2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyvíz: forradalmi megoldások régi problémákra

Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosításának új módszerein dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói uniós támogatással, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Soproni Egyetem szakembereivel együttműködve – adta hírül az MTI.

A szakemberek tematikus kutatói hálózatot alapítottak, amely elsősorban másodnyersanyagok – hulladékok és maradékanyagok – hasznosításának lehetőségeit vizsgálta alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett.

A projekt során az SZTE munkatársai kombinált megközelítéseket dolgoztak ki a szűrési eljárások hatékonyságának növelésére, emellett nanotechnológiai megoldásokkal öntisztuló membránokat fejlesztettek.

Megvizsgálták a szennyvíziszapok hasznosításának lehetőségeit,
és kimutatták, hogy a komposztált szennyvíziszap talajjavító készítményként alkalmazható.

A szennyvízkezelés lenyűgöző fejlődésen megy keresztül, a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén például élő növények gyökérzete tisztítja a szennyvizet  Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A szennyvízben található gyógyszermaradványok lebontására fénnyel katalizált nanokompozitokat fejlesztettek, illetve erre a célra mikrobákat is izoláltak.

A kutatók továbbá olyan biotechnológiai eljárásokat dolgoztak ki, amelyek segítségével a környezetet és a talajvizet akár évtizedekig terhelő ipari olajszennyezések és a zsíros élelmiszeripari hulladékok is lebonthatók.

Bizonyították azt is, hogy számos új biomasszatípus és növényi maradvány felhasználható biogáztermelésre, így csökkenteni lehet a növényi maradványok
szén-dioxid-kibocsátását, és ki lehet váltani a fosszilis eredetű energiahordozókat.

Neked ajánljuk
Sok objektív bizonyíték van az emberi idegrendszer és a galaxis közötti hasonlóságra A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam