2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak

Magyar mérnöki bravúr segít kezelni az afrikai vízproblémákat. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón a Pureco-csoport egy már elkészült és két, még folyamatban lévő ghánai szennyvíztisztítási beruházását maketten és VR-szemüvegen keresztül is megismerhetik a látogatók.

A Pureco MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a ghánai fejlesztések közegészségügyi és környezetvédelmi problémákat segítenek orvosolni, és több millió ember életét teszik jobbá. A Pureco-csoport Ghána három legnagyobb vidéki városában, Kumasiban, Tamalében és Takordiban épít szennyvíztelepeket.

Az első, kumasi telep építése 2019-ben kezdődött. A másik két projekttel (Takoradi és Tamale) kapcsolatos szerződést a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón írták alá.

A Pureco által nyújtott megoldás az összegyűjtött szeptikus víz kezelését önállóan oldja meg Fotó: Pureco Kft.

„A fejlődő országok városaiban az összegyűlt szennyvíz mindössze 7–10 százalékát kezelik megfelelően, a többi tisztítás nélkül kerül be a felszíni és felszín alatti vizekbe, amelyek ettől kezdve emberi fogyasztásra alkalmatlanná válnak” 

– idézi a közlemény Horváth Bálintot, a Pureco Kft. ügyvezetőjét.

A szennyvíztelep Kumasiban zöldmezős beruházással épült
Fotó: Pureco Kft.

A már megvalósult kumasi telep költséghatékony, magyar know-how alapján készült tisztítójában a bejövő és a már tisztított szennyvíz paraméterei alapján a tisztítási hatásfok 90–98 százalék. A projekt ezzel az első fenntartható szubszaharai szennyvíztisztítási megoldást jelenti.

Takoradiban és Tamaléban két éven belül készülnek el a telepek. A három ghánai projekt értéke összesen mintegy 30 millió eurót tesz ki.

A fenntartható technológiával épített szennyvíztisztító telep több mint 100 ezer ember életkörülményeit javítja jelentősen Fotó: Pureco Kft.

A közlemény szerint a ghánai befektetők erős nemzetközi versenyben választották végül a magyar technológiát, a megvalósításhoz pedig a magyar EXIM biztosít forrást, vevőhitel-konstrukcióval.

A Pureco meghívására több mint 20 fős delegáció érkezett Ghánából a Planet Budapest 2021 szakkiállításra.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam