2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem sci-fi: 500 Lebegőt küldenek kémkedni a világ vizeire

A tengerek és óceánok vízkészlete felbecsülhetetlen érték, ezért egy globális óceán-biokémiai kutatási projekt keretében 500, Lebegő névre keresztelt robotot bocsátanak ki a déli után most az északi félteke vizeire is, hogy ezekkel monitorozzák a vízi ökoszisztémák állapotát.

A Global Ocean Biogeochemistry Array (GO-BGC) a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) 2021 márciusában indult kutatása, melyben Lebegő névre keresztelt, tenger alatt úszó robotokkal végeztetik el az óceánok folyamatos biokémiai elemzését.

„A bolygó déli féltekéjének óceánjait már évek óta kutatják ilyen lebegő megfigyelő robotokkal, most az új projekt keretein belül kiterjesztik alkalmazásukat az északi félteke vizeire is” – írja a GO-BGC kapcsán a raketa.hu. A kutatási projekt vezetői tavaly ősszel jelentették be, hogy 53 millió dolláros támogatást kaptak a robotúszóflotta globális telepítésére.

A robotokat számítógép vezérli, emellett hidraulikával működő eszközökkel és különféle érzékelőkkel lettek felszerelve, és a víz savasságát, sósságát, hőmérsékletét, a nyomást, az oxigén-, és a nitrátszintet mérik majd 10 napos ciklusokban.

A kutatók az R/V Thomas G. Thompson fedélzetén készülnek vízre bocsátani a GO-BGC robotúszóflotta egyik úszóját Fotó: Andreas Thurnerr/GO-BGC

Egy kilométer mélyen mérnek egy héten át, majd két kilométeres mélységig merülnek, azután a felszínre jönnek, hogy műholdas kommunikáció segítségével továbbítsák a begyűjtött adatsorokat a MBARI laboratóriumaiba.

„A Lebegők adatait ingyenesen lehívhatják a kutatóintézetek, az iskolák, sőt a politikai döntéshozók vagy az ő szakértőik is, hogy még pontosabb óceánmodellek készülhessenek”

– idézi a raketa.hu George Matsumotót, a MBARI oktatási vezetőjét.

A kutatók 5 év alatt fogják az 500 Lebegőt szabadon ereszteni Fotó: Andreas Thurnerr/GO-BGC

A pénzt az amerikai kongresszus által az 1950-es években életre hívott független szövetségi tudományos szervezet, a Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) ítélte oda, a kutatást végző konzorcium résztvevői a MBARI mellett a Washingtoni Egyetem (UW), a Kaliforniai Egyetemen működő Scripps Institution of Oceanography (SIO), a Woods Hole Óceanográfiai Intézet (WHOI) és a Princetoni Egyetem.

A legfrissebb eseményeket a projekt Twitter-oldalán lehet követni.

Neked ajánljuk
Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje Erdősítés robotdinoszauruszokkal? (videóval) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam