2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül

Sikeressé vált az Agrárminisztérium által meghirdetett településfásítási program. Múlt héten Tarjánban is sor került fák ültetésére. 2030-ig minden évben a születendő gyermekek után fejenként legalább 10-10 facsemetét ültetnek el, létrehozva ezzel az országban az „Újszülöttek erdejének” hálózatát.

Természet 

Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika)

60 év statisztikáját mutatja be a Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium felmérése az atmoszférába kerülő szén-dioxid mennyiségéről. 

Klímavédelem 

Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia

Mohamed bin Szalmán trónörökös a Szaúdi Zöld Kezdeményezés Fóruma nevű rendezvényen közölte: Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolajexportőre negyven éven belül klímasemlegessé akar válni.

Közlekedés 

Új trolibuszokkal bővülhet a fővárosi járműpark

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly november 30-án módosította a Solaris–Škoda konzorciummal kötött megállapodását, és az igazgatóság úgy határozott, jóváhagyja a további járművek lehívására vonatkozó opciós lehetőséget. A forrás biztosításáról a Fővárosi Közgyűlés dönt 2021. október 27-én, szerdán.

Víz 

Kalifornia: aszály és erdőtüzek után áradások és sárcsuszamlások

Heves ciklon csapott le október 24-én, vasárnap Észak-Kaliforniára, adta hírül az MTI. A vihar villámáradásokat és sárcsuszamlásokat okozott a San Francisco-öböl térségében, és az előrejelzések szerint dél felé vonul. A nyugati partvidéken szélsőséges mennyiségű csapadékra, helyenként hóesésre kell számítani a napokban.

Közlekedés 

Három elektromos autó érkezik a magyar piacra Kínából

A Kína egyik legnagyobb járműgyártó csoportjaként működő Dongfeng Motor Corporation új jövevény hazánkban, akire érdemes odafigyelni: három elektromos modellje hatalmas lehetőséget hordoz magában.

(Nyitókép: Facebook/Dongfeng Motor Magyarország)

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Nem lépnek le a gázról Németországban

Megbukott a három német párt által is támogatott sebességkorlátozás terve. A német közszolgálati televízió korábbi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka támogatta volna a 130 km/h-s sebességkorlátozást az autópályákon.

Energia 

A megújuló energia a megoldás a gázfüggőségre

A megújulóenergia-technológiákra való átállás növelni fogja az ellátásbiztonságot, és mérsékli a geopolitikai kockázatokat – írja a Rice Egyetem Baker Intézetének új tanulmányára hivatkozva a greendex.hu

Klímavédelem 

Az extrém hőség miatt halt meg egy túrázó család augusztusban Kaliforniában

A klímaváltozás az egyének szintjén is alkalmazkodást kíván meg. Az extrém hőség gyakoribbá válásával a szabadban végzett munka és sportolás idején is sokkal nagyobb tudatosságra van szükség – fájdalmasan mutatta ezt meg egy amerikai család tragédiája.

Gazdaság 

A vagyonkezelők felelőssége is a trópusi erdők pusztulása

A Global Witness Campaign Group kutatása szerint a globális pénzügyi intézetek és vagyonkezelők összesen 119 milliárd dollárnyi finanszírozást juttattak 20 olyan agrárvállalkozásnak, amelyek a párizsi klímaegyezmény óta eltelt öt évben jelentősen hozzájárultak az erdők pusztulásához.

Klímavédelem 

Kormányok és vállalatok egyaránt keményen lobbiztak az IPCC-jelentés gyengítéséért

Dokumentumok bizonyítják, hogy számos ország a fosszilis energiahordozókról való átállás sürgetésének enyhítéséért lobbizott az ENSZ-nél a legfrissebb IPCC-jelentés elkészítése során.

Klímavédelem 

Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?

Egy új gépi tanuláson alapuló modell szerint a mélytengerek hűtő hatása 1990-ig kiegyensúlyozta a melegedést, a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azonban mostanra az óceánok felszíni hőmérsékletének növekedését már nem tudja megállítani a mélytengerek hűtő hatása.

Klímavédelem 

Több tízezer évre lenne szükség ahhoz, hogy a klíma magától stabilizálódjon

Erre a következtetésre jutott az a kutatás, amely a bolygó történetének leggyorsabb, a paleocén-eocén hőmérsékleti maximumban kicsúcsosodó természetes eredetű felmelegedésének hosszú távú hatásait vizsgálta.

Természet 

Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában

A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrzéséért dolgozó kutatók bejelentették, hogy kivonják a programból az alfaj két utolsó élő egyedének egyikét, a 32 éves Najint.

Gazdaság 

A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom

A társaság 2020-as fenntarthatósági eredményei alapján a telekommunikációs szektor fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő vállalatai között rangsorolta a Magyar Telekomot az ISS Corporate Solutions.

Hulladék 

Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket

A Nespresso nem csak a végtelenszer újrahasznosítható alumínium kezeléséről gondoskodik: a visszagyűjtött kapszulákból származó zacc sem végzi egyszerűen a szemétben.

Klímavédelem 

Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket

A magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek mintegy fele már energiatakarékosnak számít, ugyanakkor ezen gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – közölte az LG Magyarország a megbízásából készült országos reprezentatív felmérés alapján az MTI-vel.

Agrárium 

Elkészült a szikes talajok világtérképe

A térkép szerint mintegy 1 milliárd hektár elszikesedett talaj van szerte a világon. Nagy részük a sivatagos vagy félsivatagos területeken található Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Mindemellett a térképről leolvasható, hogy világszerte az öntözés alatt lévő talajok 20-50 százalékának magas a sótartalma, ezzel globálisan több mint 1,5 milliárd embert akadályozva az élelmiszer-termelésben.

Gazdaság 

Díjat nyert a Procter&Gamble fenntartható csomagolási rendszere

Elismerésben részesült a Procter&Gamble az idei „Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja” pályázaton. A vállalat a hajápolási termékeire kifejlesztett újratölthető rendszerével nevezett, és hozta el a második helyezettnek járó díjat.

Gazdaság 

Az unió elválasztaná az ocsút a búzától

A fenntartható befektetések térnyerése a klímabarát fejlesztések szempontjából örvendetes fejlemény, ugyanakkor megfelelő szabályozás nélkül könnyen a zavarosban halászó, csak látszólag zöld, azaz zöldre festett vállalatok tehetik zsebre a fenntarthatóságra szánt, jó szándékú források jelentős részét.