2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel

Nem elég, hogy a bolygónkat egy hatalmas és feneketlen kukának tekintjük, egy friss kimutatás szerint már az űr is dugig van az emberiség szemetével.

Oktatás 

Pályázat innovatív, energiatudatosságra fókuszáló ötletekre

Az MVM-csoport harmadik alkalommal kiírt innovációs pályázatára január végéig jelentkezhetnek a fejlesztők ígéretes ötleteikkel. Az MVM Edison startup verseny célja, hogy olyan feltalálói ötleteket karoljon fel, melyek valós problémákra kínálnak kivitelezhető megoldásokat, és bevezesse a jelentkezőket a startup világba. 

Energia 

Beindították a világ első úszó atomerőművét

A világ első úszó atomerőművében, amely a Roszatomhoz tartozó Atomflot murmanszki kikötőjében állomásozik, 10 százalékos teljesítményszintre kapcsolták az első reaktort. Ha minden jól megy, akkor a létesítmény 2019 őszén a bilibinói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet is kiválthatja. 

Klímavédelem 

A Harvardon azzal kísérleteznek, hogyan takarhatnák el a Napot

Bár a párizsi klímaegyezmény miatt elméletileg még sikerülhet megakadályozni, hogy a globális felmelegedés fatális következményekkel járjon, de a kutatók érthető módon nem akarják az összes zsetonjukat arra feltenni, hogy a politikusok majd bölcsen útját állják az apokalipszisnek. Kidolgoztak egy B tervet, ami viszont legalább annyi veszélyt hordoz magában, mint maga a klímaváltozás.

Természet 

Vészesen fogynak a delfinek

Nagy bajt jelez három delfinfaj drámai fogyása Ausztrália Darwin térségében. A kutatók a csökkenés okát a klímaváltozásban és az egyre növekvő víz alatti zajban látják.

Közlekedés 

Novemberben rekordot döntött a zöld rendszámok kiadása

Egy hónap leforgása alatt korábban soha nem adtak ki hazánkban annyi zöld rendszámot, mint 2018 novemberében. A hónap során 631 autóra került fel ilyen megkülönböztető tábla, amely több, mint az év első két hónapjában együtt.

Klímavédelem 

Lesújtó eredmények világszerte az éghajlatváltozás elleni harcban

Magyarország az 57 pontozott között a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amelyet nemrég hoztak nyilvánosságra Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán. A CCPI szerint világszerte romlottak az országok teljesítményei. Hiába zajlott le megannyi konferencia, amelyeken tervek és ígéretek százaiban egyeztek meg az államok, az érdemi tettekig nagyon kevés helyen jutottak el.

Agrárium 

Klímaváltozás: francia pezsgőgyártók Dél-Angliában vásárolnak szőlészeteket

Egy angol borászat habzóbora nyerte a fődíjat idén az International Wine Challenge versenyen a gyöngyöző italok kategóriájában. Az angol borászok a klímaváltozásnak örülnek, de attól tartanak, hogy a Brexit miatt elveszíthetik az igen olcsó kelet-európai idénymunkásokat.

Energia 

Történelmi rekordot döntött az áramfogyasztásunk

December 6-án ismét rekordot döntött az áramfogyasztásunk. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai szerint a hazai rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot.

Hulladék 

Kukoricapehely-sörrel a kevesebb hulladékért

Kukoricapehely-sört bocsát forgalomba a Kellogg’s. Az innivaló főleg a cég berkeiben keletkezett élelmiszer-hulladék csökkentését szolgálja, emellett jótékonysági célokat is támogathatunk a megvásárlásával.

Klímavédelem 

Sokk a klímacsúcson: kisiklatta a tárgyalásokat az USA–Oroszország–Szaúd-Arábia–Kuvait-négyes

Az olajhatalmak összefogtak, és együtt torpedózták meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden részt vevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a katowicei klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány javaslatait.

Víz 

Megismétlődhet a 250 millió évvel ezelőtti katasztrófa?

Mintegy 250 millió éve a tengerek élővilágának 90 százaléka, a szárazföldi fajok 70 százaléka pusztult el. Egy nemrég megjelent tudományos elmélet szerint a katasztrófát akkor a tengerek felmelegedése okozhatta. A szakemberek úgy vélik, a klímaváltozás jelenlegi forgatókönyve hasonlóan végződhet.

Klímavédelem 

A légszennyezettség miatt több mint egymillióan haltak meg tavaly Indiában

Tavaly 1,24 millió ember halálát okozta a szennyezett levegő Indiában – olvasható egy új tanulmányban, amely a Lancet Planetary Health folyóiratban jelent meg csütörtökön. A helyzet Újdelhiben a legsúlyosabb.

Gazdaság 

Megállapodtak: kevesebb kőolajat termelnek januártól

A kitermelés korlátozásáról állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal Bécsben. Az intézkedés a kőolaj világpiaci árának stabilizálását célozza.

Klímavédelem 

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Egy régi németalföldi mondás szerint: „Lehet, hogy a világot isten teremtette, de Hollandiát az emberek hozták létre kínkeserves munkával.” A régi bölcsesség ma is igaz. A tengerszint emelkedése folyamatosan fenyegeti az országot, ahol 9 millió ember él a kritikus területeken.

Klímavédelem 

Áder János: A klímaváltozás nem csak veszély, lehetőség is

Véget kell vetni a „kitermeljük, rövid ideig használjuk, majd eldobjuk” kultúrájának, mondta a magyar köztársasági elnök a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács működésének tízéves évfordulóján rendezett tanácskozáson pénteken a Parlamentben. 

Természet 

Kikerültek a szabadba az ausztrál erszényesnyulak

Több mint száz éve éltek legutóbb Új-Dél-Walesben erszényesnyulak, most azonban egy csapatnyi, fogságban született és nevelkedett egyedet szabadon engedtek Narrabri város mellett.

Klímavédelem 

Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából

Mintegy háromezer környezetvédő tüntetett szombaton a dél-lengyelországi Katowicében, a sziléziai vajdaság székvárosában – ahol félidejéhez érkezett az ENSZ klímacsúcs-találkozója –, gyors intézkedéseket sürgetve a globális felmelegedés ellen – adta hírül az MTI. Közben a találkozóra igyekvő környezetvédő aktivistákat utasítottak ki az országból, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.

Agrárium 

Alma, a természet oltalma

Bár almatermesztő ország vagyunk, s héjától a magjáig minden része hasznos ennek a gyümölcsnek, mégsem becsüljük meg és fogyasztjuk eléggé. Aki viszont a több száz, az egészségre jótékony hatással lévő összetevőben, többféle vitaminban és ásványi anyagban bővelkedő almából naponta fogyaszt, arra igaz lesz a mondás: „Naponta egy alma az orvost távol tartja”.

Oktatás 

Gyógynövények között tanulják a természetet

Nem attól lesz egy intézmény örökös ökoiskola, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet. Inkább attól, hogy a diákokat minden fronton igyekeznek környezettudatosságra nevelni. Algyőn ehhez gyógynövényismereti tudást is adnak, és az egészséges életmódra is igyekeznek rászoktatni a diákokat.