2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csapvízzel a mikroműanyagok ellen

A mikroműanyagok ma már mindenütt ott vannak: a szennyvízben, az élelmiszerekben, a tengerben, a levegőben, a palackozott vizekben és kisebb mennyiségben a csapvízben is. Korábbi tanulmányok szerint hetente akár egy bankkártyányi mennyiségű mikroműanyagot is elfogyaszthatunk.

A probléma az egész világon jelen van, bár egyes területeken rosszabb a helyzet, mint másutt. Az Egyesült Államokban vagy Indiában például kétszer annyi műanyag kerül a vizekbe, mint Európában.

A Trinity College Dublin (TCD) és a University College Dublin (UCD) kutatói szerint azonban talán kissé torz lehet a felfogásunk erről a folyamatról – írja az origo.hu.

A Chemical Engineering Journal tudományos szaklapban publikált friss tanulmányukban a tudósok azzal érvelnek:

a mikroműanyagok laboratóriumi vizsgálata során gyakran nem veszik figyelembe, hogy a valóságban valójában sosem desztillált vagy ionmentesített vízzel találkozunk, hanem csapvízzel.

A csapvíz nem 100 százalék tiszta H20, ugyanis nyomelemeket és ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot, nátriumot, káliumot, foszfort, rezet, vasat, szelént és cinket is tartalmaz – idézi a hírportál John Bolandot, a kutatás társszerzőjét a ZME Science online tudományos portálon megjelent cikkre hivatkozva.

A csapvíz nem 100 százalék tiszta H20, ugyanis nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz Fotó: LuAnn Hunt fotója az Unsplash-en

Az új kutatás alapján pedig úgy tűnik, hogy a csapvíz képes egyfajta bevonatot, védőpajzsot létrehozni a műanyag háztartási eszközeink felületén, ezzel megakadályozva, hogy a műanyag degradálódjon, szétessen, és mikroműanyag kerüljön a vizünkbe.

A tanulmány szerzői a vízforraló felületén kialakuló barna bevonatot hozzák mindennapi példaként: ez a barna réteg a réz-oxid, amely a csapvízben található rézből képződik, és amely a vízforraló felületét bevonva megvéd bennünket az apró műanyagrészecskék vízbe kerülésétől.

A kutatók következő feladata, hogy laboratóriumi körülmények között hozzák létre ezeket a védőpajzsokat, így ne kelljen a hétköznapi felhasználónak megvárni, amíg természetes úton kifejlődik a háztartási eszközökön a védőbevonat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam