2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járda, amely szivaccsá változik nagyvárosi villámárvizek idején

Az Aquipor startupcég porózus burkolatot hozott létre az egyre intenzívebb viharok és felhőszakadások utáni egyre gyakoribb városi villámárvizek kezelésére. A klímaválság egyik velejárója ugyanis, hogy ilyen villámáradások okoznak károkat, ölnek meg embereket Nyugat-Németországtól a texasi Houstonig.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban közölt tanulmány szerint az 1988 és 2017 közötti időszakban, részben az éghajlati válság miatt, megnövekedett az intenzív esőzések száma, amelyek az Egyesült Államokban 2,5 milliárd dolláros többletkárokat okoztak – részletezi a greendex.hu az Independent cikke alapján.

Fülöp belga király és felesége, Matild királyné látogatást tesz az árvíz sújtotta Pepinsterben, Belgiumban 2021. július 16-án Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az egyik ok, ami miatt a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék nem tud elfolyni a nagyvárosokban, az a járdákat, utakat és parkolókat borító burkolat. A probléma megoldására az Aquipor olyan alternatív anyagot fejlesztett, amelynek kicsi lyukai átengedik az esőt. Az anyag pórusai annyira aprók, hogy az esővízzel utazó gallyak, levelek és hulladékdarabok nem tudják eltömíteni azokat.

A startup az általuk fejlesztett anyaggal járdákat és parkolókat borítana be a jövőben, ám egyelőre még magánterületeken végeznek teszteket. Ha működőképesnek bizonyul az új burkolat, és valóban ellensúlyozni tudja az egyre hevesebb és gyakoribb esőzéseket azáltal, hogy a talajba vezeti a csapadékot, akkor sokkal kedvezőbb árfekvésűvé teheti a városok felkészítését a klímaváltozásra.

Neked ajánljuk
Szőlőmetszés télen és kora tavasszal (videó) Itt a világ első teljesen elektromos, autonóm teherhajója Jól szerepelt a Škoda új elektromos autója Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam