2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországnak köszönhetően százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában

A Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter afrikai vízügyi miniszterekkel tárgyalt; magyar technológiák segítségével százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke.

A sajtófőnök emlékeztetett: az elmúlt években a magyar vízügyi vállalatok komoly eredményeket értek el az afrikai kontinensen.

Ghánában, a 2,5 millió lakosú Kumasi városában 2019 tavaszán megkezdődött az első magyar szennyvíztisztító telep építése, amely több mint 100 ezer ember életminőségét javítja jelentősen

azáltal, hogy csökkenti a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződését, valamint a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedéseket – magyarázta Paczolay Máté.
Mint kiderült, Szijjártó Péter és Cecilia Abena Dapaah ghánai vízügyi miniszter tárgyalásán a ghánai tárcavezető elismerését fejezte ki a magyar vízügyi szakembereknek.

„Az afrikai országban két újabb víztisztítási projektet is magyarok valósíthatnak meg” –tette hozzá.

Szijjártó Péter miniszter fogadta az ugandai vízügyi minisztert   Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

 A KKM sajtófőnöke arról is beszámolt, hogy Szijjártó Péter és Sam Cheptoris ugandai víz- és környezetügyi miniszter megbeszélésén áttekintették a 16 millió euró összértékű nemzetközi gazdaságfejlesztési együttműködési program megvalósítását. A program része a Rwamwanja menekülttábornak biztosítandó víztisztító berendezés, így legalább

200 ezer ember jut majd tiszta ivóvízhez a magyar víztisztító egységek segítségével a legnagyobb ugandai menekülttáborban.

„Uganda a migráció szempontjából kulcsfontosságú, az országban élő menekültek száma meghaladja a másfél milliót, így a magyar víztisztítási technológiák komoly segítséget jelentenek az országnak” – emelte ki Paczolay Máté.

Szijjártó Péter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Európának az az érdeke, hogy Afrika népességmegtartó ereje és képessége növekedjen. Uganda ebből a szempontból kiemelt partner, hiszen a kelet-afrikai térség stabilitását garantálhatja.
A Rwamwanja menekülttábor víztisztító berendezését még az idén üzembe helyezik.

Szijjártó Péter találkozott továbbá Ahmed Abdullah Mohammed Al Shehhi ománi vízügyi miniszterrel. A tárcavezetők a többi között áttekintették a két ország energia- és vízügyi együttműködését. 

Neked ajánljuk
Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak Jönnek a Xiaomi elektromos autói Újabb autógyártó fordul a fenntartható anyagok felé Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam