2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Hatalmas napelempark épült Szabolcsban

Újabb napelemparkok épültek hazánkban – ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Mándok települések határában telepítettek 10,2 megawatt összteljesítményű naperőműveket. 

Hulladék 

Ahol a plasztik már potyautas sem lehet

Repülőutanként mintegy 90 kilogramm műanyagot takarít meg a világ első teljesen műanyagmentes repülőjárata.

Agrárium 

A tevetej lesz a következő szuperélelmiszer?

A majomkenyérfától a tamarinduszig és a szárított hibiszkuszig Afrika több, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő.

Klímavédelem 

A németek és franciák szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb politikai kihívást

A Kantar Public közvélemény-kutató intézet szerdán Berlinben ismertetett felméréséből kitűnt, hogy mindkét országban kimagaslóan a klímaváltozásra tekintenek a legnagyobb politikai kihívásként.

Klímavédelem 

Óriási arányban nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás

Két százalékkal nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly, ez volt a legnagyobb arányú növekedés 2010–11 óta – derült ki a BP brit olajipari konszern által közzétett jelentésből.

Energia 

Itt vannak ám a vízen lebegő naperőművek is!

Az épületek tetejére és a talajra telepített napelemes rendszerek manapság mindennaposnak számítanak. Az utóbbi években azonban egyre több országban jelennek meg a víztározók vízfelszínén lebegő naperőművek, amelyek több szempontból is figyelemre méltók.  

Klímavédelem 

A változó klíma a békétlenség melegágya

Az éghajlatváltozás lesz a legnagyobb fenyegetés a békére nézve a következő évtizedben – derült ki az ausztráliai Insitute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet szerdán közzétett éves beszámolójából.

Gazdaság 

A bitcoinért valamennyien súlyos árat fizethetünk

Rendkívül káros a környezetre a bitcoinbányászat egy friss kutatás alapján: német kutatók a nyilvános kibocsátásokat és az IP-címeket alapul véve arra jutottak, hogy a bányászat olyan mennyiségű energiát használ fel, hogy szén-dioxid-kibocsátása nagyobb, mint Jordániának.

Természet 

A tengeri állatok hatoda pusztulhat ki az évszázad végére a klímaváltozás miatt

Minden egyes Celsius-fok, amellyel növekszik a világ vizeinek hőmérséklete, 5 százalékkal csökkenti a tengeri állatok mennyiségét, és 17 százalékkal a vizek élővilágát.

Víz 

Történelmi pillanat: elbontják Európa legnagyobb duzzasztógátját

Megbontották a Sélune-folyón található, 36 méter magas Vezins-gátat, ezzel megkezdődött Európa legnagyobb duzzasztógát-elbontása. A  projekt célja, hogy lazacok, angolnák és más vadon élő állatok képében visszatérhessen az élet a folyóba és vele együtt a híres Mont-Saint-Michel-öbölbe. 

Természet 

Ötszázszor gyorsabban halnak ki a növények az emberek miatt

Az elmúlt 250 évben közel 600 növényfaj tűnt el a Föld felszínéről, a növények kihalása pedig ötszázszor gyorsabban zajlik, mint az természetes módon történne – írja az MTI egy új tanulmányban közzétett számok alapján.

Víz 

Halálos vihar pusztít Kínában

Súlyos felhőszakadás érte Kína déli részét: több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, rengeteg út és híd járhatatlanná vált, és egy egész település is víz alá került Kujcsou tartományban. Az ítéletidőben legalább öt ember életét vesztette.

Természet 

Kockakővel ütötték agyon az állatkert görög teknősét

Szerda délután egy ismeretlen elkövető kockakővel ütötte agyon a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét, amelyet már nem lehetett megmenteni. Az állatot a gondozók a zárás előtti állományszemle idején találták meg, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az állatorvosok már nem tudtak segíteni rajta, így az elaltatása mellett döntöttek.

Természet 

Egy 200 éve nem látott orchideafajra bukkantak a Mecsekben

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Programban egy kevésbé ismert növényfaj, a védett szennyes ínfű állományfelmérését végezték a Duna–Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársai májusban. Közben egy két évszázada nem látott orchideafaj egyetlen példányára is rábukkantak.

Gazdaság 

A L'Oréal csinos eredményekkel menetel a fenntarthatóság felé

A vállalat „Sharing Beauty With All” programjával jelentős eredményeket ért el az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vállalt kötelezettségeinek teljesítésében.

Víz 

Az európai fürdővizek zöme kiváló minőségű

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés szerint az elmúlt évben vizsgált európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legelőkelőbb, kiváló minősítést – derült ki az Európai Bizottság közleményéből.

Agrárium 

Minnesotában fizetni fognak annak, aki méhbarát gyepet hoz létre

A Minnesota államban élő kerttulajdonosok hamarosan anyagi segítséget is kapnak, ha a méheknek kedveskednek, és az agyonnyírt pázsit helyett lóherével, százszorszéppel tarkított füvet vetnek.

Gazdaság 

A napi fogyasztási cikkek gyártása is lehet környezettudatos?

Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft. frissen kinevezett ügyvezetője a napi.hu kérdéseire válaszolva őszintén beszélt a nehézségekről, a fogyasztói és szabályozói elvárásokról, amelyek állandó fejlesztésre és gyors reakciókra sarkallják az iparágat. (Fotó: napi.hu)

napi.hu
Energia 

Ezek a leghatékonyabb napelemek

Világszerte egyre fontosabb szerep jut a napelemeknek – éppen emiatt a tudományt is folyamatosan foglalkoztatja, hogy miképpen lehetne még hatékonyabbá tenni a megújulók királyát. Ígéretes innovációkból pedig szerencsére nincs hiány. 

Klímavédelem 

Ferenc pápa: Új etikai megközelítésre van szükség az ökológiában

Az átfogó ökológiai fejlődés kihívása áll a modern kori ember előtt, amivel úgy tudunk szembenézni, ha gyökeresen változtatunk etikai hozzáállásunkon – hangsúlyozta a Centesimus Annus pro Pontifice Alapítvány nemzetközi konferenciáján a szentatya.