2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Agrárium 

Vegyszermentes siker – társadalmunk és bolygónk igényeire is figyel az év agrárembere

Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesít a 250 főt foglalkoztató Bio-Fungi Kft., melynek alapítója és tulajdonos-ügyvezetője, Futsy Árpád azt vallja, hogy fejlődést közös erővel lehet elérni.

Agrárium 

Versenyelőnyt jelent Magyarországnak a GMO-mentesség

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerint versenyelőnyt jelent az országnak, hogy nálunk a világpiacon drágábban eladható GMO-mentes termékeket állítanak elő a termelők.

Agrárium 

Az erdők és a gyepterületek klímaszerepe

A vegetáció meghatározó szerepet tölt be a Föld klímájának alakulásában. A National Geographic Magyarország egy új, Bakó Gábor által írt tanulmánya az erdők és a gyepek klíma-szabályozó képességével foglalkozik. Benne azzal a biológiai folyamattal, amelyet a növényi produkció során az üvegházhatású CO2-megkötés jelent, valamint azzal a ténnyel, hogy a növényi légzés nélkülözhetetlen fajunk fennmaradásához.

Agrárium 

Új felfedezés a növények terjedésében

Az élőlények változó környezethez és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásában fontos szerepe van terjedőképességüknek. A vízimadarak nemcsak vízben élő, hanem szárazföldi fajokat is terjesztenek. A botanikában és ökológiában is meghatározó Journal of Ecology szaklapban számoltak be kutatásaikról a Debreceni Egyetem kutatói. 

Agrárium 

Mit lehet tenni az egyre pusztítóbb jégverések ellen?

Hatalmas károkat tud okozni a jégverés, az egész országban küzdenének ellene. A Dunántúl három megyéjében már csaknem 30 éve működik az a jégkárelhárító rendszer, melynek alapelvével megegyező, kicsit modernebb technológiájú rendszert fognak az egész országban kiépíteni. A JÉGER (jégkármérséklő rendszer) várhatóan május elsejétől indul.

Agrárium 

Hódít az egészséges étkezés

A következő években egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges, helyben termelt, természetes alapanyagokból készülő ételek. Erről is szó esett a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás megnyitóján. A kiállításon közös menüvel mutatkoztak be a visegrádi országok (V4).

Agrárium 

Kockázatot és veszélyt jelenthetnek a betelepített halak

A melegedő klíma következtében emelkedő átlagos vízhőmérséklet, a vizek növekvő párolgása és csökkenő oldott oxigénszintje várhatóan számos hatást gyakorol majd a halak élettani folyamataira, amik pedig a tógazdaságok és horgászvizek üzemeltetőinek egyaránt pénzügyi kockázatot jelenthetnek – hangzott el a Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozón.

Agrárium 

A GMO-növények vetésterülete a világon 2014-ben és 2016-ban

A Mezőgazdasági Biotechnológiai Alkalmazások Nemzetközi Szolgálatának (ISAAA) legfrissebb jelentése alapján készített az MTI egy infografikát arról, mennyivel nőtt 2016-ban a genetikailag módosított növények (GMO) vetésterülete a Földön. Míg egyes országokban nőtt, másokban pár százalékkal csökkent a területek nagysága. Hogy a változások jobban kivehetőek legyenek, a 2016-os mellett a két évvel korábbi, 2014-es számadatokat is feltüntettük.

Agrárium 

Uniós forrásból kutatja a klímaváltozást a NAIK

A NAIK közleményében ismertette: hat kutatóintézet 19 telephelyén folyik a kutatás, amelynek költségeire 100 százalékos támogatást kaptak. A kutatók a növénytermesztési rendszerek klímaváltozásnak való kitettségét, érzékenységét, sérülékenységét, valamint adaptációs lehetőségeit vizsgálják. 

Agrárium 

Tápanyaghiányos étrendünk lesz a klímaváltozás miatt

A légkör magas szén-dioxid-tartalma csökkenti az élelmiszernövények tápanyagszintjét. Márpedig az emberiség 76 százaléka növényi étrenddel szerzi be a létszükségletnek számító tápanyagokat, mert nincs pénze húst venni vagy állatot tenyészteni saját fogyasztásra.

Agrárium 

Szlovák–magyar összefogás a méh- és a mézhiány ellen

Az Európában előállított méz a kontinens fogyasztásának mindössze 60 százalékát fedi. A hiányzó mennyiséget külföldi importtal pótolják az európai országok, jelentős részét kínai behozatallal. A méhészek szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva. A kiesésnek a szárazság volt a fő okozója.

Agrárium 

A meleg tél miatt máris támadnak a gombák

„Nem volt sem kemény fagy, sem tartós hótakaró a télen, és ez a mezőgazdasági területeken kedvezhet a kórokozók és a kártevők elszaporodásának. Őszi búzában és repcében például máris megjelentek a gombafertőzések” – tudható meg az agrarszektor.hu weboldalon Gönczi Krisztina cikkéből.

Agrárium 

Veszélyes szintet ért el a foszforszennyezés világszerte

Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése. Az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában közzétett tanulmány szerint a legsúlyosabban szennyezett térség az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, az indiai Indus és Gangesz folyók, és Európában a Duna vízgyűjtő területe.

Agrárium 

Növényszaporítás új technológiával

A „Burgonyarezisztencia-kutatás a globális éghajlatváltozás pusztításának mérséklésére” című projekt keretén belül modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében. A rendszerrel a mikroszaporítással előállított, in vitro növények akklimatizációja akár százszázalékos túlélési aránnyal megvalósítható.

Agrárium 

„Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban

Az „éghajlatbarát mezőgazdaság” irányába tett újabb lépésként mutatták be a megjelent országok képviselői a saját tapasztalataikat 2017 májusában a FAO központjában Rómában. Tanzániától kezdve Vietnamig többen beszámoltak arról, hogy hogyan tudnak a klímaváltozás hatásaival megbirkózni, és csökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat anélkül, hogy ezzel az élelmiszer-termelést akadályoznák.

Agrárium 

Önti a pénzt az EU az élelmiszerek marketingjére

Az Európai Bizottság idén 169 millió euróra, vagyis mintegy 52,4 milliárd forintra növelte az európai mezőgazdasági termékek unión belüli és világszintű népszerűsítésére fordítható támogatás összegét. A pénz jelentős részben az unión kívüli országokat célzó marketinget, illetve a fenntartható állattenyésztés támogatását szolgálja.

Agrárium 

Merre tovább, Ázsia?

Az ázsiai mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes modernizálására és új együttműködési formákra van szükség, különben nem fogják kezelni a 21. század kihívásait, például a lakosságnövekedést és az éghajlatváltozást.

Agrárium 

Nem csak a mezőgazdaság felelős a rovarpusztulásért

Az utóbbi időben sorra látnak napvilágot az ijesztő mértékű rovarpusztulásokról szóló hírek. A kutatók több kiváltó okot is látnak a probléma mögött.

Agrárium 

Közeledünk egy ökológiai katasztrófához?

Kutatók már jó ideje kongatják a vészharangot a rovarpopulációk hanyatlása miatt. Egy friss kutatás sokkal drámaibb egyedszámcsökkenést állapított meg, mint amit eddig feltételeztek.

Agrárium 

Klímavédelem és mezőgazdaság: kibékíthetetlen ellentét?

A klímaváltozás mezőgazdaságra kifejtett káros hatásairól rendkívül sok megfigyelés halmozódott fel, melyek között gyakran döbbenetes esetekről is hallunk.

agroinform.hu