2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergiával az ivóvízért

A Massachusetts Institute of Technology kutatóinak sikerült előállítaniuk egy olyan sótlanító berendezést, amely olcsóbban és hatékonyabban képes eltávolítani a sót a vízből, mint a korábbi megoldások. Emellett alkalmazható szennyvíztisztításra, illetve orvosi műszerek sterilizálásához szükséges gőz fejlesztésére is.

És ami a legnagyobb fegyvertény: a berendezés működtetéséhez pusztán napenergiára van szükség.

A tisztán megújuló energiával üzemelő passzív napelemes párologtató-rendszert a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai kínai szakértőkkel együttműködve fejlesztették ki, a cél az volt, hogy a hasonló berendezések esetében általában gondot okozó sófelhalmozódás jelenségét kiküszöböljék. A kutatók a Nature Communiocations folyóiratban publikált tanulmányuk szerint

olyan réteges rendszert fejlesztettek a korábbi kanócos megoldások helyett, amelynek tetején a nap melegét elnyelő, poliuretánból készült, perforált sötét anyag található, majd egy vékony vízréteg, maga a megtisztítandó víz következik a perforált anyagréteg fölött. A perforált anyag alatt pedig egy mélyebb, sós vizet tároló tartályt helyeztek el.

A tisztán megújuló energiával üzemelő passzív napelemes párologtató-rendszer olcsón és hatékonyan képes eltávolítani a sót a vízből Forrás: MIT News Office/A kutatók jóvoltából rendelkezésre bocsátott ábra

A kutatók alapos számítások révén 2,5 milliméterben határozták meg a perforált anyagon fúrt lyukak optimális méretét. A lyukak így lehetővé teszik a természetes keringést a melegebb felső vízréteg és az alatta lévő tározó hidegebb vize között. A keringés a fenti vékony rétegből vonja le a sót az alatta lévő sokkal nagyobb víztömegbe, ahol felhígul, és többé nem jelent problémát – magyarázta a kutatás eredményeiről a Science Daily tudományos hírportálon megjelent cikk alapján beszámoló alternativenergia.hu.

A megoldás előnyei közé tartozik, hogy olcsó és hatékony segítséget nyújthat az olyan fejlődő országokban élőknek, ahol gondot jelent a tiszta ivóvíz előállítása, a szennyvízkezelés vagy az eszközök sterilizálása, azonban drágább és bonyolultabb berendezéseket nem engedhetnének meg maguknak, illetve a stabil áramellátással is gondban lennének.

A most kifejlesztett rendszert akár a háztartásokban megtalálható anyagokból is össze lehet állítani – állították a kutatók.

Mivel a világ lakosságának mintegy kétharmadát érinti a vízhiány, az MIT kutatócsoportjának eredményei, amelyekről angol nyelven ide kattintva lehet részletesebben olvasni, nagy jelentőségűek.

Neked ajánljuk
Megoldóképletek emelkedő vízszintre Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam