2020. február 23., Alfréd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban?

A zöldkötvények jegyzéséből befolyó összegeket kizárólag zöldprojektek finanszírozására lehet felhasználni, szigorúan meghatározott és független szervezetek által tanúsított, akkreditált módon – derül ki Szakáli István Lóránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdászának Origón megjelent írásából.

Klímavédelem 

Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!

A mostani tizen-huszonévesekről sokan gondolják, hogy ők a legkörnyezettudatosabb generáció. Egy új kutatás szerint azonban az 55 év felettiek jócskán előrébb járnak a környezettudatos életmódban. 

Víz 

Mi maradt az egykor 400 000 négyzetkilométeres Csád-tóból?

A Csád-tó napjainkban egészen kicsi, azonban néhány ezer évvel ezelőtt, a nedvesebb klímának köszönhetően hatalmas kiterjedésű volt. A NASA nemrég egy igen érdekes ábrán mutatja meg, hogy mi maradt az egykori Mega-Csád-tóból. 

Klímavédelem 

Nekik befektetés, nekünk klímavédelem

A világ intézményi befektetői érdeklődnek a zöldállamkötvény iránt – mondja Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Természet 

Rekordszámú kék bálna gyűlt össze az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigetnél (videóval)

A kereskedelmi célú bálnavadászat betiltása óta nem látott számban gyűltek össze az elmúlt hetekben a kék bálnák az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigetnél.

Energia 

Ezek a cégek veszik a legtöbb megújuló energiát

Az elmúlt 2 esztendőben a háromszorosára nőtt a technológiai cégek által igényelt és felhasznált tiszta energia. Mutatjuk, hogy pontosan mely vállalatok veszik a legnagyobb mennyiségű megújulót. 

Hulladék 

Ínycsiklandó tiltakozás az adminisztratív hulladékhalmok ellen

A nyugtaadási kötelezettséggel járó hatalmas szeméttermelésre hívja fel a figyelmet egy bajor pék frappáns fánkjaival.

Természet 

Összeomolhat a világ egyik legmagasabb aktív vulkánja (képgalériával)

Egy új vizsgálat alapján úgy tűnik, úgynevezett oldalhiba fordulhat elő az ecuadori Tungurahua tűzhányónál. E pusztító jelenség során a tűzhányó egy része beomlik, ami kitörésekhez és földcsuszamláshoz vezethet.

Természet 

Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek

Gázolajat öntött Zamárdi egyik parkjában több tucat fa tövébe egy ismeretlen, a település polgármestere környezetkárosítás miatt szerdán feljelentést tett.

Klímavédelem 

Egy magyar találmánynak hála nyűgből értékké válhat a szén-dioxid

Köntös Zoltán vegyész-közgazdász felfedezte, miként lehet nagy mennyiségben hasznos anyaggá alakítani a klímaváltozásban meghatározó szerepet játszó üvegházgázt.

Klímavédelem 

Kevesebb káros anyag, tisztább környezet, jobb alkalmazkodás

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban – hangzott el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatóján.

Hulladék 

Július 1-jétől megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első, illegális hulladéklerakókat érintő pontja. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Természet 

Döbbenetes mértékű az illegális vadkereskedelem Délkelet-Ázsiában

Több mint 200 tonna afrikai elefántagyarat és csaknem egymillió tobzoskát foglaltak le a hatóságok az ezredforduló óta Délkelet-Ázsiában – derült ki az illegális vadkereskedelmet monitorozó Traffic nevű szervezet által közzétett statisztikai adatokból.

Közlekedés 

Kobaltmentes akkumulátorokra válthat a Tesla

A Tesla tárgyalásokat folytat a kobaltmentes akkumulátorokat gyártó CATL-lel, ha minden a tervek szerint alakul, akkor a kínai gyárban már ezek az újfajta akkumulátorok kerülnek a márka autóiba.

Klímavédelem 

A járvány miatt jelentősen csökkent Kína szén-dioxid-kibocsátása

A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám pozitív hatása is van: negyedével csökkentette az ázsiai ország üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását egy szerdán közzétett tanulmány szerint.

Energia 

Vihar utáni rekord

Emberéleteket követelve, óriási pusztításokat okozva tarolta le Európa több pontját is a Ciara ciklon. A sok negatívum mellett egy pozitív következménye is volt a szeles időjárásnak: Nagy-Britanniában rekordmennyiségű energiát termeltek az offshore szélturbinák.

Víz 

Víz van a Jupiter légkörében

A NASA 1995-ös Galileo missziója még arra jutott, hogy a Jupiter szélsőségesen száraz lehet a Naphoz képest. Az amerikai űrkutatási hivatal Juno nevű missziója azonban cáfolta a múltbéli eredményeket, ugyanis kiderült, hogy a Jupiter légkörének 0,25 százalékát víz alkotja.

Energia 

Tiszapüspöki határában is napelempark épül

Hazánkban is folyamatosan nő a napelemparkok száma. Ezúttal Tiszapüspöki határában mintegy hetven hektáron épül egy újabb megújuló létesítmény, amely nagyjából harmincnégyezer háztartás éves áramszükségletét fedezheti.

szoljon.hu
Klímavédelem 

Nyomtatott karórák a tudatos anyaghasználat jegyében

A magyar fejlesztésű, testre szabható Visel Design karórák megálmodói számára már az alapanyag kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a gyártás minél kevesebb hulladékkal valósulhasson meg.

Természet 

„Élve megfőtt” félmillió kagyló Új-Zéland partjainál

A „kagylótemetőre” az Aucklandben élő Brandon Ferguson bukkant még a hónap elején az Északi-sziget legészakibb csücskének közelében fekvő Maunganui Bluff Beachnél.