2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait

A hat tokhalféléből kettő már kihalt, négy súlyosan veszélyeztetett. Az elmúlt öt évben a természetvédők 214 orvhorgászati esetet dokumentáltak a Duna alsó szakaszán és a Fekete-tengeren. Minden harmadik tokhaltermék illegális kereskedelemből származik. A dinoszauruszokkal egy időben kialakult tokhalfélék utolsó európai menedéke a Duna alsó szakasza.

Természet 

Miért verik a gorillák a mellkasukat?

Minél nagyobb egy hím gorilla, annál erőteljesebben tudja verni a mellkasát, hogy jelezze a barátoknak és az ellenségnek, mennyire hatalmas. Ez a mozdulat fontos kommunikációs eszköz a gorilláknál, amellyel mást fejeznek ki a hímek, és mást a nőstények. 

Hulladék 

A héten tisztítják a magyar utak környékét

A Tisztítsuk meg az országot! programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a héten a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Klímavédelem 

Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja

A Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal van az iparosodás előtti korhoz képest.

Hulladék 

Keresd a tartós kapcsolatot!

Az újrahasználható csomagolások elterjedése nélkül elképzelhetetlen a körforgásos gazdaság megvalósulása. Azáltal, hogy az anyagokat hosszabb ideig használjuk, hozzájárulunk az erőforrások megőrzéséhez, a hulladék mennyiségének csökkenéséhez, valamint enyhülnek a csomagolások előállításával, fogyasztásával és hulladékként történő kezelésével járó környezeti hatások. 

humusz.hu
Klímavédelem 

Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen

A Belgrádban „ökológiai lázadás” jelszóval megtartott környezetvédelmi tüntetésen részt vevők a levegőszennyezés, egy bányaberuházás és a szerb folyókra tervezett erőművek ellen emelték fel a szavukat.

Energia 

A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia

Az Európai Bizottság több mint egy éve kezdte el összeállítani a szigorú uniós környezetvédelmi kritériumrendszer szerint fenntarthatónak minősülő tevékenységek listáját, amely a zöldfinanszírozás alapjául szolgál majd. Az atomenergia esetében külön vizsgálatokra volt szükség.

Agrárium 

Hogyan vonzd a kertedbe a lepkéket?

A lepkék nemcsak szemet gyönyörködtető élőlények, de igen hasznos a jelenlétük a kertekben is. Elősegítik a virágok beporzását, a növények fejlődését. Igaz, ránk nézve kártékonyak is akadnak köztük.

Gazdaság 

Új, fenntartható közgazdaságra van szükség

A korábbi közgazdasági elméletek már nem érvényesek, helyükre egy új, most formálódó elmélet lép. Ez a hosszú távú, fenntartható közgazdaság elmélete – vetette fel a Növekedés.hu portálon megjelent írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hulladék 

Társadalmi összefogásban tisztult meg egy súlyosan szennyezett folyó Bolíviában

Az éveken át elhanyagolt Uru uru tó, illetve az azt tápláló Tagaret folyó megtisztításához több száz ember megfeszített munkájára volt szükség.

Klímavédelem 

Rekordmagas volt a permafroszt hőmérséklete tavaly a svájci Alpokban

Az elmúlt 20 évben 2019 szeptembere és 2020 október között volt a legmagasabb a permafroszt hőmérséklete a svájci Alpokban – közölte csütörtökön a svájci permafroszt-megfigyelő hálózat (PERMOS).

Gazdaság 

Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták?

2020-ban a kibocsátáskereskedelemi piacokon az aggregált forgalom elérte a 229 milliárd eurót, ami ötszörös növekedés a 2017-es értékhez képest.
Az európai kvóták piacán egy év alatt több mint duplájára emelkedett az árfolyam, jelenleg majdnem 42 euró/tonnánál tart.

Természet 

Láncra vert elefántot mentettek

Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy kiszabadítsanak egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette nyomorúságos életét a Jalisco állambeli Guadalajarában.

Klímavédelem 

A klímaváltozás társadalmi, gazdasági és mérnöki kihívások sora elé állítja a magyar kutatókat

A válaszok keresése pedig egyre sürgetőbb feladat, hiszen a klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek, mint Európa számos más régiójában – figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián, amelyet a koronavírus-járvány miatt online térben rendeztek meg.

Közlekedés 

Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre

Biden elnök március utolsó napján, az amerikai középnyugaton található Pittsburgh-ben mondott beszédében jelentette be második nagy gazdasági csomagját, az ambiciózus tervek értelmében a következő 8 évben 3 billió dollárból terveznék újra Amerika infrastruktúráját – adta hírül a The Philadelphia Inquirer.

Klímavédelem 

A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz

Az EY könyvvizsgáló friss kutatásában a beruházásokat kezelő cégek alig harmada állította, hogy kizárólag a profitszerzés érdekli.

Hulladék 

Ahonnan a Tisza tisztán indul és műanyaggal érkezik

Kárpátalján a Tisza jó kétszáz kilométert kanyarog, mire a magyar határhoz ér. Ennél azonban sokkal nagyobb az a terület, ahonnan mellékfolyóival együtt nemcsak a vizet hozza a hegyekből, hanem a lakossági hulladékot is.

telex.hu
Természet 

Megárvult orangutánkölyköket mentettek meg Borneó szigetén (videóval)

Egyre gyakrabban kerülnek veszélybe az orangutánbébik Borneó szigetén. A Borneói Orangutánmentő Alapítvány (BOSF) közlése szerint február közepe óta három, 6-10 hónapos állatot kellett megmenteni, melyek anyját valószínűleg megölték.

Hulladék 

Tavaly újabb 2,2 tonna szeméttől szabadították meg a Csomolungmát

Mióta a kereskedelmi expedíciók tevékenysége nyomán a világ legmagasabb hegycsúcsa mindenki által elérhető látványossággá vált, szinte megszállják a csoportok a hegyet, ami rengeteg hulladékkal jár.

Természet 

Rég láttak ennyi északi simabálnaborjút

A kutatók három évvel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy a veszélyeztetett északi simabálnáknak abban az évben egyáltalán nem volt szaporulatuk, amire az előző három évtizedben nem volt példa. Most biztató jelnek tartják, hogy 2015 óta a legnagyobb létszámú szaporulatot figyelték meg.