2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napfénnyel tisztítaná a vizet a szegedi találmány

A nanotechnológia és a fotokatalitikus eljárások ötvözésével olyan víztisztító berendezésen dolgoznak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), mely milliók életére lehet kihatással a jövőben: kivonja a szennyezés jó részét a vízből. A kutatók úgy tervezik, idén novemberben előállnak a prototípussal.

A világ édesvízkészleteit a mezőgazdaság, az ipar és a polgári túlhasználás és kibocsátás egyaránt veszélyezteti, mert az emberi tevékenység különbözőféleképpen, de szennyezi a vízkészleteket.

Szegeden olyan berendezés prototípusának kifejlesztésén dolgoznak, amely képes lehet a nyugati világban a mezőgazdaság és a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait eltávolítani az édesvizekből

– közölte az intézmény. A cél érdekében az SZTE munkatársai együttműködnek az indiai Amity Egyetem (Noida) kutatócsoportjával, valamint hazai ipari partnerekkel.

Indiában sokszor folyók partján színezik és mossák a ruhákat, így a textilipar jelentős szennyezést okoz a vízkészletekben Fotó: shutterstock.com

Idehaza és Európában a mezőgazdasági szermaradványok és felhalmozódásuk, míg Indiában a textilipar szerves vegyületei okoznak gondot a vízkészletben. Azonban ugyanilyen probléma, és erről rendszeresen lehet olvasni a sajtóban, hogy az európai vizekben jelentős mértékű benzodiezapin-bomlástermékek, vagy éppen a fogamzásgátlókból a tisztított szennyvízen át az édesvizekbe jutó hormonmaradványok találhatók – emlékeztet az SZTE közleménye. Utóbbiak egyértelműen a lakossági vízterhelés miatt jutnak a vizeinkbe, és a szegedi egyetem reményei szerint a víztisztító-fejlesztés képes lehet ezen szermaradványok eltávolítására is a vizeinkből.

Itthon a mezőgazdasági szermaradványok okoznak gondot a vízkészletekben Fotó: shutterstock.com

Az idén november 30-ig tartó – 55,5 milliós magyar–indiai kutatási támogatást elnyert –projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké való fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják. 

Neked ajánljuk
Hazai innováció: kagylókkal a szennyezett víz ellen Íme a szerkezet, amellyel felére csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Naperőműpark épül Kabán -57 fokos reggel Szibériában (videóval)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam