2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó)

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Klímavédelem 

A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált

Az Erdők-mezők gombái című kötetben bemutatott 555 gombafaj (ebből 371 színes felvételen is) felöleli mindazokat a Magyarországon megtalálható feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk.

Természet 

Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert

Egy súlyosan veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi tavaly megmentett maroknyi egyedének nemrég világra jött 200 utódját ünnepli a santiagói Chilei Nemzeti Állatkert.

Víz 

Európát is elérte a sok víz drámája

Az utóbbi hónapokban is kegyetlen áradások pusztítottak világszerte – az árvizek aránya ráadásul Európában egyre magasabb. Erre mutat rá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemrégiben közzétett tanulmánya. 

Klímavédelem 

Úgy tűnik, olvadásnak indult a Jeges-tenger alatt felhalmozódott metán

Egy orosz kutatóhajón tevékenykedő nemzetközi kutatócsoport elsőként talált bizonyítékot arra, hogy az Északi-sarkvidék óceánja, azaz a Jeges-tenger alól már áramlik a légkörbe az eddig többnyire fagyott metán.

Klímavédelem 

Extrém hideg telet hozhat Magyarországra a lassan jegesedő Arktisz

Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen – ezt írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Klímavédelem 

A jövő év elején terjesztik az Országgyűlés elé az új nemzeti környezetvédelmi programot

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti éves meghallgatásán a környezet- és természetvédelem területén az elmúlt egy évben elért eredményekről, továbbá a jövőre vonatkozó szakmai tervekről és célokról beszélt.

Klímavédelem 

Újra felcsaptak a lángok Kaliforniában

A bozóttüzek vasárnap este lángoltak fel ismét, a tüzet a szárazság és az erős széllökések táplálják.

Közlekedés 

Mitől olyan népszerűek a Tesla villanyautói?

A Tesla napjaink egyik legnépszerűbb elektromos autója annak ellenére is, hogy hosszasan lehetne sorolni a márka szubjektív és objektív előnyeit, hátrányait. Miben jobb a Tesla, mint a többiek? – erre a kérdésre válaszoltak a villanyautosok.hu olvasói. 

villanyautosok.hu
Hulladék 

Két pályázati konstrukcióban indul a Tisztítsuk meg az országot! projekt

Két meghatározó pályázati konstrukciót dolgoztak ki az eddigi legnagyobb illegálishulladék-felszámolási projektben: az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) – mondta el az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Oktatás 

Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak

Speciális gyakornoki lehetőséget kínál egyetemistáknak a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. A gyakornoki programban a legnagyobb magyar cégeknél helyezkedhetnek el és szerezhetnek értékes szakmai tapasztalatot a kiválasztott hallgatók.

Közlekedés 

Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak

Az autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak hétfőtől megnyílt a lehetőségük arra, hogy minősített partneri címet szerezhessenek, ezzel pedig részt vegyenek a Zöld busz program demonstrációs mintaprojektben – közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Természet 

Japánban 13 670 medveészlelést regisztráltak fél év alatt

Japánban az elmúlt hat hónapban – áprilistól szeptemberig – 13 670 medveészlelést regisztráltak, többet, mint 2016 hasonló időszaka óta bármikor. Szakértők szerint a medvék a nekik táplálékot adó fák gyenge idei termése miatt közelíthetik meg a lakott településeket.

Víz 

Videó: nemzeti színeinkben pompázott a Niagara-vízesés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvannegyedik évfordulóján a világ egyik leghíresebb és legszebb vízesése is piros-fehér-zöld fényárban pompázott. Mutatjuk a különleges tiszteletadásról készült videót.

Klímavédelem 

A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy csoport nyugdíjas svájci nő, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól – számoltak be a felperesek kedden az MTI szerint.

Hulladék 

Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe

Ha nem hoznak hatékony intézkedéseket a hulladék és a fő szemétforrások megfelelő kezelése érdekében, 2040-re ez az érték megkétszereződhet.

Természet 

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

Az elmúlt néhány évben jelentős figyelem irányult Magyarországon is a környezeti problémákra, élen a klímaváltozással. A klímavédelem mára a kormányzati cselekvést formáló változó lett. A Tárki gondozásában megjelent Társadalmi riport egyik tanulmánya szerint azonban hiába tematizálja a közéletet egyre inkább a klímaváltozás, a lakosság környezetvédelmi politikai aktivitása nem változott harminc év távlatában.

g7.hu
Hulladék 

Kulturális intézmények is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

Több ezer kulturális intézmény van, amely az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten, november 21. és 29. között felhívhatja a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. Erről Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszélt hétfőn az Eiffel Műhelyházban tartott eseményen.

Gazdaság 

Megjelent az újrahasznosított mobil második generációja

A Teracube nevű startup másodjára ad ki olyan készüléket, amellyel elsősorban a bolygónak igyekeznek jót tenni: a telefon ugyanis – sok egyéb környezetbarát tulajdonsága mellett – újrahasznosított anyagokból készült, a dobozában lévő tok pedig biológiailag lebomló anyagokból van.

Hulladék 

Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék

A nemzetközi tanulságok szerint úgynevezett „zombi akkumulátorok” jelentenek egyre nagyobb problémát: a használt, hulladékba dobott telepek komoly tűzkárokat tudnak okozni a szemétlerakóknál.