2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bozóttüzek viselkedését vizsgálja egy új ausztrál laboratórium

Az ausztrál kormány tudományos kutatásokért felelős ügynöksége olyan új laboratóriumot állított fel, amely a bozóttüzek elleni védekezésben és a tüzek utáni helyreállításban nyújthat segítséget. Ausztráliának fel kell készülnie az egyre hosszabb, forróbb és szárazabb tűzszezonokra.

Dr. Larry Marshall, a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) vezérigazgatója az új labor kapcsán hangsúlyozta: a bozóttüzek jelentik Ausztrália számára az egyik legnagyobb kihívást, és a tudomány, az ipar és a kormányzat összefogására lesz szükség, hogy a természeti környezetet, a helyi közösségeket és a tüzek ellen a frontvonalban küzdőket megvédhessék – olvasható a CSIRO által kiadott közleményben.

A 2019-es és 2020-as ausztrál tűzvészekben 34 ember vesztette életét, és több mint 24 millió hektárnyi terület égett le.

Az ausztrál katasztrófaelhárítás (DFES) által közreadott képen bozóttűz tombol a nyugat-ausztráliai Margaret River térségében 2021. december 10-én Fotó: MTI/EPA/DFES/Sean Blocksidge

A National Bushfire Behaviour Research laboratórium március 17-én, csütörtökön nyílt meg Canberrában. A 2,1 millió ausztrál dollár (517 millió forint) értékű létesítményben a bozóttüzek viselkedését vizsgálják, valamint azt kutatják, mi gátolja a tüzek terjedését, és hogyan lehet a legjobban reagálni rájuk – számolt be róla az origo.hu.

Az ABC News riportja Ausztrália új bozóttűzkutató laboratóriumáról Forrás: ABC News (Australia)/YouTube.com

A 2019-es és 2020-as bozóttüzek idején a CSIRO tudósai a tűzvészek helyszínein dolgoztak és gyűjtöttek tapasztalatokat, hogy jobban felkészülhessenek az egyre hosszabb, forróbb és szárazabb bozóttűzszezonokra.

Az új laboratóriumban részletes elemzés céljából ellenőrzött körülmények között tudják a kutatók reprodukálni a bozóttüzeket. A labor munkatársai azért dolgoznak, hogy információkkal vértezhessék fel a tűzoltókat.

Neked ajánljuk
Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam