2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával az ország éppen felvenni készült a kesztyűt a mindent elborító hulladékhegyekkel, amikor a karantén idején elszabaduló online kereskedelem és az ételkiszállítás az egekbe repítette a plasztikfelhasználást.

Klímavédelem 

Kína azt ígéri, kitart a klímavédelemben

Kína az új koronavírus-járvány ellenére tartani fogja magát a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásaihoz – közölte a kínai környezetvédelmi minisztérium kedden.

Közlekedés 

A britek is kevesebbet autóznának

A brit autósok fele úgy gondolja, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének feloldását követően többet fog gyalogolni. A megkérdezettek 40 százaléka úgy tervezi, hogy ritkábban ül majd autóba – derült ki egy 20 000 résztvevővel készült felmérésből, melyet a BBC publikált.

Természet 

Tizenkét méteres bálnatetem sodródott partra Nagy-Britanniában

Az interneten közzétett képeken látszik, ahogy a nagy testű emlős, feltehetőleg egy közönséges barázdásbálna, élettelenül fekszik a hátán a délkelet-angliai Essex megyében lévő Clacton-on-Sea egyik homokos partjának közelében.

Energia 

A napelem mindkét oldala lehet hasznos

Nem újdonság a napelemek alkalmazásában a kétoldalas naphőgyűjtő. Jó ideje kutatják a legoptimálisabb műszaki megoldásokat; a hírek szerint egy francia olajvállalat egy német céggel fogott össze, hogy annak mezőgazdasági munkájában „vessék be” és hasznosítsák a duplaoldalas napelemet.

alternativenergia.hu
Természet 

Erdei iskolákat alakítottak együtt szlovák és magyar erdőgazdaságok

Erdei iskolákat alakítottak szlovák és magyar erdőgazdaságok közösen a szlovákiai Léván és a Nógrád megyei Somoskőn az „Erdészek a környezeti nevelésért” című programon belül. A cél a fiatal generáció környezettudatosságának javítása.

Agrárium 

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Közlekedés 

Kínában ismét fellendült az elektromos autók piaca

Kínának lassan sikerül maga mögött hagynia a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket. Az országban idén áprilisban alig adtak el kevesebb autót, mint tavaly. Az elektromos autók részesedése ugyan csökkent, de így is komoly erősödés tapasztalható az év elejéhez képest.

Hulladék 

A csomagolások fényes és árnyas oldaláról

A csomagolóipar az egyik leginnovatívabb szakterület a világban és Magyarországon is, amelynek az a felelőssége, hogy a megtermelt árukat, élelmiszereket a lehető leghosszabb ideig megőrizze, és a fogyasztók számára rendelkezésre bocsássa – hangsúlyozta az ATV-nek Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Víz 

Hatalmas eső zúdult Floridára

Floridában esik, de nagyon. A csapadékos idő május 25-e óta egyre csak romlik, melyhez a Bertha nevű trópusi vihar szélein megjelenő eső is csatlakozott. A katasztrofális időjárás miatt a SpaceX indulását is elhalasztották. Mutatjuk a brutális esőzésekről készült felvételeket.

Természet 

Hatméteres nagy fehér cápát észleltek az olasz partok közelében (videóval)

Különlegesen ritka kalandban volt része egy kis motorcsónak utasainak, akik a dél-olaszországi Lampedusa-sziget körüli vizeken tengeri kiránduláson vettek részt. A szélcsendes és napsütéses időben hatalmas árnyékra figyeltek fel a nyugodt felszín alatt, közvetlenül a hajó közelében. Az óriási árnyról kiderült, hogy nem más, mint a Földközi-tenger egyik legnagyobb és igen ritka ragadozója, egy különösen méretes nagy fehér cápa.

origo.hu
Hulladék 

Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak

Fél évvel, azaz 2021. július 1-jére csúsztatják az eredeti határidőhöz képest az egyszer használatos műanyagok gyártásának megszüntetését.

Energia 

Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly

Az Európai Unió tagállamai egységesen arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek köszönhetően tavaly a szén-dioxid-mentes energiatermelés megközelítette a 60 százalékot.

Energia 

A MEKH kiemelt célja az energiahatékonyság növelése

Csaknem öt éve segíti a hazai célok elérését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az átfogó tevékenységnek köszönhetően számos gazdálkodási szervezetnél jelentős, milliárdokban mérhető energiamegtakarítást sikerült elérni.

magyarhirlap.hu
Agrárium 

Több hónap csapadéka hiányzik a föld termőrétegéből

Május elején jelezték a szakemberek, hogy a jelentős csapadékhiány országszerte hatással lehet az idei gabona- és repcetermésre. Ugyanakkor a tavaszi vetésű gabonák különböző képet mutatnak.

Gazdaság 

Hamarosan jöhet a zöldkötvény

Ha megfelelő lesz az ötlet fogadtatása a befektetők részéről, rövidesen sor kerülhet Magyarország történetének első zöldkötvény-kibocsátására.

Agrárium 

Hatalmas beruházásba kezd a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén. A munkálatok részét képezi a gyepterületek helyreállítása, ártéri erdőkben lévő tájidegen fajok eltávolítása, őshonos növények ültetése, fás legelők rendbetétele, tanösvény kialakítása.

Energia 

Újabb biozüemanyagot előállító finomító épül Magyarországon

Fejlett bioüzemanyagot előállító finomítót épít a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári telephelyén a cég hároméves, 150 millió eurós beruházási programjának részeként. A kivitelezési munkálatok nyáron kezdődhetnek. 

Természet 

Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál

A valaha felfedezett legtöbb új ragadozó szivacsfajt azonosították ausztrál és német tengerkutatók Ausztrália keleti partjainál. A kontinensnyi országban korábban mindössze 3 ragadozó szivacsfajt ismertek.

Klímavédelem 

A növekedés határai és a koronavírus-járvány

Ahogy egy szokatlanul erős vihar önmagában nem képes igazolni a klímaváltozás elméletét, úgy a koronavírus-járványt sem értelmezhetjük a Föld véges forrásainak túlhasználata miatt fenyegető összeomlás bizonyítékaként. Ugyanakkor az egyre pusztítóbb viharok és az egyre gyakoribb járványok olyan folyamatokra mutatnak rá, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.