2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) új közzétételi és megnevezési követelményeket javasolt az ESG-szempontok mentén befektető befektetési alapokra vonatkozóan.

Víz 

Fordulat a Sajó ügyében

Pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter május 26-án, csütörtökön. A Siderit vasércbánya Szlovákiában, Alsósajón működött 2008-ig, ennek egyik tárójából ömlik február közepe óta szennyezett víz a Sajóba.

Közlekedés 

A miskolciak vasárnapig tesztelhetik ingyen az elektromos buszozást

A BYD K9UB DW típusú elektromos tesztbusszal a miskolciak már szemezhettek május 11-én a Tiszai pályaudvaron rendezett járműkiállításon, most pedig május 29-ig, vasárnapig azt is kipróbálhatják, milyen az elektromos busszal utazni. Az autóbuszt díjmentesen lehet igénybe venni – közölte az MVK.

Oktatás 

Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem

A LIFE program harmincadik születésnapja alkalmából az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zöld hetet tart.

Természet 

Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell

A természetvédelmi törekvéseink a növény- és állatvilágra koncentrálnak, azonban bolygónk élővilága működésképtelen a gombák nélkül – figyelmeztettek kutatók egy új tanulmányra hivatkozva. A legtöbb gomba egyáltalán nem hoz termőtestet, sőt nem is látjuk őket, mivel mikroszkopikusak.

Hulladék 

A műanyag gyártását is vissza kellene fogni

Legalábbis így vélekednek azok a vezető tudósok, akik a Science című szaklapban közölt nyílt levélben adtak hangot véleményüknek. Bár az ENSZ globális műanyag-megállapodása érdemi változásokat hozhat, a tudomány képviselői már most komolyabb lépéseket, a műanyagok gyártásának korlátozás sürgetik.

Természet 

Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál

A 12 méteres hosszúszárnyú bálnát egy hajóról észlelték Mallorca keleti partjaitól öt kilométerre. A Palma de Mallorca-i Akvárium tengeri mentőközpontja a riasztásra lépett akcióba.

Természet 

Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni

A svéd kormány a felére csökkentené idén az országban élő farkasok számát, ám ez szembe menne az Európai Unió biodiverzitási szabályozásával. Jelenleg a becslések szerint mintegy 480 farkas él vadon 40 falkában. A természetvédők szerint a svéd parlament által meghatározott 170-es példányszámot „semmilyen tudományos tény nem erősíti meg”.

Víz 

Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri

A Nicosiai Egyetem munkatársai digitális modelleken vizsgálták az űrbe tartó rakéták hatását a Föld légkörére. Lesújtó eredményre jutottak: a rakéták üzemanyaga nemcsak önmagában mérgező, de elégetve is rombolja a környezetet.

Klímavédelem 

A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz

Egy új tanulmány alapján a klímaváltozás elleni sikeres fellépéshez a szén-dioxid mellett olyan, kevésbé ismert szennyező anyagok légkörbe jutását is korlátozni kellene, mint a dinitrogén-oxid.

Természet 

26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon – jelent meg hír a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

Víz 

Egyelőre nem tudni, hogy miért haltak meg a halak a Városligeti-tóban

Nem mutattak ki toxikus anyagot a laboratóriumi vizsgálatok, a Városligeti-tó vizének hőmérséklete és összetétele is megfelelt az előírásoknak – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. május 24-én, kedden az MTI-vel. A mérgezés gyanúja az eddigi vizsgálatok alapján tehát nem igazolódott.

Természet 

Gólyales a kócsagok között

Kele idén minden eddiginél korábban érkezett meg Afrikából a vörsi templom előtti gólyafészekbe. A Szabad Föld újságírói a„téli berekben” jártak. A Kis-Balaton, Nagyberek vidékén, ott, ahol számtalan Fekete István-történet játszódik, és ahol az első kócsagőr tevékenysége nyomán 100 éve megszületett a magyar természetvédelem. És ahol 270 madárfaj él.

(Fotó: Németh András Péter)

szabadfold.hu
Víz 

A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit

A Puli Space Technologies idén májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” elnevezésű verseny második helyezését. A Puli Holdi Vízszimatoló képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

Közlekedés 

Több ponton is be kell avatkozni, hogy kizöldüljön a közlekedés

Megfelelő intézkedések nélkül a közlekedésből származó kibocsátás 65 százalékkal növekedhet 2050-re, míg a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés tartásához éppen hogy 59 százalékos csökkenésre volna szükség a század közepére a 2020-as szinthez képest – a Másfélfok elemzése a közlekedés jövőjéről. 

(Közúti dugó Aradon, Romániában. Fotó: Sorin Gheorghita fotója az Unsplash-en)

masfelfok.hu
Víz 

Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerda esti közlése szerint a május 25-i nap folyamán országszerte mintegy 100 alkalommal riasztották a tűzoltókat az országon végigvonuló vihart kísérő heves szél és jégeső okozta károk miatt. 

Közlekedés 

Nem sci-fi: az MNB alanyi jogon támogatná az e-autó-vásárlást

Fenntartható egyensúly és felzárkózás címmel tette közzé 144 pontból álló javaslatcsomagját a Magyar Nemzeti Bank, melynek néhány pontja a zöldátállással és az energiamix javításával, ezeken belül az elektromobilitás terjedésének ösztönzésével is foglalkozik – adta hírül a villanyautosok.hu.

Gazdaság 

A fenntartható befektetések felé fordul a Generali

A Generali-csoport 2021 és 2025 között 8,5-9,5 milliárd euró értékben valósít meg új zöld- és fenntartható befektetéseket.

Természet 

Megnőtt a fehérfejű langurok száma

Már 1300 fehérfejű langur él Kínában. A világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának a populációja Délnyugat-Kínában található, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

Természet 

Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák)

Az első infografikán azt láthatjuk, melyik országban mekkora természetvédelmi területeket jegyeztek Európában 2021-ben, a második pedig azt ábrázolja, hogy hol hány hektáros nemzeti parkok voltak 2020-ban Magyarországon.