2020. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése (videóval)

Ismét kitört a Sinabung vulkán Indonéziában hétfőn. A belőle felszálló füstoszlop több mint ötezer, egyes források szerint 7500 méter magas, a tűzhányó 20 kilométeres körzetében több falura vastag hamuréteg szállt.

Természet 

Magyar kutatók véletlenül létrehoztak egy olyan hibrid halat, ami soha nem létezett

Az őshonos vágótok és az amerikai lapátorrú tok életképes hibridjét hozta létre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézete vezetésével a tokféléket vizsgáló kutatócsoport. A magyar kutatók halgenetikában elért új eredményei evolúciós és génmegőrzési szempontból egyaránt nemzetközi jelentőségű felfedezésnek számítanak, a The New York Times és a Live Science is beszámolt róla.

Hulladék 

A PET Kupa és ami mögötte van

Mint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, egy hét alatt összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán. A mintegy 160 résztvevő 11 PET-hajóval Záhony és Tokaj között tisztította meg a műanyaghulladéktól a Tiszát. Az Áder János államfő fővédnökségével megvalósult hagyományos hulladékmentesítő és szemléletformáló akciónak immár közel egy évtizedes története van.

Hulladék 

Egy csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak. A biodízel nemzetközi napja alkalmából kiadott Mol-közlemény szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A használt sütőolaj kezelése azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Agrárium 

Bőséges a hazai őszibúza-termés

Közel 4,7 millió tonna őszi búza termett hazánkban, így bőven juthat belőle külföldre is, hiszen a belföldi felhasználás általában 2,5-3 tonnát tesz ki. Az őszi káposztarepce és árpa aratása befejeződött, és a búzáéval is hamarosan végeznek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adataiból.  

Agrárium 

Jöhetnek az árvíztűrő növényfajták?

Japán kutatók két olyan gént azonosítottak a rizsben és más termesztett növényekben, amelyek lehetővé teszik, hogy kontrollálható legyen a növények magassága. 

ipon.hu
Természet 

Jelentős mértékben csökkent az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában

A szigorúbb intézkedéseknek, ítéleteknek és büntetéseknek köszönhetően jelentősen, 63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában.

Természet 

Ártatlanul elítélt erdők

Nem az erdőtelepítések felelősek a homokhátsági területek elsivatagosodásáért. A kutatók szerint a folyamat sokkal inkább a változó klimatikus viszonyok számlájára írható, de az elmúlt évtizedekben sokszorosára nőtt rétegvíz-kitermelés is sokat rontott a helyzeten.

Agrárium 

Tizenháromezer növényfajával Új-Guinea világrekorder a szigetek között

A legalább 13 634 növényfajnak otthont adó Új-Guinea világrekordernek számít a szigetek között – derült ki egy új tanulmányból. A világ legnagyobb trópusi szigete ökoszisztémák széles skálájával rendelkezik az alföldi dzsungelektől kezdve a Mont Blanc-nál is magasabb hegycsúcsokkal tarkított területeken fekvő mezőségekig.

Víz 

Gyakoribbá válhat a szárazság Közép-Európában

A lipcsei Helmholtz Klímakutató Központ (UFZ) tudósai arra figyelmeztetnek, hogy gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában az évszázad végére, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken.

Agrárium 

Elkészült az óránként frissülő országos pollentérkép

Elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ új, térképes riasztási rendszere, amely a parlagfű pollenjének koncentrációját figyeli – közölte a tárca a Facebookon. Mivel a parlagfű a koronavírus terjedésére is hatással lehet, így az új riasztási rendszer mindenki számára hasznos információkkal szolgálhat.

Hulladék 

Gazdálkodjunk okosan – a hulladékkal is!

A Magyarországon keletkezett hulladék mennyisége stagnál, míg az unióban növekszik. Ugyanakkor annak kezelése eltérő az egyes tagállamokban. A hulladék lerakását fokozatosan felváltja annak az újrahasznosítása. Boros Anita, az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár írása a Mandinernek.

mandiner.hu
Hulladék 

Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások

Vasárnap este véget ért a 8. PET Kupa a Tiszán. A koronavírus-járvány miatt nagyjából feleannyian vettek részt a tiszai szemétszedésen, mint a korábbi években, mégis közel annyi szemetet szedtek, mint a korábbi PET Kupákon. 

Közlekedés 

Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak

Az óriási keresletre reagálva a tervezettnél több e-Nirót küld az Egyesült Királyságba a Kia. Ennek köszönhetően az új megrendelők már szeptemberben átvehetik autóikat – ennél rövidebb még sosem volt a várakozási idő a szigetországban. 

Agrárium 

Legyen saját fahéjfánk!

A fahéj a világ egyik legkedveltebb fűszere, melyet számos fogás és ital ízesítésére szokás használni. Ősiségét bizonyítja, hogy kínai és egyiptomi tekercsek is megemlítik, ráadásul még a Bibliában is felbukkan. Mutatjuk, hogyan nevelhetünk sikeresen fahéjfát!

Agrárium 

A robbanás miatt szinte teljesen megsemmisült Bejrút gabonatartaléka

A Bejrút kikötőjében történt katasztrofális robbanás megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat, és vele együtt az ott tárolt összes gabonafélét is. A jelenlegi készletek egy hónapig fedezik az igényeket.

Természet 

Nyílik hazánk egyik legkisebb orchideája

Közel 10 éve, hogy a Budai-hegységben, Telki határában, a magyar flórában új fajként előkerült a trencséni nőszőfű (Epipactis pseudopurpurata) néven leírt, kis termetű erdei orchidea, írja honlapján a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

Természet 

Megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a Kis-Sárréten

A fokozottan védett madárfaj régebben csak időnként jelent meg a térségben, az utóbbi években azonban egy-két pár rendszeresen fészkelt a Kis-Sárréten. Idén négy pár költését regisztrálták, a teljes hazai költőállomány pedig 60 párra rúg. 

Közlekedés 

Kínai villanyterepjáró vívna konkurenciaharcot a BMW X7-tel

A kínai Hongqi már tavaly bemutatta legújabb koncepcióautóját, melyet már akkor is a BMW X7-es kihívójaként emlegettek. Luxuskategóriás divatterepjáróról most kiderült, hogy hamarosan tömeggyártásba kerül. 

Természet 

Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában az évszázad végére, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken. A témában végzett kutatásaik eredményét a lipcsei Helmholtz Klímakutató Központ tudósai a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be.