2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Agrárium 

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!

A mezőgazdasági munkák tavaszi csúcsidőszakában kulcsfontosságú a termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak alacsony szinten tartása. A növényvédő szerek felelős használata során azonban figyelemmel kell lennünk a hasznos élő szervezetekre, köztük a beporzó rovarokra is! A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása. A növényvédelmi munkákat a hatóság is kiemelten figyeli.

Agrárium 

Az időjárás lassan tönkreteszi a takarmánytermesztést

Hogyha a várható magyarországi klímaváltozás a nyári hőhullámok számának gyarapodásával és a jelenleginél szélsőségesebb vízjárással jár majd, a nem öntözött gyepek állateltartó képessége csökkenni fog. Ehhez hozzájön még a nyári csapadékátlag 5-10 százalékos csökkenése, így veszélybe kerül a silókukorica termésbiztonsága.

Agrárium 

A klímaváltozás megérkezett a konyhákba is

Az éghajlatváltozás mind nagyobb mértékben szól bele globális viszonylatban az étkezésbe, illetve a fogyasztott élelmiszerek változatosságába és jellegébe. A Bloomberg összeállításából kiderül, hogy néha egészen meghökkentő változáson megy át egy-egy nagy tradíciókkal bíró mezőgazdasági terület növénykultúrája. Érdekes változásokon megy át az, mi kerül az étkezőasztalra a háztartásokban, ám összességében nincs ok a bizakodásra.

Agrárium 

USA: egyre több fiatal hagyja ott az íróasztalt és kezd el gazdálkodni

Miközben a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó amerikai családokba született gyermekek egyre kevésbé akarják továbbvinni felmenőik munkáját, az agrárháttér nélküli, felsőfokú végzettségű fiatalok közül egyre többen döntenek úgy, hogy otthagyják a várost, és farmernek állnak. Ráadásul ezen fiatalok körében kifejezetten népszerű a biogazdálkodás.

Agrárium 

Algával és rovarral is takarmányoznának

A rovaroknak nagyon magas a fehérjeértékük, miközben tápértékre számítva jóval kevesebb metángázt bocsátanak ki, mint a tehenek. Mi persze nemigen mondanánk le egy jó steakről két marék sült sáskáért, viszont a haszonállatokat lehet algával és ízeltlábúakkal etetni.

Agrárium 

Több termőföld van a világon, mint ahogy eddig hittük

Egy tavaly év végi hír szerint a korábban becsültnél 15-20 százalékkal több, összesen 1,87 milliárd hektár mezőgazdaságra alkalmas földterület van a világon, ráadásul a legtöbb Indiában, egy új, műholdképek és big data elemzések felhasználásával készült tanulmány szerint. Ez a mostani kutatás sok segítséget adhat a jövőbeni eredményes gazdálkodáshoz.

Agrárium 

Kampány a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére

A gyermekek egészségének megőrzése céljából indít edukációs kampányt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia szakmaközi szervezet. A kezdeményezés célja, hogy vonzóvá tegye és növelje a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a gyermekek és gyermekes családok körében Magyarországon.

Agrárium 

Ingyen letölthető e-könyv a mezőgazdasági drónokról

Gyorsan szaporodnak a mezőgazdasági drónok. Hogyan lehet kihasználni a bennük rejlő potenciált, miként segíthetnek az eredményesebb földművelésben? Efféle kérdésekre ad praktikus válaszokat egy, a napokban megjelent és ingyen letölthető angol nyelvű elektronikus szakkönyv.

Agrárium 

Külön védjegyet kapnak a GMO-mentes magyar élelmiszerek

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére. A matyóhímzéses védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja. Ez az első olyan tanúsítvány Magyarországon, amely állami garanciát nyújtó termékbiztonságot jelent.

Agrárium 

A talajmegújító mezőgazdaság enyhítene a világ és a gazdák gondjain is

Az időjárásban tapasztalt szélsőségekért részben az úgynevezett sarki körbefutó áramlás zavarai a felelősek. A klímaváltozás okairól és megoldási módokról Hetesi Zsolt, a Tolna megyei Döbröközön élő fizikus beszélt. Az egyik megoldás szerinte a talajmegújító mezőgazdaság.

Agrárium 

Hideget és meleget is kapnak most a méhészek

Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, miközben a méhcsaládok élete a héten kritikus helyzetben lesz az időjárás miatt. Januárban hasonló volt a helyzet: ritkán fordul elő, hogy a januári időjárás annyira enyhe legyen, mint idén, mikor sok méhcsalád már azt hitte, hogy tavasz van. Ilyen helyzetben fennáll a veszélye, hogy a család elszakad a méztartalékától, és gyakorlatilag éhen hal.

Agrárium 

A Bayer felvásárolta a GMO-termékeket gyártó Monsantót

Az Európai Unió szigorú feltételek mellett jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. A Monsanto tevékenysége és termékei ellen évek óta rendszeresen tüntetnek a különböző környezetvédő szervezetek.

Agrárium 

A vízforrások fenntarthatóságára is ügyel az új KAP

A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek. Európában átlagosan az összes vízhasználat 44 százaléka a mezőgazdaságban keletkezik, egyes régiókban eléri a 80 százalékot.

Agrárium 

Magyarországon is nőtt az átálló gazdaságok száma

A Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) és az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) által 2018-ban kiadott „The World of Organic Agriculture” statisztikája az előző évekhez hasonlóan növekedést mutat. A biokultura.hu-n Szlovicsák Katalin által jegyzett cikk szerint Magyarország 2016-ban 44%-kal növelte a bioterületeit.

Agrárium 

Tudja, hogy a franciák mit neveznek fekete gyémántnak? Nem a szenet

A huszadik század elején Franciaország erdőségeiben évente 1000 tonna szarvasgombát takarítottak be. Két éve 35-öt. A fő baj nem az, hogy az ember egyre inkább behatolt az ősi természetbe, hanem a felmelegedés, a klímaváltozás. De van megoldás. 

Agrárium 

A kevesebb több! Avagy miért növekszik jövőnk horizontja, ha csökken a húsfogyasztásunk?

Globálisan a felére kell csökkenteni a hús- és tejtermékek előállítását, valamint -fogyasztását 2050-re, hogy elkerülhetőek legyenek a földi életet veszélyeztető klímaválság katasztrofális hatásai, és tartani tudjuk a párizsi klímaegyezményben kijelölt célokat − állítja a Greenpeace új nemzetközi jelentésében. Ha nem fékezzük meg a jelenleg uralkodó fogyasztási és termelési tendenciákat, akkor a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 52 százalékát a mezőgazdaság fogja adni a következő évtizedekben, melynek 70 százaléka a hús- és tejiparból származik.

Agrárium 

Mennyiben felelősek a szarvasmarhák a klímaváltozásért?

Sokan nem tudják vagy nem kellő mértékben ismerik azt a tényt, hogy a mezőgazdasági tevékenység révén milyen óriási mennyiségben kerülnek a légtérbe üvegházhatású gázok. Mindenekelőtt a kérődző állatok tartásával kerül szén-dioxid és metán a légtérbe. Az említett két gáz közül mennyiségileg a szén-dioxid a jelentősebb, viszont a metán a légkörben 23-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyiszer erősebb üvegházhatással bír a szén-dioxidhoz képest.

agroinform.hu
Agrárium 

Melegben még félelmetesebbek a pókok

Legalábbis a tökbogarak számára.  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont és a Kentucky Egyetem közös kutatásának eredményei arra is rámutatnak, hogy a biotermesztőknek vannak tartalékaik a globális felmelegedés ellenében. A kutatás eredményeit nemrégiben közölte a Scientific Reports.

Agrárium 

Nem tudják tartani a lépést – veszélyben az emberiség jövője?

Idén ünnepelte 10. születésnapját a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amelyben a Föld legfontosabb magjait tartják egy esetleges apokaliptikus eseményre készülve, legyen szó a klímaváltozásról vagy egy atomháborúról. Azonban ahogy telik az idő, a tudósok egy új kihívással szembesültek, ugyanis a klímaváltozás sokkal gyorsabb ütemű, mint hitték, és egyre több tervezési hiba kerül napvilágra a bunkerben. 

Agrárium 

A növényvédelem és a klímaváltozás is veszélyezteti a beporzókat

A tenyésztett és vadon élő méhek állománya mind Európában, mind Észak-Amerikában jól láthatóan csökkent az elmúlt évtizedekben. Mivel kultúrnövényeink beporzását jórészt e rovarok végzik, egyedszámcsökkenésük jelentős élelmezési problémákat is felvet – írja a Szent István Egyetem közleménye. A beporzó rovarok védelmében a természetes élőhelyek helyreállítása, változatos méhlegelők kialakítása, valamint a növényvédő szerek használatának csökkentése hozhatna áttörést.