2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

A kamerák segítenek megfékezni az illegális hulladéklerakókat

Jóval több feljelentés születik illegális szemetelők ellen, mióta kamerákkal figyelik a hulladékgyűjtő szigeteket Szegeden.

Hulladék 

Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madarak tojásaiban

A világ legtávolabbi, ősi területeire is eljut a műanyagszemét.

Természet 

A Zselicben harmadára csökkent a rovarok száma

A múlt heti hír szerint a pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyeknek pedig 25 százaléka halhat ki egy évszázadon belül. A kaposvári entomológus és kutató, Ábrahám Levente szerint ez optimista becslés. A Zselicben a rovaroknak talán kicsivel több, mint egyharmada maradt meg a nyolcvanas évekhez képest. 

Hulladék 

A biológiailag lebomló műanyag valóban környezetbarát?

A biológiai úton lebomló műanyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban ezeket a körforgásos gazdaság rendszerében a megfelelő helyen kellene kezelni.

Energia 

Megújulótervek a Shellnél

Felvásárolta a Shell a sonnent, amely vezető szerepet tölt be a háztartások számára biztosított intelligens energiatárolási rendszerek és innovatív energetikai szolgáltatások piacán. 

Természet 

Fán ragadt pumán segítettek a tűzoltók

Egy vadmacskát kellett megmenteniük a tűzoltóknak Kaliforniában. A puma felmászott egy fára, ahonnan nem tudott lemenni.

Víz 

Ezért görbülnek a selfjegek

A selfjég meggörbülése komoly következményekkel járhat: más selfjegek szétesését okozhatja, felgyorsítva a jég elsüllyedését, ami hozzájárulhat a globális tengerszint-emelkedéshez. 

Oktatás 

Újra várja a gyerekeket az ÖKO-Sziget

Idén immár ötödik alkalommal várja az iskolásokat az ÖKO-Sziget, amelyet a víz világnapjához kapcsolódva március 21–22-én szervez meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft.

Közlekedés 

Berlin jelentős adókedvezménnyel támogatja az elektromos cégautókat

Berlin kiterjesztené az elektromos cégautók után járó adókedvezményt, hogy tovább növeljék a zéróemissziós járművek iránti keresletet, s ezáltal javuljon a levegő minősége is.  

Klímavédelem 

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programja több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesíti tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Energia 

Óriási tempóban tempóban terjed a nap- és a szélenergia

A BP kénytelen volt megváltoztatni a megújuló energiaforrásokra vonatkozó prognózisát. Az olajipari óriás 2018-as jelentésében még úgy számolt, 2040-ben a világ áramtermelésének 25 százalékát tiszta energia biztosítja majd, ám az új előrejelzés már mintegy 30 százalékos részarányt jövendöl.

portfolio.hu
Hulladék 

Már lehet regisztrálni az idei „TeSzedd!” -re

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt, március 18-24. között tartó önkéntes szemétszedési rendezvénysorozatra február 18-tól március 3-án éjfélig lehet jelentkezni.

Közlekedés 

Kínában is nőtt a villanyautók iránti kereslet

Kínában már a hetedik egymást követő hónapban csökkentek a benzines és dízeles autóeladások, míg az elektromos és hibrid autók januári értékesítése éves összevetésben 140 százalékkal, 95 700 járműre nőtt. 

Gazdaság 

Több zöld pénzügyi terméket, környezettudatos „bankolást” akar az MNB

Az MNB idén februárban meghirdetett Zöld Programja révén – a rendelkezésre álló jegybanki eszközökkel – Magyarország ökológiai fejlődéséhez, a környezeti eredetű kockázatok csökkentéséhez is hozzá kíván járulni – nyilatkozta Windisch László, az MNB alelnöke az MTI-nek.

Klímavédelem 

Vészesen emelkedik a légkör metántartalma

Drámai mértékben elkezdett nőni az atmoszférában a metán mennyisége, amely az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz.

Klímavédelem 

Egy portál azoknak, akikben ég a tettvágy

A 2019 februárjában indult Kiutak portál elsősorban azoknak szól, akik helyi szinten, más emberekkel összefogva szeretnének tenni egy ökológiailag fenntartható társadalomért és gazdaságért.

Hulladék 

Betétdíjas csomagolási és palackozási rendszer indulhat Törökországban

„2023-ra Törökországban minden italpalackra kiterjesztik a betétdíjas visszaváltási rendszert” – jelentette be Murat Kurum környezetvédelmi és urbanizációs miniszter. A rendszer célja a szárazföldi és a tengeri szennyezés csökkentése.

Agrárium 

A klímaváltozás felforgatja a borászatot, aminek előnyei is lehetnek

Az országos szőlész-borász konferencia legutóbb a hagyomány és az innováció témakörét járta körbe. Szóba kerültek a gombarezisztens szőlőfajták is, ezekről kérdezte az InfoRádió Brazsil Dávidot, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárát, és Gyukli Krisztián balatonfüredi borászt.

infostart.hu
Klímavédelem 

Környezetvédelmi központtá alakítanak egy mexikói börtönszigetet

A szigetet olyan hellyé varázsolják, ahol a kultúráról, a természetről és a környezetről lehet tanulni – jelentette be Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

Természet 

Így zavar be a madaraknak a klímaváltozás

Az InfoRádió beszámolója szerint már megérkezett az első fehér gólya, és fenyőpinty-invázió van Szlovéniában. A madaraknak nem egy-egy hidegebb nap jelenti a gondot, vagy a hirtelen beköszöntött meleg idő, hanem az élőhelyek ökoszisztémájának megváltozása. Átalakul a madarak táplálékkínálata.