2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben

Spanyolország ösztönözni fogja a köztisztviselők távmunkáját, és korlátozni fogja a légkondicionálást a középületekben az energiafogyasztás csökkentése érdekében, Brüsszel azon erőfeszítéseinek részeként, hogy megszüntesse Európa orosz gáztól való függőségét – derült ki egy csütörtökön megjelent dokumentumból.

Természet 

Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti

A japánkeserűfű ellen csak a korai felismerés és a még kis példányok kiirtása jelenthet megoldást, ha a növényfaj egyszer elszaporodik, akár ingatlanokat is tönkretehet. Egerben is egyre jobban terjed, de már az egész országban megtalálható, igaz, egyelőre eltérő mértékben.

Klímavédelem 

Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”

Az 1989-ben alapított Goldman-díjat eddig 93 ország 213 környezetvédelmi aktivistája kapta meg.

Víz 

A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást

Hárommillió indiait és bangladesit vágott el a külvilágtól az árvíz, amelyet a példátlan mértékű heves esőzések okoztak Banglades és India északi részein a múlt héten. Legkevesebb 57-en meghaltak az áradásokban és földcsuszamlásokban az érintett területeken. Az időjárást a klímaváltozás számlájára írják.

Gazdaság 

Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) új közzétételi és megnevezési követelményeket javasolt az ESG-szempontok mentén befektető befektetési alapokra vonatkozóan.

Víz 

Fordulat a Sajó ügyében

Pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter május 26-án, csütörtökön. A Siderit vasércbánya Szlovákiában, Alsósajón működött 2008-ig, ennek egyik tárójából ömlik február közepe óta szennyezett víz a Sajóba.

Közlekedés 

A miskolciak vasárnapig tesztelhetik ingyen az elektromos buszozást

A BYD K9UB DW típusú elektromos tesztbusszal a miskolciak már szemezhettek május 11-én a Tiszai pályaudvaron rendezett járműkiállításon, most pedig május 29-ig, vasárnapig azt is kipróbálhatják, milyen az elektromos busszal utazni. Az autóbuszt díjmentesen lehet igénybe venni – közölte az MVK.

Oktatás 

Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem

A LIFE program harmincadik születésnapja alkalmából az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zöld hetet tart.

Természet 

Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell

A természetvédelmi törekvéseink a növény- és állatvilágra koncentrálnak, azonban bolygónk élővilága működésképtelen a gombák nélkül – figyelmeztettek kutatók egy új tanulmányra hivatkozva. A legtöbb gomba egyáltalán nem hoz termőtestet, sőt nem is látjuk őket, mivel mikroszkopikusak.

Hulladék 

A műanyag gyártását is vissza kellene fogni

Legalábbis így vélekednek azok a vezető tudósok, akik a Science című szaklapban közölt nyílt levélben adtak hangot véleményüknek. Bár az ENSZ globális műanyag-megállapodása érdemi változásokat hozhat, a tudomány képviselői már most komolyabb lépéseket, a műanyagok gyártásának korlátozás sürgetik.

Természet 

Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál

A 12 méteres hosszúszárnyú bálnát egy hajóról észlelték Mallorca keleti partjaitól öt kilométerre. A Palma de Mallorca-i Akvárium tengeri mentőközpontja a riasztásra lépett akcióba.

Természet 

Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni

A svéd kormány a felére csökkentené idén az országban élő farkasok számát, ám ez szembe menne az Európai Unió biodiverzitási szabályozásával. Jelenleg a becslések szerint mintegy 480 farkas él vadon 40 falkában. A természetvédők szerint a svéd parlament által meghatározott 170-es példányszámot „semmilyen tudományos tény nem erősíti meg”.

Víz 

Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri

A Nicosiai Egyetem munkatársai digitális modelleken vizsgálták az űrbe tartó rakéták hatását a Föld légkörére. Lesújtó eredményre jutottak: a rakéták üzemanyaga nemcsak önmagában mérgező, de elégetve is rombolja a környezetet.

Klímavédelem 

A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz

Egy új tanulmány alapján a klímaváltozás elleni sikeres fellépéshez a szén-dioxid mellett olyan, kevésbé ismert szennyező anyagok légkörbe jutását is korlátozni kellene, mint a dinitrogén-oxid.

Természet 

26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon – jelent meg hír a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

Víz 

Egyelőre nem tudni, hogy miért haltak meg a halak a Városligeti-tóban

Nem mutattak ki toxikus anyagot a laboratóriumi vizsgálatok, a Városligeti-tó vizének hőmérséklete és összetétele is megfelelt az előírásoknak – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. május 24-én, kedden az MTI-vel. A mérgezés gyanúja az eddigi vizsgálatok alapján tehát nem igazolódott.

Természet 

Gólyales a kócsagok között

Kele idén minden eddiginél korábban érkezett meg Afrikából a vörsi templom előtti gólyafészekbe. A Szabad Föld újságírói a„téli berekben” jártak. A Kis-Balaton, Nagyberek vidékén, ott, ahol számtalan Fekete István-történet játszódik, és ahol az első kócsagőr tevékenysége nyomán 100 éve megszületett a magyar természetvédelem. És ahol 270 madárfaj él.

(Fotó: Németh András Péter)

szabadfold.hu
Víz 

A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit

A Puli Space Technologies idén májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” elnevezésű verseny második helyezését. A Puli Holdi Vízszimatoló képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

Közlekedés 

Több ponton is be kell avatkozni, hogy kizöldüljön a közlekedés

Megfelelő intézkedések nélkül a közlekedésből származó kibocsátás 65 százalékkal növekedhet 2050-re, míg a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés tartásához éppen hogy 59 százalékos csökkenésre volna szükség a század közepére a 2020-as szinthez képest – a Másfélfok elemzése a közlekedés jövőjéről. 

(Közúti dugó Aradon, Romániában. Fotó: Sorin Gheorghita fotója az Unsplash-en)

masfelfok.hu
Víz 

Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerda esti közlése szerint a május 25-i nap folyamán országszerte mintegy 100 alkalommal riasztották a tűzoltókat az országon végigvonuló vihart kísérő heves szél és jégeső okozta károk miatt.