2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyvízből főznek sört

A kanadai Calgary egyik kézműves sörgyártója, a Village Brewery és a Calgary Egyetem kutatói, valamint a Xylem Technologies víztechnikai cég újrahasznosított szennyvízből főzött sörrel rukkolt elő. A projekttel azt akarják bemutatni, hogy a tisztított szennyvíz miként segíthet a vízhiány kezelésében.

A szennyvizet a Calgary Advancing Canadian Water Assetsban (ACWA) kezelték különböző innovatív technológiákkal, beleértve a fordított ozmózist (RO) és a nanoszűrést. Ezt követően elemezték, hogy a tisztított szennyvíz megfelel-e az előírásoknak, például a kórokozókra vonatkozó követelményeknek, valamint a kanadai ivóvízirányelveknek.

A szennyvízből készült sör készítésének ötlete viccnek indult, de a Xylem és az ACWA hamarosan már az együttműködésről tárgyalt.

„Azt mondtuk: nos, tudunk újrahasznosított vízből sört készíteni, hiszen megvan hozzá az összes technológiánk és a kapacitás is, már csak egy üzem kell”– mesélte Christine O’Grady, az ACWA programigazgatója. Az ACWA megkereste a Village Breweryt, akik nyitottak voltak az együttműködésre. 

Fotó: Riley Brandt/University of Calgary/The Canadian Press

Jackson Stuart, a sörgyár marketingmenedzsere szerint ugyan számukra is meglepetés, de

a sörnek valóban ugyanolyan íze van, mintha klasszikus módon, folyó vízből készült volna.

Az egyetlen különbség a sör elkészítésében az, hogy a víz nem a csapból, hanem tartályokban érkezett. A végeredmény egy telt, kissé gyümölcsös ízű világos sör lett, amely az avatóünnepség vendégeinek nagyon ízlett.

Fotó: Shutterstock

A sörfőzdék 1 liter sörhöz általában 10 liter vizet használtak fel, ezt a modernebb gyárak ma már 3 literre csökkenhetik. Ha azonban figyelembe vesszük az előállításához szükséges árpa és komló termelését, a szám akár 180 liter (!) vízre is emelkedhet literenként – ezért is lehet nagy jelentősége az újfajta technológiának.

Neked ajánljuk
Zöldenergiás vízszabályozót szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam