Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A borban található gyógyító erő jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. A tokaji boroknak általános egészségjavító hatást tulajdonítanak: emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyítására, vérszegénység megelőzésére, az ellenálló képesség erősítésére, csontképzésre, roborálásra és szívelégtelenség megelőzésére is ajánlott. 

Agrárium 

Chilipaprika termesztése házilag

A chilipaprikának minden konyhában ott a helye. Nem csak csípős, izgalmas ízt kölcsönöz az ételeknek, de hihetetlenül egészséges és tápláló is, jótékony hatása (nem csak csípése) pedig külsőleg és belsőleg is érezhető. Szélesi Ferenc főkertész jó tanácsai.

Agrárium 

Nagyszüleink kertje – Amikor még mindent megtermeltek maguknak az emberek!

Régen minden más volt, ezt már biztosan hallottad te is, ugye? Nincs ez másképpen a kert esetében sem. Nagyszüleink még mindent maguknak termeltek a kiskertben. Szélesi Ferenc főkertész írása.

Agrárium 

Karantén a kertben – Mit csináljunk otthon a koronavírus-járvány idején?

A koronavírus körüli intézkedések többsége azzal kapcsolatos, hogy ne menjünk emberek közé, minél több időt töltsünk otthon. Bohács Ádám kertépítő technikus jó pár tanáccsal szolgál arról, hogy milyen tavaszi teendőkkel foglalhatják le magukat a kerttulajdonosok.

Agrárium 

Csökkent talajaink termőképessége – Mikrokozmosz a talajban

„Szántóföldi művelésű területeink több mint harmada, az ország területének negyede valamilyen mértékben már erodálódott. A mező- és erdőgazdasági területek mintegy 60 százaléka veszélyeztetett a talajdegradáció által”- olvashatjuk a nem túl vidám képet festő hírt a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége honlapján.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Telekommunikációtól a füstölt borjúszalámiig – Visszatérés a természethez

Soós Balázs azt mondja, a telekommunikáció és a füstölt borjúszalámi készítése fényévekre van egymástól, ő mégis megtette ezt az utat. Igaz, lemondásokkal, de végre úgy töltheti az idejét, ahogyan mindig is vágyott rá – ráadásul a természet „támogatásával”. A Magyar Mezőgazdaság munkatársa, Bella Huba riportja.

Agrárium 

Szamárháti édes élet

Menedék, s egyben paradicsom ez a hely a Tisza mellett, ahol állat és ember jól megfér egymással, s a természettel egységben éli mindennapjait. A Szabad Föld munkatársa, Balogh Géza írása.

Agrárium 

Cél a biológiai sokféleség: idén is meghirdette kertmentő pályázatát az agrártárca

Az Agrárminisztérium idén országosan is meghirdeti a „Ments meg egy kertet!” programot. A Kertészkedés Éve alkalmából 2016-ban elindított, az első években kizárólag az AM fenntartású iskolák részére elérhető programot az agrártárca az első évek pozitív tapasztalatai miatt országos szintűre terjeszti ki.

Agrárium 

„Pánikmentesítő” Facebook-kampány a vírustalan olasz zöldség mellett

A zöldség-gyümölcs ágazatban érdekelt olasz nők szövetsége megelégelte, hogy jóformán hozzáérni sem mernek az áruhoz a vevők, ha kiderül, hogy honnan származik. A közösségi médiában indított kampányuk célja, hogy tudatosítsák: a koronavírus semmilyen formában nem rontja az olasz zöldség és gyümölcs minőségét.

Agrárium 

Falvakat esznek a városok

„Ahogy pirkadni kezd, a falvak életjelet adnak, a Nappal ébrednek, miközben a város épp akkor szenderül bele a bódulatba. Más az értékrend, miképp más az életvitel is. Az egyik »kihalás közeli«, a másik »túlszaporodott«”.

Agrárium 

Ökogazdálkodás az EU-tagállamokban (2018)

Melyik uniós tagállamban milyen mértékű ökogazdálkodás folyik? Hol van Magyarország a sorban? Ezt mutatja be az Eurostat 2018-as adatai alapján készített MTI-infografika.

Agrárium 

Természetátalakítás Japánban – tóból lett rizsföld

Japán egykor második legnagyobb tavát húsz év alatt szinte teljesen feltöltötték. A mezőgazdaság virágzik, de a környezet megsínylette. A megmaradt víz is, a halfajok is.

Agrárium 

Az erdőtörvény változásai a klímavédelmet szolgálják

Amikor azt mondjuk, írjuk vagy olvassuk, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaihoz alkalmazkodnunk kell, akkor ez nem csak gazdálkodói feladatokat vet fel. Az alkalmazkodásra a szükséges és elégséges mértékben a jogszabályoknak és a hatóságoknak is lehetőséget kell biztosítaniuk.

Agrárium 

Egymást kedvelő növényeinktől a kártevők ellenségeiig

Van még bőven időnk kitalálni, mit és hova vessünk-ültessünk a kertbe. Nem árt azonban tisztában lenni néhány dologgal. Például azzal, hogy mely növények szeretik vagy éppen nem viselik el egymás szomszédságát.

Agrárium 

Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep

A szerbiai csőszteleki baromfitelep elviselhetetlen bűze miatt teljesen tönkrement a szomszéd élete. Beperelte a baromfitenyésztőt. A bíróság olyan döntést hozott, amellyel sem a vállalkozás tulajdonosa, sem a mezőgazdasági miniszter nem ért egyet.

Agrárium 

A talajtermékenység visszaesésével, a vízminőség romlásával kell számolnunk

A klímaváltozás és a roppant nagy szárazságok láttán egyre többet hallani az elsivatagosodás veszélyéről. Ez olyan folyamat, melynek során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik az éghajlat vagy a mikroklíma változása miatt (amelyet természetes és emberi tényezők egyaránt okoznak).

Agrárium 

Megbolondította a romániai mezőgazdaságot a klímaváltozás

A Craiova melletti Șimnicen már januárban elvetették a búzát. Nem bolondultak meg a gazdák, csupán több éves tapasztalatuk alapján megváltoztatták a betakarítási ütemtervet. A felmelegedés nyomán a rendes vetési időben elvetett gabona kifogta a száraz, forró időszakot, így sokkal gyengébb terméseredményeket értek el.

Agrárium 

Zavarja a városból kiköltözőket, ezért törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat (videóval)

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Az ok: sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt. Cikkünkben egy videót is találnak, egy több mint hatórás hangfelvétel-összeállítást arról, mi zavarhatja a városból vidékre kitelepülőket.

Agrárium 

A klímaváltozás hatása a növénytermesztésre

A klímaváltozás a növénytermesztésben is jelentős fejtörést okoz a kertészeknek. A szélsőséges időjárás hatására a régi jól bevált fajták, illetve trükkök, praktikák már nem úgy teljesítenek, mint régen. A különböző nemesítőházak azon dolgoznak, hogy ezen megváltozott időjárási körülményekre olyan fajtákat nemesítsenek, amelyekkel a végfelhasználóknak sikerélményük lesz.

Agrárium 

Pusztulnak a dongók a klímaváltozás miatt

Több mint 30 százalékkal csökkent a XXI. század kezdete óta a poszméhek száma Európában és Észak-Amerikában.