2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Negyed évszázaddal a tervezett időpont előtt megtelt Kína legnagyobb szeméttelepe

Idő előtt bezár Kína legnagyobb, körülbelül 100 focipályányi nagyságú hulladéklerakó telepe, amelyet napi 2500 tonna szemét tárolására terveztek, de helyette naponta 10 ezer tonnányi hulladékot fogadott.

Energia 

Idehaza is egyre fontosabb szerepe van a geotermikus energiának

A megújuló energiának kiemelten fontos szerepe van a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Idehaza is egyre több a zöldberuházás: ha minden jól megy, akkor hamarosan Kiskunhalason és Zsanán is geotermikus energiával fűthetnek az ott élők. 

Energia 

Szöul milliónyi napelemmel csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását

Dél-Korea a világ egyik legnagyobb technológiai központja, megújuló energiában viszont igencsak elmaradott. A helyzet szerencsére hamarosan változhat: az ország ugyanis elindítja a Solar City programot, melynek keretében 2022-ig az összes középületre és a lakóotthonok negyedére is napelemet telepítenek. 

Természet 

Veszélyeztetett madár az év madara Ausztráliában

Egy szénbányaprojekt miatt a viták középpontjába került apró, veszélyeztetett őshonos madarat választottak Ausztráliában az év madarának.

Klímavédelem 

Törvényt hozott a német parlament a klímavédelemről

Megszavazta a német szövetségi parlament pénteken a kormány klímavédelmi programja alapján készült jogszabálycsomagot, amely azt szolgálja, hogy Németország teljesítse az éghajlatváltozás elleni nemzetközi küzdelemben 2030-ra kitűzött célokat.

Víz 

Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben

A vízügyek kezelése egyidős az emberiséggel, ám a klímaváltozás miatt a vízkezelés fontossága egyre csak nő. A Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódóan dr. Bogárdi János, a Bonni Egyetem Fejlesztési Kutatóközpontjának vezető munkatársa beszélt a vízgazdálkodás problémáiról és a lehetséges megoldásokról. 

Közlekedés 

Ezúttal kacsacsaládot mentett a Tesla

Ismét felkerült egy videó a világhálóra a Tesla Autopilotjáról. A villanyautó elé ezúttal egy kacsacsalád szaladt ki hirtelen, ám a baleset-megelőző rendszernek köszönhetően sikerült még időben elkerülni a bajt. 

Természet 

Betiltják az elefánton való túrázást Angkorban

A kambodzsai Angkor romvárosban jövő év elejétől betiltják az elefántháton való túrázást. A népszerű idegenforgalmi attrakciót az állatvédők sürgetésére szüntetik meg, akik régóta hangoztatják a gyakorlat kegyetlenségét.

Természet 

Magyar kutatók is kimutatták az élet egykori jelenlétét a Marson

Nemzetközi érdeklődést keltett egy, az Open Astronomy című nemzetközi folyóiratban megjelent tudományos publikáció, amit három magyar kutató jegyez. A tanulmány a marsi meteoritban felfedezett agyagásványosodott mikrobiális szöveti elemekről szól.

Víz 

A politikai nézeteltérések mögött gyakran a szűkös vízkészletek állnak

A szűkös vízkészlet az élet minden területére hatással van. Aaron Wolf, az Oregoni Állami Egyetem Vízügyi Konfliktusmenedzsment Programjának igazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódóan adott interjújában a politikai nézeteltérések és a víz hiánya közti összefüggésekről beszélt. 

Víz 

Közel egymillió embert érintenek a dél-szudáni árvizek

Dél-Szudánban több mint 420 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az árvizek miatt. Az ott élők 60 százaléka már azelőtt is súlyos élelemhiánytól szenvedett, hogy júliusban elkezdődött az esőzés. 

Gazdaság 

A fogyasztók a körkörös gazdaság kerékkötői

A kontinens számos országában halogatják a gyártók a fogyasztási cikkek csomagolásának átalakítását, mert az újrahasznosított műanyagok a közvélekedés szerint piszkosnak és egészségtelennek számítanak. A legnagyobb műanyagipari és fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok azért gyűltek össze Bangkokban, hogy kiutat találjanak a fenntarthatatlan helyzetből.

Hulladék 

Erősödnek a műanyaghulladékkal kapcsolatos aggodalmak

Európában minden második fogyasztót jelentősen aggaszt a műanyagválság.

Hulladék 

A műanyagszennyeződés csúszós terep

A műanyag mindenhol ott van, ahol csak ember megfordulhat. Ezt elégelték meg az észak-olaszországi Pejo-völgyben, ahol a világ első műanyagmentes síterepét alakítják ki. A kezdeményezést egy kutatás ihlette, amely alapján az alpesi gleccserekben annyi az apró műanyagrészecske, mint az európai tengerekben.

Agrárium 

Vegyszermentes veteményesek, avagy virágokkal a kártevők ellen

A biológiai növényvédelem kiváló módja annak, hogy hozzájáruljunk a mezőgazdaság ökológiai intenzitásának fokozásához. Ennek fényében egyre több (bio)gazdálkodó tér vissza Angliában és Svájcban is egy korábban jól bevált módszerhez: olyan környezetet teremtenek, ahol a természetes kártevők ragadozói élhetnek.

Gazdaság 

Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL

A tranzakció eredményeként a vállalat 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurorában, és megerősítheti pozícióját az újrahasznosításra épülő műanyag termékek piacán.

Klímavédelem 

A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában – nyomatékosították a  számos európai és ázsiai nemzetközi pénzügyi intézmény, jegybank, pénzügyi felügyelet és piaci szereplő részvételével megtartott nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Budapesten.

Klímavédelem 

Még mindig dívik a szeméttel fűtés, pedig a környezetre, az egészségünkre és a pénztárcánkra is veszélyes

Magyarországon 15 éve tilos szeméttel tüzelni, ennek ellenére rengeteg magyar éget hulladékot a kazánban. Ez több százezres bírsággal és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Víz 

Rémálom Velencében

Az elmúlt fél évszázad legnagyobb árvize pusztít Velencében: a Punta della Saluténél levő mérőállomáson 187 centis áradást mértek, ennél magasabb vízállást, 194 centit 1966-ban rögzítettek.  

Természet 

Így fogyott el a jég az északi sarkvidéken az elmúlt évtizedek alatt

Az északi sarkvidéken található a legrégebbi és legvastagabb tengeri jég. Az utóbbi években rohamosan csökken a mennyisége. A számítások szerint ma már kétszer olyan gyorsan tűnik el, mint a Jeges-tenger többi részén lévő jég.