2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Faölelési rekord született az erdők világnapján

A március 21-i erdők világnapján egy országos program keretében faölelési rekord született: több mint 6500-an juttatták el faölelés közben készített fotóikat és videóikat.

Víz 

Porzanak a hazai szikes-tavak

Magyarországot sem kíméli a klímaváltozás. A  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés miatt a hazai szikes tavak közül több is teljesen kiszáradt. 

Klímavédelem 

Ezek az országok a klímamunka éllovasai

Skandináv és nyugat-európai országok állnak legjobban energiarendszereik fenntarthatóvá alakításában, illetve ami a globális felmelegedés elsődleges felelősének tartott szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását illeti.

Hulladék 

Nincs jobb szó: égő, amit a fejlett világ a szemetével művel

Azóta, hogy 2018 elején Kína kitiltotta a szétválogatatlan és megtisztítatlan műanyagszemét importját az országból, a nyugati világ taktikája nem változott: még mindig Ázsiában köt ki a hulladékuk, ahol gyakran egyszerűen elégetésre kerül. 

Klímavédelem 

Erős eszközökhöz nyúltak a környezetvédelemért tiltakozók Londonban

A klímaváltozás megállításáért tüntetnek napok óta a brit fővárosban, már több mint 300 tiltakozót vettek őrizetbe.

Természet 

Botanikusok és erdészek összefogása veszélyeztetett növényfajokért

Hóvirág, pirosló hunyor, magyar vadkörte – ezen növények jövőjét is biztosítja a Pilisi Parkerdő és az ELTE Füvészkert közös fajmegőrző programja. Ritkán gondolunk bele abba, hogy a tavasszal erdeinkben nyíló, s mindannyiunkat  gyönyörködtető virágok sok fajának megőrzése mögött komoly szakmai munka áll.

Hulladék 

MediaMarkt: a lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el – derül ki a MediaMarkt országos felméréséből.

Közlekedés 

Szigorít az EU a buszok és teherautók szén-dioxid-kibocsátása terén

Elfogadta az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást az Európai Parlament (EP) csütörtökön, adta hírül az MTI. 

Közlekedés 

Márciusban is kelendők voltak a villanyautók Magyarországon

A Belügyminisztérium Gépjármű-nyilvántartásából származó adatok szerint idén márciusban is szép számban adtak ki zöld rendszámokat az okmányirodákból. A környezetkímélő járgányokra vonatkozó speciális hatósági jelzésből az előző hónapban összesen 615 párat adtak ki.

villanyautosok.hu
Klímavédelem 

Újra eljött a Föld napja

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Bolygónk természeti kincseinek éltetésén túl azonban ma már nem mehetünk el szó – és tettek – nélkül amellett, hogy ezek az értékek az emberi tevékenység miatt eltűntek vagy kritikus állapotba kerültek.

Természet 

Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba (videóval)

A Kamcsatka-félsziget egy falujánál bukkant fel egy elcsigázott jegesmedve, amely élőhelyétől mintegy hétszáz kilométert vándorolt dél felé, mivel a klímaváltozás miatt nem talált táplálékot. Az emberek igyekeztek segíteni rajta.

Természet 

Tengeri nyuszik (képgaléria és videó)

A különös kinézetű, „tengeri nyusziknak” becézett állatok, a főként Japán és a Fülöp-szigetek partjai mentén élő tengeri csigák úgy festenek, mintha furcsa kis nyuszik lennének. A különös kinézetű, alacsonyabb hőmérsékletű vízben élő csigák nyuszifülnek tűnő nyúlványai valójában kemoszenzoros érzékelők.

Természet 

Ez nem egy pokémon, hanem egy valódi állat

Legyezős koronásgalamb-fióka született egy Virginia állambeli állatkertben. A valószerűtlenül kék színű madárka első ránézésre inkább tűnik  pokémonnak, pedig valódi állat, és nem a fantázia szüleménye. A fajt a kihalás fenyegeti, szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Víz 

Vajon megérte Ausztráliának a vizek privatizálása?

Ausztráliában a világon elsőként privatizálták a földingatlanokhoz tartozó vizeket. A vízpiac létrehozásával azt akarták tudatosítani, hogy ez egy szűkös erőforrás, amit nem érdemes pazarolni –  egyebek mellett erről beszélt a Corvinus Egyetemen John Sheehan ausztrál jogászprofesszor.

quibit.hu
Energia 

Ez igen! Idehaza is rekordot döntött a napenergia

Alighogy kisütött a nap, rekordra ugrott a hazai napenergia-termelés. A hivatalos adatok is megerősítik: a minap, csúcsidőben már szintet is léptünk. A növekedés egyebek mellett az újonnan átadott naperőműveknek is köszönhető. 

Közlekedés 

A villanyautókra sem teljesen igaz a zéró emisszió?

Az igényeket látva egyre több márka büszkélkedhet villanyautóval. Egy német tanulmány szerint azonban az elektromos gépkocsik csak akkor lehetnének zéróemissziósak, ha a „tankolás” is megújuló energiával történne, illetve sikerülne megoldani az akkumulátorgyártással járó környezetterhelést. 

Természet 

Notre Dame-i tűzvész: A méhek megmenekültek

A párizsi Notre Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító tűzvészt. A kaptár gondozóját meglepte, hogy milyen sokan érdeklődtek a méhek hogyléte iránt a világ minden tájáról.

Energia 

Íme az európai megújulórekorder

Érdekes eredményekkel zárult 2019 első három hónapja: miközben az európai szélerőművek jóval többet termeltek, mint 2018 hasonló időszakában, a vízerőművek termelése negyedével visszaesett. 

Klímavédelem 

Úgy tűnik, mi még viszonylag jól járunk majd

Európa szárazabb lesz, de hazánk még a szerencsésebbek közé tartozik, mert a felmelegedést, a vízhiányt Dél-Európa fogja igazán megszenvedni – ugyanakkor Észak-Európa jobban járhat. (Kép: pxhere.com)

novekedes.hu
Természet 

Ezerháromszáz százéves tölgyet ajánlottak fel a Notre Dame felújításához

A Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán-erdőtulajdonosa a Notre Dame tetőszerkezetének helyreállításához ajánlotta fel a normandiai tölgyeket. A 3,5 millió magán-erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a helyreállításhoz.