2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Nemet mondott a pazarlásra a lengyel Lidl

A jó elnyeri jutalmát típusú történet tartotta lázban Lengyelországot a napokban: a jó minőségű, de girbegurba alakú céklákat a „gonosz felvásárlók” elutasították, mégis eljuthatnak a lengyel családok asztalára. A cékla a lengyeleknél az egyik legnépszerűbb, igen egészséges zöldség, nemzeti konyhájuk egyik alapanyaga.

Agrárium 

A falu múltját őrzi a tájház

A múltunkat nem szabad feledni, és a tárgyi emlékeket is meg kell őriznünk – hangzik Dézsi Attila polgármester vallomása a zalaszántói tájházzal kapcsolatban. Fontosnak tartja, hogy az újabb és újabb nemzedékek is tudják, hogyan, milyen körülmények között éltek, dolgoztak, gazdálkodtak elődeik. A helyi és zalai hagyományokat őrző épület mindezt bemutatja és felidézi.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Ki van a BIO mögött?/Termelők és termékek a hazai biogazdálkodás szolgálatában (videók)

Ki van a BIO mögött? Kik ők és miért választották hivatásuknak, hogy a legjobb hazai alapanyagokat termeljék meg ökológiai gazdaságukban? A magyarmezogazdasag.hu kisfilmsorozata ezeket a gazdálkodókat mutatja be.

Agrárium 

Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon

Az elmúlt egy hónapban már több száz szürkemarha-borjú született a hortobágyi téli szállásokon. Negyven állat születését különösen nagy várakozás övezi, egy eddig példátlan tenyésztési program utódai ők, amelyek a legendás 60-as évek szürkemarha-vérvonalát vihetik tovább.

Agrárium 

Osztozunk a kertünk kincsein – egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztek pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdeti buktatók után, kudarcok és sikerek hullámvizén végül kialakult a gazdaság, ahol a kecskéktől a tyúkokig, birkáktól a kacsákig immár mindenki megtalálta a maga helyét.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Miért 7,5 decis a borosüveg?

A borospalackok általában 750 milliliter, nem pedig 1 liter űrtartalmúak. De vajon miért épp ekkorák, honnan származik ez a méret?

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Magyar Nemzet – Nagy István: a járvány rámutatott a hazai termékek fontosságára

Komoly kiesést okozott a koronavírus-járvány a magyar mezőgazdaságban, ugyanakkor rámutatott a hazai agrárium ütésállóságára és a hazai termékek fontosságára; nőtt a helyi piacok forgalma, teret nyert az online kereskedelem, valamint a járvány ellenére megmaradt a beruházási igény.

Agrárium 

Csökken a vízfelhasználás az Egyesült Államokban

A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás az Egyesült Államok vízfelhasználásának harmadát teszi ki. A fogyasztói vásárlási szokások például nagy hatással vannak arra, hogy mennyi vizet használnak fel a mezőgazdaságban.

Agrárium 

Újra van menyhal a Balatonban

Van egy olyan őshonos halfaj a Balatonban, amelynek horogra akasztásához szinte kizárólag csak a téli estéken van esély. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. öt évvel ezelőtt indította el menyhal-újrahonosító programját, amely mára beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Agrárium 

Megmenekülhet a kihalástól a magyar parlagi kecske (videóval)

Nemrég még a kihalás szélén volt a magyar parlagi kecske, az egyetlen őshonos hazai kecskefajtánk, ám napjainkban egyre több gazdaságban jelennek meg ismét, és egyre több bemutatóhelyen találkozhatunk velük.

Agrárium 

Túlzásba vitt antibiotikumok – Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada nem szabályozzák az állatok takarmányába kevert antibiotikum használatát, míg Európában tovább szigorítják azt. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fognak vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után, és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.  

Agrárium 

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb, termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Bővült a kínálat hazai zöldségből, gyümölcsből

Nagy mennyiségben megjelent már az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsom, paprika, kígyóuborka, retek, újhagyma, saláták és káposztafélék. 

Agrárium 

Eltűnhet a diótermés a kiskertekből az invazív dióburok-fúrólégy miatt (videóval)

Már az egész országban tömegesen pusztul a diótermés. A dióburok-fúrólégy ellen csak a vegyszeres kezelés lenne hatásos, de a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

Agrárium 

A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval)

A koronavírus-járvány időszakában különösen fontos szerepük van a helyi élelmiszereket népszerűsítő kezdeményezéseknek. Ausztráliában a közelgő ünnepek apropóján indítottak egy frappáns kampányt, mellyel egyúttal az ország gazdálkodóinak is köszönetet mondanak.

Agrárium 

Már az egész országban pusztítja a diótermést az invazív fúrólégy

Az előző években még főként az ország nyugati részében pusztító nyugati dióburok-fúrólégy kártételéről immár az egész országból érkeztek visszajelzések az Agroinform.hu november első két hetében lefolytatott országos felmérése során.

agroinform.hu
Agrárium 

Klímaváltozás, túlnépesedés: súlyos kihívások előtt az agrárgazdaság

Bár várhatóan 2050-ben is képesek leszünk globális szinten elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszert termelni, átfogó és fenntartható átalakításokra van szükség az agrárgazdaságban. Az OTP Agrár szakértői legutóbbi szakcikkükben e kihívások sokrétűségét elemezték.

piacesprofit.hu
Agrárium 

A kártevők is a klímaváltozás miatt árasztanak el minket

A mezőgazdaságban, a természetes élőhelyeken és a mindennapjainkban is egyre nagyobb probléma az új kártevők megjelenése. A csapadékvíz szempontjából kár volt a folyószabályozásokért, víztározókkal többre mentünk volna.

Agrárium 

Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre

Az alföldi homoki élőhelyek utolsó maradványfoltjainak megmentése érdekében Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Tóalmás, Szentmártonkáta, Nagykáta, Nagykőrös, Csemő, valamint Csévharaszt védett, illetve Natura 2000 területein történnek munkálatok. Mint azt a szakember elmondta, a legfőbb feladatot minden helyszín esetében az inváziós növények előretörése elleni „harc”, azaz az özönnövény-mentesítés jelenti.

Agrárium 

Helló, itt a homoktövis!

Aki egy magyar biogazdálkodótól vásárol, az hazánkban termesztett gyümölcsből, hazai üzemben, magyar emberek munkájával készült terméket vesz, a magyar gazdákat támogatja. Az agrotrend.hu riportjában a Töviskertem tulajdonosát arról kérdezték, hogyan lehet egy homoktövis-ültetvényt felvirágoztatni.

agrotrend.hu