2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Föld alatti medencerendszert fedeztek fel ausztrál kutatók

Ausztrália keleti partvidéke alatt húzódó, föld alatti víztározó medencerendszert fedeztek fel a Sydney-i Egyetem kutatói. A tanulmány vezető szerzője, Ben Mather elmondta, hogy a hatalmas föld alatti medencék a közelmúltban Ausztráliában lezajlott áradások vizének akár 20 százalékát is felfoghatták.

A tudósok kutatásuk során a víz áramlását szimulálták a három, egymással összefüggő, föld alatti medencében, amelyek több mint 800 km hosszan húzódnak az Ausztrália északi részén fekvő Brisbane és a délen fekvő Canberra között. A kutatás eredményeit és a víz áramlásáról megalkotott modellt a Scientific Reports folyóiratban publikálták – számolt be róla az origo.hu.

Ez a felszín alatti, vízi szupersztráda olyan kőzetrétegekből áll, amelyek a perm korszaktól a triászig terjedő időszak 50–300 millió éves üledékeiből épülnek fel. A sztráda hatalmas mennyiségű vizet szállít nagy távolságokra – magyarázta Mather, aki a Sydney-i Egyetem földtudományi tanszékének a kutatója.

A medencék nemcsak víztárolóként szolgálhatnak heves esőzések idején, hanem aszályos időben segíthetnek a víz nagy távolságra való eljuttatásában is.

A felszíni és a felszín alatti vízforrások össze vannak kötve. A talajvíz kiegyenlítőként működik árvíz és aszály idején, a helyzetnek megfelelően felszívja a vizet, vagy biztosítja a vízellátást – mutatott rá Mather az origo.hu cikke szerint.

Az árvízzel elöntött Ewingsdale Road az új-dél-walesi Byron Bayben 2022. március 31-én Fotó: MTI/EPA/AAP/Jason O'Brien

A medencerendszer akár három méter magas víztömeget is képes szállítani, ami globális rekordnak számít. Az elmúlt két évtizedben a talajvíz szintje viszont 17 méterrel csökkent a mezőgazdasági régiókban, ami arra figyelmeztet, hogy minél több információra van szükség a rejtett vízkészlet fenntartható kiaknázásáról 

– hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője.

A felállított modell alapján a kutatók ezután gyakorlati segítséget akarnak nyújtani a gazdálkodóknak és más vízfelhasználóknak abban, hogy melyikre számíthatnak a föld alatti víztározók közül a saját régiójukban. 

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Még velünk marad kicsit az e-UP Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam