2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez az alternatíva is megoldást jelenthetne a vízhiányra

A vízhiány egyre súlyosabb problémát jelent, ezért mielőbb alternatív megoldásokat kell találni. A sótalanítás az egyik legelterjedtebb módszer, ráadásul a tudósok nemrég arra is rájöttek, hogyan lehetne a membránokat  akár 40 százalékkal hatékonyabbá tenni a víz szűréséhez szükséges energia szempontjából. 

„A fordított ozmózis folyamatában a membránokat széles körben használják a víz tisztítására, de még mindig sok mindent nem tudunk róluk” – mondta Manish Kumar, az austini Texasi Egyetem környezetvédelmi mérnöke a ScienceAlert online tudományos portálnak. „Ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott, tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hat, a vízmolekulák a hígabb oldatba áramlanak, és a töményebb oldat koncentrációját növelik” – magyarázta. 

A membránok áttekintése érdekében Kumar és munkatársai egy úgynevezett multimodális elektronmikroszkópos technikát alkalmaztak. Mint kiderült, a 

a kémiai összetétel elemzését a 3D térképezéssel kombinálva modellezték, hogy lássák, mennyire hatékonyan tisztítható a víz.

Fotó: Shutterstock

A kutatást az a megfigyelés indokolta, hogy a vastagabb membránok gyakran jobban teljesítenek a sótalanításban. A modellezés feltárta, hogy a membránon lévő inkonzisztenciák és a „holt zónák" nagyobb szerepet játszottak, mint a vastagság. A tudósok szerint a membránok sűrűsége egyenletesen oszlik el, és több víz kevesebb energiával tisztítható, ami nagyobb hozzáférést biztosít a technológiához.

Az édesvízkezelés az egész világon döntő kihívássá válik. Kritikus fontosságú a tiszta víz rendelkezésre állása, különösen azokon a területeken, ahol nem biztosított.

– hívta fel a figyelmet Enrique Gomez, a Pennsylvania Állami Egyetem vegyészmérnöke.

Fotó: Shutterstock 

Jelenleg körülbelül 16 ezer sótalanító üzem működik a világon. Az édesvíz előállítása létfontosságú nemcsak a közegészségügy szempontjából, hanem a mezőgazdaságban és az energiatermelésben is. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam