2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyvíztisztítás: az algák hozhatják el a rég várt megoldást?

Még mindig óriási problémát jelent az élelmiszeripar által termelt szennyvíz kezelése. A jelenlegi módszerek ráadásul nemcsak rendkívül költségesek, de a környezetnek sem tesznek jót. Olasz tudósok azonban most egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely megoldást jelenthet a problémára. 

Egy olaszországi üvegházban a kutatók olyan algákat termesztenek, amelyek elnyelik a növekedéshez szükséges tápanyagokat. A szakemberek szerint a költségbeli és környezetvédelmi követelményeknek egyaránt megfelelhet az új technológia. 

Silvio Mangini kutató meg van győződve arról, hogy

a fotoszintézis folyamata nem csupán a szennyezett víz okozta kárt csökkenti, de értékes forrást is képes belőle csinálni.

A tiszta, iható ivóvíz korunk egyik legnagyobb kincse Fotó: Pixabay

„A projektben alkalmazott mikroalga-folyamat a tejiparból származó vizet használja fel. Ezt a vizet tisztítani kell, mielőtt a második szakaszba érne, amelyben a mikroalgákat kineveljük. A betakarítási folyamat után pedig az egyik oldalon megjelenik a lecsapolt víz, amely szemmel láthatóan tiszta, mentes a szennyeződéstől, másfelől pedig ott a biomassza, amely rendkívül értékes termék” – magyarázta a Saltgae projekt műszaki menedzsere.

Napfény, szén-dioxid és szennyvíz – ez minden, amire az algáknak szükségük van a növekedéshez. 

„Elvileg a szennyvíztisztításban felhasznált energia 50-70 százalékát takarítjuk meg. Ez kevesebb energiafogyasztást és kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent” – emelte ki Robert Reinhardt műszaki menedzser.

A kutatás célja, hogy az európai gyártelepek közelében újabb és újabb algakultúrákat termesszenek, kitaposva az utat egy körforgásos gazdaság irányába.

Neked ajánljuk
Ivóvizet – ködből, felhőből, jéghegyből A NASA is támogatja a magyar Puli Space vízszimatoló találmányt Idegenhonos kagylók hasznosításán dolgoznak a Balatonnál Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam