2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hosszabb aszályok, több forró nap és masszív kihívások az energiaszektorban

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület friss jelentése kapcsán Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora volt a Másfél fok sajtóklubjának vendége. Beszélt többek között arról, milyen hatással lesz a felmelegedés hazánk csapadékviszonyaira, illetve miért volna fontos az épületek energiahatékony felújítása.

Jelenlegi ismereteink alapján valószínű, hogy már 2040 körül elérjük a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. Kérdés, hogy ezen a ponton meg tudjuk-e állítani a folyamatot – írta a Szeretlek Magyarország a beszélgetésről közölt beszámolójában.

1,5 Celsius-fokos melegedés esetén Európának négy fő kockázati tényezővel kell majd szembenéznie: a gyilkos hőhullámokkal, a mezőgazdaság súlyos visszaesésével, a vízhiánnyal és az áradásokkal.

1,5 és 3 Celsius-fok közötti hőmérséklet-emelkedés esetén Dél-Európában – a klímaváltozással Magyarország is egyre inkább ehhez a régióhoz tartozik majd – 30-40-nel nő majd a forró napok száma. Gyakoribbak lesznek az erdőtüzek, így az erdők nem tudják majd elnyelni a szükséges mennyiségű szén-dioxidot.

Aszály az Alföldön – Megsárgult napraforgótábla 2018-ban Fotó: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

A magyar mezőgazdaság a klímaváltozás egyik nagy vesztese lehet. A megoldás az intenzívebb öntözés volna, a fokozódó vízhiány miatt azonban ez valószínűleg nem lesz megvalósítható. Két héttel is nőhet az aszályos időszakok hossza, a vízhiány pedig nemcsak a lakosság ellátásában és a mezőgazdaságban okoz majd gondokat, hanem a víz- és energiaigényes ipari ágazatokban is – sorolta a beszámoló szerint a professzor.

Ürge-Vorsatz Diána a Szeretlek Magyarország kérdésére elmondta, hogy az olyan rendkívüli helyzetek, mint a mostani háború, illetve a koronavírus-járvány, szolgálhatnak új impulzusokkal. A professzor szerint azonban egy új földgáz-infrastruktúra kiépítése rossz válasz lenne a kihívásokra, mert ugyan függetlenedni lehetne általa az orosz forrástól, ám ez a kibocsátás növekedésével járna.

Az Európai Unióban a földgáz nagy részét fűtésre használják fel, és ennek 80-90 százalékát ki lehetne váltani energiahatékony felújításokkal az épületszektorban. És természetesen nagyobb teret kell adni az alternatív energiáknak – hangsúlyozta Ürge-Vorsatz Diána.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Neked ajánljuk
Megoldóképletek emelkedő vízszintre Kiszáradóban az USA második legnagyobb víztározórendszere Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam