2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a Civaqua első szakasza

Március végén megkezdődött a Civaqua vízrendezési program kivitelezése Debrecenben. A debreceni Tócó-patak ismét élővíz lesz, ha a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül, a mostani beruházás eredményeként eljut a városba – mondta el Kósa Lajos a helyszínen.

Megkezdődött az ország legnagyobb vízrendezési beruházása – jelentette be az MTI tudósítása szerint Kósa Lajos március 29-én, kedden a munkálatok helyszínén.

A cívisváros volt polgármestere azt mondta, a Tisza vizét Debrecenbe vezető, csaknem 50 éve megálmodott környezetvédelmi beruházás hosszú távon meghatározza majd a városkörnyéki erdők sorsát.

Papp László, Debrecen polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte a program első ütemének elindulását, ugyanis a város területének 34 százalékát teszi ki erdő, amelynek jelenleg nem biztosított a hosszú távú vízpótlása. A Debrecen nyugati részén húzódó Tócó-patak vízhozama másodpercenként 1200 liter lesz, a patak mentén két víztározót is építenek – részletezte a polgármester.

Megkezdődött az ország legnagyobb vízrendezési beruházása, a Debrecen vízutánpótlását biztosító Civaqua program első ütemének megvalósítása, amelynek eredményeként néhány év múlva a Tisza vize élteti majd a Nagyerdőt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A beruházás első üteme megteremti a fizikai kapcsolatot a Tisza és Debrecen között. Ebben a szakaszban a Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program keretében elnyert bruttó 16 milliárd forint forrásból mintegy 16 kilométer hosszú nyílt, illetve fedett csatornát és számos műtárgyat építenek a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi szivattyútelepétől a megyeszékhelyig – sorolta Papp László.

A Civaqua program második ütemében a Tisza vize eljut majd az északkeleti városrészbe is, ami lehetővé teszi a Nagyerdő és a város melletti Erdőspuszták vízutánpótlását. A tervezés 700 millió forint önkormányzati és kormányzati forrásból szintén elindult

– árulta el Balázs Ákos alpolgármester.

Neked ajánljuk
Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Először iskolás csoportokat vár a frissen megnyitott Vizek háza élménypark A harkányi önkormányzat felkészül a csapadékvíz elvezetésére Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam