2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Elkészült a szikes talajok világtérképe

A térkép szerint mintegy 1 milliárd hektár elszikesedett talaj van szerte a világon. Nagy részük a sivatagos vagy félsivatagos területeken található Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Mindemellett a térképről leolvasható, hogy világszerte az öntözés alatt lévő talajok 20-50 százalékának magas a sótartalma, ezzel globálisan több mint 1,5 milliárd embert akadályozva az élelmiszer-termelésben.

Agrárium 

Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés

Októberben a kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is, de ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem. Aponyi Alajos jó tanácsai.

Agrárium 

Lelket ápol, aki kertet művel (videóval)

Mit jelent a „három nővér” ültetési módszer? Mire jó az összetört tojáshéj a kertünkben? Mi ellen hatásos pár összetört fokhagyma? Hogyan védekezhetünk természetes módon a földi bolha ellen? Sipos József növényorvos a nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány jó tanácsot.

Agrárium 

A legszebb szarvasmarhafajta a szürke marha (videó)

Daruszínű bikák, világos színű borjak, extenzív tartás – ez jellemzi a magyar szürke marhát. És ugyan aligha találhatunk nála impozánsabb jószágot, ám a húskihozatal és a tejhaszon tekintetében nem tudott versenyképes lenni. A magyar tarka, a holstein-fríz és a brit húsmarhák a 18. század végétől egyre inkább kiszorították a tenyésztésből. Viszont van, amiben verhetetlen.

Agrárium 

Hagyomány és modern tudás a legelők fenntarthatóságáért

A magyar puszta szimbólumaként számon tartott Hortobágy fennmaradásához nagy szükség van a jószágra és a pásztorokra, hiszen nélkülük ez a táj más lenne, nem olyan, mint amilyennek ma is szeretjük. Legelés nélkül átalakulna a növényzet, egyes helyeken erdős foltok vagy idegenhonos fajok is megjelennének.

(Fotó: Molnár Zsolt)

ng.24.hu
Agrárium 

Eltűnnek a lovak a magyar földekről?

A lovak nemcsak hazánkban, hanem az egész világon a leghasznosabb és legsokoldalúbb állatok közé tartoznak. Mára azonban már szinte nem is lehet találkozni velük az agráriumban, pedig rendkívül nagy hasznukat vehetnék a gazdák. Mondhatni, hogy haszonállatból társállattá lettek, és szívesebben tartják őket kedvencként, mintsem „munkaeszközként”. A mezőgazdaság mellett az étrendekből is teljesen eltűntek.

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

hellovidek.hu
Agrárium 

Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származásjelölési előírásai

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásának felülvizsgálatára.

Agrárium 

Hagymások ültetése ősszel (videó)

A Biokiskertem tanácsadójának rövid videója arról, hogy milyen hagymás növényeket és hogyan érdemes ősszel elültetni.

Agrárium 

Arattak a tájfajta ökoparadicsomok (képgalériával)

Ceglédi sárga, Tolna megyei rongyos, faddi lila, gyöngyösi paprikaalakú, máriapócsi koktél, mátrafüredi ökörszív – ezen díjat nyert, biominősítésű tájfajta paradicsomokat a természet és gazdálkodó elődeink válogató, szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen, hosszú idő alatt. A most díjat nyert fajták génbankból kerültek ki.

Agrárium 

Teremtés Badacsonyban

Még alig rozsdásodtak a lombok Badacsony környékén szeptember végén a szikrázó napsütésben, a záporok azonban ilyenkor megzavarják az idillt. A déli hegyoldalakon már elkezdődött a szüret, de letették a vödröket a szedők, mert nagyon rákezdett az eső. Júliusban viszont akkora aszály volt, hogy megsínylették a korai fajták, ezért idén országszerte kevesebb és drágább lesz a jó bor. 

(Fotó: Németh András Péter)

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

A Green Deal feladná Európa önellátását, a kistermelők tönkremennének

Szinte az összes élelmiszer-alapanyagból behozatalra szorulna az Európai Unió, ha 2030-ra megvalósulnának az Európai Bizottság mezőgazdaságban tervezett korlátozásai. A Green Deal a kisgazdaságokat tönkreteszi, ráadásul feleslegesen, mert az agrárium globális kibocsátása nem csökken, holott ez lenne a cél.

Agrárium 

Zöldítés méhészszemmel – áldás és átok?

Az elmúlt évtizedekben megváltozott a hazai növénytermesztés és az agrártáj. Lecsökkent a termesztett növények száma, a monokultúrás gazdálkodás került az előtérbe. Ennek sok negatív következménye lett: nőtt a nagyvadállomány és a mezőgazdasági vadkár, drasztikusan csökkent az apróvadállomány. A beszűkült élőhelyek miatt csökkent a madárpopuláció, míg egyes rovarkárosítók elszaporodtak.

(Fotó: Gribek Dániel)

agroforum.hu
Agrárium 

Veszélyben az őshonos tízlábú rákok (videóval)

Természetes vizeink egyre kevésbé alkalmas élőhelyek az őshonos édesvízi tízlábú rákok számára, és az invazív opportunista fajok térhódítása is nehezíti a folyamirák-, a kövirák- és a kecskerák-populációk fennmaradását Európában, így hazánkban is. Eddig 14 idegenhonos tízlábú rákfaj jelenlétéről győződtek meg a kutatók.

(Fotó: Bokor Ádám)

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Megnyílt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár (képgaléria)

Csütörtökön a megújult Hungexpo B és E pavilonjában megnyílt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely az 1800-as évekből származó mezőgazdasági vásárok és kiállítások hagyományát ápolja.

Agrárium 

Végleg lezárulni látszik az olcsó gyümölcsök időszaka

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontották a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években.

Agrárium 

Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel

A létesítmény termékeny méhekkel teli kaptárokat kínál olyan embereknek, akik bár szeretnének saját mézet termelni, de idejük és helyük sincs a rovarok gondozására.

Agrárium 

18 ezer évvel ezelőtt is tenyésztett szárnyast az ember

Az Új-Guinea szigetén talált leletek szerint a hosszú, erős, tőrhöz hasonlító lábujja miatt a világ legveszélyesebb madarának tartott kazuár lehetett az első tenyésztett szárnyas madár, jóval a baromfi mintegy 9500 évvel ezelőtti háziasítása előtt.

Agrárium 

Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás

Különleges dátummal gazdagodott az év jeles napjainak listája: az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság közös nyilatkozatot írt alá, amely hivatalosan is az EU ökológiai gazdálkodási napjának nyilvánítja szeptember 23-át.

Agrárium 

Ökogazdálkodás az EU-tagállamokban 2019-ben (infografika)

Az unióban Ausztria vezet a mezőgazdasági területeken folyó ökogazdálkodás területén. Hazánk a rangsorban hátulról a tizedik, az EU-s átlaghoz képest rosszabb eredménnyel.

Agrárium 

„A falu kompromisszum, a város borzalom, a tanya az ideális az ember számára” (videó)

„Műveld és őrizd a kertet. Sokan sokféleképpen gondolkodtak már erről. Egész fizikai felépítettségünk, teremtettségünk, az egész lényünk kertészmunkára lett teremtve. Ott harmonikus, egészséges a létezés, ha ebből kilépünk, akkor zavar, káosz támad” – vallja a 32 865 napos (mert ő így számolja, hogy mikor született) Turay Attila, a „bánki remete”.