2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Agrárium 

Ökotudatos évelőkertészet

A bajorországi Gaißmayer évelőkertészet Illertissen településen 3,5 hektáron gazdálkodik, amely egy mintakertekből álló, a kertkultúrát népszerűsítő alapítványi területtel (Museum der Gartenkultur), illetve árudával egészül ki. A kertészetben több mint háromezer évelőfajtával foglalkoznak, a klímaváltozást is figyelembe véve. Volt mit tanulniuk a bajor kertészetet felkereső magyar szakembereknek.

Kertészet és Szőlészet
Agrárium 

Ősi hangyák voltak a világ első mezőgazdái

A mezőgazdaság hajnalát nem a mezopotámiai, levantei vagy a kínai neolitikum, hanem a dél-amerikai esőerdőkben 60 millió éve végbement folyamatok jelentették. A főszerepeket az ott élő levélvágó hangyák játszották, így ők tekinthetők a történelem első gazdáinak.

Agrárium 

Megvan a hazánkat is ellepő idegen poloskafaj természetes ellensége

Az utóbbi években Magyarországon is megtapasztalhattunk egy kellemetlen jelenséget, az ázsiai márványpoloska elszaporodását. Ez az Amerikában is inváziós fajnak számító poloska rengeteg kárt okoz az ottani gyümölcsösökben is, mivel nincs természetes ellensége. A tudósok ezért eredeti otthonából, Ázsiából próbáltak behozni egy apró darázsfajt, amely felveheti a versenyt a bűzös rovarral.

Agrárium 

Az Európán kívüli növények és növényi termékek veszélyei

Az Európán kívülről behozott növényeken rajta maradhatnak nem honos károsítók is, amelyek veszélyt jelenthetnek az európai környezetre. Jövő decembertől szigorodik az uniós szabályozás is.

Agrárium 

Dóm ház és egy marék ló – egy valóra vált lengyel álom

Ania Maza élete 19 évesen gyökeresen megváltozott. A fiatal lány egy lovasbaleset következtében lebénult, és lelkileg teljesen összeroppant. A gödörből végül egy álom rángatta ki, melynek hatására eldöntötte, nemcsak újra fog járni, de létrehozza saját édenkertjét.

Agrárium 

A klímaváltozás okozója és áldozata is a mezőgazdaság

Vitathatatlan, hogy a mezőgazdaság a klímaváltozás okozója és egyszersmind áldozata is. Az Agroinform cikke az egy évvel ezelőtti bonni klímakonferenciára emlékeztet, amelyen a német szövetségi környezetvédelmi miniszter kijelentette: elvárható a mezőgazdaságtól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyen a klímavédelem érdekében.

Agrárium 

Az állatállomány drasztikus csökkentése szükséges a klímavédelemhez?

A párizsi klímavédelmi megállapodás célkitűzéseinek megvalósítása a hollandokat is erősen foglalkoztatja. A 2030-ig kitűzött célok eléréséhez a Natuur&Milieu természetvédelmi szervezet az állatállomány drasztikus csökkentését szorgalmazza. Hollandiában a szén-dioxid-kibocsátás 25%-áért az élelmiszerszektor felelős.

Agrárium 

Aszály: kritikus a helyzet az országban

Egyre kritikusabb a talajnedvesség az országban, és az őszi vetések, valamint az őszi talajmunkák mind az esőt várják. Egyes helyeken a repce még ki sem tudott kelni, holott ilyenkor már 4-6 leveles állapotban kellene legyen. A középtávú csapadék-előrejelzések semmi jót nem ígérnek, egyelőre nem enyhül az aszály, és leghamarabb a jövő hét közepén-végén jöhet számottevő eső.

Agrárium 

Először díjazták a mentes élelmiszereket

Cseresznyés joghurt, tofu, vaj, köleses kenyér, sütemény, pudingpor, kókusztejital, csicseriborsó, sajttorta – csak néhány példa, hogy milyen termékek nyertek Magyarország első, mentes élelmiszereket díjazó versenyén. A szervezők célja az iránymutatás volt az egyre növekvő mentes piacon.

Agrárium 

Avarégetés – Mi történik, ha valaki begyújtja a kerti „füstgyárat”?

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, ami csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra, szemben a komposztálással. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz.

levego.hu
Agrárium 

Lehet a klímaváltozásnak előnye?

Nehezen hihető a címben tett kérdésfelvetés, mégis lehet, hogy bizonyos szempontból a klímaváltozásnak is lehetnek előnyei. Bizonyos kártevők tekintetében, melyek helyett persze jöhetnek mások.

Agrárium 

Hét és fél év után tért vissza egy Fukushima melletti faluba egy tejtermelő

Tetsuji Sakuma 42 éves tejtermelő a 2011-es nukleáris katasztrófa után hagyta el a Fukushima melletti Katsurao falut. Visszatértét követően szeptember közepén újraindította tehenészetét.

Agrárium 

A klímaváltozás nagy nyertesei a német borászok

Egyre több szó esik a klímaváltozás negatív hatásairól és az éghajlat megváltozásának veszteseiről, de az átlagos hőmérséklet, csapadék vagy széljárás megváltozásának nyertesei is vannak. Például a német borászok. Úgy tűnik, hogy a szőlőtermesztés feltételei folyamatosan javulnak, ami jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termést eredményez, mint ami az elmúlt évtizedekben jellemző volt.

Agrárium 

Aszályban is biztonságosan terem

A cirok napjainkban egyre népszerűbb. A klímaváltozás miatt egyre nagyobb fenyegetettséget jelentő aszály és szárazság miatt a cirok termesztése jelentheti a megoldást a vízigényes kukorica helyén. A takarmány- és az élelmiszeriparnak egyaránt megfelelő alapanyag. Magyarországon egyelőre kevesen és keveset termelnek belőle, de nő az érdeklődés iránta.

Agrárium 

A vetésforgó szerepe az éghajlatváltozás tükrében

Az egyre extrémebbé váló időjárás, az egyre sűrűbb és hosszabb száraz, csapadék nélküli periódusok különösen a tavaszi növényeket sújtják. A következmény sok esetben drasztikus terméskiesés, a termésbiztonság jelentős csökkenése. Bizonyos kultúrák termesztése napjainkban igen nagy kockázattal jár. E két évvel ezelőtt íródott cikk a vetésforgó előnyeit taglalja.

Agrárium 

Mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon

Sok szó esett az utóbbi időkben arról, hogy Magyarországon – a klímaváltozással és melegebb nyarakkal összefüggésben is – mindenképp fejleszteni kell az öntözést a mezőgazdaságban. Az MTI infografikája az elmúlt évek mezőgazdasági vízfelhasználását mutatja be.

Agrárium 

Nem csak a Penny, a Tesco is olcsóbban árulja a tökéletlen gyümölcsöket és zöldségeket

A Tesco eddig közel 850 ezer csomag szépséghibás gyümölcsöt és zöldséget adott el idén. A tavaly januárban bevezetett Perfectly Imperfect néven árult termékek 2017. szeptember óta elérhetők a cég közép-európai nagyáruházaiban. A „nem standard” zöldségeket és gyümölcsöket olcsóbban adják.

Agrárium 

Mi a különbség a szárzúzás és a professzionális mulcsozás között?

A mulcsozás ma már a modern mezőgazdaság legfontosabb eleme, hiszen segítségével kevesebb növényvédő szert kell használnunk, gazdálkodásunk környezetbarát, fenntartható, talajunk pedig sokkal termékenyebb lesz.

Agrárium 

Fokhagymából és vöröshagymából évek óta behozatalra szorulunk

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom. Fokhagyma- és vöröshagyma-termesztésben egyébként sem állunk túl jól.

Agrárium 

Egy év alatt megduplázódott az amerikai szójaimport az EU-ba

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió teljes importjában az egy évvel korábbiakhoz képest, ma már az Egyesült Államok messze a legnagyobb exportőr.