2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Megérkezett a Tesla Magyarországra

Az első hivatalos magyar Tesla-képviselet egyelőre ideiglenes standdal, pop-up store-ral jelentkezett a MOM Park bevásárlóközpontban, de tervezik egy állandó budapesti autószalon és márkaszerviz beindítását is. A Tesla Hungary Kft. május 14-től aránylag kedvező áron kínálja az alapmodelleket.

Természet 

Triplázódnak Nagy-Britannia erdői

A szigetország meg akarja háromszorozni a faültetések arányát a következő három évben, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként ezzel is segítse a 2050-re kitűzött nettó zéró szén-dioxid-kibocsátási cél elérését.

Agrárium 

Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal)

A világ legerősebb egérmérgét vetné be a megállíthatatlannak tűnő invázió ellen Új-Dél-Wales ausztrál állam, amelynek kormánya 50 millió ausztrál dolláros (11,4 milliárd forintos) segélycsomagot jelentett be az agrárszektor és a lakosság támogatására.

Klímavédelem 

Online környezettudatos térkép segíti a tudatos életmód kialakítását Budapesten

A Funzine magazin Ökopest térképén a környezettudatos vásárlás, hulladékkezelés és tájékozódás szempontjából fontos intézmények mellett a főváros méhbarát területei is helyet kaptak.

Közlekedés 

2026 után várhatóan olcsóbbak lesznek az elektromos autók, mint a hagyományos hajtásúak

Egy új elektromos autó ma nagyjából kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású, belső égésű motorral szerelt gépjármű, de ez a következő években nagyot fog változni – állítják friss tanulmányukban a kifejezetten az energiaátmenetre szakosodott elemző- és tanácsadócég, a Bloomberg NEF szakértői.

Klímavédelem 

Magyar alapítású, nemzetközi innovációs központ segíti a zöldgazdaság feltörekvő szereplőit

A Green Brother üzletfejlesztő és oktatóközpont három magyar vállalat, a Startup Campus innovációs ügynökség, valamint az általa megbízott Hungarian Good Option PR és a Kirké Kreatív közreműködésével alakult meg.

Természet 

A klíma érzékenyebb a légköri szén-dioxidra, mint gondolták – a felmelegedés is nagyobb lehet

Az utolsó jégkorszak az eddig véltnél jóval hidegebb volt, a mai átlaghőmérsékletnél 6 Celsius-fokkal hűvösebb. Ez nem jó hír a jövőbeli globális felmelegedés szempontjából sem. 

Gazdaság 

Magyarország is csatlakozott a Pénzügyminiszterek klímavédelmi koalíciójához

A 2019-ben alakult, 61 országot számláló szervezet tagjai a költségvetés zöldítésével, valamint a zöldfinanszírozással kapcsolatban tesznek vállalásokat.

Klímavédelem 

Klímabarát település díjat kapott Szeged

A Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged – Kaposvárral holtversenyben – első helyezést ért el a megyei jogú városok kategóriában, és elnyerte a Klímabarát település címet.

Energia 

Három intézmény a fenntarthatóságért és a fiatalokért Baranyában

Megállapodást kötött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Önkormányzat arról, hogy a jövőben közösen dolgoznak a fenntartható energiagazdálkodásért Baranya megyében, és közös akciókkal vesznek részt a fiatalok szemléletformálásában is.

Természet 

A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését

A közlekedés állandó zaja zavarja az énektanulásban a madárfiókákat, és akadályozza az immunrendszerük működését is. Német kutatók többek között zebrapintyfiókák megfigyeléséből jutottak erre a következtetésre.

Klímavédelem 

Egy év alatt tizedével csökkent az EU szén-dioxid-kibocsátása

Miközben Spanyolországnak sikerült 16 százalékos csökkenést produkálnia, és az uniós karbonszennyezés negyedét produkáló németeknél is majdnem 9 százalékos volt a mínusz, Magyarországon ennek csak a töredékét mérték.

Gazdaság 

Nagy lehetőség kapujában a magyar vállalkozások

Magyarország az év végén nagyszabású fenntarthatósági expót rendez. Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a fenntartható fejlődési fordulat nemcsak kihívás, hanem óriási lehetőség is.

index.hu
Gazdaság 

Az illegális aranybányászat tovább rontja az esőerdő esélyeit

Az arany bányászata és mosása Peruban, ahogy szinte a világ összes országában, engedélyhez kötött tevékenység – viszont a gyenge központi állam tehetetlen az illegális gyakorlattal szemben. A környezetpusztító sufnimódszerekkel végzett kitermelés nem csak a helyi környezetet és embereket sodorja veszélybe.

Energia 

Tényleg a fény lehet az alagút végén

Május 16-án, a fény világnapján az UNESCO immár negyedik alkalommal igyekszik rávilágítani, hogy milyen különleges szerepet játszott a fény az emberi kultúra és tudomány felvirágoztatásában, hogyan tette lehetővé a mai technológiai fejlettségünk elérését, és hogyan segíthet minket a jövő globális kihívásainak megoldásában.

Hulladék 

Illegális szemétlerakókat számoltak fel a baranyai erdőségekben

Jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtött össze és szállított el a baranyai erdőségekből a Mecsekerdő Zrt. tavaly ősz óta egy kormányzati támogatással megvalósuló program keretében.

Agrárium 

Túlzó azt állítani, hogy az európai mezőgazdasági támogatások kiüresítik a tájat

Néhány nappal ezelőtt „Kiüresítik a tájat az európai mezőgazdasági támogatások – Mit lehet tenni?” címmel jelent meg egy véleménycikk a Portfolio hasábjain, amely a Közös Agrárpolitika (KAP) által okozott változások biodiverzitásra és termelésszerkezetre gyakorolt hatásait veszi számba.

portfolio.hu
Természet 

A visszanövők a legjobb erdők

2000 óta egy franciaországnyi területű erdő nőtt vissza természetes módon. Bár biztatók a WWF által vezetett kutatás eredményei, de az erdőirtás mértéke még így is jóval meghaladja a természetes regenerációt.

Gazdaság 

Egyre többet kóstál a légkörbe pumpált szén-dioxid

Egy szén-dioxid-kvóta egy tonna szén-dioxid – vagy azzal ekvivalens káros anyag – kibocsátására ad jogosultságot. A kvóták ára sohasem volt még ilyen magas az EU-ban: nemrégiben a tonnánkénti ötveneurós összeget is meghaladta, alaposan megemelve az érintett vállalatok költségeit.

Természet 

Ha én stresszelek, vajon a kutyám is fog?

Kutatók rájöttek, hogy a kutyák által tartósan megélt stressz összefügg a gazdával való kapcsolattal. A kutyák és az emberek esetében is néhány hónapra visszamenőleg meg lehet határozni a stressz-szintet a haj- és szőrszálakban lévő stresszhormon alapján.