2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

335 milliárd tonna évente

Egyre rémisztőbb adatok látnak napvilágot a klímaváltozással kapcsolatban. Most egy nemzetközi vizsgálat mutatott rá arra, hogy nemcsak Grönland és az Antarktisz jégtakarói olvadnak, de a gleccserek is jeget veszítenek –mint kiderült, évente mintegy 335 milliárd tonnát.

A vizsgálatokhoz a gleccserfigyelő világszolgálat átfogó adatbankját is felhasználták, amelynek létrehozásához a világ több száz kutatója hozzájárult műholdas elemzéseivel.

A tanulmány elkészítése során világszerte több mint 19 ezer gleccser jégvastagságának változásait rekonstruálták. 

1961 óta összesen több mint 9 ezer milliárd tonnányi jeget veszítettek a gleccserek Fotó: Pixabay

A mérések rávilágítottak az évenkénti ingadozásokra, a műholdas adatok pedig eközben lehetővé tették, hogy több évre vagy évtizedre vonatkozóan meghatározzák a teljes jégveszteséget. Ebből kiderült, hogy

a globális vízszint emelkedéséhez legnagyobb mértékben Alaszka gleccsereinek olvadása járult hozzá.

Az Alpokban, a Kaukázusban és Új-Zélandon lévő gleccserek szintén nagy mennyiségű jeget veszítettek, az óceánok vízszintjének emelkedésében azonban viszonylag kis felületük miatt kisebb szerepet játszanak.

Globálisan az elmúlt 30 évben a gleccserek tömegvesztesége jelentősen megnőtt. Jelenleg világszerte 335 milliárd tonnát veszítenek évente. Ez az olvadás évi egy milliméterrel növeli a globális vízszintet. Így a gleccserek elolvadt jege 25-30 százalékát adja a globális vízszint aktuális emelkedésének.

Neked ajánljuk
Egy magyar vállalkozásnak köszönhetően most már 1,5 deciliter víz is elég az autómosáshoz A hőség a norvég gleccsereket sem kíméli Rózsaszín algával etetnék a teheneket, hogy ne büfögjenek annyi metánt A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam