2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A találmány, amely tízezreknek ad ivóvizet

Az emberek évezredek óta próbálják a tengervizet ivóvízzé alakítani, de ez a folyamat általában igen sok energiát emészt fel. Egy új sómentesítő rendszer azonban elhozhatja a rég várt megoldást: a GivePower ugyanis napi 75 000 liter friss ivóvizet képes előállítani napenergia segítségével. 

Az előrejelzések szerint 2025-re világ lakosságának fele él majd vízhiányos területeken – ezért is kaphat fontos szerepet a GivePower technológiája, melyet egy nonprofit szervezet Kenyában, egy tengerparti közösségben tesztelt. A találmány napi 75 000 liter friss ivóvizet tudott előállítani.

Ez a mennyiség elég 25 ezer ember számára, és további előnye, hogy a rendszer működtetése is gazdaságos.

„Muszáj volt találni egy módot arra, hogy fenntartható módon távolítsuk el a vizet az óceánból” – mondta Hayes Barnard, a GivePower elnöke.

Barnard reméli, hogy egyre több hasonló létesítmény nyílik majd meg a világ minden táján, melyek tiszta, friss vizet biztosítanak azoknak, akik számára napi nehézséget okoz a ivóvíz beszerzése.

Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte az emberek egyharmada nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez, ráadásul 2025-re várhatóan a világ népességének fele csak szennyezett vízzel rendelkező területeken fog élni.

A kezdeményezést támogató nonprofit szervezet főként a napenergia-rendszerek építésére koncentrál annak érdekében, hogy villamos energiát biztosítson a fejlődő világban. A GivePower eddig több mint 2650 helyszínre telepített napenergia-hálókat.

Neked ajánljuk
Íme a szerkezet, amellyel felére csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat Hazai innováció: kagylókkal a szennyezett víz ellen Rengeteg áldozata van az indonéz árvizeknek Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam