2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

A hőhullámokat a tengeri élőlények is megsínylik

Az óceánokban is rekordmagas hőmérsékletet mérnek a hőhullám hatására. San Diego partjainál a mérések 1916-os kezdete óta legmagasabb tengeri hőmérsékletet jegyezték fel a hónap elején: a Scripps Piernél augusztus 9-én 26,3 Celsius-fokot mértek.

Természet 

Tovább csökkent az óriáspanda veszélyeztetettsége

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda-fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent. 

Közlekedés 

A UPS is elektromos flottára vált?

A világ egyik legnagyobb logisztikai vállalata is a zöld közlekedés mellett tette le a voksát: a UPS ugyanis a Thor Trucksszal közös együttműködést jelentett be. Mint kiderült, a cél egy új, tisztán elektromos kiszállítóautó kifejlesztése és  tesztelése. 

Természet 

Csaknem 54 ezer vadállatot foglaltak le nyáron a hatóságok Kínában

Csaknem 54 ezer élő vadállatot foglaltak le június óta a hatóságok a kelet-kínai Anhuj tartományban az illegális vadkereskedelem felszámolását célzó nagyszabású akció keretében.

Agrárium 

Abnormális szárazság pusztít szerte Európában

A dán Jülland-félszigeten teljesen kiégett, sárga a szántóföld. A kis patakokban alig csordogál a víz, elvétve látni csak zöld mezőt. A nagy szárazság miatt nem fejlődnek megfelelően a takarmánynövények, a szokásosnál jóval korábban takarítják be a rossz termést. Több évtizede nem volt ilyen meleg és száraz nyár Dániában. De egész Európa porzik a szárazságtól.

Természet 

Nem térhet még vissza a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja

Egyelőre nem térhet vissza a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, akit tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok a helyi lakosok kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén.

Természet 

Visszatérnek a majdnem teljesen kipusztított teknősfajok Ciprus partjaira

Állatvédők több évtizedes munkájának eredményeként lassan visszatérnek Ciprus partjaira a közönséges levesteknősök és az álcserepesteknősök, amelyeket az ember és a ragadozók majdnem teljesen kipusztítottak évezredes élőhelyükről a 20. század második felére – jelentették be ciprusi tengerbiológusok.

Természet 

Már az űrből is figyelik a jeladóval felszerelt állatokat

Állatok vándorlását figyelő berendezéseket telepített szerdai űrsétáján a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz kozmonautája – számolt be az MTI alapján az origo.hu.

Agrárium 

Húszmillió embert is el tudnánk látni magyar búzával

Az idei búzatermés 4,84 millió tonna, ez 5-7 százalékkal kevesebb a tavalyinál, de még mindig nagyon jó eredmény. Ebből a magyar szükségletek biztosítása mellett 2 millió tonna exportra megy.

Természet 

Átadták a Sünispotályt a fővárosi állatkertben

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Energia 

A napelemeknek kedvez a hőség

Több szempontból is meglepetést okozott a kitartó nyári meleg Európában: a szélkerekek átlagon alul teljesítettek, ám a kieső villamos energiát részben pótolták a napelemek. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor ötéves csúcsot döntött a földgáz ára.

Víz 

Jóval magasabb a Déli-óceán szén-dioxid-kibocsátása, mint azt eddig gondolták

Amerikai kutatók 2014 és 2017 közötti években a Princeton Egyetem vezetésével gyűjtöttek adatokat úszó robotokkal arról, hogy menyi szén-dioxidot nyel el és bocsát ki a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz között elterülő Déli-óceán. Az eredmények nagy meglepetést okoztak. 

Természet 

Új orchideafajt fedeztek fel Peruban

Új orchideafajt fedeztek fel a Tingo María Nemzeti Parkban, Peru középső vidékén.

Víz 

Múlt a jelenben: sok minden felszínre került a Duna alacsony vízállása miatt

A tartós hőség következtében jelentősen csökkent a Duna vízszintje – a Margit híd lábánál ötven méternél hosszabb félsziget alakult ki. Az alacsony vízállás miatt még egy víz alatti alagút is a felszínre került. 

Gazdaság 

Kiemelkedőnek értékelték a Magyar Telekom fenntarthatósági gyakorlatát

A FTSE4Good indexek – amelyeket az FTSE Russel hozott létre, más globális indexek mellett – azon vállalatok tevékenységét mérik, amelyek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) területen kiemelkedően teljesítenek.

Energia 

A megújulók minden más energiaforrásnál olcsóbbak lehetnek

2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet – derült ki Sam Arie-nak, az UBS bank elemzőjének a Financial Timesban ismertetett elemzése szerint. 

Közlekedés 

Turbó fokozatra kapcsolt a villanyautó-gyártás Kínában

Kínában 85 százalékkal, 504 ezerre nőtt az elektromos és hibrid járművek gyártása az első hét hónapban éves szinten. A kínai autógyártók szövetsége (CAAM) közleménye szerint a környezetbarát járgányok iránt nagy az érdeklődés is: a vizsgált időszakban az ilyen autók eladása 97,1 százalékkal, 496 ezerre ugrott.

Víz 

Esztergomnál kiszáradt a Duna egyik mellékága

Az idei hőség nem kíméli természetes vizeinket – a többi között a Dunát is megviseli az egész Európát sújtó aszály. Hogy mennyire súlyos a helyzet, azt jól példázza az a drónfelvétel, amely Esztergomnál, a Duna egyik ágánál készült. 

Energia 

Megújuló energia nélkül okosfalu sincs

Megjelent az Okos Falvak Kezdeményezés és az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete közös elemzése, amely rámutat arra, hogy olcsóbb napelemekre, jobb akkumulátorokra van szükség az okos falvakban. 

nrgreport.com
Klímavédelem 

Jelentős előrelépés az éghajlatért indított perben

Kilenc család (francia, német, olasz, portugál, román, Fidzsi-szigeteki, kenyai) indított pert májusban az Európai Parlament, valamint az uniós tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanács ellen amiatt, hogy az EU éghajlatvédelmi jogszabályai nem védik meg az emberi jogaikat. Keresetlevelüket az Európai Bizottság befogadta.