2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Jelentős terméskiesés várható a gabonapiacon az aszály miatt

A tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem. 

Agrárium 

Magyar mezőgazdasági megoldások az aszályokra

Alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz a növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek is. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ országos kampányában olyan technológiákat mutat be a gazdáknak, amelyek segíthetik a felkészülést az ideihez hasonló aszályos időszakokra.

Agrárium 

A kalászos gabona jelentős része veszhet kárba az aszály miatt

Az ország nagy részén az aszályt a múlt hétvégi esőzések sem mérsékelték. Körülbelül 100-150 milliméternyi csapadékra lenne szükség.

Agrárium 

Növények és állatok kölcsönhatása különböző termőföldeken

A Göttingeni Egyetem Agroökológiai Tanszékének munkatársai a mezőgazdasági területek biológiai sokféleségének okait és ökológiai funkcióit is elemzik, alapvető környezet- és természetvédelmi kérdéseket vizsgálnak. Az alábbi grafikon igen szemléletesen mutatja be, hogy a különböző mezőgazdasági tájakon milyen kölcsönhatás van a növények és az állatok között.

Agrárium 

Átfogó országfásítási terv készül

Ősszel folytatódik az állami erdőkben az idei faültetési program, a tavaszi és őszi szezonban így akár csaknem ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány. Az évtizedek óta tartó programoknak hála, Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek aránya.

Agrárium 

Nagy István: a klímaváltozástól nem félni kell

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás. A magyar magbank a 8. legnagyobb a világon. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a szaktárca arra, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület az országban.

Agrárium 

Jogdíjas paradicsom és sertés? – Káosz a bioszabadalmak körül

A hagyományos nemesítési eljárásokat és az így létrehozott élőlényeket tilos szabadalmaztatni – rögzíti az uniós bioirányelv. Mégis évtizedek óta folyik a vita, hogy az 1998-ban született jogszabályt hogyan is kell értelmezni. A konfliktus alapvetően abból ered, hogy a mai nemesítési eljárások már gyakran vegyítik a hagyományos és a biotechnológiai módszereket, így nehéz eldönteni, hogy mi számít „lényegében biológiai eljárásnak”.

Agrárium 

Zöld védelem a bogyós gyümölcsöknek

Különösen az egészségtudatos fogyasztók keresik nagy mennyiségben a bogyós gyümölcsöket, így gyorsan nő a termesztésük a világon. A bogyós világkongresszuson, Rotterdamban egy olasz cég mutatta be 100 százalékban zöld megoldásait a bogyósok védelmére, amelyek nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra és a rovarok kártételére.

Agrárium 

Megölik a szarvasmarhákat a szélerőművek?

Franciaországban, Bretagne-ban sorra pusztulnak el a szarvasmarhák megmagyarázhatatlan körülmények között. A gazdák arra gyanakszanak, hogy az állatokat szélerőművekből és napelemből a talajba jutó áram tizedeli.

Agrárium 

Időjárási kilátások: strapabíróbb növényeket válasszunk

A meteorológus csak nehezen megjósolható időtávra állítja, hogy közeledik bizonyos mennyiségű eső, ám ez is csak enyhít majd az elmúlt hónapok példátlan szárazságán. A kertészkedőknek marad a locsolás.

Agrárium 

Tartós vízhiányos időszak jön Magyarországon

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőtől kihirdette a tartósan vízhiányos időszak kezdetét – derül ki a Magyar Közlönyből.

Agrárium 

A német gazdák nem bírnak a 18 éve elszabadult nandukkal

Egy maroknyi elszabadult futómadár 18 év alatt több száz fős csapattá duzzadt a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. Mostanra vérszemet kaptak a természetes ellenség nélkül élő nanduk, és félelem nélkül garázdálkodnak a földeken. A gazdák tehetetlenek, a turisták szafarin érzik magukat.

Agrárium 

Biofizikai lehetőségeink a világ élelmezésére további erdőirtások nélkül

Honlapunk egyik olvasója hívta fel a figyelmünket erre a 2016 áprilisában publikált tanulmányra, amely 67 forrásra támaszkodva vezeti le, hogy fenntarthatóság szempontjából melyik étrend az, amelyik a bolygónk maradék erdeinek védelmében a legmegfelelőbb.

veganlettem.hu
Agrárium 

Bombaciklon tombolt az USA-ban, a legfontosabb agrárterületeit sújtotta

A mínusz 40 fokos hideget követően az olvadásnak induló havat egyébként is nehezen fogadja be a föld. Erre jött rá a márciusi ítéletidő három észak-amerikai államban egy akkora méretű ciklon formájában, amit bombaciklonnak neveztek el. A hatalmas széllel érkező csapadék nyomán áradások pusztítják a földeket.

Agrárium 

Nagy a baj az Alföldön az aszály miatt

Több ezer hektár vetését és kelését lehetetleníti el a rendkívüli aszály a Dél-Alföldön. Az érintettek az agrárminiszterhez fordultak az öntözés kérdésében.

Agrárium 

Idén 22 millió facsemetét ültet a kormány

Az erdők világnapja alkalmából rendezett kismarosi ünnepségen hangzott el, hogy a mostani tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához. A facsemeték elültetése 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent.

Agrárium 

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul jövedelmezően termeszthető.

Agrárium 

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba betárolt gyümölcsök, hogy – kármentés gyanánt – Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak. Európa több országában hasonló a helyzet. 

Agrárium 

Vészesen fogy a madárpopuláció – nem csak a libanoni vadászok miatt

A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászatnak és befogásnak évente átlagosan 25 millió madár esik áldozatul, de a monokultúrás mezőgazdaság és a klímaváltozás jóval nagyobb pusztítást végez az állományokban. Itthon gyakorlattá vált a fecskefészkek leverése, és a gólyák sincsenek biztonságban.

Agrárium 

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra. Szabadtartásra szelektált, ellenálló juh, értékes „négylábú fűnyíróként” tartják a füves területek gondozására hazájában és azon túl is.

magyarmezogazdasag.hu