2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

Közös bagolyszámlálásra hív az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet a lakosság számára, amely péntektől hétfőig küldheti el megfigyeléseit az egyesületnek. Az MME családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Hulladék 

A mikrohullámú sütők olyan károsak, mint hétmillió autó

A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unió mikrosütő-használata annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint hétmillió személyautó. A kutatók a világon elsőként készítettek tanulmányt a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatásáról.

Oktatás 

Oktatással egy élhetőbb világért

„Nem lehet minden döntéshozót szakmai érvekkel meggyőzni, nem lehet mindig olyan jogszabályokat, törvényeket alkotni (és betartatni!), amelyek nagy biztonsággal garantálják környezetünk megóvását. De lehet talán olyan oktatási struktúrát kialakítani – globális értelemben véve természetesen –, amely garantálja, hogy a felnövekvő nemzedék környezettudatos lesz” – Szabó S. András válasza Tanka Endre „Jogszabályokkal egy élhetőbb világért” című írására.

mno.hu
Oktatás 

Iskolakertet minden gyereknek! – Plakátterv iskolakertek népszerűsítésére

Az Iskolakertekért Alapítvány az Iskolakert-hálózatba szervezett  kertközösségek segítéseként célul tűzte ki a megjelenő problémák megoldásának keresését, az érdekérvényesítést, a támogatókeresést. Az alapítvány szeretné, ha mennél több állami szervezet és piaci szereplő szerezne tudomást az iskolakertekben rejlő lehetőségekről, az iskolakert fontosságáról.

Klímavédelem 

A fenntartható fejlődéshez fenntartható vágyak kellenek

Teremtésvédelmi kérdéseket számos műsorában feszegetett a Kossuth Rádió tavaly. Január 6-i műsorukban azt a beszélgetést idézték föl, amely a nyári végi, amerikai hurrikánsorozat és egy Houston melletti vegyi üzem felrobbanása után készült.

Hulladék 

A hulladékgazdálkodás eredményeiről

Az elmúlt négyéves kormányzati ciklus környezetvédelmi eredményei közé sorolta a hatékonyabb hulladékgazdálkodásra és a levegőminőség javítására tett kezdeményezéseket V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön.

magyaridok.hu
Természet 

Az állatok nem visszaváltható ajándékok

A karácsonyi ajándékozást sokan jó alkalomnak tartották arra, hogy egy házi kedvenccel bővüljön a család, azonban sokan nem vették tudomásul, hogy nem visszaváltható ajándékok. Az élmény csodálatos, mindenki boldog a családban, de van, akinél ez a csoda tényleg csak néhány napig tart. A rövid időn belül teherré váló kis kedvencek a gyepmesteri telepen végzik.

Klímavédelem 

Túlélőkészlet: a klímaváltozás lehetséges forgatókönyve

Az éghajlatváltozás „túlélésének” esélyeit országonként latolgató listát böngészve Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk. Két évvel ezelőtt a Notre Dame-i Egyetem megjelentetett egy indexet, amely feltárja, hogy nagy valószínűséggel mely országokat érintenek a leginkább az éghajlatváltozás következményei.

Agrárium 

Önti a pénzt az EU az élelmiszerek marketingjére

Az Európai Bizottság idén 169 millió euróra, vagyis mintegy 52,4 milliárd forintra növelte az európai mezőgazdasági termékek unión belüli és világszintű népszerűsítésére fordítható támogatás összegét. A pénz jelentős részben az unión kívüli országokat célzó marketinget, illetve a fenntartható állattenyésztés támogatását szolgálja.

Gazdaság 

Kína zöld lehetősége

Kína egyre inkább felismeri, hogy egy valódi zöldgazdaság nemcsak az életminőség javulásának ígéretét hordozza, hanem hatalmas lehetőségeket nyújt technológiai és politikai szempontból is.

vg.hu
Agrárium 

Merre tovább, Ázsia?

Az ázsiai mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes modernizálására és új együttműködési formákra van szükség, különben nem fogják kezelni a 21. század kihívásait, például a lakosságnövekedést és az éghajlatváltozást.

Természet 

Halálos szélvihar Hollandiában és Németországban

Több halálos áldozatot követelt és komoly közlekedési fennakadásokat okozott a viharos erejű szél csütörtökön Hollandiában és Németországban. Az eddigi információk szerint Belgiumban is meghalt egy ember, miután a vihar kicsavart egy fát, amely rázuhant az áldozat autójára a fővárosban. Sérültekről több helyről is érkeztek hírek. 

Természet 

A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. A felfedezés a maja kultúra jobb megismeréséhez is hozzásegítheti a kutatókat.

(Fotó: Wikimedia Commons/ Ken Thomas)

Természet 

Csaknem 300 ritka egzotikus madár fulladt a tengerbe csempészek elfogásakor Malajziában

A malajziai parti őrség meghiúsított egy madárcsempészési kísérletet, de az indonéz bűnözők az óceánba dobták a ritka egzotikus madarakkal teli ketreceket: az állatok majdnem mind vízbe fulladtak.

Természet 

A felmelegedés okozhatta 200 ezer szajga halálát

Tömegesen pusztulnak a szajga néven is ismert tatárantilopok Kazahsztánban. A tudósok környezeti tényezőkre gyanakszanak, de pontosan ők sem tudják, hogy mi tizedeli az állományt. A gondok 2015-ben kezdődtek. Abban az évben több mint kétszázezer antilop pusztult el – szinte a teljes populáció. Szakértők szerint a halál oka bakteriális fertőzés lehetett.

Természet 

A méheknek is árthat a furcsa téli időjárás

Az elmúlt hetek enyhe időjárása a méheket is megtréfálta: ugyan jellemzően a kaptárban telelnek át fürtbe tömörülve, mézet fogyasztva, most azonban a tavaszias időjárásnak köszönhetően kiröpültek a kaptárból, és dolgozni kezdtek. Mégiscsak szokatlan, hogy januárban virágzó repcetáblákról gyűjtsék a virágport...

Közlekedés 

Rég volt ilyen tiszta a levegő Pekingben

Szokatlanul tiszta a levegő ezen a télen Pekingben. A városra oly jellemző szmog jelentősen visszaszorult, köszönhetően a kormány drasztikus lépéseinek. A PM 2,5 – a levegőben lebegő apró szemcsék – tavaly mért értéke 33 százalékkal csökkent a főváros térségében. Az eredmény a kormány szennyezőanyag-kibocsátás elleni intézkedéseinek köszönhető.

Víz 

Rendbe teszik a Dunát

A Dunán évtizedek óta nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat, emiatt nagyon alacsony a hajózható napok száma, ráadásul így a folyó hajózhatósági szempontból nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak sem. Most nettó 1,3 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre.  

Energia 

A Rolls-Royce is részt vesz a Paks II.-projektben

Szándéknyilatkozatot írt alá a Rolls-Royce és az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. arról, hogy partnerséget alakítanak ki a Paks II.-projekt irányítástechnikai rendszereinek megvalósítására és karbantartására – közölte a Rolls-Royce.

Energia 

Szén-dioxidból készülhet a jövő műanyaga?

Zseniális innovációval rukkoltak elő a Torontói Egyetem kutatói. A találékony szakemberek rájöttek arra, hogy miképpen lehet a világ egyik legkártékonyabb üvegházhatású gázából, azaz a szén-dioxidból környezetbarát módon műanyagot előállítani.