2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít

Beth Koigi már elnyerte az EDF fiatal afrikai újítóknak kiírt nagydíját, nemrég pedig a brit Royal Academy of Engineering Africa Prize for Engineering Innovation díjára leginkább esélyes jelöltjei közé került. Nem hiába. A fiatal zseninek ugyanis sikerült vizet előállítania a levegőből. 

A rangos elismerésért a Szaharától délre fekvő afrikai országok fiatal újítói vetélkednek.
Az esélyesek között lévő 27 éves kenyai mérnöklány találmányának lényege, hogy  a levegő páratartalmát ivóvízzé alakítja át. 

Beth Koigi abból indul ki, hogy a levegőben, szerte a világon, hatszor több víz van, mint az összes édesvizű folyóban. Vagyis

itt van egy lehetőség azoknak a szegény országoknak, ahol állandó probléma az egészséges ivóvíz hiánya.

Beth Koigi, a fiatal feltaláló Fotó: Twitter/Swiss Water Entrepreneurship Pact

Beth Koigi a kenyai elit tagjaként egyetemre járt, de a kollégiumban poshadt és szennyezett volt a víz. Ezen emlékek alapján alkotta meg első lepárlóberendezését, amely az

58 százalékos páratartalmú levegőből naponta 10 liter ivóvizet nyer ki, és a rendszerben van egy tisztító szűrő is.

Jelenleg a Majik Water nevű cég gyártja a lepárlóberendezést. A találmány másik előnye, hogy gazdaságos. A tervek és az első kísérletek szerint ugyanis egy mindössze 400 wattos napelemmel, továbbá némi technológiai tökéletesítéssel már napi 100 literre növelhető a tiszta ivóvíz mennyisége, és közben a literenkénti előállítási ár kevesebb mint egy dollárcent. 

Neked ajánljuk
Trópusi vihar pusztít Houstonban A génszerkesztéssel szarvatlanított marhák átörökítik utódaikba a szarv hiányát Lamborghini, kipufogó nélkül Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam