2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korallzátonyok megmentésén dolgozik egy magyar dizájner

Holló Dávid ipari formatervező és a hawaii Lori Nishikawa olyan mesterséges korallzátonydizájn létrehozását tervezik, amely felgyorsítja és jobban skálázhatóvá teszi a korallok telepítését, így nagyobb esély nyílhat a világ egyik legveszélyeztetettebb ökoszisztémájának megmentésére – írja a qubit.hu.

A cikk felidézi, hogy egy tavaly februári oceanográfiai konferencián a kutatók arra jutottak, hogy a 22. századra még abban az esetben is eltűnik a zátonyok 70-90 százaléka, ha sikerül megtisztítani a tengereket. A legnagyobb gondot ugyanis az egyre melegedő tengervíz okozza, azt pedig nem lehet gyorsan kihűteni. Világszerte jó páran vannak azonban, akik megpróbálkoznak a korallzátonyok megmentésével: közéjük tartozik Holló Dávid és Lori Nishikawa.

Kevés idő maradt a megmentésükre Fotó: Pixabay, Galen Hsieh

A korallzátonyok azért fontosak, mert az egészségüktől függ a tengeri állatvilág mintegy 25 százaléka

– körülbelül 4000 halfajnak adnak otthont, terepet szolgáltatnak az ivadékok nevelésére, a halászat és a turizmus révén pedig mintegy 500 millió ember megélhetését biztosítják. Emellett képesek visszafogni a hurrikánok és más természeti csapások tengerpartra gyakorolt hatását.

Hogyan menthetők meg a korallok?

A tudósok egyetértenek abban, hogy ezeket az érzékeny tengeri lényeket csak a klímaváltozást előidéző szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, a hőmérséklet-emelkedés visszafogásával, valamint az óceánok szennyezésének visszafogásával lehet megmenteni. Számos elmélet született már, hogy pontosan mit is kellene tenni a gyakorlatban, Holló Dávid például mesterséges korallzátonyok építésével és korallok telepítésével szeretne segíteni. 

Dávid a Qubitnek elmondta, hogy az eddig használt ilyen módszer rendkívül lassú és munkaigényes, ezért csak kisebb zátonyok kiépítésére és rehabilitációjára alkalmas, viszont a korallzátonyok kipusztulásának mértékét figyelembe véve ipari megoldásokra lenne szükség. Lori Nishikawával erre találták ki rendszerüket, amely lehetővé tenné, hogy a kis koralltöredékeket blokkokban, ragasztás nélkül, legózással lehessen rögzíteni az óceán megfelelő pontjára. 

Mivel Lori Nishikawa a Hawaii-szigetekről származik, annak közelében építenék meg első tesztzátonyukat. Addig azonban hosszú még az út, az első teszteket jövő év végén szeretnék elkezdeni.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam