2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megoldóképletek emelkedő vízszintre

3,6 milliméter. Nem tűnik soknak. Ennyit emelkedik évente a tengerszint. Évtizedek alatt azonban ez akár több százmillió ember életére is kihatással lehet. A felismerést már sok helyen követte tett: blokkláncok, mesterséges homokpadok, úszó városok. Sokféle megoldást tesztelnek már szerte a világon. 

„Az 1880-as évek óta a tengerszint mintegy 23 centiméterrel emelkedett, aminek több mint egyharmada csak az elmúlt 25 évnek tudható be. A globális éghajlatváltozás és a hatalmas gleccserek olvadása miatt ráadásul könnyen lehet, hogy az évszázad végére 1 méterrel magasabb lesz a tengerszint” – idézi a napi.hu a Der Standardot.

A tengerszint-emelkedés nem csupán a tenger- és óceánpartokon élők otthonait, az utakat és az infrastruktúrákat, de még a Föld édesvízkészleteit is veszélyezteti. A szakértők ezért évek óta azon dolgoznak, hogy a leginkább kitett városokat és országokat minél előbb gátakkal, falakkal, jobb csatornarendszerrel vagy új árterek kijelölésével lássák el. Emellett egy sor alternatív megoldási javaslat is született az elmúlt években:

  • Hollandia – ahol nagyjából 9 millióra tehető azoknak a lakosoknak a száma, akik különösen alacsonyan fekvő területeken élnek – a gátépítések mellett olyan stratégiára támaszkodik, amelyben a települések a vízen „úszva” alkalmazkodnak a szintemelkedéshez.
  • Az emelkedő tengerszint és a megnövekedett csapadékmennyiség kezelésének másik lehetséges módja a „szivacsvárosok” kialakítása: itt az esővizet nem a csatornarendszerbe vezetik, hanem a városban található nagy zöld felületek dolga, hogy elnyelje és tárolja azt.
  • Tuvalu egy csendes-óceáni sziget, legmagasabb pontja 4,5 méter. Mivel a sziget a következő évszázadban komoly veszélynek van kitéve, a kormány blokklánccal kívánja megvédeni a szigetország kultúráját és identitását: az ötlet támogatói szerint az ország könyveit, műalkotásait és kulturális hagyományait digitalizálják és a blokkláncra mentik, és minden lakos, függetlenül az esetleges lakóhelyétől, hozzáférhet majd ezekhez az adatokhoz.
Fotó: Pixabay/Zachtleven
Neked ajánljuk
Alacsonyabb a vízállás, de nincs vészhelyzet a Balatonnál A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam