2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszabadíthatjuk a mikroműanyagoktól a vizeket

A mindenhol megjelenő mikroműanyagok túlnyomó része a ruhákból származik, azonban egy új módszer elektromos úton képes lebontani őket.

A mikroműanyagok az egész bolygón megtalálhatók az Északi-sarktól a tevék bélrendszeréig. A probléma egyik legfőbb oka, hogy a mosás során a ruhákról leváló műszálak a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülnek, ahol a poliészter-, akril- és nejlonszálak további mérgező anyagokat szívnak magukba, majd tengeri élőlények emésztőrendszerén keresztül bekerülnek a táplálékláncba.

Minden mosással mikroműanyagok jutnak a vizekbe Fotó: Shutterstock

Egy új eljárás nem csupán elfogja a mikroszálakat, hanem egy elektrooxidációnak nevezett folyamat során megsemmisíti őket. – Elektródákkal hirdoxilgyököket generálunk, hogy megtámadjuk a mikroműanyagokat. A folyamat környezetbarát, mert szén-dioxiddá és vízzé bontja a mikroműanyag-darabokat, és ezek nem mérgezők – magyarázza Patrick Drogui elektrotechnikus, a módszer feltalálója.

A kísérletek során a kutatók bórral szennyezett gyémántot és titándiódákat alkalmaztak 26 mikrométeres polisztirol golyókkal mesterségesen szennyezett vízben. A mérések szerint a hat órán át tartó elektromos kezelés során a műanyagok 89 százaléka lebontódott. A módszer több ponton további fejlesztésre szorul, például valódi szennyvízen alkalmazva is működnie kell. Az is nagyot lendítene az eljárás széles körű elterjedésén, ha a gyémántot olcsóbb anyaggal lehetne helyettesíteni.

– A jövőben a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha minden mosógépbe beépítenének ilyen mikroszál-mentesítő készülékeket. Ha a forrásnál alkalmazzuk, ahol nagyobb a mikroműanyagok koncentrációja, hatékonyabb a lebontás – magyarázza Drogui.

Jelenleg a Föld szennyvizeinek 80 százaléka kezelés nélkül kerül vissza a környezetbe. A szennyvíztisztítók a 20 mikrométernél nagyobb részecskék 90 százalékát eltávolítják, de az így kifogott mikroműanyagokkal is kell kezdeni valamit.

A probléma egyik megoldása az lenne, ha nem kerülnének műszálak a ruhákba, ehhez azonban gyökeres változásra lenne szükség a ruhaipar működésének minden szintjén a gyártástól a kereskedelemig.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam