2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az évtized végéig a teljes balatoni térség ivóvízellátása megújulhat

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. felelős vállalatként évek óta kiemelt ügyként kezeli a balatoni regionális infrastruktúra fejlesztését, valamint elkötelezett a fenntartható vízgazdálkodást szem előtt tartó és a klímaváltozás káros hatásait mérséklő beruházások mellett.

Ezt a víziót szolgálja az ivóvízellátás átfogó infrastrukturális fejlesztését célzó beruházás, amelyhez 2022. március végén írt alá 3,2 milliárd forint összegű uniós támogatási szerződést a DRV Zrt.

A most induló fejlesztést a kormány már 2021 decemberében kiemelt projektté nyilvánította – adta hírül a vállalat a honlapján.

A Balaton-régió ivóvízellátása jelenleg nagyobb részben a tó vizét tisztító felszíni vízművekre, kisebb részben a bakonyi karsztvízbázisra és a helyi kis vízművekre épül.

A Balaton vize sérülékeny vízforrás, a víz tisztításához ráadásul fertőtlenítőszerek folyamatos használatára van szükség. Rendkívül magas a Balaton vizét tisztító felszíni vízművek üzemeltetési költsége is. A karsztvizekből ezzel szemben vegyszer alkalmazása nélkül, olcsón állítható elő kiváló minőségű ivóvíz.

A felszíni és a helyi kis vízművek továbbá elöregedtek, jelenleg környezetterhelő módon működnek, és a térség vízvezeték-hálózatával együtt szinte teljes felújításra szorulnak.

A DRV Zrt. által közreadott fotón a fonyódi felszíni vízmű belső tere látható Fotó: DRV

Az évtized végéig megvalósuló beruházás keretében:

  • fejlesztik a nyirádi karsztvízbázisra települt víztermelő létesítményeket,
  • új vízforrásként bekapcsolják a Mura folyót a Balaton déli partján fekvő települések vízellátásába, valamint a zalai és a somogyi termőterületek öntözésébe,
  • ezzel 25 ezer hektáron csökkentik a klímaváltozás miatti aszályok negatív hatásait,
  • valamint a teljes régió ivóvíz-ellátottsága javul majd.

Az újonnan épülő létesítményeket a tervek szerint a meglévőkkel együtt egységes, IOT-alapú rendszerben működtetik majd, vagyis távolról is irányíthatóvá és optimalizálhatóvá válnak, valamint a megújulóenergia-termelő rendszerekkel is együttműködhetnek – hangsúlyozta közleményében a DRV Zrt.

A most aláírt szerződés értelmében a fejlesztés tervezése kezdődik meg. A kivitelezés legkorábban 2024-ben indulhat, és az évtized végére fejeződhet be. 

Neked ajánljuk
Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Először iskolás csoportokat vár a frissen megnyitott Vizek háza élménypark Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: drv.hu
Vissza
Hírfolyam