2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ivóvíz a levegőből gyorsan és egyszerűen?

A klímaváltozás miatt bolygónk számos területét vízhiány és elsivatagosodás fenyegeti, ezért sokan dolgoznak már rajta, köztük az amerikai DARPA, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásért és fejlesztésért felelős ügynöksége is, hogyan lehetne ivóvizet gyártani a semmiből. Pontosabban a levegőből.

Harmatpontnak nevezzük azt a hőmérsékletet, amelyen a levegőben lévő vízgőz kondenzálódik, és vízcseppek jelennek meg. Alacsony relatív páratartalom esetén a harmatpont is alacsony, így a jelenlegi eljárásokkal a száraz vidékeken vagy nagyon sok energia, vagy nagyon sok idő kell a víz kinyeréséhez.

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) az Atmospheric Water Extraction (AWE) programja keretében most 14 millió dollárt ad a GE Research kutatóinak, hogy fejlesszenek ki egy olyan rendszert, amely a fenti problémákat legyőzve csapol vizet a levegőből. Méghozzá iható vizet.

A tervek szerint a könnyen mozgatható készülék naponta 150 katonát lenne képes ellátni ivóvízzel

írja a Defense One hírportálon megjelent cikk.

Az új, könnyen mozgatható készülék naponta 150 katonát lesz képes ellátni levegőből lecsapolt ivóvízzel Fotó: shutterstock.com

„David Moore, a GE Research projektvezetője szerint a víz szállításával járó logisztikai költségek a vártnál jóval magasabbak, ami – különösen a veszélyes háborús övezetekben – komoly veszteségeket okoz. Az új berendezés azonban egy könnyen szállítható, kompakt eszköz, amely hatékonyan lecsapolja a vizet a levegőből” – fogalmaz a raketa.hu a GE Research közleménye alapján.

A kaliforniai Berkeley Egyetem csapata vezeti a szorbens anyagok fejlesztését
a Dél-Alabama Egyetem támogatásával, amely méréseket végez majd annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő anyagot válasszák a készülékhez.

A Chicagói Egyetem szakértői mesterséges intelligencia (AI) által irányított molekuláris szűrőeszközökkel járulnak hozzá a fejlesztéshez.

Eközben a GE Research egy rendszerbe integrálja a szorbens anyagot, az AI-t, és így tovább, valamint megtervezi a 3D nyomtatott eszközt magát – derül ki a közleményből.

Neked ajánljuk
TávVíz: új, intelligens, zöldenergiával működik, és magyar A hétköznapitól eltérő, szuperhajlékony jeget hoztak létre kínai tudósok Fogy a jég a jegesmedvék körül Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam