2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lesz a Holdból víz

A NASA szakemberei egy olyan kémiai folyamattal rukkoltak elő, amely lehetővé teszi, hogy a Hold és a napszél révén víz jöjjön létre. A kutatás eredményei nagy áttörést jelenthetnek a jövőbeni űrmissziókra nézve. 

A  NASA számítógépes kutatói program segítségével szimulált egy olyan kémiai folyamatot, amelynek során a napszélként ismert töltött részecskeáramlatok másodpercenként 450 kilométeres sebességgel záporoznak a Hold felszínének elektronjaira, kölcsönhatásukban hidrogénatomok, a víz alapelemei keletkeznek.

„A hidrogénatomok vándorolhatnak a felszínen és összekapcsolódhatnak a Hold talajának szilícium-dioxidjában található, bőségesen jelen lévő, kötött oxigénatomokhoz, hidroxil-molekulát képezve, mely a víz alkotóeleme” – közölte a amerikai űrkutatási hivatal.

„Minden kőzetben megvan a potenciál, hogy vizet képezzen, főleg a napszél hatására”

– magyarázta William Farrell, a NASA Goddard Űrközpontjának plazmafizikusa.

Létrejöhetnek a víz összetevői a Hold felszínén Fotó: Pixabay

Az Orenthal James Tucker tudós által vezetett kutatócsoport követte a hidrogénatomok életciklusát a Holdon, és megerősítette azt a feltételezést, amely szerint a napszél a kémiai reakciók elsődleges hajtóereje.

A tanulmány szerint, mivel a napszél folyamatosan éri a Hold felszínét, megszünteti a szilícium, a vas és az oxigén kötéseit. Ennek hatására oxigénatomok maradnak hátra, melyek készen állnak arra, hogy hidrogénatomokhoz kapcsolódjanak. Valószínűleg a Hold egyenlítőjén kevesebb hidrogén található, mivel az itt elhelyezkedő hidrogénatomokat feltölti energiával a Nap, és kiszöknek az exoszférába. A NASA szerint így jóval valószínűbb, hogy a sarkvidékeken alakul ki víz.

Farrel kifejtette: a kutatás eredményei szerint az űrben minden napszélnek kitett szilíciumtömeg alkalmas víz képezésére; ez pedig jó hírt jelent az emberiség távoli űrt felfedező missziói számára.

Neked ajánljuk
Zöldenergiás vízszabályozót szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért A legeltetés mint védekezés Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam