2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gazdaság 

A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja

A fast fashion láncok térnyerésével egyre súlyosabbá válnak a ruhaipar környezetromboló hatásai. A fast fashion modellje szerint működő vállalatok termékeiket az aktuális trendek alapján saját tervezésben gyártják le, és a közbenső fokokat kiiktatva olcsón és gyorsan juttatják el a piacra.

Oktatás 

Átadták a 2018. évi Ökoiskola címeket

Átadták a 2018. évi Ökoiskola címeket szombaton az Agrárminisztériumban. 48 köznevelési intézmény az idén először nyerte el, 54 megújította Ökoiskola címét, 56 intézmény pedig Örökös Ökoiskola lett.

Közlekedés 

Hogyan óvjuk villanyautónk akkumulátorát?

Egyre többen döntenek a zéróemissziós autózás mellett, ám azt már kevesen tudják, hogyan tehetik hosszabbá járművük egyik legdrágább alkatrészének, az akkumulátornak az élettartamát. A villanyautosok.hu most csokorba szedte a legfontosabb tudnivalókat. 

villanyautosok.hu
Energia 

Jöhetnek a kínai napelemek

Az Európai Unió nem terjesztette ki az október 8-án lejárt, kínai napelemek behozatalára vonatkozó korlátozó intézkedéseit – jelentette be az EU kereskedelempolitikáját koordináló Európai Bizottság.

Víz 

Rekordalacsony lehet a hazai folyók vízállása

A Duna Budapesten 73-74 centin állt október 12-én, a Szamos és a Körösök pedig már gyakorlatilag a korábbi mérési rekordszinten vannak. Mohácsnál a kompforgalmat is le kellett állítani. A szakemberek szerint októberben rekordalacsony lehet a magyarországi folyók vízállása. 

Természet 

Nyugalom, nem veszett – csak az élőhelye veszett el

Kertek alján, erdő szélén, sőt néha utcán is látni rókát. Miután egyre szűkül az életterük, és könnyebb is élelmet szerezni a városban, beljebb húzódnak, és elviselik az ember közelségét.

Oktatás 

Nemzetközi dizájnerképzés indul Budapesten

Nemzetközi dizájnerképzés indul Budapesten  2020 szeptemberében, az első, 25 fős évfolyamra tervezők és művészek mellett termékfejlesztők, építészek, várostervezők, mérnökök és ökológusok jelentkezését is várják a világ minden tájáról.

Természet 

Hőhullám tart a sarkvidék felé

A következő napok időjárási viszonyai rendkívüli módon támogatják a szélsőséges felmelegedést Észak-Európában, valamint az Északi-sarkvidéken.

Hulladék 

Ötvenezer forintnyi élelmiszert dob szemétbe egy átlagos család

Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt az megromlott, vagy mert feleslegesen vásárolta meg. Ha ezt sikerül kiküszöbölni, egy négytagú család évente akár 50 ezer forintot is megspórolhat. Ehhez alapvetően tudatos bevásárlásra van szükség, de sokat segít az is, ha megfelelően használjuk a hűtőszekrényünket.

Víz 

Áradások pusztítanak Szardínián

Mallorca után Szardíniát is elérte a vihar: a Földközi-tenger második legnagyobb szigetén áradások és sárfolyam söpört végig. A térségen most katasztrofális állapotok uralkodnak.

Természet 

A fa, amelyen 40 különböző gyümölcs terem

A New York-i Syracuse Egyetem udvarán áll egy fa, amely teljesen egyedülálló a világon. A hosszú, hideg télen ugyanúgy néz ki, mint bármely másik: ágai teljesen kopaszak, és vastag hó fedi őket. De tavasszal rózsaszín, fehér és piros virágok borítják, hogy aztán nyáron több mint három tucat gyümölcs teremjen rajta. A fa nemesítése és gondozása az egyetem professzorának, Sam Van Akennek az érdeme.

(Kép: Sam Van Aken)

sokszinuvidek.24.hu
Agrárium 

Az Európán kívüli növények és növényi termékek veszélyei

Az Európán kívülről behozott növényeken rajta maradhatnak nem honos károsítók is, amelyek veszélyt jelenthetnek az európai környezetre. Jövő decembertől szigorodik az uniós szabályozás is.

Természet 

A londoni királyi család is kiállt az illegális vadászat ellen

Az illegálisan vadászott vadállatok védelméről kezdődött kétnapos nemzetközi konferencia Londonban. A tanácskozást Vilmos cambridge-i herceg nyitotta meg csütörtökön. 

Energia 

Véget érhet az európai szénkorszak

Folyamatosan csökken az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátása. Ennek egyik elsődleges oka a szénbányák bezárása és a szénfelhasználás fokozatos megszüntetése. Európa elindult az energia átalakítása útján, a megújuló energiaforrások pedig egyre nagyobb teret nyernek maguknak. 

Hulladék 

Eltűnhetnek a bosszantó, akciós reklámújságok?

Minden család havonta több mint 2 kiló, évente 26 kilónyi áruházi reklámújságot kap a postaládájába a ripost.hu szerint. A kormány jelentős díjemeléssel visszaszorítaná a környezetet terhelő, sok ezer tonnányi papírhulladékot jelentő akciós újságokat 2019. januártól. Eközben egyre több cég fejleszt reklámújságot helyettesítő mobilalkalmazást.

Energia 

Ez a sziget nem kér a fosszilisekből

A görög Tilos sziget egyelőre a szomszédos Kos dízelerőművétől kapja az energiát, de az ellátás annyira akadozik, hogy kénytelenek voltak mást kitalálni: úgy döntöttek, hogy teljesen függetlenednek a fosszilisektől, és megújuló energiára váltanak.  

Közlekedés 

Jönnek a villanymotoros Kamazok

A Cummins és a Kamaz együttműködési szerződést kötött egymással, melynek értelmében a közeljövőben villanymotoros, akkumulátoros Kamaz teherautókat, illetve buszokat dobnak piacra. 

Klímavédelem 

Az éghajlatváltozás okai és következményei

„Különösen az elmúlt két és fél millió évben hullámvasútként változott a Föld időjárása, de semmi sem hasonlítható ahhoz, amit az emberek tesznek ebben a században a Földdel” – mondja Hans Joachim Schellnhuber professzor, a klímakutatással foglalkozó Potsdam Intézet igazgatója, aki ebben a pár perces videóban az éghajlatváltozás okairól és következményeiről beszél, valamint arról, hogy mit tehetünk ellene.

Gazdaság 

Újabb thaiföldi szigetcsoporton korlátozzák a turizmust

A thaiföldi kormány újabb korlátozást vezetett be azért, hogy megóvja természeti kincseit a tömegturizmustól. Keddtől tilos a thai partokhoz közeli Szimilan-szigeteken tölteni az éjszakát, kivéve az engedéllyel rendelkező mélytengeribúvár-társaságok szervezésében oda érkezőket.

Közlekedés 

Mire elég a villanyautó hatótávja?

Az elektromos autók viszonylag rövid hatótávolsága nem lenne akadálya mindennapi használatuknak és tömeges elterjedésüknek – derült ki a HUK Coburg biztosítótársaság felméréséből.