2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését

Rendeletet írt alá Joe Biden új amerikai elnök az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatéréséről szerdán a Fehér Ház átvétele után tett egyik első lépéseként, megsemmisítve ezzel republikánus elődje, Donald Trump egyik legsúlyosabb döntését.

Gazdaság 

Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?

A 2020. év végi ünnepi időszakban rekordszintet ért el az e-kereskedelem, és a következő évtizedben a csomagküldő szolgáltatások további 80 százalékos bővülése várható. De hogyan hat ez a trend a környezetre? Erre a kérdésre keresett választ az MIT Real Estate Innovation Lab friss kutatása.

Hulladék 

Az AB döntése értelmében alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény

Alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény egyik rendelkezése, mert sérti a tulajdonhoz való jogot – mondta ki az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán született határozatában, melyet szerdán tett közzé a testület a honlapján.

Klímavédelem 

Egy kis figyelemmel ép bőrrel úszhatják meg a denevérek a téli építkezéseket

Hazánkban a bőregerek minden faja védett, mivel Európához hasonlóan nálunk is megfigyelhető a populációik egyedszámának folyamatos csökkenése. A denevérek télen hibernálódnak, így különösen érzékenyek a zavarásra. Ezért a lehetséges búvóhelyeik bolygatásával járó építkezéseket nagy körültekintéssel kell elvégezni. 

Gazdaság 

Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek?

Mindössze 100 vállalat termeli a világtengerekhez köthető gazdasági teljesítmény 60 százalékát, vagyis körülbelül 1100 milliárd dollárt. A lista élén főként olajtermelő társaságok végeztek, de kiemelkedő helyet értek el a teherszállítással és a tengeri élelmiszerekkel foglalkozó vállalatok is.

Víz 

Bűzös pocsolya helyett újra kék lehet Székelyföld csodája

Tavasszal kezdődhet a székelyföldi Szent Anna-tóban elszaporodott, a tó ökológiai egyensúlyát felborító ezüstkárász-állomány lehalászása – nyilatkozta az MTI-nek Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület elnöke a tó helyzetéről nemrégiben szervezett online konferencia után.

Gazdaság 

A válságkezelésre szánt milliárdok felhasználásakor a klímát is szem előtt kell tartani

Eddig 11 uniós tagállam nyújtotta be az EU válságkezelési alapjából lehívható források elköltésének tervezetét az Európai Bizottságnak.

Természet 

Létezik és mégsem? – Az erdélyi kopó (videóval)

Egy régi magyar kutyafajta, amelynek ugyan számos egyede van, ám papíron mégsem létezik.  Az erdélyi kopó története bővelkedik fordulatokban: volt az erdélyi urak kedvence, aztán Ceausescu ellensége, a kiállítások sztárja, mára pedig végóráit élő ebfajta. 

Természet 

Belefulladnak az óceánba a tengeri csillagok

Rejtélyes betegség tizedeli a tengeri csillagokat a világ óceánjaiban. A tudósok most arra jutottak, hogy az állatok tömeges pusztulását légzési zavar okozhatja. Az óceánok felmelegedése miatt ugyanis a szerves anyagok és baktériumok elhasználják az oxigént.

Hulladék 

Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola

Az előállított műanyagokból az Európai Unióban éves szinten 27,1 millió tonna hulladékként végzi, és ennek csak 31,1 százalékát dolgozzák fel újra. A nagyvállalatoknak felelősségük van abban, hogy ezek az arányok megváltozhassanak, illetve eleve kevesebb csomagolási hulladék keletkezzen, és az egyáltalán ne kerüljön olyan helyre, ahová nem való – például a természetes vizeinkbe vagy a kommunális hulladékba. 

Klímavédelem 

Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper

Több nemzetközi civil szervezet indított kiemelkedő jelentőségű pert a francia kormány ellen, amiért nem tettek eleget a klímaváltozás ügyében.

Gazdaság 

A klímaváltozás hatására a gyöngyipar fénye is megkophat

A mesterségesen tenyésztett gyöngyök mára körülbelül 30 ország gazdaságában képeznek fontos részt, melyek közül egyértelműen Kína vezeti a globális termelést. Azonban az elmúlt évtizedben a globális gyöngytermelés 60 százalékkal csökkent.

Klímavédelem 

Rekordmennyiségű klímához kapcsolódó katasztrófa jutott tavaly az Egyesült Államoknak

Rekordszámú, a szélsőséges időjárásnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat 2020-ban: tűzvészek perzseltek nyugaton, gyors egymásutánban kialakuló hurrikánok pusztítottak keleten, és rendkívüli hőség söpört végig az ország szívében.

Klímavédelem 

Ürge-Vorsatz Diána: A világ remélhetőleg nem áll vissza a környezetromboló szintre

Nagyon rossz irány lenne, ha a pandémia rövid távú hatásaitól várnánk a környezetszennyezés problémájának megoldását; ugyanakkor a világ remélhetőleg nem áll vissza arra a környezetromboló szintre, amelyen korábban volt – fogalmazott Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke azüzlet.hu-nak adott interjúban.

Agrárium 

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvasható volt egy cikk a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. A legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban egy másik érdekes történetet osztott meg Papp Zoltán méhész.

magyarmezogazdasag.hu
Klímavédelem 

A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk

A korábbi éghajlati modellek számításai alapján a klímaváltozás megállítására tett erőfeszítések a légkörben felhalmozódó szén-dioxid miatt csak  lassan fejthetik ki hatásukat. Egy friss kutatás szerint azonban, ha sikerül nulla közeli szintre mérsékelni a kibocsátást, azzal az eddig vártnál gyorsabban meg lehet fékezni a felmelegedést.

Gazdaság 

Kandrács Csaba szerint 2021 a zöld pénzügyi fordulat éve lehet

A Magyar Nemzeti Bank – Közép-Európában az első jegybankként – közel két éve azon dolgozik, hogy 2021 a zöldfordulat éve legyen Magyarországon: a pénzügyi szektor erőteljesen hozzájáruljon a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedéshez, utat mutatva és finanszírozást biztosítva a hazai gazdaság egészének a klímaváltozás elleni küzdelemben – fogalmazott az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

Energia 

75 milliót is kaphat egy társasház a 2021-es radiátorcsere-programban

Rengeteg olyan társasház van, amelyben hosszú évtizedek, akár az épület megépítése óta ugyanazok a fűtőtestek biztosítják a meleget. 2021-ben pályázat segíti mindazokat, akik szeretnék lecserélni az elavult és nem túl energiahatékony radiátoraikat.

Klímavédelem 

Közel másfél évtizede nem volt ilyen kitartóan hideg Szibériában

Az elmúlt hetekben szibériai mércével mérve is extrém hideg időjárás köszöntött Jakutföldre. A Deljankir nevű kistelepülés környékén január 18-án reggel –58,3 Celsius-fokot mértek.

Gazdaság 

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

„A legfrissebb számítások szerint a természetalapú megoldásokkal a költséghatékony kibocsátáscsökkentések akár 37 százalékát is biztosíthatnánk 2030-ig ahhoz, hogy jó eséllyel 2 °C alatt tartsuk a század végére várható globális melegedés mértékét. És nem csak a környezetvédelemről van szó: a Világgazdasági Fórum becslése szerint a természetet előnyben részesítő megoldások 10 billió dolláros üzleti lehetőséget nyithatnak meg, és 2030-ig akár 395 millió munkahelyet teremthetnek.”

hvg.hu