2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengervízből ivóvizet állít elő a magyar találmány

A Budapesti Víz világtalálkozón több figyelemre méltó magyar találmány is bemutatkozott, ezek a globális vízhiány megelőzésére kínálnak megoldásokat. Az egyik hazai cég például tengervízből állít elő ivóvizet úgynevezett tengervíz-sótalanító technológiával. Az eszközt Tunéziában már használják.

A magyar fejlesztésű sótalanító konténer egy halászhajó-kikötő és egy katonai támaszpont számára biztosít ivóvizet a mindennapokban – mesélte Kiss Adrián, a Hungarian Water Technology Corporation ügyvezetője az M1-nek adott interjújában.

A konténer segítségével előállított ivóvíz a lakosságot is kiszolgálja, de azt sem szabad elfelejteni, hogy erre a részre érkezik a legtöbb afrikai bevándorló is – tette hozzá.

A tapasztalatok és a visszajelzések alapján,

míg eddig körülbelül csak 5–6 hónapnyi ivóvíz volt elérhető a kikötőben és környékén, addig a technológia segítségével az év minden napján lehetőség van arra, hogy ivóvízhez jussanak az emberek

– hangsúlyozta Kiss Adrián. 

A találmány tengervízből állít elő ivóvizet Fotó: Pixabay

A konténer jelenleg 150–500 fő vízellátását biztosítja, ezért szeretnének kialakítani egy olyan hálózati vezetéket, amely a későbbiekben eléri a líbiai–tunéziai határátkelőt, ahol körülbelül húszezer lakosú települést is kiszolgálna.

A magyar cég egy másik projektet is sikerre vitt a Fülöp-szigeteken. A technológia egy raklapokra szerelt víztisztító, amely olyan területeken nyújt majd segítséget, ahol valamilyen természeti katasztrófa, például hurrikán, cunami vagy földrengés tönkreteszi a település vízellátását. 

Forrás: Hidrofilt Kft/Youtube
Neked ajánljuk
Mennyi víz van a Földön? (videó) Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam