2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Agrárium 

Nem igaz, hogy elpusztult a hazai méhállomány fele, de azért annyira ne örüljünk

Évente több százezer méhcsalád pusztul el, a méhészek azonban őszre mindig visszaállítják az állományt. A szakembereknek több energiájuk és nem utolsósorban pénzük maradna, ha a méhek nem pusztulnának ilyen mértékben, de ahhoz, hogy a csökkenést meg lehessen állítani, tudni kellene a pontos okokat. Ezek azonban azonban idén nehezen határozhatók meg.

Agrárium 

Átalakítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás

A klímaváltozás miatt komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, a jövőben technológiafejlesztéssel, szárazságtűrő fajták termesztésével és az öntözés javításával csökkenthető az időjárástól való függés – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Fórián Zoltán agrárközgazdász. A szárazság a zöldség- és gyümölcstermesztőket is érzékenyen érinti.

Agrárium 

Megbüntették a Monsantót rákkeltő rovarirtó miatt

A Monsanto vegyipari óriáscéget arra kötelezte egy amerikai bíróság, hogy fizessen csaknem 290 millió dollár kártérítést rákkeltőnek tartott gyomirtói egyik áldozatának.

Agrárium 

40 éves mélyponton az európai zöldségágazat

Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, az Egyesült Királyság, Magyarország és Lengyelország. Ezek az országok a leginkább érintettek az elhúzódó európai szárazságban, amely az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 év legsúlyosabb problémáit okozza a zöldségágazatban.

Agrárium 

Nőhet a magyar gabonaexport az európai aszály miatt

Növelheti a magyar gabonaexportot, hogy megnőtt a lengyel és a német piaci szereplők érdeklődése a szabad gabonakészletek iránt a hőség és aszály okozta terméskiesés miatt. A megkötött üzleteknek köszönhetően már elindult a gabonák kiszállítása, de további megrendelések várhatók.

Agrárium 

Milyen hatással van a klímaváltozás az erdőgazdálkodásra?

Durván beavatkoztunk a természet rendjébe, s a természet erre nagyon nem tetsző válaszokat ad. Magyarországon a klímaváltozás következtében idegen, invazív állat- és növényfajok jelentek meg, mint például a harlekinkatica, az ázsiai poloska vagy az ecetfa, a turkesztáni szil vagy a vadszőlő. 

Agrárium 

A klímaváltozás és a gyógynövények kapcsolata

Az egész emberiség legjelentősebb erőforrását az éghajlat jelenti, melyet hasznosítani tudunk, de  kockázatos is lehet. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztés az a terület, melyet igen érzékenyen érintenek az éghajlati és időjárási változások. A gyógynövényeket is.

Agrárium 

Katasztrofális a helyzet Németországban

Továbbra is tart és egyre nagyobb gondokat okoz az aszály és a hőség Németország nagy részén. A mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) egy szerdai előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet.

Agrárium 

Komposzt, a kertek őrzője

A komposztálás nemcsak a növényeknek és a talajnak hasznos, hanem a hulladékmennyiséget is hatékonyan csökkenti. Ha otthon nincs lehetőséged a komposztálásra, közösségi kertekbe is elviheted a szerves hulladékot.

Agrárium 

GMO: a genomszerkesztés rejtelmei és lehetőségei

A növekvő élelmiszer-, rost-, takarmány- és üzemanyag-szükségletek, a globális népességnövekedés következtében egyre kevesebb a rendelkezésre álló föld és víz. A klímaváltozás mezőgazdasági következményei miatt a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is egyaránt kitüntetett figyelemben részesül a genomszerkesztés.

Agrárium 

A GMO-mentesség a jövőben is gazdasági előnyt biztosít az agrárminiszter szerint

A mutagenezis útján nyert szervezetek genetikailag módosított élőlényeknek (GMO) minősülnek, ezért az uniós GMO-irányelv hatálya alá tartoznak, így rájuk is vonatkoznak a szabályozásban szereplő kötelezettségek – közölte az Európai Unió Bírósága szerdán. A magyar agrárminiszter üdvözölte a döntést.

Agrárium 

Paradicsomvész pusztít Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Paradicsomvész pusztít Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A gombás betegség, amelynek megjelenéséhez kedvező a mostani időjárás, vagyis a forró, száraz és az esős idő váltakozása, teljesen tönkreteszi a terményeket. 

Agrárium 

Ötezer tonna mentett élelmiszerrel segített a nélkülözőknek az Élelmiszerbank

Az Eurostat adatai alapján évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik Magyarországon. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse a pazarlást és a nélkülözők számát Magyarországon. Idén már ötezer tonnányi mentett ételt osztottak szét a rászorulóknak 1,2 millió élelmiszercsomag formájában.

Agrárium 

Könnyebb lesz az öntözés engedélyeztetése

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely könnyítést jelent az öntözésfejlesztéshez. A jogszabály hatálybalépése után 80 méteres kútmélységig nem lesz szükség sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatására, kivéve a gazdasági célú vízkivételt, illetve a karsztvízkészletek érintettségének esetét.

Agrárium 

Már szüretelik a szőlőt Európa első újborához Ordacsehiben

A megszokottnál tíz nappal korábban, július 24-én megkezdődött az idei magyarországi szüret – hagyományosan a csabagyöngyével. Idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén bőséges termésre számítanak.

Agrárium 

Magyarországon is minősítik a zöld márkákat

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet. A címre fenntarthatóan működő termelő és szolgáltató, illetve élelmiszeripari vállalatok jelentkezhetnek.

Agrárium 

Az éghajlatváltozás északon kedvez a mezőgazdaságnak

Dániában, Norvégiában és Svédországban egyre inkább arra a következtetésre jutnak, hogy az éghajlatváltozás – miközben kiszámíthatatlanabb időjárással jár, mint korábban – növeli egyes növények termőképességét. A hosszabb tenyészidőszak lehetővé teheti a melegigényes növények elterjedését is, beleértve a hüvelyeseket, néhány zöldséget és gabonát.

Agrárium 

Vaddisznókondák a Balaton körül

Megfelelő szabályozás hiányában egyre több problémát okoznak a belterületen élő, illetve ott felbukkanó vadak. Az elvadult nádasok, műveletlen területek legnagyobb tavunkhoz is vonzzák az állatokat – a Balatoni Szövetség ezért ismét az agrártárca segítségét kéri.

Agrárium 

Kihalóban a legellenállóbb banánfaj

Eltűnhet a banánfaj, amely megmenthet minden más banánt a kipusztulástól. A kórokozóknak és a szárazságnak ellenálló  madagaszkári banánból kevesebb mint egy tucat fa él a természetben. A tudósok a nyilvánosság segítségében bíznak.

Agrárium 

Viszlát málna, helló kivi?

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyós gyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nemcsak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most. Hogyan hat a klímaváltozás a Kárpát-medencében termelt növényfajokra?