2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar fejlesztésű technológiával a gyógyszermentes vizekért

A környezetünkbe kerülő, és már az élővizekből is kimutatható gyógyszerhatóanyagok kockázatai világszerte foglalkoztatják a kutatókat és a döntéshozókat. Az itthon e területen indított átfogó projekt keretében mára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények és technológiai fejlesztések születtek.

A gyógyszerszármazékok környezeti előfordulásának hazai kutatását és a fejlesztések elindítását a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP) keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozta 2016 és 2019 között. A projektben a konzorciumvezető CSFK mellett a gödöllői Szent István Egyetem, az Aquaprofit Zrt. és az UTB Envirotec Zrt. vett részt, a kifejlesztett tesztek, eljárások és termékek pedig saját brandet alkottak: a CLEAREADY a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozó Vízipari Szakkiállításán mutatkozott be először a hazai és nemzetközi szakmának, valamint a nagyközönségnek – számolt be róla korábban az elkh.hu.

Dr. Kondor Attila Csaba, a projekt vezetője, valamint Szalai Zoltán, a Sedilab laborvezetője ismertetik a projektet Forrás: ELKH – Eötvös Loránd Kutatási Hálózat/YouTube.com

A projekt első szakaszában a hazai gyógyszerhelyzet felmérése céljából 111 különböző gyógyszerhatóanyag előfordulását és ezek egészségügyi, illetve ökológiai kockázatait vizsgálták a kutatók Budapesten és környékén. Több mint 1000 mintát gyűjtöttek be felszíni és felszín alatti vizekből, tisztítatlan és tisztított szennyvizekből, üledékekből, valamint a vízi élővilágból. A keresett anyagok 75 százalékát találták meg a tisztított szennyvízben, bár a szennyvíztisztító eljárások jelentősen csökkentették ezek mennyiségét. Az elfolyó, használt termálvizekből is kimutattak gyógyszerhatóanyagokat, de csak sokszor a befogadó vízfolyásokénál is kisebb koncentrációban.

A Dunában a 111 hatóanyagból 52 volt kimutatható, ebből a parti szűrésű kutak vizébe 32 jutott át. Az ivóvízbázisban már csak rendkívül szórványosan, csupán néhány ng/l koncentrációban bukkantak fel a vizsgált vegyületek. A további tisztítási és fertőtlenítési eljárásoknak köszönhetően ezeknek is csak egy töredéke juthat el a csapokig.

Hormonokat a kutatók egyáltalán nem találtak a nyersvíz- és csapvízmintákban, ezek csak a felszíni vizekben voltak kimutathatók. Így kimondható, hogy a gyógyszermaradványok jelenleg még nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ökológiai következményeik azonban már lehetnek, így hosszú távon mindenképpen az eltávolításuk, kiszűrésük a cél.

A projekt során új adszorbenseket teszteltek Fotó: CLEAREADY

Ezért a projekt második szakaszában a konzorciumi partnerek a környezetbe jutott hatóanyagok és más mikroszennyezők mennyiségének csökkentését célzó fejlesztésekbe kezdtek, nemzetközileg is piacképes termékek előállításában működtek együtt. 2019-ben indultak el azok a laboratóriumi kutatások, amelyeknek keretében a szakértők költséghatékony és környezetbarát vízkezelési megoldásokat kerestek, olyan alternatív, biztonságos szűrési technológiákat, amelyek később nagy volumenben is alkalmazhatók lesznek a szennyezett víz gyógyszerszármazék-mentesítésére.

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke kialakított egy transzgenikus zebradánió halfajon alapuló gyorstesztet, amely alkalmas a vizek ösztrogénhatású vegyületeinek gyors kimutatására. A Földrajztudományi Intézet és az Aquaprofit Zrt. közös szűrőtöltet-kutatásai azt célozták, hogy egyes, különösen perzisztens gyógyszermaradványok olcsón, természetes anyagok, például komposztált zöldhulladékból keletkezett kis szemcseméretű szerves törmelékek, talajalapú szerves anyagok vagy bioszén segítségével legyenek eltávolíthatók a vizekből. Az UTB Envirotec Zrt. pedig szennyvíziszapból fejlesztett olyan tápoldatot, amely a gyógyszerszármazékok koncentrációját jelentősen csökkenti  – írtuk korábban a Budapesti Víz Világtalálkozó tapasztalatait összegezve.

Megszületett a termékek királynője, a mikroszennyezőket eltávolító szűrőrendszer, a CLEAREADY MASS Fotó: CLEAREADY

A CLEAREADY márkanéven belül azóta megszületett a termékek királynője is, a különböző mikroszennyezőket zöldhulladék-keverékek és bioadszorbensek segítségével költséghatékonyan, környezetkímélően és 90 százalékos hatékonysággal eltávolító szűrőrendszer, a CLEAREADY MASS.

Neked ajánljuk
Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam