2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban

Szupererős laptopok, 8K-s tévék minden mennyiségben, önvezető járművek, gondolatvezérlés, érintéssel védhető otthon – a többi között ez várja majd az érdeklődőket a jövő évi Consumer Electronics Show-n, a világ legnagyobb technológiai gyártóinak kiállításán.

Hulladék 

Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat

A Vörös-tenger partján lévő izraeli fürdőváros felvette a harcot a szeméttel: a strandok látogatói a jövőben semmilyen eldobható csomagolást nem vihetnek magukkal a partokra, legyen az műanyag, alumínium, kartonpapír vagy papír. Eilat példáját hamarosan egy földközi-tengeri település is követheti.

Energia 

A balkáni szénerőművek is folyamatosan szennyezik Európa levegőjét

A Bankwatch jelentése szerint Szerbia, Montenegró, de még Horvátország is figyelmen kívül hagyja, hogy 15 éve drasztikus károsanyag-kontrollt ígért – ez pedig Európa levegőminőségére is hatással van.  

Víz 

Videón Alaszka fél évszázados jégolvadása

Az Alaszkai Egyetem geofizikai tanszékének gleccserkutatója, Mark Fahnestock és csapata az 1970-es évek elejétől készült műholdfelvételekből állított össze néhány perces videót arról, milyen ütemben olvad a jég Alaszkában. 

Klímavédelem 

Több ezren tüntettek Sydney-ben a klímaváltozás és a bozóttüzek miatt

Több ezren tüntettek a környező bozóttüzek miatt sűrű füstbe burkolózott Sydney-ben, Ausztrália Új-Dél-Wales államának központjában szerdán, klímavészhelyzet kihirdetését és a tűzoltóságnak nyújtandó támogatások növelését sürgetve.

Agrárium 

Világszerte éhínséget okozhatnak a klímaváltozással átalakuló globális légköri folyamatok

Két, egymástól független kutatás sokkoló következtetéseit közölte a Nature Climate Change folyóirat december 9-én. Az időjárási statisztikák, illetve a klímaváltozás során megváltozott légköri folyamatok vizsgálata után mindkét vizsgálat ugyanarra jutott: a közeljövőben a globalizált élelmiszer-kereskedelem miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a szélsőséges időjárási események egyszerre, egymással párhuzamosan több régióban is jelentős ellátási gondokat okoznak.

qubit.hu
Klímavédelem 

Megszületőben van Európa klímabankja

Az Európai Beruházási Bank (EIB) elkötelezte magát, hogy 2025-re finanszírozásainak 50 százalékát klímavédelmi és más kulcsfontosságú környezetvédelmi célokra fordítja.

Klímavédelem 

Greta Thunberget választotta az Év Emberének a Time magazin

Az amerikai magazin döntését Thunberg tavaly óta kifejtett kampányával indokolta.

Hulladék 

Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél

Az öt hónapon keresztül zajló munka után a felgyülemlett hulladék kitermelése és szétválogatása az elmúlt napokban ért véget. Egy háromoldalú együttműködés eredményeként 10 ezer tonna hulladékot és uszadékfát állítottak meg, termeltek ki és dolgoztak fel a kiskörei vízlépcsőnél.

Gazdaság 

Elismerés a zöldülésre törekvő vállalatoknak

Idén 12. alkalommal osztották ki a HBLF Üzleti Élet a Környezetért díjakat. A környezetvédelemben és a fenntarthatóságban példaértékű tevékenységet folytató vállalatok elismerésére 5 kategóriában hirdetett győztest a szakmai zsűri.

Energia 

Több mint kétszeres túljelentkezéssel zárult a megújulóenergia-tender

Az első megújulóenergia-tenderre beérkezett pályázati igények meghaladják a meghirdetett energiamennyiség kétszeresét, ez azt jelzi, hogy egyre kevesebb támogatásra van szükség a megújulóenergia-alapú áramtermeléshez – közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Klímavédelem 

Az Európai Tanácsnak haladéktalanul fel kell vállalnia a klímasemlegességet célzó törekvéseket

A címben elhangzó kijelentést David Sassoli, az Európai Parlament elnöke tette az európai uniós csúcstalálkozón csütörtökön elhangzott beszédében Brüsszelben.

Hulladék 

Enzimekkel vághatjuk át a kevert szálak gordiuszi csomóját

A ruházati ipar előszeretettel használ poliészter szálakat a természetes alapanyagokból készülő textilek tulajdonságainak javítására. Igaz, hogy így lengébb, kevésbé gyűrődő és strapabíróbb darabok jönnek létre, viszont kevert összetételük miatt újrahasznosításuk csaknem lehetetlen. 

Klímavédelem 

Elgondolkoztató példa

A klíma védelmében csökkentik a karácsonyi díszkivilágítást a németek.

Klímavédelem 

A karbonsemlegesség nem olcsó vágy

Csehországnak 675 milliárd koronájába (8775 milliárd forint) fog kerülni a karbonsemlegesség elérése. Ezzel a pénzzel az Európai Uniónak számolnia kellene a következő költségvetési időszakban – közölte Andrej Babis cseh kormányfő.

Agrárium 

Könnyebbé válhat és több pénz lesz öntözésre a honi mezőgazdaságban

A kormány az új öntözéses gazdálkodásról szóló törvény értelmében 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Közlekedés 

A Volkswagen ID.3 magyar zeneszerzővel törte meg a csendet

Biztonsági okokból 2019 júliusa után az unió útjaira újonnan kerülő e-járműveknek 30 km/h sebesség alatt előre és hátra haladáskor hangot kell kibocsátaniuk. A gyártók ezért is dolgoznak serényen azon, hogy hangot komponáljanak a villanyautóknak. Most a Volkswagen ID.3 törte meg a csendet. 

Klímavédelem 

Az Európai Parlament előtt a klímasemleges kontinens terve

Az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében – mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

Víz 

Messze vagyunk az elpazarolt szennyvíz nélküli jövőtől

A csatornákban soha nem látott mennyiségű gyógyszermaradék-molekulák hemzsegnek; és ott vannak még a mikroműanyagok is, melyek szintén kártékonyak az emberre nézve. A jövő szennyvíztisztító eljárásai megoldást jelenthetnek, ám addig még számos akadályt kell áthidalni. 

raketa.hu
Természet 

A fenyők illata csökkenti a globális felmelegedést – hűsítő hatást vált ki a légtérben

Amerikai és finn kutatók pár évvel ezelőtt megfejtették azt a „kémiai rejtélyt”, amely során a fenyők illata hűsítő hatást vált ki a légtérben. Sikerült azonosítaniuk azt a folyamatot, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok hűsítő aeroszolokká alakulnak.