2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet

Magyarországon 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet – mondta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az Alteo Nyrt. új energiatárolójának átadásán, Budapesten. Az energiaszolgáltató a régió első ilyen létesítményét fejlesztette ki 1,1 milliárd forintból.

Oktatás 

A Humusz Szövetség Öko Hírnök-képzést indít pedagógusoknak

A Humusz Szövetség ingyenes, 18 órás képzést indít általános iskolai (felső tagozat) és középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára. A képzés célja, hogy felvértezze a környezeti nevelőket a klímaváltozás okozta pedagógiai kihívásokkal szemben. 

Hulladék 

Tippeket ad a „Maradék nélküli” fogyasztáshoz a Nébih

Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Hulladék 

Élelmiszermentő város lett Debrecen

A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesülettel és a városi karitatív testülettel együttműködve az önkormányzat szeretné, ha minél több helyi kereskedő, termelő és áruház csatlakozna a kezdeményezéshez, és minél több, az akcióban megmentett pékárut, húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és egyéb ennivalót juttathatnának el a rászorulóknak.

Klímavédelem 

A szélsőséges időjárás a háborúknál is többeket fenyeget

Közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon az idei év első felében, és ilyen tekintetben előreláthatólag a mostani lesz az egyik legkatasztrofálisabb esztendő – közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC.

Oktatás 

Zöldebb ovit, zöldebb sulit

Bár a szeptemberi évkezdés számos kötelezettséget és feladatot ró pedagógusokra és gyerekekre egyaránt, egyben lehetőséget is teremt arra, hogy a közösségek zöldítsék az iskolákat, óvodákat és az ott töltött hétköznapokat.

Klímavédelem 

Az európaiak támogatják a kímasemlegességre vonatkozó uniós célkitűzéseket

Az európai lakosság 93 százaléka, a magyarok 96 százaléka súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, 92 százalékuk, a magyarok 96 százaléka támogatja az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött céljait – derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből.

Közlekedés 

Ezek a Frankfurti Autószalon legfontosabb újdonságai

Az idei Frankfurti Autószalonon az elektromobilitás kapta a főszerepet. A Villanyautó stábja is ellátogatott az év egyik legfontosabb autóipari rendezvényére, hogy első kézből számolhasson be a zéróemissziós újdonságokról. 

villanyautosok.hu
Víz 

Sárvári fürdő: gyógyító víz és gondtalan pihenés

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Nyugat-Dunántúl legnagyobb fürdőkomplexuma, amelyet 2002-ben adtak át. A fürdő termálmedencékkel, óriáscsúszdákkal, gyerekmedencével, mászófallal és wellness-szolgáltatásokkal várja a kikapcsolódásra vágyó és az élményeket kereső vendégeket.

Hulladék 

Megújul a hulladékgazdálkodás Debrecenben

Az országban egyedülálló, a szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszer-üzemet adtak át csütörtökön Debrecenben.

Természet 

Vészesen csökken a tigriscápák populációja Ausztráliában, egyúttal megnőtt a cápatámadások száma

Az északkelet-ausztráliai Queensland állam partjainál tapasztalt gyors ütemű csökkenést igen szokatlannak tartják az ausztrál kutatók és a szélesebb tudományos közösség. Az is meglepte őket, hogy a populáció csökkenését mutató adatokat megelőzően megszaporodtak a cápatámadások a Nagy-korallzátony térségében.

Természet 

Két életképes északi szélesszájúorrszarvú-embrióval kezdődhet a veszélyeztetett faj megmentése

Kenyai, német és cseh tudósok augusztus 22-én nyertek ki tíz petesejtet két nőstény északi szélesszájú orrszarvútól, Najintól és Fatutól a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen. A szakemberek pár nappal később tízből hét petesejten hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáit felhasználva.

Természet 

A klímaváltozás hatására egyre több gólya marad itthon télen

A költöző madarakra is komoly hatással van a klímaváltozás, kutatók szerint a jelenség az emberi tevékenységgel karöltve gyökeresen megváltozatja a vonuló madarak szokásait, ami a hazai egyedeken is észrevehető. A folyamat egyik jele, hogy egyre több gólya marad itthon télen.

Energia 

Így lehet zöldebb az energiafelhasználásunk

Sajnos még mindig brutális ütemben növekszik az emberiség energiafelhasználása, a legnagyobb probléma ráadásul az, hogy ez az energia nem tiszta forrásokból érkezik. Ezúttal olyan tippeket mutatunk, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy  kevesebb fosszilis energiát fogyasszunk.

Hulladék 

Mi történik a csomagolási hulladékkal ma Magyarországon?

Bár térségenként, illetve közszolgáltatónként változhat, hogy pontosan mi történik az összegyűjtött hulladékunkkal, a különválogatott szemét összeöntésétől nem kell tartanunk.

Gazdaság 

Van egy ruhagyár, ahol nem létezik feleslegesen legyártott termék

A keresletet nehéz előre megbecsülni – ez a probléma teszi a divatipart az egyik legpazarlóbb ágazattá. Egy brit testvérpár kezdeményezése most a fejéről a talpára állíthatja a divatvilágot. Mert nincs gazdaságosabb és fenntarthatóbb termelés, mint ha kizárólag a valóban eladásra kerülő darabokat gyártjuk le.

Agrárium 

Jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások

Az Agrárminisztérium augusztus végén jelentette be az erdősítési támogatások tervezett jelentős emelését. Az intézkedés ismét meghozhatja a gazdálkodók kedvét az erdőtelepítésekhez, ahogy azt az elmúlt évszázadban – beleértve a termőföldek privatizációját követő bő egy évtizedet is – már többször is megtapasztalhattuk.

Oktatás 

Hívogató Öko-Kuckó Pécsett

Az Öko-Kuckó interaktív környezetvédelmi oktatóterem 2004-ben jött létre pályázati forrásból, hogy a gyerekek játékok kipróbálása és feladatok megoldása közben sajátíthassanak el új ismereteket a víz, az energia, a fogyasztás vagy éppen a hulladék témakörében.

Agrárium 

Környezettudatos gazdaság lett Magyarország idei legszebb birtoka

A Derecskén működő családi vállalkozás, a Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben. A fő ágazatai olyan egyedülálló szimbiózisát hozta létre, ami segíti a környezetterhelés és az ökológiai lábnyom csökkentését. Sok ezer kisiskolást tanítanak a felelős kertművelésre, és iskolagyümölcs programot is felvállaltak.

Természet 

Lehet, hogy nem Amazónia a Föld tüdeje, de véd minket, amíg élni hagyjuk

Az amazóniai erdőtüzek kapcsán Ferenc pápa dobta be ismét a köztudatba az esőerdők mint Földünk tüdeje kifejezést, Emanuel Macron pedig még tovább ment, amikor azt állította, ezekben az ökoszisztémákban képződik a légköri oxigén 20 százaléka. Részben ezekre reflektálva, részben az erdők pusztulásának hatásait elemezve mások egészen eltérő állításokat is megfogalmaztak egészen odáig, hogy – kissé kisarkítva – az esőerdőket nem tekinthetjük a bolygó tüdejének, nem termelnek plusz oxigént, és szén-dioxid-elnyelésük mértéke is kérdéses.