2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai innováció: kagylókkal a szennyezett víz ellen

Napjainkban az iható víz a legnagyobb érték. Ezért is van kiemelten fontos szerepe annak az újabb hazai innovációnak, amely a kagylók segítségével tisztítja meg a vizet. A prototípust jelenleg Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik. 

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás, az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft. konzorciuma.

A prototípus megalkotásához az S+H Portfolio Zrt. csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 programban, amely a projekt teljes költségvetésének a 70 százaléka, a fennmaradó részt önerőből finanszírozták.

A fejlesztés elsősorban a vegyi szennyezés kiszűrésére szolgál, álló- és folyóvizekben.

Kagylókkal tisztít vizet egy magyar vállalkozás
Fotó: Pixabay

A prototípus egy 400 négyzetméteres, egymáshoz kapcsolódó, a vízfelszínen úszó moduláris beton úszóelemekből áll, amelyek között ketrecekben helyezték el a vizet biológiailag tisztító kagylókat. A kialakított technológia több tonna kagyló megtartására képes. 

A telepeken elhelyezett kagylók egyedenként és óránként körülbelül 0,3-0,7 liter vizet képesek átszűrni a tájékoztatás szerint.

Neked ajánljuk
Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Ez az alternatíva is megoldást jelenthetne a vízhiányra A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam