2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Afrika válhat a méztermelés fellegvárává

Egy kanadai segélyszervezet révén három hetet töltött az Ontarióban élő Csincsa Tibor Etiópiában méhész szakértőként. Már az előkészületek során rá kellett döbbennie, hogy abszolút félretájékozott erről a százmillió lakosú országról, amely tízszer akkora területű, mint Magyarország.

Természet 

Van remény a korallok megmentésére (videóval)

Először tudták laboratóriumi körülmények közt szaporodásra bírni az egyik korallfajt. Ennek a jelentős eredménynek nagy szerepe lehet a Florida Keys melletti korallzátony megmentésében, amely a harmadik legnagyobb korallzátony a világon. A kísérletben szereplő oszlopos korall igen közel van a kipusztuláshoz.

Gazdaság 

Egyre többe kerül a szén-doxid-kibocsátás

Annak ellenére, hogy egyes vállalatok szén-dioxid-kibocsátása csökken, az árak növekedése miatt egyre többet kell kvótavásárlásra költeniük. A kínálat az európai uniós szén-dioxid-piacon tovább csökkenhet, erősítve a kvótaár növekedési tendenciáját és tovább fokozva a cégek költségeit.

Közlekedés 

Már szállítja utasait a világ legnagyobb villanykompja

Dániában állt munkába a világ legnagyobb villanykompja, Ellen. A zéróemissziós, svájci gyártmányú hajó 4,3 megawattórás kapacitású elemmel működik, s mintegy 30 jármű és 200 utas szállítására képes. 

Természet 

Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának

Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is bejelentette, hogy felfüggeszti az esőerdők és az élővilág sokszínűségének védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában, mert az ottani kormány semmit sem tesz az amazonasi esőerdő megóvásáért. Felmérések szerint több mint 5000 négyzet-kilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt az Amazonas vidékén.

Gazdaság 

Indonézia ragaszkodik a pálmaolajhoz

A délkelet-ázsiai országnak annyira nagy üzlet a pálmaolaj, hogy betiltja a mentes termékeket.

Közlekedés 

USA: Trump is beszállt az elektromos autók körüli vitába

A Ford is hatékonyabb üzemanyag-felhasználásról kötött megállapodást Kalifornia állammal a globális felmelegedés elleni harc jegyében. Donald Trump azonban rossz néven vette, hogy a Ford ragaszkodna az Obama-éra alatt meghatározott szigorú környezetvédelmi sztenderdekhez.

Energia 

A klímaváltozás a napelemeket sem kíméli

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói megállapították, hogy a globális felmelegedés olyan rossz hatással lesz a napelemek teljesítményére, hogy lesznek helyek, ahol a fotovoltaikus rendszerek éves energiateljesítménye kilowattonként akár 50 kWh-val is csökkenhet. 

Hulladék 

Valószínűleg nem károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Úgy tűnik, „minimális egészségi kockázatot” jelentenek az ivóvízben lévő műanyag-mikroszemcsék – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése.

Klímavédelem 

Városok a változó klíma árnyékában

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások – a városokban élők kilátásai nem túl biztatóak, azonban most még tehetünk azért, hogy mérsékeljük a várható következményeket.

Klímavédelem 

A biztosítók irtóznak az erdőtüzek füstjétől

A tavalyi év pusztító erdőtüzei máig éreztetik hatásukat az Egyesült Államokban: a társaságok igyekeznek kihátrálni a potenciálisan veszélyeztetett ingatlanok biztosításából. A mostani helyzet előrevetíti azokat a dilemmákat, amelyekkel a klímaváltozás nyomán gyakoribbá váló káresemények a lakosságot, a kormányokat és a biztosítótársaságokat világszerte szembesíthetik.

Közlekedés 

Tippeljen, hol nyílt meg a világ legnagyobb bicikliparkolója!

Ahol sokan közlekednek kerékpárral, ott bicikliparkolóra is szükség van. Eddig Tokióban volt a világ legnagyobb ilyen tárolója; ott nagyjából 9400 bringa fért el. Ezúttal azonban a hollandiai Utrecht a rekorder, ahol már közel 13 ezer kétkerekű parkolhat egyszerre. 

Klímavédelem 

10+1 grafikon az emberiség aggasztó késlekedéséről

A Qubit. 10+1 ábrán mutatja be, hány területeken dübörög továbbra is a túltermelés és a túlfogyasztás, amellyel úgy pumpálja az emberiség az üvegházhatású gázokat a légkörbe, hogy az éveken belül tényleg visszafordíthatatlan károkat okozhat, és nemhogy megállíthatatlanná, de mérsékelhetetlenné is teheti a klímaváltozást. (Kép: www.goodfreephotos.com)

qubit.hu
Klímavédelem 

Angela Merkel támogatná az Európai Unió klímacéljainak szigorítását

Németország támogatná az európai uniós klímacélok szigorítását célzó holland javaslatot, amelynek alapján a korábban kitűzött 40 százalék helyett 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – közölte Angela Merkel német kancellár csütörtökön Hágában.

Víz 

Fontos részlet derült ki az ősi óceánokról

A Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint az ősi óceánok vízhőmérséklete nem volt magasabb a mostaninál. A felfedezés fontos kulcs lehet minden olyan tanulmányhoz, amely a primitív életformák fejlődésétől a tengervíz kémiájának geológiai történetét, változásait, a klímaváltozást kutatja.

Klímavédelem 

Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél

Az északi sarkkör közelében található Markusvinsa településen 34,8 fokot mértek a szakemberek júliusban.

Klímavédelem 

Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozás

Szibéria sokak fejében úgy élhet, mint amely nyertese lehet a melegedő időjárásnak, pedig ez távol áll a valóságtól: az elszigetelt régió különösen ki van téve a klímaváltozásnak, és az elmúlt években sokan kényszerültek elhagyni lakhatatlanná vált otthonaikat.

Hulladék 

Kétmilliárdos fejlesztés az oroszlányi hulladékkezelőnél

Az Oroszlány, Tata és több kistelepülés hulladékkezelését végző társaság uniós támogatással  bővíti a helyi lerakót, 22 új járművet állít forgalomba, és szelektív hulladékkezelési rendszert vezet be.

Természet 

A német hadsereg bevetését tervezik az erdőket letaroló kártevők ellen

A német védelmi minisztérium a hadsereg bevetését fontolgatja a fenyőerdőket letaroló szúbogarak ellen. Az egyre szárazabb nyarak miatt a lucfenyők nem tudnak annyi gyantát termelni, ami elég lenne a kártevők elleni védekezéshez, ezért minden eddiginél nagyobb területeken kell kivágni az elszáradó fákat.

Közlekedés 

Teszt: ilyen a világ leggyorsabb villanyautó-töltője

A BMW, a Ford, a Daimler és a Volkswagen-csoport 2017 végén jelentette be, hogy közös összefogással nagy teljesítményű villanyautó-töltőket helyeznek üzembe Európa-szerte. A világ leggyorsabb „villanykútjaként” emlegetett Ionity idehaza az M1-es és az M7-es autópálya mentén is üzemel – a HVG most mindkettőt letesztelte. 

hvg.hu