2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valamit visz a víz – Saját fejlesztésű drónhajóval végez méréseket az Időkép stábja

Önjáró drónhajó cirkál a Balatonon, automatikusan kerülgeti a vitorlásokat vagy éppen a strandolókat. Első ránézésre játékszernek tűnhet, valójában azonban az Időkép saját fejlesztésű meteorológiai drónhajójáról van szó. Az Időkép csapatának legfrissebb podcastepizódjában erről a különleges, tavaly kipróbált szerkezetről beszélgettek.

Nagy Gergely, az Időkép egyik alapítója és a kutatás-fejlesztés vezetője volt a podcast vendége – írták az adás mellé készült kedvcsináló cikkben.

A meteorológiai drónhajót először 2021 áprilisában bocsátották vízre. Majd 2021 nyarán, egy alapos „felturbózás” után olvashattunk róla újra a meteorológiai szakportálon.

Felturbóztuk a Meteodrón-hajót – adta hírül 2021 nyarán az Időkép Forrás: Időkép/YouTube.com

A hajó akkor háromtörzsű kialakítást és tőkesúlyt is kapott. Utóbbi szerepét egy szappantartóba burkolt akkumulátor játszotta a fejlesztőcsapat bevallása szerint. Megkettőzték a meteorológiai szenzorok legtöbbjét is.

A főárbóc mögött kapott helyet a GRAW vagy Vaisala kalibrált szonda, melyet saját szenzorukkal egészítettek ki, ezek hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást mérnek. A szélirányt és szélsebességet Pitot-cső érzékeli a főárbócon. A szélsebességet a mért légsebességnek és a hajó haladási sebességének vektoriális különbsége adja. A vízhőmérő az Időkép stábjának saját fejlesztése. A hullámok magasságát pedig a robotpilóta beépített, szuperprecíz gyorsulásmérő szenzorainak adataiból lehet kiszámolni – részletezték nyári helyzetjelentésükben.

2014 májusában egy vihar miatt kilépett medréből a Balaton. A drónhajónak viharbiztos, szinte felboríthatatlan kialakítást terveztek, hogy ilyen zord körülmények között is méréseket végezhessen (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Varga György

A vízi drón egy új műfaja a drónoknak, és ebben az Időkép csapata úttörőnek számít – ezzel a gondolattal vezette fel a beszélgetést Nagy Gergely. A friss podcastepizód, amelyből korábban még nyilvánosságra nem hozott részletek is kiderültek az innovációról, ide kattintva meghallgatható. 

Neked ajánljuk
Megoldóképletek emelkedő vízszintre Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam