2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Muszáj megoldást találni a szennyvízkérdésekre

A Földön 4,5 milliárd embernek nincs hozzáférése vízöblítéses vécéhez, pedig a Fenntartható Fejlesztési Célok ezt a problémát is fókuszba helyezték. Lehetséges megoldásokból szerencsére nincs hiány.

A klímaváltozás révén egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárás miatt egyre kiszámíthatatlanabb a hozzáférésünk a vízhez. Ez a szennyvízellátást is veszélyezteti, akár az aszály miatt nincs elegendő víz a vécék öblítésére, akár az árvizek támadják meg a szennyvízhálózatokat, a legrosszabb esetekben kimosva azok tartalmát a földbe, a talajvízbe, valamint a folyók, tavak vizébe sodorva. Nemrég pedig itt írtunk arról, hogy 1,8 milliárd ember olyan vizet iszik, amelybe emberi ürülék kerülhet.

Az ENSZ által deklarált Fenntartható Fejlesztési Célok (SDG) egyik pontja szerint

higiénikus szennyvízellátást kellene biztosítani annak a 4,5 milliárd embernek is, akik jobb híján a szabadban kénytelenek elvégezni a dolgukat, mert nincs hozzáférésük vízöblítéses vécékhez.

Az SDG-cél teljesítése Indiában dől el, hiszen ott  a legnagyobb az alapvető higiéniához való hozzáféréssel nem rendelkezők száma. 

Szakemberek szerint a helyben keletkező szennyvizet helyben kell hasznosítani, nem pedig nagy távon átívelő vízvezetékrendszereket építeni. A termőföldnek nagy szüksége van az emberi ürülékben és a vizeletben lévő tápanyagokra. Léteznek azonban más hasznosítási módok is.

4,5 milliárd embernek nincs hozzáférése vízöblítéses vécéhez Fotó: Pixabay
  • Biogáz: az emberi ürülék biogázzá alakítása annyi értéket adhat a gazdaságnak, amit 9,5 milliárd dollár értékű földgáz képest nyújtani, állítja az ENSZ Egyetem jelentése.
  • Víz nélküli vécék: a Bill és Melinda Gates Alapítvány évek óta keresi a megoldást arra, hogyan lehet víz nélküli mobil vécéket gyártani és telepíteni a gazdaságilag elmaradott régiókba, kiküszöbölve ezzel a szennyvízhálózatok építését.
  • Brikett: a Sanivation Kenyában mobilvécé-konténereket helyez ki az emberek otthonába, majd bizonyos időközönként begyűjti belőle az ürüléket, amit kiszárít, és  brikettet készít belőle. Ez a szénbrikett alternatívájaként fűtésre használható.
  • Vizelettrágya: a svájci VUNA Projectnek sikerült előállni egy megengedhető árú, víz nélküli rendszerrel, amely a vizeletet alakítja trágyává.
  • Víz nélküli piszoár: az indiai Ekam Eco Solutions startup találmánya a Zerodor nevű víz nélküli piszoár, amellyel évi 50 000-150 000 liter vizet lehet megspórolni.
Neked ajánljuk
Hidropanel: ivóvíz, korlátlan mennyiségben a levegőből Újdonság a biológiai víztisztításban A jegybank csatlakozik az ENSZ felelős banki működést előmozdító kezdeményezéséhez Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam