2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Hoppá! Könnyből fakasztottak elektromosságot

Nem akármilyen kutatással rukkoltak elő a Limericki Egyetem kutatói: a szakemberek megfigyelték, hogy a tojásban és az emberi testnedvekben – úgy mint a könny vagy a nyál – is megtalálható lizozim fehérje elektromosságot termel, ha nyomás alá helyezik. A felfedezés áttörést hozhat az energiatermelésben is. 

Agrárium 

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!

A mezőgazdasági munkák tavaszi csúcsidőszakában kulcsfontosságú a termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak alacsony szinten tartása. A növényvédő szerek felelős használata során azonban figyelemmel kell lennünk a hasznos élő szervezetekre, köztük a beporzó rovarokra is! A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása. A növényvédelmi munkákat a hatóság is kiemelten figyeli.

Energia 

Naptorony épül Ausztráliában

Ausztráliában épít naptornyot a SolarReserve, amely nemrégiben megkapta a kulcsfontosságú engedélyeket a beruházáshoz, miután az ausztrál kormány megvizsgálta a projekt környezeti és társadalmi hatásait. Az erőmű által termelt áram egész évben el tudja majd látni az állam középületeit, iskoláit, kórházait és rendőrségeit.

Természet 

Újraindul a bálnavadászat Izlandon

Két év szünet után idén nyáron újra vadásznak közönséges barázdás bálnára Izlandon. Az északi szigetország egyetlen, barázdásbálnára is vadászó halászati vállalata, a Hvalur Hf közölte, hogy a második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt.

Víz 

Van sütnivalójuk! Kínában már koholják az esőt

Igen leleményes ötlettel próbálják megoldani a kínaiak az ország bizonyos területeit érintő vízhiányt. A China Aerospace Science and Technology Corporation szakemberei egy olyan kemencehálózattal rukkoltak elő, amellyel évente mintegy 10 milliárd tonna csapadékot lehetne előállítani a Tibeti-fennsík fölött.

Közlekedés 

Bemutatkozott a Volvo villanykamionja

Egyebek mellett városi áruelosztásra és kommunális feladatok ellátására is ideális a Volvo legújabb, teljesen elektromos hajtású teherautója, a Volvo FL Electric. Európában jövőre indulhat el a villanykamion sorozatgyártása és értékesítése.

Energia 

A szomszédban épül Európa egyik legnagyobb naperőműve

A Dnyepropetrovszk megyei Nikopol közelében, egy kimerült bánya területén fog megépülni az a naperőmű, amely Ukrajnában az eddigi legnagyobb lesz, és teljesítményét tekintve európai mértékkel is a TOP 3-ban kaphat helyet – adta hírül az mnsz.hu. 

Oktatás 

Varázsórák, távhőtúra és Ökocímke-játék a pécsi távhőnapon

Varázslatos fizikai kísérletek, beavatás a távfűtés titkaiba és izgalmas nyereményjáték – ezekről szólt az idei távhőszolgáltatás napja Pécsen. A rendezvény fontos célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a környezetbarát és fenntartható fűtési módra.

Természet 

Gólyaszerelem a Gemencben – Tóbiás és Sára története

2018-ban is elsőként érkezett haza Afrikából, a Jordán folyó partjáról Tóbiás, a leghíresebb magyar gólya. Március 2-án 5 órakor szállt le fészkére a Gemenc ikonikus madara, aki még fiókaként kapta meg gyűrűjét 1999-ben. Ő a legöregebb ismert, vadon élő fekete gólya az országban.

Természet 

A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját

A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját egy új tanulmány szerint. 

Gazdaság 

A P&G új környezetvédelmi fenntarthatósági célok kitűzéséről adott hírt

A Procter & Gamble bejelentette, hogy a vállalat már most számos célkitűzést teljesített az eredetileg 2020-ra kitűzött környezeti fenntarthatósági céljai közül, megfelelő tervekkel rendelkezik a többi célkitűzés megvalósítására, és további széles körű célokat fogalmazott meg, amelyek elérését 2030-ra tűzte ki.

Közlekedés 

Fullasztó közlekedés: egyre csak nő a szén-dioxid-kibocsátás

Negyedével nőtt a közlekedés szén-dioxid-kibocsátása 1990 óta Európában. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség tanulmánya szerint az ok az autóiparban keresendő: szerintük az autógyártók tartják vissza a villanyautók, valamint az üzemanyag-hatékonyabb járművek előretörését. 

Természet 

Tavasszal több kiskutyától akarnak megszabadulni a felelőtlen gazdák

Hazánkban, annak ellenére, hogy már számos helyen ingyen elvégzik a négylábúak ivartalanítását, még mindig kimagasló a felelőtlen állattartók száma, akik ráadásul kegyetlenül megszabadulnak a megszületett kölyköktől. Az állatvédők így megállás nélkül dolgoznak a tavaszi és az őszi szaporulat miatt.

Természet 

Melegrekord és szaharai por Magyarországon

A fővárosi és az országos hajnali melegrekord is megdőlt hétfőn; Gyöngyösön a leghidegebb órában is csaknem 18 fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat délután Facebook-oldalán. Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszaka Tatabányán volt 1952-ben, akkor 15,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Közlekedés 

Tudta, hogy Svédországban akár menet közben is feltöltheti a villanyautóját?

Átadták az eRoadArlanda elnevezésű svédországi projekt keretében megépített, közel két kilométer hosszú útszakaszt, amely a világon elsőként teszi lehetővé a villanyjárművek számára, hogy menet közben vegyenek fel elektromosságot az útból –  adta hírül a The Local nyomán a villanyautosok.hu. 

Hulladék 

Véletlenül megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, amely lebontja a műanyag palackokat – ráadásul egészen véletlenül. A felfedezés hatalmas áttörést jelenthet a fennálló műanyagpalack-krízisben, és  – az emberiség történetében először – akár a palackok százszázalékos újrahasznosíthatóságát is lehetővé teszi majd – írja a Guardian.

Természet 

Mégsem halt ki a gangeszi folyami cápa?

A gangeszi folyami cápa olyan ritka, hogy egy évtizede nem bukkant fel, és azelőtt se túl sűrűn pillantották meg. Szakemberek azonban felismerték egy, az indiai Mumbai halpiacán készített fotósorozaton.

Hulladék 

Focipálya méretű „takarítóhajóval” tisztítanák meg az óceánokat a műanyaghulladéktól

Focipálya méretű „takarítóhajóval” tisztítaná meg az óceánokat a nagy méretű műanyag­hulladékoktól egy svájci felfedező-kalandor, aki a szerdán megkezdődött 46. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállítás első napján mutatta be a közönségnek a világon egyedülállónak számító Manta nevű hajó makettjét.

Klímavédelem 

1600 évig nem volt ilyen gyenge a Golf-áramlat

Az európai klímát meghatározó tengeráramlat utoljára több mint másfél évezreddel ezelőtt volt ilyen gyenge, és ha összeomlana, az nagyon kellemetlenül érintené Nyugat-Európát, ahol télen extrém hidegek köszöntenének be. A legutóbbi jégkorszak során 1-3 év elég volt a hőmérséklet drámai, 5-10 Celsius-fokos lehűlésére.

Víz 

Egy sivatagos ország, mely az édesvízre építette jövőjét

Fokvárosban lassanként elfogy az ivóvíz. A dél-afrikai városnak ideje lenne példát vennie arról az országról, ahol már 1902-ben úgy gondolták, hogy a vízmérnökök egykor még az állam megmentőivé válhatnak.