2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hétköznapitól eltérő, szuperhajlékony jeget hoztak létre kínai tudósok

Li-min Tungnak, a kínai Csöcsiang Egyetem kutatójának és kollégáinak sikerült olyan jeget alkotniuk, ami minden korábbi próbálkozás eredményénél hajlékonyabb lett: az eddigi legnagyobb rugalmasság, amelyet kísérleti jégnél mértek, 0,3 százalék volt.

Ezt most jelentős mértékben túlszárnyalták, az új érték 10,9 százalék lett. A vízjég rugalmasságának elméleti határa 14 és 16,2 százalék közé tehető – írja a telex.hu a New Scientist tudományos híroldalon megjelent cikk alapján. A jéggel dolgozó kutatócsapat a Science folyóiratban publikálta eredményeit.

A Csöcsiang Egyetem tudósai (Zhejiang University, ZJU) a kísérlethez jégmikroszálakat hoztak létre.

Ez itt a jég, ahogy mi ismerjük, méghozzá padra fagyott jég Fonyódon, a Balaton-parton 2021 februárjában Fotó: MTI/Varga György

Vízgőzt vezettek egy −50 Celsius-fokos kamrába, majd a vízmolekulákat egy elektromos mezővel egy volfrámtűhöz vonzották, ahol azok néhány mikrométer átmérőjű jégrostokká kristályosodtak. Ezután a kamrát −70 és −150 fok közé hűtötték, és ekkor mérték meg, mennyire lettek rugalmasak a szálak.

A jégszálak könnyedén hajlíthatók lettek, az erő megszűntével pedig visszapattantak eredeti állásukba.

Ez itt az újfajta rugalmas jég, amely csaknem kör alakúra tud hajolni, majd visszaugrik az eredeti alakjába, anélkül, hogy eltörne Forrás: New Scientist/YouTube.com

Szuperhajlékony jégszálaikat vizsgálva a tudóscsapat felfedezte, hogy hajlítgatás után egy újfajta, sűrűbb jég is megjelent az eredeti szálakban.

A tudósok szerint a nyomóerő válthatta ki az anyag transzformációját. Ezzel talán sikerült közelebb jutni az anyagváltozások megértéséhez. A jégszálak fényáteresztő képességének is lehetne gyakorlati haszna, bár mivel csak speciális körülmények között léteznek, az alkalmazásuk legalábbis nehézkes volna.

Neked ajánljuk
Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam