2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Újabb zöldkötvény-kibocsátást hajtott végre a CTP

A kereskedelmi ingatlanfejlesztő és -kezelő cég február 18-án 500 millió euró értékben, harmadszorra bocsátott ki zöldkötvényt. Ezzel 1,55 milliárd euróra növelve az értékpapírokból származó bevételeit a 2020. szeptemberi első kibocsátás óta.

Természet 

Megosztottál pár cuki, koalamentő fotót? Fake newst terjesztettél!

Az emberek sem Ausztráliában, sem nálunk nem állatmentők, hanem zömmel asszisztálnak az ökológiai rendszerek szétprédálásához. Azok is, akik tűzből menekült koalát itatnak: csak épp terepjáróból kiszállva, PET-palackból. Nem az a normális, ha emberek mentik és etetik a vadon élő állatokat, hanem az lenne a természetes, ha végre békén hagynánk őket.

azonnali.hu
Természet 

Egyik oldalán hím, a másikon nőstény madarat fotóztak le

Az úgynevezett kétoldali günandromorfiát mutató vörös kardinálispintyet vagy északi kardinálispintyet (Cardinalis cardinalis) a 69 éves nyugdíjas ornitológus, Jamie Hill örökítette meg az amerikai Pennsylvania államban, aki szerint ilyen lehetőség „egyszer adódik az ember életében”.

Energia 

Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fontos célkitűzése ösztönözni a barnamezős beruházással megvalósuló naperőműprojekteket – mondta Tóth Tamás elnökhelyettes a Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a jövő! digitális konferencián.

Természet 

180 év után ismét felbukkant a rejtélyes madár

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos, fekete szemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Klímavédelem 

Frans Timmermans: az EU célja az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség megerősítése

Az Európai Bizottság az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új stratégiát fogadott el, aminek célja az Európai Unió éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének megerősítése – közölte a brüsszeli testület európai zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.

Gazdaság 

Megmentették a Tiszát a szeméttől, de így is súlyos a helyzet

Újra elképesztő mennyiségű kommunális hulladék érkezett a Tiszán, ráadásul Romániából a Szamoson keresztül nehézfémszennyezést is azonosítottak. Az uszadékot sikerült eltávolítani az áradó folyóból, de ez csak a probléma egyik része. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

index.hu
Oktatás 

Új tankönyvből ismerhetik meg a fiatalok a fenntarthatóságban rejlő kihívásokat és lehetőségeket

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. A Zöld Föld című kötet szerzői között ott találjuk Czippán Katalint is, portálunk környezetvédelmi szaklektorát. Az új szellemiséget tükröző tankönyv célja, hogy a diákok életközeli megközelítésben kapjanak életkoruknak megfelelő ismereteket. A tankönyv érdekessége és érdeme is egyben, hogy a szakmailag hiteles információk átadását és elsajátítását izgalmas, kreatív és interaktív módon segíti elő.

Természet 

A betyár mindenit: a rendszeres aszály hatására elszaporodhat egy invazív faj a magyar homokpusztákon

Napjaink gyors környezeti változásai várhatóan számos inváziós növényfaj terjedését elősegítik. A klíma csapadékosabbá válása kedvezhet egyes idegenhonos fajok inváziójának, míg más inváziós fajok éppen az aszályok nyomán terjednek, mivel a vízhiány miatt visszaszorul az eredeti, őshonos növényzet. Egy friss kutatás alapján a magyar homokpusztákon terjedő betyárkóró esetében éppen ez a helyzet.

Természet 

Megosztó madárvédelem: a halastavak ostora, a kárókatona

Becslések szerint idén is akár hatvanezer kárókatona, más néven kormorán telelhet hazánkban. Az uniós védelem alatt álló madár óriási károkat okoz a halgazdaságoknak.

Oktatás 

Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként

Az odúk csütörtöki váci átadásán Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a természet- és környezetvédelem területén nem lehet elég korán elkezdeni a szemléletformálást. Az óvodások az odúknak köszönhetően megtapasztalhatják, milyen sokat tehetünk természeti környezetünk gazdagságáért.

Klímavédelem 

Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást

Szokatlanul nagy mennyiségű hó Görögországban, meglepően enyhe tél Nyugat-Európában és fogcsikorgató hideg északon. Futóáramlat és poláris örvény: ha nem hallottunk még róluk, érdemes lesz megjegyezni a két jelenség nevét, mivel ezek felelnek a lassan mögöttünk hagyott szokatlan télért. 

Természet 

A jégolvadás miatt az éhenhalás fenyegeti a csúcsragadozókat

A jegesmedvéknek és a narváloknak a helyváltoztatáshoz és a táplálékszerzéshez van szükségük a jégre. Ahogy az fogy, egyre több energiával jutnak kalóriadús élelemhez, ami már az életüket veszélyezteti.

Hulladék 

Műanyag jégkrémesbödön nélkül még édesebb lehet a jövő

Hódítanak az újratölthető csomagolások: egy kanadai élelmiszerüzlet a Loop segítségével  használat után begyűjti a dobozokat és tégelyeket, amelyek tisztítást követően ismét a gyártókhoz kerülnek. A vásárlóknak a rozsdamentes acélból készült fagyisdobozért betéti díjat kell fizetniük. 

Energia 

Az atomerőművek adják az EU áramtermelésének negyedét

Az Eurostat adatai szerint az EU teljes villamosenergia-kibocsájtásának 26 százalékát atomerőművekben termelik. Ez 765 337 GWh-t jelent, amely 13 tagállam több mint 100 reaktorából származik. A statisztika szerint 16,3 százalékos csökkenés történt a 2006-os bruttó kibocsájtáshoz képest.

Klímavédelem 

Az Egyesült Államok és Kanada összefog a klímaváltozás megfékezése érdekében

Joe Biden mint új amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megtartotta első kétoldalú tárgyalását. Az online megbeszélésen egyebek mellett megállapodtak abban, hogy a két ország közös erővel lép fel a klímaváltozás enyhítése érdekében.

Energia 

Magyarországon is megkezdődhet a vadonatúj Toyota Mirai forgalmazása

Ha minden jól megy, idén Magyarországon is megkezdődhet a világ első sorozatgyártott hidrogén-üzemanyagcellás személyautója, a melléktermékként tiszta vizet kibocsátó Toyota Mirai második generációjának forgalmazása. 

zoldautok.hu
Természet 

Nincs pénzük az etetésre, támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a hazai állatkertek november 11. óta ismét zárva vannak. A látogatók elmaradása miatt kieső bevételek minden állatkertnek hiányoznak, azonban a kisebb, magánalapítású, üzleti vállalkozásként működők még nehezebb helyzetbe kerültek.

Közlekedés 

Prága lehet a villanyautósok kedvence?

Prágában is fontos szerepet kap a zöldautózás: a cseh fővárosban ugyanis a következő négy évben 750 db töltőállomás telepítését tervezik. Figyelembe véve, hogy 2020 végén Csehországban összesen alig több mint 800 nyilvános töltőállomás működött, ez igazán ambiciózus tervnek tekinthető.

Gazdaság 

Mennyire zöld valójában a Coca-Cola?

A New Plastics Economy adatai szerint több mint 200 ezer palack Coca-Cola termék gördül le percenként globálisan a futószalagról, ezért nem csoda, hogy a világ legnagyobb üdítőital-gyártó cégének műanyagcsomagolóanyag-felhasználása meghaladja évente a 3 millió tonnát.