2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fejlesztik Esztergom árvízvédelmét

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint elkészültek az esztergomi védművek kiviteli tervei és a terület erdészeti terve. A tervezést alapos régészeti dokumentáció egészíti ki, a szakértők 63 kutatóárokban, közel 5 ezer négyzetméteren végeztek próbafeltárásokat.

A védmű a Duna és a Kenyérmezei-patak jobb partján, 7,3 kilométeren a mértékadó árvízszintet 120 centiméterrel meghaladó vízállásig nyújt majd védelmet csaknem 25 ezer embernek 

– tudatta Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A belterületi szakaszon mobil árvízvédelmi fallal magasítható mellvédfalat létesítenek. A leginkább veszélyeztetett helyszíneken 180 centiméter magas mobilfalon több átjárási lehetőséget is kialakítanak majd a vízpart és a kikötők megközelítésére.

Légi fotón az esztergomi bazilika Fotó: MTI/Varga György

A prímás-szigeti mellékág torkolatában 5 méteres nyílású árvízkapu, a Szentlélek-patak torkolata fölötti mellékágban zsilip és belvízátemelő szivattyútelep épül, valamint az igazgatóság gátőrtelepét is fejlesztik.

A kivitelezés várhatóan még idén megkezdődik.

Neked ajánljuk
Jolánkai Géza: Vizeinkért Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam