2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyvízből főznek sört

A kanadai Calgary egyik kézműves sörgyártója, a Village Brewery és a Calgary Egyetem kutatói, valamint a Xylem Technologies víztechnikai cég újrahasznosított szennyvízből főzött sörrel rukkolt elő. A projekttel azt akarják bemutatni, hogy a tisztított szennyvíz miként segíthet a vízhiány kezelésében.

A szennyvizet a Calgary Advancing Canadian Water Assetsban (ACWA) kezelték különböző innovatív technológiákkal, beleértve a fordított ozmózist (RO) és a nanoszűrést. Ezt követően elemezték, hogy a tisztított szennyvíz megfelel-e az előírásoknak, például a kórokozókra vonatkozó követelményeknek, valamint a kanadai ivóvízirányelveknek.

A szennyvízből készült sör készítésének ötlete viccnek indult, de a Xylem és az ACWA hamarosan már az együttműködésről tárgyalt.

„Azt mondtuk: nos, tudunk újrahasznosított vízből sört készíteni, hiszen megvan hozzá az összes technológiánk és a kapacitás is, már csak egy üzem kell”– mesélte Christine O’Grady, az ACWA programigazgatója. Az ACWA megkereste a Village Breweryt, akik nyitottak voltak az együttműködésre. 

Fotó: Riley Brandt/University of Calgary/The Canadian Press

Jackson Stuart, a sörgyár marketingmenedzsere szerint ugyan számukra is meglepetés, de

a sörnek valóban ugyanolyan íze van, mintha klasszikus módon, folyó vízből készült volna.

Az egyetlen különbség a sör elkészítésében az, hogy a víz nem a csapból, hanem tartályokban érkezett. A végeredmény egy telt, kissé gyümölcsös ízű világos sör lett, amely az avatóünnepség vendégeinek nagyon ízlett.

Fotó: Shutterstock

A sörfőzdék 1 liter sörhöz általában 10 liter vizet használtak fel, ezt a modernebb gyárak ma már 3 literre csökkenhetik. Ha azonban figyelembe vesszük az előállításához szükséges árpa és komló termelését, a szám akár 180 liter (!) vízre is emelkedhet literenként – ezért is lehet nagy jelentősége az újfajta technológiának.

Neked ajánljuk
Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam