2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Oktatás 

Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – A szegénység felszámolása

A világ vezetői 2015 szeptemberében New Yorkban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat többek között amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással, és harcolnak az igazságtalanság ellen. Ezen célok megvalósíthatósága azonban a most felnövekvő generáción is múlik majd.

Energia 

Az EU nemet mond a pálmaolajra

Az Európai Parlament, valamint a tagállamok kompromisszuma értelmében 2030-ra az unió energiafogyasztásának 32 százalékát megújuló energiaforrásokból kellene fedezni. A tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre az energiahatékonysági direktíva tekintetében. 

Gazdaság 

Papírra cseréli műanyag szívószálait a McDonald's

Papír szívószálat vezet be az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermében a McDonald's, az Egyesült Államok bizonyos részein pedig a műanyag szívószálak egy alternatív változatát kezdi tesztelni.

Víz 

A korallzátonyok pusztulása miatt négyszeresére nőhet az áradások kockázata

Egy, a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány szerint a globális felmelegedés okozta várható tengerszint-emelkedéssel a korallzátonyok csökkenése az évszázad végére négyszeresére növelheti az áradásokat a tengerparti térségekben. 

Gazdaság 

Évente 25 kiló reklámanyaggal bombázzák a postaládáinkat

Bár úgy tűnhet, hogy a hirdetési piacon átvette az uralmat az internet, egy közelmúltban készített kutatás rácáfol erre. A jelek szerint sok cég továbbra is hatékony marketingeszköznek tartja a papíralapú, postaládákba dobott hirdetőanyagokat, a szórólapoktól és a reklámújságoktól ugyanis képtelen megszabadulni a világ.

Víz 

Ismét iható a csapvíz Mágocson

Múlt héten kútfelújítási munkálatok közben olyan súlyos műszaki hiba történt Mágocson, hogy a csapvíz emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált. Szerencsére a problémát sikerült megoldani, így a vízvizsgálati eredmények szerint ismét iható a baranyai kisváros vize. A korábbi vízkorlátozás továbbra is érvényben marad: autómosásra, kertek locsolására a vezetékes vizet használni tilos.

bama.hu
Közlekedés 

Bajban van a NASA napelemes Mars-járója

A vörös bolygón hatalmas vihar tombol – a vastag porréteg teljesen eltakarta a napelemmel működő Opportunity tartózkodási helyét. A szakemberek hiába próbálkoznak, nem tudják felvenni a kapcsolatot a Mars-járóval.

Hulladék 

A műanyag színe sem mellékes

A brit Greenpeace szerint országukban minden évben mintegy 1,3 milliárd fekete műanyag tálcát használnak az emberek, ezek legtöbbje azonban a szemétlerakóba és nem az újrahasznosítóba kerül. Ennek az az oka, hogy a fekete műanyagot nagyon nehéz újrahasznosítani.

Közlekedés 

Zéróemissziós száguldásra hív a Porsche

A Porsche bejelentette, hogy mégsem Mission E, hanem Taycan lesz a jövőre debütáló tanulmányautójának a neve. A hírek szerint a zéróemissziós járgány két villanymotorja 600 lóerőre képes – a gyártó így 3,5 másodperces százas és 12 másodperces kétszázas sprintet szavatol.

Energia 

Napfényre cseréli a szenet az egykori bányászváros

„A cölöpök már több helyen készen állnak, várva a napelemeket a zöldenergia termeléséhez” – mondta Polics József, Komló polgármestere, miután elkezdődött a budafai meddőhányó területén tervezett napelempark kivitelezése. A 70 hektárnyi szolárpark legkésőbb jövő év végéig elkészül.

Természet 

A Kisalföldi Homokpuszta az EU legjobb természetvédelmi projektjei között

A LIFE+ az Európai Unió kiemelt programja, mely támogatást biztosít a környezet- és természetvédelmi projektek számára. A Kisalföldi Homokpuszta helyreállítását célzó fejlesztést az elmúlt időszak legjobb projektjei közé választották be, s a rangos elismeréssel járó díjat májusban ünnepélyes keretek között adták át Brüsszelben. 

Hulladék 

Online petíció: Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra!

A legfrissebb kutatások szerint nemcsak a tengerek, óceánok, hanem a hazai folyók, a Duna és a Tisza is műanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt, a mikroműanyag-darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. A Greenpeace online petíciója a műanyagszennyezés elleni fellépésre ösztönöz, lévén közös környezetünk, saját egészségünk a tét!

Energia 

Nagy-Britannia a világ legnagyobb energiatároló-hálózatát építené meg

A szél- és naperőművek napjaink egyik legfontosabb energiatermelő forrásává váltak, ám a technológia hatékonysága nagyban függ az időjárástól. A megoldást egyebek mellett a megtermelt energia eltárolása jelentené – ezt  Nagy-Britannia is felismerte, emiatt a világ legnagyobb energiatároló-hálózatát építené meg. 

Természet 

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen, tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Természet 

Mentsd meg a madarakat az áramütéstől!

Magyarországon közel százezer kilométer hosszú a madarakat veszélyeztető vezetékhálózat, és több mint egymillió veszélyes villanyoszlop van. Ezek évente több százezres nagyságrendben okozzák a védett madarak pusztulását. De a jó hír: mostantól te is tehetsz ez ellen egy elektronikus űrlap kitöltésével.

Oktatás 

Kapcsolódás a természettel és önmagunkkal – workshop

Gondolkozott már azon, miért is esik olyan jól, ha egy kutya vagy macska megajándékoz minket a bizalmával? Hogy miért mindig olyan különleges a tábortűz körül beszélgetni? Hogy miért kell minden lakásba „legalább egy fikusz”?

Természet 

Kecskékkel az erdőtüzek ellen

Igazán környezetbarát módszerrel, kecskék bevetésével veszi fel a harcot a portugál kormány az erdőtüzek ellen. Országszerte többtucatnyi, több száz fős kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt.

Természet 

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt Nagy-Britanniában – számolt be egy új kutatás eredményeiről a BBC hírportálja nyomán az origo.hu.

Energia 

Óriási beruházásra készül a Tesla

A Tesla Sanghajban építené fel gigantikus üzemét, ahol az elektromos autókat és a hozzájuk szükséges akkumulátorokat gyártanák. Erről Robin Ren, a Tesla értékesítési igazgatója beszélt a részvényesek közgyűlésén. 

Természet 

Hatmillió ember küzd éhínséggel a nyugat-afrikai Szahel-övezetben

Hatmillió ember küzd az éhínséggel a nyugat-afrikai Száhel-övezetben, mintegy 1,6 millió gyerek élete van veszélyben a súlyos alultápláltság miatt – jelentette ki kedden New Yorkban Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) igazgatója.