2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldenergiás vízszabályozót szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű

Nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló, zöldenergiával működő, távvezérlésű vízszabályozót fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. partnercégével, az ID Waternet Kft.-vel együttműködve – számolt be a Figyelő.

A siófoki székhelyű víziközmű-szolgáltató idehaza már szabadalmaztatta a TávVíz nevet kapó találmányt, és a nemzetközi bejegyzés is folyamatban van – ismertette a gazdasági hetilapban Helmeczi Zoltán írása.

A nagy hatótávolságú, távolról irányítható TávVíz eszköz alapfeladata a monitoring.

A szerkezet emellett alkalmas arra, hogy egy előre kifizetett mennyiség mértékéig szavatolja a vízellátást az érintett felhasználók részére, képes jelezni csőtörés esetén, illetve a vezetékben lévő víz mennyiségének és a szolgáltatás időintervallumának szabályozására is használható.

– mondta el Lakatos Edina, a 378 településen több mint 844 ezer ember ivóvízellátását biztosító DRV Zrt. sajtószóvivője. A csőtörésfigyelési funkció azoknak jelenthet nagy segítséget, akik nem laknak folyamatosan egy adott ingatlanban. Ők e-mailben, SMS-ben, egy internetes felületen vagy egy telefonos applikáció segítségével értesítést kaphatnak, ha csőtörés van.

„Ez a rendeltetés kifejezetten a környezettudatos vízfelhasználást segíti elő, hiszen a riasztás után – a hibaelhárításig – a készülék távvezérléssel rögvest elzárja a vizet. Ezzel megelőzhető a felesleges és a felhasználóknak gyakorta jelentős többletköltséget eredményező elfolyás, így az ingatlan és környezete sem károsodik” – hangsúlyozta a szóvivő.

A többségében állami tulajdonú DRV Zrt. mérőkezelési, korlátozási és kivizsgálási osztályának vezetője, Csepeli Csaba a készülék egyik lenagyobb előnyének azt tartja, hogy működéséhez nem kell plusz energiaforrás. A TávVíz rendszere ugyanis a benne található hidrogenerátor segítségével a rajta átáramló víz zöldenergiáját alakítja át elektromos árammá. Ezzel a megújuló erőforrással akár évtizedekig is képes működni, vagyis környezetbarát, sőt a karbantartási igénye is minimális.

Forrás: DRV Zrt./youtube.com
Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam