2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb találmány a tiszta ivóvízért

Az Egyesült Államok Hadseregének és a Rochesteri Egyetem közös kutatócsapata létrehozott egy kiemelkedő nedvszívó képességekkel rendelkező „antigravitációs” alumíniumpanelt, amely napenergia felhasználásával tudja megtisztítani a szennyezett vizet. 

Az új technológia keretében a felhasznált fémtáblán ultrarövid femtoszekundumos lézerimpulzusokkal sűrű barázdákat hoznak létre. A művelet folyamán a felület a formai átalakulás mellett mélyfekete árnyalatúvá válik.

A beavatkozás az anyagot nagymértékben nedvszívóvá alakítja. Mivel a szerkezet vertikális irányban is rendkívüli erővel tudja magába szippantani a vizet, a fejlesztők az „antigravitációs” jelzővel ruházták fel az eszközt.

Szurokfekete tónusának köszönhetően a panel több energiát gyűjt be a Napból, amelynek nagy részét meg is tudja tartani, hogy a vizet felmelegítse.

Fotó: Rochesteri Egyetem

A rendszer különlegessége, hogy képes a víz festék-, vizelet, nehézfém-, tisztítószer- és glicerintartalmát emberi fogyasztás szempontjából biztonságos szint alá szorítani.

A találmány a megbízható ivóvízforrásokban szegény területek lakóinak életét is radikálisan megkönnyítheti.

Neked ajánljuk
Óriási kutatóállomás épül a Karib-tenger mélyén Magyar találmány biztosít kiváló minőségű ivóvizet Tunézia elszigetelt területein Dr. Csath Magdolna közgazdász a járvány utáni világról Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam