2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

A tevetej lesz a következő szuperélelmiszer?

A majomkenyérfától a tamarinduszig és a szárított hibiszkuszig Afrika több, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő.

Agrárium 

Minnesotában fizetni fognak annak, aki méhbarát gyepet hoz létre

A Minnesota államban élő kerttulajdonosok hamarosan anyagi segítséget is kapnak, ha a méheknek kedveskednek, és az agyonnyírt pázsit helyett lóherével, százszorszéppel tarkított füvet vetnek.

Agrárium 

A klímaváltozás nyertese: a mangó

Olcsón árulják a mangót a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. Az El Ninónak is köze lehet a bőséges terméshez.

Agrárium 

Konferencia a GMO-ról

A génmódosítás, a GMO-élelmiszerek haszna és veszélyei a leghevesebb vitákat kiváltó témák közé tartoznak, ezért minden erről szóló esemény izgalmas tud lenni. Ezt a témát tárgyalták múlt héten a Szent István Egyetem Villányi úti campusán is a Deák Tibor Szakkollégium szervezésében rendezett GMO-konferencián.

Agrárium 

Az éghajlatváltozás miatt tűnhet el sok helyen a kenyér a boltok polcairól

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a jövőben, mivel az éghajlatváltozás hatással van a legalapvetőbb mezőgazdasági terményekre. A Zürichi Egyetem kutatói szerint egyes régiók még egész jól teljesítenek, összességében azonban jelentősen csökken annak a kalóriának a mennyisége, amit a világ tíz legfontosabb mezőgazdasági terményéből nyerhetünk.

Agrárium 

Megújult állattartó telepek az őshonos fajokért

A Duna–Dráva Nemzeti Parkban megújult három állattartó telepen, ahol mintegy 1300 állatot, szürkemarhát, racka és cikta juhot nevelnek, jelentősen javultak az őshonos állattartás és -tenyésztés feltételei.

Agrárium 

1200 szénerőműnek megfelelő hatása lehet a klímára a rizstermelésnek

Az utóbbi időben egyre többen adják fel a húsevést környezettudatos megfontolásokból, hiszen az állatokból származik az ételek előállítása során felszabaduló üvegházhatású gázok 60 százaléka. A rizsről kevés szó esik, pedig világszinten ugyanolyan káros lehet a klímára nézve, mint 1200 átlagos méretű szénerőmű.

Agrárium 

Felkészülni a klímaváltozás hatásaira a mezőgazdaságban

Az elmúlt hetek csapadékmennyisége már túl sok volt a termőföldeknek. Jakab István, a MAGOSZ vezetője szerint abból a szempontból is sok volt, hogy ez a jelenség is a klímaváltozáshoz kapcsolódik.

Agrárium 

Európa egyik nevezetessége lehet a Bezenyére tervezett, falu nagyságú gigakertészet

Az üvegházak mellett lakónegyed is épül, és azt ígérik, a telep nem fog szén-dioxidot kibocsátani. A külföldi sajtó már most elismerően ír a kertészeti központ tervéről.

Agrárium 

A malacok jobban szeretik a növényi eredetű szereket az antibiotikumoknál

A malacok számára stresszes az utazás, és az ehhez eddig használt antibiotikumok ugyan segítenek bizonyos betegségek elkerülésében, viszont vannak negatív mellékhatásaik is. De létezik egy természetes anyag, amely hatékonyabb gyógymód a malacok utaztatásához az antibiotikumoknál. 

Agrárium 

Szőlőtermesztés Magyarországon (1990-2017)

Növekvőben van a szőlőtermesztés Magyarországon. Az MTI a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készített infografikát az 1990-2017 közötti változásokról.

Agrárium 

Az Év Tanyája: gyógynövényes vállalkozás a tanyán

Cserhátsurányban nagy hagyománya van a gyógynövénygyűjtésnek. Erre alapozta vállalkozását Nagy Mihály, aki a '70-es években hozta létre gyógynövény-feldolgozó vállalkozását, a Nagy Mihály Gyógynövény Kft.-t. A gazdaság apáról fiúra szállt, így került vissza a családi üzletbe Nagy Balázs, aki már a harmadik generáció tagja.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Vidékességek 2. rész: Ökológiai gazdálkodás

Az elmúlt évtizedben világviszonylatban is mérhetően nőtt az ökológiai gazdálkodással művelt területek nagysága. Kialakulását hazánkban a környezeti szennyezést minimalizáló gazdálkodói tudatosság és az egészséges termékek iránti igény segítette elő. A Vidékességek sorozat második része e témát járja körül.

Agrárium 

Nem elég tőkeerősek a magyar gazdák, hogy alternatív tojótyúktartásra álljanak át?

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke kifogásolta, hogy bizonyos áruházláncok néhány éven belül beszüntetik a ketreces tartásból származó tojások árusítását. Nemcsak a tojáságazatban, de a mezőgazdaságban is viták vannak még arról, hogy a szabadtartás fenntarthatóbb-e.

Agrárium 

Mi lett a Kárpát-medence több ezer hagyományos gyümölcsfajtájával?

A népmesei aranyalmából még mindig terem néhány kosárra való minden évben – kérdés, hogy az unokáink is látni, ízlelni fogják-e. Az agrártárca 1998-ban hozta létre Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A jelenleg 300 tételes összeállítás 54 gyümölcstájfajta szakmai-történeti leírását tartalmazza.

Agrárium 

Agroverzum: tudományos élményközpont nyílt Martonvásáron

A Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott tudománykommunikációs intézmény egy újonnan épült 1100 négyzetméteres, kétszintes épületben ismeretterjesztő központként és tudományos játszóházként működve évente 35-40 ezer látogatót lesz képes fogadni.

Agrárium 

A versenyképesség fokozásában nagy a GMO-mentesség szerepe

Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához. A GMO-mentesség is nagy előny.

Agrárium 

Küzdelem az illegális fakitermelés ellen

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon. A hatóság éves tájékoztatási kötelezettségének eleget téve mostantól a hivatal honlapján is elérhetők a 2018-ban folytatott ellenőrzések számadatai és azok szöveges elemzése.

Agrárium 

A fogyasztók hajlandók felárat fizetni a védjegyes termékekért

Felértékelődtek a magyar élelmiszerek a belpiacon, az ágazat öt év alatt megduplázta nyereségét, de azon változtatni kellene, hogy az ötezer élelmiszeripari vállalkozásból csak ezer exportál.

Agrárium 

Elfagyott a szőlő a Mosel mentén

Május első hétvégéjén erősen fagyott a Mosel, a Saar és a Ruwer folyókat övező borvidékeken, egyes termesztőknél akár százszázalékos is lehet a kiesés – számolt be róla a topagrar.com. A szakemberek a fagytól megmenekült hajtásokban és az alvórügyekben bíznak.