisztító üzeme a Tilburghoz közeli koningshoeveni trappista apátságban Fotó: MTI

Áder János a holland királlyal való találkozó után kereste fel az egyedülálló, magyar fejlesztésű víztisztító létesítményt. A technológia kapcsán az államfő kiemelte: ez bio-szennyvíztisztító egészen más elvek szerint működik, mint a hagyományos létesítmények, lévén növényeket és algát használ fel a víz megtisztításához. Mint rámutatott:

ez az innovatív, környezetkímélő technológia ipari és kommunális szennyvíz tisztítására is alkalmas, az eljárás gyorsabb és hatékonyabb is a hagyományosnál.

Áder János példaként említette, nagy kérdés a szennyvíz megtisztításakor, hogy a gyógyszer- vagy vegyszermaradványokat sikerül-e eltávolítani. Ezzel az eljárással erre is mód van – hangsúlyozta. A magyar államfő külön örömét fejezte ki, hogy a Biopolus  egy magyar innovációval olyan piacra tört be, ahol külföldről nehéz megjelenni, Hollandia ugyanis több évszázados vízkezelési gyakorlattal rendelkezik. Áder János felidézte azt is, hogy a cég először a Budapesti Víz Világtalálkozón mutatkozott be, és az, hogy jelen vannak, ennek a találkozónak az eredménye, hisz ott léptek ki a nagyvilág elé.

2016 után 2019-ben is a Millenáris ad majd otthont a Budapesti Víz Világtalálkozónak

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a magyar fejlesztésű szennyvíztisztító nem túl nagy területen 20 ezer ember, azaz „egy nagyobbacska város” szennyvizét képes megtisztítani. Az államfő által elmondottak szerint komoly perspektívát jelent, hogy a nagy múltú vízkultúrával rendelkező Magyarország most egy innovatív technológiával is meg tudott jelenni a nemzetközi vízipari piacon. Hollandiában referenciát szerezni, lehetőséget kapni, reményt nyújt arra is, hogy ez a technológia Európa más városaiban, a világ más részén is megjelenjen. Áder János örömének adott hangot annak a tervnek kapcsán, mely szerint egy éven belül megvalósulhat egy következő beruházás Eindhovenben, ami már kifejezetten a városi szennyvíztisztítással foglalkozik.

A tervezett magyar fejlesztés része az is, hogy a szennyvízben lévő energiát és a szennyvíziszapban lévő anyagokat is hasznosítani kívánják. A cél egy körforgásos technológia megteremtése, azaz, hogy a szennyvízből minden használható anyagot kinyerjenek és újrahasznosítsanak.

Ez nagyon jó és előremutató megoldás lehet, különösen a fejlődő országokban, ahol a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a folyókba, tavakba, elszennyezve azokat a vízforrásokat, amelyeket a mezőgazdasági művelésben, vagy a lakosság ellátására használnának – mutatott rá Áder János, hozzátéve: ha ezt meg tudják előzni, akkor sok további bajt lehet megakadályozni.

Neked ajánljuk
Télen még több menhelyi állat szorul segítségre Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Áder János meglátogatta a VízŐrt alkalmazó mintagazdaságot Kenyában Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban Elkészült az ivóvíz védelmében szorosan nyomon követendő új anyagok első listája
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam