2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Hogyan vonzd a kertedbe a lepkéket?

A lepkék nemcsak szemet gyönyörködtető élőlények, de igen hasznos a jelenlétük a kertekben is. Elősegítik a virágok beporzását, a növények fejlődését. Igaz, ránk nézve kártékonyak is akadnak köztük.

Agrárium 

Magyar szervezetek is tiltakoznak az uniós génmódosítási szabályok enyhítése ellen

Több magyar szervezet is ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat – közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szerdán az MTI-vel.

Agrárium 

A torma a magyar gyömbér – Húsvétra is hazai kínálatból vegyünk

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin-tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, számos betegségre javallott. Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője – a húsvéti ünnepi asztalra tormából is bátran válasszuk a hazait.

Agrárium 

Mindent a káposztáról

A káposztát már évezredek óta fogyasztják, de a koronavírus-járvány alatt még inkább megnőtt a népszerűsége, amelynek okai között szerepel az alacsony beszerzési költsége, a hosszan tartó fogyaszthatósága, valamint magas C-vitamin- és tápanyagtartalma.

Agrárium 

Hínárral csökkenthető a szarvasmarhák metánkibocsátása

Nyolcvankét százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át.

Agrárium 

Jobban figyelnek a pálmaolaj-termelő cégek

Az erdőirtásért leginkább felelős hét termék-előállító szektor közül a pálmaolaj-termelő cégek teszik a legtöbbet azért, hogy enyhítsék a környezetre gyakorolt hatásukat, hála az elmúlt évek társadalmi nyomásának.

Agrárium 

A méheket a méhész tartja életben (videó)

A méhészettel kapcsolatban számos kérdés vetődik fel hazánkban is. Például hogy hogyan is lett az egykori sikerszakmából mára komoly küzdelmekkel járó „nem is szakma”, amelyet ma már állattenyésztési ismeretek nélkül is bárki űzhet. Ennek ellenére hazánkban még húszezren méhészkednek, 1,2 millió méhcsaládot tartanak, és azt mondják: „most mi még vagyunk”.

Agrárium 

Világszerte egyre drágább az élelmiszer

Az idén februárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint.

Agrárium 

Egyre jobban érdekli az osztrákokat, honnan származik az ételük

A koronavírus-járvány miatt sok embert a korábbinál jobban foglalkoztat a kérdés, honnan jön az élelmiszer, ami az asztalára kerül. Az elmúlt évben a bioélelmiszereknek a teljes fogyasztásban elért részaránya első ízben érte el a 10 százalékot Ausztriában.

Agrárium 

Már most kiültethető évelő virágok

Nagy szívvirág, vérzőmák, kaukázusi nefelejcs, hunyor, tüdőfű, tarackos lángvirág, szívlevelű bőrlevél, kankalinok, salamonpecsét, virginiai tüdővirág – tíz virág, amelyet az almaimotthona.hu ajánl kora tavaszi kiültetésre.

Agrárium 

7 tipp arra, hogy miként adhatsz (vissza) egy darabot a kertedből a természetnek

Rengeteget tehetünk azért, hogy megállítsuk a fajok pusztulását, és megőrizzük a biológiai sokféleséget a saját környezetünkben is. Például ha van kerted, azt is gondozhatod olyan szemlélettel, hogy meghagysz vagy visszaadsz egy darabot belőle a természetnek. Íme a Greenpeace néhány tippje, hogy a kerted valóban egy darabka paradicsom legyen sok-sok élőlény számára.

Agrárium 

Ökológiai metszés, hagyományos almafán (videó)

Biotermesztésben más fajtákra és más koronaformákra van szükség, mint az intenzív, vegyszeres, nagyüzemi gazdálkodásban. Az ebben szocializálódott kertészek általában erősen kritizálják az úgynevezett ökológiai metszést, ez azonban ne tántorítson el senkit. A videóban Székely Gyöngyvér mondja el egyszerűen, miért és hogyan reagálnak a gyümölcsfák a metszésre.

Agrárium 

Újabb honlapon rendelhetünk közvetlenül termelőktől, háztól házig

Március 1-jén indult el Magyarország legújabb online termelői piaca. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a termelőket és kézműveseket a fogyasztókkal, minőségi színvonalon. Március 31-ig minden megrendeléshez ingyenes a szállítás.

Agrárium 

Szibéria válhat a Föld éléskamrájává a globális felmelegedésben

A világ legtöbb részén a klímaváltozás negatív hatásai (aszály, elsivatagosodás, áradás, elviselhetetlen hőség) fenyegetnek, amelyek hatalmas régiókat tehetnek lakhatatlanná, és óriási népmozgásokat indíthatnak el a világ számos térségében. Néhány ország számára azonban az éghajlatváltozás páratlan lehetőséget kínál, mivel a bolygó korábban leghidegebb régiói mérsékeltebbé válnak.

Agrárium 

Az ellenségeink ellenségei a barátaink – Rovarcsalogató növények

Ha a kártevők elszaporodtak, a természetes egyensúly felborult. Mivel a természetben a legtöbb rovarnak van ellensége, rajtunk múlik, hogy az egyensúlyt helyreállítsuk, vagyis a számunkra hasznos rovarokat be kell csalogatnunk a kertünkbe. Megyeri Szabolcs kertész a közösségi oldalán osztotta meg, milyen egyszerű, csalogató növényeket érdemes ültetnünk a kertünkbe.

Agrárium 

Konyha-Kertész Képző: Hügelkultur magaságyás (videó)

A bakhátas magaságyás egy olyan kertészeti megoldás, amivel olcsón, egyszerűen és környezettudatosan nevelhetünk zöldségeket. Mindezt úgy, hogy egy rakás kerti hulladéktól is megszabadulunk közben, és a pénztárcánkat is kíméli.

Agrárium 

Hiába öntözik, nehezen újul és eltűnhet az Alföldről a kocsányos tölgy

Akkor sem nő az őshonos kocsányos tölgy a Kiskunság gyepein, ha öntözik. A meglévő erdőfoltok nehezen újulnak, és még a nagy fák is küzdenek a szárazsággal. A klímaváltozás hatására eltűnhet a fafaj az Alföldről. A kocsányos tölgy Európa és hazánk egyik legfontosabb erdőalkotó faja, számos szállal kötődik a magyar tradíciókhoz és a kultúrához is.

magro.hu
Agrárium 

Kincs, ha határozott a gazdája – a kuvasz

A kuvasz elődei honfoglaló őseink ragaszkodó, ugyanakkor bátor és kemény társaiként érkeztek a Kárpát-medencébe. E fajta évszázadokon át a nyájőrzés és az őrző-védő feladatok során is bizonyíthatta kivételes képességeit, történetük azonban nem is olyan rég, kis híján tragédiába torkollott.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

7 mezőgazdasági ágazat miatt irtják leginkább az erdőket

Egy új felmérés szerint 7 mezőgazdasági árucikk előállítása – szarvasmarha, olajpálma, szója, kakaó, gumi, kávé és farost – játszik kimagasló szerepet a globális erdőirtásban.

Agrárium 

Hogyan védekeznek a növények a klímaváltozás ellen?

A növények képesek eltérni a túlélésük érdekében a saját genetikai programozásuktól. Így például a környezeti hatások szokatlan kombinációja mellett a fajra nem jellemző levélformát tudnak kialakítani.