2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új technológiával a hazai patakok és folyók védelméért

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) által vezetett NVKP kutatócsoport két éven át vizsgálta a budapesti agglomeráció kisebb vízfolyásainak gyógyszerszennyezettségét. Az ökológiai terhelés csökkentése érdekében a kutatók új technológiákon dolgoznak a CLEAREADY programban.

A kisebb vízfolyások és vizesélőhelyek rendkívül sérülékenyek, és szennyezésük kihat az ökoszisztéma egészére. Ezért kockázattal járhat, ha a patakokat jelentős antropogén terhelés éri, például amikor szennyvizek vagy szennyvíztisztítók elfolyó vizei jutnak beléjük. Világszerte komoly probléma, hogy még a legkorszerűbb tisztítók sem képesek minden, a vízi ökoszisztémára káros hatóanyagot maradéktalanul eltávolítani 

írja a kutatásról beszámoló Pénzcentrum ez Eötvös Loránd Kutatás Hálózat (ELKH) által kiadott közlemény alapján.

A CSFK által vezetett és többek között az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet részvételével folytatott vizsgálatok során a kutatók a részben urbanizált budapesti várostérség 26 különböző vízfolyásában, összesen 75 mintavételi helyen 141 darab víz- és üledékmintát vettek, és ezekben 111 gyógyszermaradvány jelenlétét keresték – részletezte a közlemény.

A kétéves kutatás eredményei ide kattintva megismerhetők az ELKH honlapján, illetve a főbb adatok a Pénzcentrum fent ajánlott cikkében is megtalálhatók. 

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány a Science of the Total Environment című szaklapban jelent meg, és angol nyelven ide kattintva elolvasható.

Halászó vadkacsák a Rákos-patak zuglói részén (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A patakok vizében és az üledékekben kimutatható gyógyszer-koncentrációnak humánegészségügyi kockázata nincs, azonban egyes hormonszármazékok, gyulladáscsökkentők, antiepileptikumok környezeti kockázatot jelenthetnek a vizesélőhelyekre 

– állapították meg a kutatók.

Ugyanakkor az urbanizáció erősödése, a patakok tisztított és tisztítatlan szennyvízzel való terhelése, illetve a mindezt súlyosbító, egyre gyakoribb alacsony vízhozamok a szennyezettség további növekedéséhez vezethetnek a jövőben – figyelmeztetett rá a közlemény.

A CSFK kutatói ezért új technológiákon dolgoznak a CLEAREADY programban, ennek első eredményeként sikerült kifejleszteniük egy olyan új eljárást, amellyel egyes zöldhulladékok vagy mezőgazdasági melléktermékek átalakíthatók és vízszűrőként hasznosíthatók. A technológia a korábbiaknál költséghatékonyabb módon képes a gyógyszermaradványok eltávolítására, csökkentve az ökológiai terhelést.

Az új eljárásra vonatkozóan a kutatóközpont 2021 végén szabadalmi bejelentést nyújtott be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.

2021 második felében a CSFK a Hegykői Mezőgazdasági Zrt.-vel és a Pannon Egyetemmel közösen támogatást nyert a technológia továbbfejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Piaci KFI pályázati felhívásán.

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam