2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Élő közvetítés a Budapesti Víz Világtalálkozó programjáról

budapestwatersummit.hu
Klímavédelem 

Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük

A jövő generációinak készítene lenyomatot a bolygónk felszínéről egy amerikai régész.

Víz 

Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődnek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek. 

Gazdaság 

Az alkalmazkodó vállalatoké a jövő?

Az Angol Központi Bank elnöke szerint csőd és összeomlás fenyegeti azokat a cégeket, amelyek figyelmen kívül hagyják a klímahelyzetet, és nem kezdik meg az átállást a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra.

Klímavédelem 

Klímavédelmi adóreformot terjesztett elő a német kormány

Elfogadta, és a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány szerdai ülésén a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célok elérését szolgáló tervének az adórendszer átalakításáról szóló részét.

Hulladék 

Az űrt is teleszemeteltük

Jelenleg a NASA számításai szerint 500 ezer üveggolyó méretű és több mint 100 millió, egy milliméteresnél kisebb űrszemét kering Föld körüli pályán.

Energia 

Termálvízzel fűthetnek a jászapátiak

Jászapáti városfejlesztési stratégiájában nemcsak a napenergia, hanem a termálvíz is fontos szerepet kap. A napokban ráadásul átadták a mintegy háromszázötvenmillió forintos pályázati forrásból megvalósult termálvíz komplex hasznosítása elnevezésű beruházást is. 

szoljon.hu
Víz 

Vízválság: a fenyegető jövőkép mára valósággá vált

Október 15-én elstartolt a Budapesti Víz Világtalálkozó. Az év egyik legfontosabb diplomáciai eseményén Áder János köztársasági elnök és Shri Gajendra Singh Shekhawat indiai vízügyi miniszter közösen tartott sajtótájékoztatót a vízválság megelőzéséről – érdemes megnézni az erről készült videót. 

Agrárium 

A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?

Londoni és svájci kutatók szerint a méhek a bolygó legfontosabb élőlényei, és óriási kockázatot vállalunk azzal, hogy a különböző betegségek, emberi tevékenységek (köztük a mobiltelefonok használata) miatt a kihalás szélére sodródtak. A legfrissebb tanulmányok szerint a rovarok mintegy 90 százaléka már eltűnt a Föld színéről, de léteznek új lehetőségek a védelmükre. 

Gazdaság 

Vállalatok a körforgásos gazdaságban – konferencia

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szervezésében egy 3 alkalomból álló, körforgásos gazdasággal foglalkozó workshop és képzéssorozat kerül megrendezésre 2019 utolsó negyedévében.

Közlekedés 

2022-től csak villanybuszok beszerzését támogatja a kormány

A kormány a tervek szerint 2022-től kizárólag az elektromos autóbuszok beszerzését és továbbfejlesztését fogja támogatni, a nemzeti buszstratégia keretében az elkövetkező tíz évben pedig 36 milliárd forintot fordítanak döntően elektromos buszok vásárlására – jelentette be Schanda Tamás.

Hulladék 

Papírcsomagolással a tudatos fogyasztókért és a műanyagválság ellen

A Lucart két termékcsaládja is új csomagolást kap, amelyek újrahasznosított és újrahasznosítható papírból készülnek, a Magyarországon is működő papíripari vállalat a nyomtatáshoz is komposztálható, biológiailag lebomló festéket használ.

Természet 

Megérkeztek a Dél-Alföldön telelő első kékes rétihéják és kis sólymok

Megjöttek az első telelő ragadozó madarak az északi országokból. Október elején érkeztek a kékes rétihéják, legelsőként, épp akkor, amikor a nálunk fészkelő hamvas rétihéják útra keltek.

Víz 

Vízgazdálkodás: erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség

A vízgazdálkodás határokon átnyúló problémát jelent a világban – így foglalható össze Áder János megnyitóbeszéde után a Budapesti Víz Világtalálkozó első előadásainak tanulsága. 

Víz 

Tovább nőtt a Hagibis tájfun áldozatainak száma

Hatvanhétre nőtt a Hagibis tájfun halálos áldozatainak a száma Japánban, a hatóságok tíz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A sérültek száma meghaladja a kétszázat. Két nappal a tájfun elvonulása után még mindig mintegy 24 ezer háztartásban nincs áram, 138 ezerben pedig ivóvíz.

Agrárium 

Nő a világ növényiolaj-termelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényiolaj-termelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban már 190 millió tonna volt a termelés, az idén pedig még tovább növekszik majd ez a mennyiség.

Víz 

Áder János: A továbbiakban nem vehetjük természetesnek, hogy van vizünk

A szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, ez valójában az emberiség drámája, a mi felelőtlenségünk logikus következménye – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján.

Hulladék 

Szédítő iramban a szemét ellen

Fiatalok és idősebbek, kicsik és nagyok együtt szedték a szemetet a Futafok futóverseny Campona által indított és támogatott ploggingfutamain.

Víz 

Óriási pusztítást hagyott maga után a Hagibis tájfun

Legalább harmincöt halálos áldozata van a Hagibis tájfunnak Japánban, a hatóságok mintegy húsz embert eltűntként tartanak nyilván. Tizenöt prefektúrából összesen 56 földcsuszamlásról érkezett hír, 21 gátszakadás történt.

Energia 

Ismét díjat kapott a magyar napelemes tetőcserép

Átadták az E.ON Energy Globe verseny díjait: a fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében megszervezett versenyen a vállalatok kategóriájában a Terrán Tetőcserépgyártó Kft. bizonyult a legjobbnak.