2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medermonitort fejlesztettek Veszprémben

A medermonitor-rendszer felszíni vizeknél használható – mondta el Cserfalvi Tamás, a fejlesztést végző Homér projekt vezető kutatója az MTI-nek. A nyáron elkészült berendezés segítségével eddig nem vizsgálható, de súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók.

A rendszer a mederfenékre telepített hordalékmintázó egységből, a parton lévő mintafogadó és vizsgálóberendezésből, valamint a működést felügyelő távoli központi vezérlőből áll – részletezte Cserfalvi.

Az újszerű felszívási módszert alkalmazó eszköz hiánypótló a hordalék-mintavételezésben, hiszen általa a kis méretű, mozgó részecskék könnyebben kinyerhetővé válnak.

Részben ennek köszönhetően lett keresett a nemzetközi piacon az automata berendezés és a kézi, hordozható változat – tette hozzá a szakember az origo.hu hírportál cikke szerint.

A Vekeri-tó a Kati-ér megduzzasztásával létrehozott tó Debrecen mellett, amely az évtizedek alatt pihenőhelyből kiváló nádas-gyékényes vadvízzé alakult (a kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

A veszprémi kutatók több mint 605 millió forint európai uniós támogatásból dolgozhattak.

A berendezés megépítésében az Aqua-Terra Lab Kft. mellett részt vett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja, a veszprémi Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriuma, a távfelügyeleti funkciókat kidolgozó AperTech Kft. és az analitikai méréstechnika kutatását a Wigner FK-val közösen végző VRIC Nonprofit Kft. is.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam