2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A termálvíz teheti zöldebbé a villanyautókat

Az Európai Unió a klímavédelmi vállalásainak teljesítésében, illetve az európai városok levegőjének tisztábbá tételében fontos szerepet szánna az elektromos járműveknek, ám az energiatároló egységeikhez kellő lítium bányászata jelenleg nem fenntartható. A problémára a termálvíz nyújthatna zöldmegoldást. 

A lítium a különböző ásványok és sók mellett geotermikus kutakban is fellelhető, és a sós geotermikus folyadékból történő kinyerése minimális környezeti lábnyommal jár. Míg a tradicionális eljárások során párologtatással jutnak lítiumhoz, addig a geotermikus kutakból való kinyerés során a felszínre szivattyúzott vizet a fémhez hozzájutás után visszajuttatják a kéregbe. 

Fotó:Shutterstock

Egy geotermikus erőmű az áram- és hőtermeléssel egy időben lítiumot vagy más nyersanyagokat is termelhet, méghozzá szén-dioxid-kibocsátás nélkül.

Ez azt jelenti, hogy az energiaellátás dekarbonizálása költséghatékonyabban hajtható végre.

Európában már több országban is zajlanak feltárások olyan geotermikus kutak találásának reményében, melyek lítiumot tartalmaznak. A legtöbb kitermelhető forrás egyelőre úgy néz ki, hogy Németországban és Franciaországban van. Utóbbiban a német–francia határon fekvő Soultz Sous-Forêt településénél lévő termálvíztározóból becslések szerint

évente ezerötszáz tonnányi lítium-karbonátot lehetne kinyerni, ami az ország igényeinek 10 százalékát fedezhetné.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
TávVíz: új, intelligens, zöldenergiával működik, és magyar Fogy a jég a jegesmedvék körül Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam