2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló

Július 14-én a veszélyeztetett fajok és különösen az emberszabásúk megóvásáért elkötelezett állatvédők és civilek világszerte a csimpánzokra figyeltek.

Hulladék 

Alapjaiban forgatná fel a gazdaságot a műanyagszemét visszaszorítása

Globálisan mindössze a forgalomba kerülő műanyagok 5 százalékát hasznosítjuk újra, pedig az emberek ennek háromszorosát gyűjtik össze szelektív hulladékgyűjtőkben, igaz, még ez sem túl sok. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

index.hu
Hulladék 

Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen

Harcot indított Bécs az eldobható kávéspoharak ellen, és remekül bevált a rendszer: a kezdeményezéssel máris egy tonna szemetet spóroltak meg.

Hulladék 

Tovább küzd a pazarlás ellen a Tesco

Ijesztően sok eladatlan kenyér és pékáru halmozódik fel a brit Tescókban, ezért az áruházlánc lépett.

Klímavédelem 

Az erdőtüzek tovább rontják a légkör állapotát

Az északi-sarkvidéki területeken az elmúlt másfél hónapban bekövetkezett bozóttüzek szén-dioxid-kibocsátása Svédország egyévnyi emissziójának felelt meg – közölte pénteken a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Természet 

Génmegőrzés a Pilisi Parkerdőben

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó egészséges erdők megléte az élhető, fenntartható jövő feltétele.

Agrárium 

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

A sulfoxaflor nevű neonicotinoidalapú rovarirtót egyszer már – 2015-ben – kivonták a forgalomból, mert bizonyítottan méhek, sőt, egész méhkolóniák tömeges pusztulásához vezetett. Az amerikai Agriscience vállalat növényvédő szerének újbóli bevezetése ellen a méhészeken túl az amerikai gazdák jó része is tiltakozott.

Klímavédelem 

Nem csak a környezet, a kultúra is veszít a klímaváltozással

Nem csupán a helyi ökoszisztémákra, hanem Grönland történelmére is komoly fenyegetést jelent a globális felmelegedés, amely elpusztítja a sziget régészeti lelőhelyeit.

Természet 

Alig két nap alatt majdnem 10 ezren csatlakoztak a „10 millió fa” mozgalomhoz

Július 9-én indították, és már majdnem 9 ezer követője van a 10 millió fa mozgalomnak. A kezdeményezés eleinte csak a barátoknak szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá.

Gazdaság 

Üzleti megoldás egy környezeti problémára

Egy holland cég globálisan oldaná meg az elhasznált autógumik problémáját.

Közlekedés 

Több tízmilliárdos támogatást kapnak a települések villanybuszok beszerzésére

A következő tíz évben a nemzeti buszstratégia keretében 35,9 milliárd forint támogatást biztosít a kormány környezetbarát, főleg villanybuszok beszerzéséhez a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken.

Hulladék 

100 százalékban újrahasznosított műanyagból készít vizespalackot a Nestlé

A bejelentés fontos mérföldkő, amely megfelel a Nestlé csomagolóanyagok újrahasznosításával kapcsolatos vállalásainak, innovatív megközelítésének, és a körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségének.

Víz 

A Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult

Míg az Északi-sark jégtakarója a klímaváltozás következtében jó ideje egyre csak zsugorodik, addig a déli-sarki megfigyelések a jégvidék enyhe növekedését mutatták, egészen 2014-ig...

Víz 

Óriási víztározó épült Baranyában

Elkészült Baranya legnagyobb kapacitású víztározója: megépítésének célja elsősorban a tavaszi árvízveszély csökkentése, a létesítmény árvíz idején akár 53,5 hektáros kiterjedésre is képes. 

Víz 

A rémhírekkel ellentétben nem szennyezett a kalocsai csapvíz

Cáfolta a kalocsai csapvízben található gyógyszermaradványokról és más szennyező anyagokról terjedő rémhíreket a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. A cég közleménye szerint a helyi csapvíz minősége az ásványvizekéhez mérhető. 

Természet 

A bohóchalak szaporodását veszélyezteti a korallzátonyok fényszennyezettsége

A korallzátonyoknál éjszakánként tapasztalható egyre több mesterséges fény erőteljesen befolyásolja az ott élő állatok szaporodási arányát – írja a Biology Letters című tudományos lap.

Természet 

Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók az északi szélesszájú orrszarvú megmentéséhez

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgozó kutatóknak először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót beültetni egy nőstény rinocéroszba a végveszélyben lévő északi szélesszájú orrszarvú megmentésére létrehozott program keretében.

Klímavédelem 

Sok kicsi sokra megy

A klímaváltozás egyre egyértelműbbé válásával és a szükséges politikai döntések elmaradásával egyre erősödik az igény az egyéni hatáskörben megtehető klímavédelmi lépések iránt. Jó okkal: a világ klímaszennyezésének zöméért az emberiség mindössze 10 százaléka felelős, mégpedig azon tizede, amely napi legalább mintegy 23 dolláros (körülbelül 6500 forint) összegből él. (Fotó: pixnio.com)

portfolio.hu
Klímavédelem 

Klímavédelmi és energetikai kérdésekről is egyeztetett a magyar és a szlovák államfő

Áder János a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van. „Legfőképp azért, hogy a következő generációknak ne okozzunk megoldhatatlan problémát” – mondta.

Hulladék 

Japán a legfenntarthatóbb olimpia címére pályázik

Összegyűlt a kellő mennyiségű alapanyag ahhoz, hogy a jövő évi olimpiai játékok összes érmét, illetve a dobogókat is újrahasznosított anyagokból gyárthassák le – közölték csütörtökön a szervezők.