Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában

Az évente kiadott Környezeti Jelentés szerint a hőség és a szárazság példátlan pusztítást végzett a kontinensen.

Természet 

Megint fehéredik a Nagy-korallzátony

Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy megint tömeges fehéredés zajlik a Nagy-korallzátony több pontján is. Bár Ausztráliában most nincs különösebben meleg, az ausztrál nyár után felgyülemlett hőstressz most kezd hatni igazán a korallokra.

Hulladék 

Beválthatja a reményeket a betétdíj bevezetése?

A jövő évre érvénybe lépő klímavédelmi akcióterv keretében betétdíjrendszert vezetne be a kormány a PET-palackokra, valamint az alumíniumdobozokra. A tervet a környezetvédelmi szervezetek mellett az üdítő- és sörgyártók is üdvözölték.

Agrárium 

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A borban található gyógyító erő jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. A tokaji boroknak általános egészségjavító hatást tulajdonítanak: emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyítására, vérszegénység megelőzésére, az ellenálló képesség erősítésére, csontképzésre, roborálásra és szívelégtelenség megelőzésére is ajánlott. 

Energia 

Egyre nagyobbak a naperőművek

Világszerte egyre több és egyre nagyobb naperőmű épül. Ez persze nem véletlen: nemcsak az országok, de a kutatók is a minél nagyobb fotovoltaikus létesítményekben látják a bolygó energiaellátásának kulcsát.

Oktatás 

A Virtuális Erőmű Program is segíti a távoktatást

A VEP ingyenesen elérhetővé teszi az Oktatási Hivatal által is jóváhagyott alsós, felsős és középiskolai korosztálynak szóló tananyagait, oktatási segédanyagait.

Energia 

Kínában minden eddiginél több szénerőművet foghatnak be energiatermelésre

A koronavírus miatt most az európai és amerikai kereslet összeomlása okoz problémákat a kínai gazdaságban, de fokozatosan magára talál az ország ipara. Ez persze növekvő energiaigénnyel társul, amelyet jó eséllyel minden korábbinál nagyobb mennyiségben elégítenek ki széntüzelésű erőművekkel.

Közlekedés 

Amerikában tarol a Tesla Cybertruck

A Tesla a Cybertruck segítségével akar betörni az Egyesült Államok legnépszerűbb autós szegmensébe, a pickupok közé. Muskék terve úgy tűnik, bejött, azonban más országokban is meglepően nagy népszerűségnek örvend a különleges villanyjárgány. 

Klímavédelem 

#másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére 2007 óta megtartott akció keretében szerte a világon helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolták a városok, emblematikus épületek díszkivilágítását, hogy felhívják a figyelmet a környezet- és a klímavédelem fontosságára.

Hulladék 

Az átgondolatlan pánikvásárlás ára – világszerte a kukák laknak jól

Hogy milyen élelmiszerből mennyit érdemes betárazni a nehéz időkre, arról sok ajánlás született az elmúlt hetekben, azonban ezek nem mindenkihez jutottak el időben. Ahogy telnek a napok a karanténban, kezdenek lejárni a megvásárolt – nem tartós – termékek.

Gazdaság 

Egyre több vállalat lép a járvány leküzdéséért

A divatházaktól az autógyárakig mindenki megmozdult: a társadalmi felelősségvállalás jegyében hozott döntések talán még sosem voltak ennyire kézzelfoghatók.

Klímavédelem 

Az ózonréteg helyreállása sikertörténet, ami az időjárásra is hatással van

Kezd beérni a montreáli jegyzőkönyv gyümölcse: az 1987-ben tető alá hozott megállapodás értelmében korlátozták az ózonréteg elvékonyodásáért felelős gázok kibocsátását. Az ózonréteg ismét vastagodni kezdett, ami megállított egy sor, légáramlatokat érintő kedvezőtlen változást.

Természet 

A sarki hideg felé menekülnek a tengeri állatok

Az iparosodás előtti időkhöz képest jelenleg a világóceán átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb. Egy friss kutatás szerint ez nagyban befolyásolja az állatok populációjának számát és eloszlását, a meleget nehezen tűrő fajok például egyre inkább északabbra szorulnak.

Klímavédelem 

A klímaváltozást vizsgáló kutatóexpedíciót is kihívások elé állítja a koronavírus

Hetekkel el kell halasztani a legénység április elejére tervezett leváltását az Északi-sarkvidéket kutató Polarstern német hajón az utazási korlátozások és tilalmak miatt.

Klímavédelem 

E-könyv – Ha felfal egy fekete lyuk

Grasse Tyson, Amerika legnépszerűbb asztrofizikusa tehetségével érthetően és lelkesen képes megismertetni a világegyetem rejtélyeit a nagyközönséggel.

Energia 

Napelemet a kutyaházra?

Egyre kreatívabb megoldásokkal találkozhatunk a megújuló energia piacán. A többi között ilyen a napelemes kutyaház is, melynek elsődleges célja, hogy a gazdik kényelmes és biztonságos körülmények között tudhassák kedvenceiket.

Oktatás 

Interaktív tartalmakkal otthonról is ismerkedhetünk a madarak világával

A Magyar Madártani Egyesület az évek alatt számos olyan oktatóanyagot és applikációt dolgozott ki, amelyeknek a távoktatás alatt is hasznát vehetik a természettel ismerkedő diákok.

Közlekedés 

Beárazták a Volkswagen ID.3-at

A Volkswagen tavaly szeptemberben leplezte le a teljesen új ID villanyautó-modellcsalád első tagját, az MEB-platformra épülő ID.3-at, melynek induló ára Németországban 23 430 euró, átszámítva mintegy 8 millió forint lesz.

hvg.hu
Természet 

Természetvédelmi területté nyilvánították a Duna Táti-szigeteit

A közel háromszáz hektáros térségben, az egykori folyó menti vizes- és vízközeli élőhelyek maradványainak védelmével megőrizhetők a kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező ártéri élőhelymaradványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők.

Oktatás 

Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia

A világ vezetői 2015 szeptemberében New Yorkban ENSZ-csúcstalálkozón kötelezték el magukat többek között amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással, és harcolnak az igazságtalanság ellen. Ezen célok megvalósíthatósága azonban a most felnövekvő generáción is múlik majd.