2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lesz a Holdból víz

A NASA szakemberei egy olyan kémiai folyamattal rukkoltak elő, amely lehetővé teszi, hogy a Hold és a napszél révén víz jöjjön létre. A kutatás eredményei nagy áttörést jelenthetnek a jövőbeni űrmissziókra nézve. 

A  NASA számítógépes kutatói program segítségével szimulált egy olyan kémiai folyamatot, amelynek során a napszélként ismert töltött részecskeáramlatok másodpercenként 450 kilométeres sebességgel záporoznak a Hold felszínének elektronjaira, kölcsönhatásukban hidrogénatomok, a víz alapelemei keletkeznek.

„A hidrogénatomok vándorolhatnak a felszínen és összekapcsolódhatnak a Hold talajának szilícium-dioxidjában található, bőségesen jelen lévő, kötött oxigénatomokhoz, hidroxil-molekulát képezve, mely a víz alkotóeleme” – közölte a amerikai űrkutatási hivatal.

„Minden kőzetben megvan a potenciál, hogy vizet képezzen, főleg a napszél hatására”

– magyarázta William Farrell, a NASA Goddard Űrközpontjának plazmafizikusa.

Létrejöhetnek a víz összetevői a Hold felszínén Fotó: Pixabay

Az Orenthal James Tucker tudós által vezetett kutatócsoport követte a hidrogénatomok életciklusát a Holdon, és megerősítette azt a feltételezést, amely szerint a napszél a kémiai reakciók elsődleges hajtóereje.

A tanulmány szerint, mivel a napszél folyamatosan éri a Hold felszínét, megszünteti a szilícium, a vas és az oxigén kötéseit. Ennek hatására oxigénatomok maradnak hátra, melyek készen állnak arra, hogy hidrogénatomokhoz kapcsolódjanak. Valószínűleg a Hold egyenlítőjén kevesebb hidrogén található, mivel az itt elhelyezkedő hidrogénatomokat feltölti energiával a Nap, és kiszöknek az exoszférába. A NASA szerint így jóval valószínűbb, hogy a sarkvidékeken alakul ki víz.

Farrel kifejtette: a kutatás eredményei szerint az űrben minden napszélnek kitett szilíciumtömeg alkalmas víz képezésére; ez pedig jó hírt jelent az emberiség távoli űrt felfedező missziói számára.

Neked ajánljuk
Egy magyar vállalkozásnak köszönhetően most már 1,5 deciliter víz is elég az autómosáshoz Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria) Elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez Amikor megfordítjuk az esernyőt
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam