2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt

Egy friss a tanulmány felhívta rá a figyelmet, hogy az éghajlatváltozással szaporodó extrém időjárási események és más, szintén a globális felmelegedéshez kötődő jelenségek miatt már most is több a leállás, mint a múlt század végén, és ez a klímamodellek alapján csak egyre rosszabb lesz.

Agrárium 

A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre

A kajszibaracknak a fagy, a meggynek a kivételes hőség ártott idén. Emiatt nélkülözhetetlenné válhat a hazai gyümölcstermesztés – főleg a korai virágzású gyümölcsfajok – átfogó újjászervezése.

Víz 

A szirénákat leszerelték, a digitális riasztás tökéletlen, az ad hoc megoldásokat senki sem érti

A 2002-es elbai, dunai árvizek után hozták létre az Európai Árvízi Figyelmeztető Rendszert, amely már július 10-én, néhány nappal a németországi áradások előtt riasztott – a bajor, hesseni és szászországi hatóságok összesen 25 figyelmeztetést kaptak. A 444.hu utánajárt, mi ment tragikusan félre ezután.

(Szüleik árvízben összedőlt háza előtt sír két fivér. Fotó: MTI/AP/DPA/Boris Roessler)

444.hu
Gazdaság 

Az LG 2050-re tudja vállalni, hogy működését teljesen megújuló energiaforrásokból fedezi

Az átalakítást régiónként, Észak-Amerikával kezdve valósítja meg a vállalat, ahol az összes irodát és gyártási lokációt egy éven belül megújuló energia hajtja majd.  

Agrárium 

Növényi maradványokkal a klímaváltozás ellen

A szántóföldön kint hagyott, bomló növényi maradványok nemcsak értékes komposztként hasznosulnak, hanem fontos szerepük van a szén megkötésében, ezzel pedig segítik a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentését – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Közlekedés 

A Mercedesnél 2030-ra búcsút mondanának benzines és dízelautóiknak

A Daimler közölte frissített elektrifikációs ütemtervét, eszerint a vállalat 2022 és 2030 között 40 milliárd eurót fordít az elektromos átállásra. Az évtized végére szeretnének készen állni rá, hogy kizárólag teljesen elektromos autókat gyártsanak és értékesítsenek, ehhez igazítják a következő évek technológiai és pénzügyi terveit is.

Klímavédelem 

Hazánkig is elért az amerikai erdőtüzek füstje

Az észak-amerikai és kelet-szibériai tüzek füstje az erős magassági szeleknek köszönhetően már gyakorlatilag az egész féltékét körbejárta, így Európába is eljutott.

Hulladék 

Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát

Rohamtempóban csökkenteni kell az emberiség által felhasznált és eldobált műanyagok gyártását ahhoz, hogy az óceánok ne váljanak holt vizekké – állapította meg egy grandiózus nemzetközi kutatás. 

Klímavédelem 

Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe

Egyszerre lesz városi vadon és a feltöltődést szolgáló pihenőhely Bécs új parkja, a Freie Mitte, amely az egykori Nordbahnhof területén létesül.

Agrárium 

Éjjel nyíló virágok (képgalériával)

A kertben éjszaka sem áll meg az élet – éppen ellenkezőleg. Egy különleges előadás veszi kezdetét, melyben aktivizálódnak a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok is éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. Nézzenek körül, ha szeretnének olyan virágokat ültetni, amelyek nyári éjszakákon árasztják az illatukat.

Agrárium 

A bivalyok a természetvédelem hatékony fegyverei (videó)

Olcsóbbak, hatékonyabbak és a környezethez jobban illőek, mint bármely más módszer vagy drága masina. A bivalyokat a természetvédelem a védett élőhelyek kezelésére használja, hiszen a legeléssel, a tiprással és a dagonyázással a vizesélőhelyek fennmaradását segítik elő.

Természet 

Átfogó jelentés figyelmeztet az amazóniai esőerdő pótolhatatlan szerepére

A több száz tudós eredményeit összegző, publikálás előtt álló jelentés szerint különösen fontos, hogy az erdőirtás egy évtizednél rövidebb idő alatt teljesen megszűnjön. Hiszen az esőerdő nem csak az éghajlatváltozás ellen nyújt létfontosságú védőbástyát: a faji sokféleség megőrzésében is pótolhatatlan szerepet játszik.

Gazdaság 

A pandémia a fenntartható befektetések váratlan gyarapodását hozta

A nyugdíjalapok, állami vagyonalapok és a jegybankok a koronavírus-járvány alatt a korábbinál határozottabban kezdtek el fenntartható befektetésekkel foglalkozni.

Agrárium 

A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket

A Világgazdaság július 21., szerdai lapszámában megjelent cikk szerint egyelőre nem tudni, pontosan mekkora kárt okoztak a szabadföldi zöldségekben a nemrég lezajlott heves esőzések és hirtelen viharok. A lap összeállításából a zöldségszezont nehezítő más tényezőkre is fény derül.

Klímavédelem 

A nyugati parti erdőtüzek miatt légszennyezési riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partján

Légszennyezettségi riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partividékének számos városában, amelyeket beborított a nyugati partvidéken tomboló hatalmas erdőtüzek füstje.

Klímavédelem 

Merkel a klímavédelem jelentőségét hangsúlyozva mondott búcsút

Utolsó nyári sajtótájékoztatóján a távozó német kancellár elismerte, hogy sok hibát vétett, de azt is hangsúlyozta, hogy 1994-ben történt környezetvédelmi miniszteri kinevezése óta sokat dolgozott a klímaváltozás ellen. A soron következőknek ugyanakkor még többet kell tenniük.

Közlekedés 

A lakossági fűtés mellett a belső égésű motorokkal hajtott járművek a legnagyobb városi szennyezők

Tiszta levegőt! – Július 20-án ismét ott lógott a Váralagút bejáratánál a Greenpeace molinója. A villanyautosok.hu saját korábbi írások és a környezetvédő szervezet közleménye alapján mutatta be, mekkora a baj, és mit lehet kezdeni a városi légszennyezettség közúti közlekedésből származó részével.

(Fotó: Greenpeace Magyarország)

villanyautosok.hu
Természet 

Megkezdődött a hagyományos temzei hattyúszámlálás

A hagyományos temzei hattyúszámlálás, a Swan Upping tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A vörös, fehér és kék egyenruhába öltözött hattyúszámlálók a Windsor-kastély közeléből indultak útnak, hogy összeszámolják a mindenkori brit uralkodó tulajdonát képező bütykös hattyúkat (Cygnus olor).

Agrárium 

Madagaszkáron a klímaváltozás miatt nő az éhínség

Az Afrika keleti partjainál fekvő szigetországban jelentkező súlyos élelmezési válság mögött a történelemben először kizárólag a klímaváltozás áll.

Víz 

Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek

Az MTI híradása szerint százezreket telepítettek ki a napok óta tartó, halálos áldozatokat is követelő áradások miatt a 12 millió lakosú Csengcsouban, a közép-kínai Honan tartomány székhelyén – a tudósok állítják, hogy a rendkívüli esőzés egyértelműen a globális felmelegedéshez köthető.