2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természetes oltóhabbal az erdőtüzek környezetromboló hatásának csökkentéséért

Egyre gyakoribbak lesznek a pusztító erdőtüzek, de egy környezetbarát tűzoltóhab, amelyet Japánban készítenek szappanból, talán hatalmas előrelépést jelent majd, és globális változást hoz a tűzvészek környezeti hatásainak minimalizálásában. A hab egyelőre jól vizsgázik, és egyre többen érdeklődnek iránta.

A japán Kitakjusu városában csak tavaly 10 erdőtűz volt. A helyi tűzoltóság bevetette az oltóhabot, amelyet eredetileg az épülettüzek eloltásához szükséges vízmennyiség csökkentésére terveztek az 1995-ös pusztító kobei földrengés után – hangzik el az Euronews riportjában.

A tűzcsapokat és a víztározókat akkor ugyanis megrongálta a földrengés, és nem volt elegendő víz a rengés nyomán fellobbanó tüzek oltására.

Kitakjusu tűzoltósága most a helyi egyetemmel és egy szappangyártó céggel összefogva tökéletesítette a habot. A speciális oltóanyag természetes eredetű szappanoldat vízbe keverésével készül, és biológiailag lebomlik. Az oltóanyag bekeverésekor nem tud vízcsepp képződni, ezért az ragacsossá válik, és bejut a szövetekbe vagy a fa réseibe.

A Kitakjusu Egyetem vizsgálatai szerint a természetes oltóhab akár 266-szor kevésbé káros is lehet, mint szintetikus társai.

A japán földi védelmi erők (JGSDF) által közreadott légi felvétel a Kamaisiban pusztító erdőtűzről 2017. május 8-án (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/JGSDF

Dr. Kavahara Takajosi, a Shabondama Soap Company szappangyártó cég kutatási és fejlesztési igazgatója bizakodó a habot illetően.

„Adataink szerint a vízfogyasztás az eredeti mennyiség tizenhetedére csökkenthető. Környezeti szempontból is jól vizsgázik, mivel sokkal kevésbé mérgező a halakra és más vízi élőlényekre, mint a szintetikus oltóanyagok. Ráadásul, mivel a környezeti mikroorganizmusok 100 százalékban lebontják, nem marad nyoma” 

– részletezte az Euronews riportjában.

„Reméljük, hogy ennek a habnak a használatával visszafoghatjuk a szén-dioxid-kibocsátást, és nagyban hozzájárulhatunk a klímaváltozással kapcsolatos feladatokhoz” – hangsúlyozta Arita Juicsi, Kitakjusu környezetvédelmi irodájának igazgatója.

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam