2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában

A car sharing piacon a kereslet mellett a kínálat is folyamatosan nő. Ezúttal a dán GreenMobility lépett egy nagyot előre: a kizárólag villanyautókból álló autómegosztó Belgiumban is megkezdte működését. 

Klímavédelem 

Az aggasztó tendencia tavaly is folytatódott

A második legmelegebb év volt 2019 az időjárási feljegyzések kezdete óta, és az elmúlt évtized a Föld legmelegebb évtizede volt – közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), valamint a NASA Goddard Intézete.

Hulladék 

Komolyan veszi a műanyagkrízist a Nestlé

A Nestlé megközelítőleg 2 milliárd svájci frankot ruház be, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára, és felgyorsítsa a fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését.

Gazdaság 

Itt egy újabb lehetőség a környezettudatos befektetőknek

1,5 milliárd dolláros, klímaváltozással foglalkozó alapot indított David Vogel, az öntanuló algoritmusokkal való kereskedés egyik úttörője.

Természet 

A kihalás szélére sodródtak a tengeri teknősök

„A teknősök már a dinoszauruszok korában is éltek, de csupán 50 év alatt mi, emberek a kihalás szélére sodortuk őket” – mondta Adam Pawloff, a Greenpeace osztrák szóvivője. 

Víz 

Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban

Az új-dél-walesi Murrurundiban már olyan súlyos szárazság van, hogy a települést átszelő folyó kiszáradt. A városban három éve nem esett nagy mennyiségű csapadék, a tűzvész pedig csak tovább ront a helyzeten.

Gazdaság 

Hogyan indulhat be itthon is a körforgás?

Elkészült a körforgásos gazdaság hazai helyzetéről szóló kiadvány, amely a több mint egy éve alakult Körforgásos Gazdaság Platform által végzett felmérés eredményeit tartalmazza. Kiderült, milyen tényezők segítenék az erőforrás-takarékos megoldásokra való áttérést.

Klímavédelem 

A melegedést csak mérsékelni lehet(ne), elkerülni nem – hogyan alkalmazkodhatunk?

A metropolisokban különösen nagy kihívás elé állítják az emberi szervezetet az egyre gyakoribb és szélsőségesebb hőhullámok. Bécs példát mutat az alkalmazkodást segítő közterek kialakításában.

Gazdaság 

Davosban is aggódnak a környezeti problémák miatt

Első alkalommal szerepel öt környezetvédelmi probléma a davosi Világgazdasági Fórumra (WEF) kiadott éves globális kockázatelemzési jelentés élén.

Oktatás 

Az EvolúciJÓ Játék! – workshop pedagógusoknak

Az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszéke workshopot hirdet gimnáziumi tanároknak, tanár szakos hallgatóknak és mindazoknak, akiket érdekel az élményközpontú oktatás.

Közlekedés 

Bemutatkozott a Lexus első villanyautója

A Toyota „luxusmárkája” annak idején letarolta a piacot hibrid autóival, aztán nagy csend lett körülöttük. Jelenleg 10 modellt kínálnak, és palettájuk hamarosan kiegészül egy teljesen elektromos autóval. 

Klímavédelem 

Magasabbra tenné a lécet az Európai Parlament

Az EP támogatta az Európai Bizottság által korábban bemutatott zöld megállapodás célkitűzéseit, de annál magasabb kibocsátáscsökkentési célt szorgalmaz, és ehhez méltányos, szolidáris átállási mechanizmust tart szükségesnek.

Természet 

Tömeges madárpusztulást okoztak a klímaváltozás miatti hőhullámok a Csendes-óceánban

Több tízezer madarat sodort ki a víz 2015 közepe és 2016 eleje között az Egyesült Államok nyugati partjaira és Alaszka partvidékeire. A tömeges madárpusztulást a klímaváltozás miatt a Csendes-óceánban előforduló hőhullámok okozták. 

Oktatás 

Bővül a Vándortábor program

Új útvonalakkal és új vándortáborral bővül idén a Vándortábor program, 24 útvonal várja azt a mintegy 13 ezer felső tagozatos és középiskolás gyereket, akik idén nyáron gyalog, kerékpárral vagy vízen fedezik fel Magyarország tájait, kulturális örökségét – jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Víz 

Rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete

Az elmúlt években rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete. A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt gyorsult fel az óceánok felmelegedése. 

Oktatás 

Pályázat Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat célja azon intézmények elismerése, amelyek a fenntarthatóságra nevelést kiemelt céljuknak tekintik, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a fenntarthatóság elvei a jövő nemzedékek számára a mindennapok természetes részévé váljanak.

Hulladék 

Górcső alatt a felelős hulladékgazdálkodás

Az állami számvevőszék 2020-ban a hulladékgazdálkodás ellenőrzésével arra keresi a választ, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozási és szervezeti rendszerének kialakítása és működtetése biztosítja-e a közfeladat megfelelő, eredményes és hatékony ellátását.

Hulladék 

Országszerte dúl a sziszifuszi küzdelem az illegális szemét ellen

Az önkormányzatok országszerte tehetetlenek: hiába számolják fel a szeméthegyeket, másnap újra megjelenik az illegális szállítmány.

Agrárium 

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

Gazdaság 

Érdemes a tudatos cégekbe fektetni a pénzt

A társadalmilag felelős befektetések 2010 és 2014 között még veszteségesek voltak, azóta viszont nyerőben vannak, különösen Európában.