2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó)

A húszrészes sorozat egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az azokat működtető embereket mutatja be. Ezúttal azt, hogyan lehet az északkelet-magyarországi Tar nevű pici faluban újragondolni a hagyományőrzést, és a modern korban is eladhatóvá tenni a tradicionális hímzést.

Agrárium 

Kávé, kesudió, avokádó: közkedvelt termények a klímaváltozás célkeresztjében

A kávé lehet a klímaváltozás igazán nagy vesztese, ami különösen érzékenyen érinti Európát, a világ legnagyobb kávéfogyasztóját. Még ha nem is a legrosszabb forgatókönyvvel számolunk, akkor is a legjobb területek legalább a felükre fognak csökkenni a 2000-es szinthez képest, elsősorban az évi átlaghőmérséklet emelkedése miatt.

(Fotó: pixabay.com)

masfelfok.hu
Agrárium 

A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot

Kirgizisztán a napokban megtiltotta a cukor exportját a következő hat hónapra, követve Kazahsztán példáját. A két közép-ázsiai ország a mezőgazdasági világválság miatt hiánytól és az árak elszabadulásától tart.

Agrárium 

120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Méhészeti és Méhbiológiai Osztálya különleges szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. A Gödöllői Arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal is rendelkező osztály pontosan 120 éve, hogy a hazai méhészet szolgálatában áll.

Agrárium 

Áldás vagy átok a vakond?

Ahol a talajban sok a rovar, ott a vakondot terített asztal várja. Hasznos, mert a talajban élő kártevőket is elfogyasztja, ugyanakkor sokakat zavar, mert rendezetlen körülményeket teremt maga körül. Szeressük vagy ne? Egy biztos: bántani tilos!

Agrárium 

Sok a káros növényvédő szer a magyar gyümölcsökben?

Az EU tagállamai 2011 óta kötelesek fokozatosan kivonni a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert. Ennek ellenére növekszik a kiváltandó, legkárosabb növényvédőszer-hatóanyagokkal szennyezett minták aránya Európában – Magyarország a legrosszabbak között van.

(Fotó: Getty Images)

greenfo.hu
Agrárium 

Földtörténeti léptékkel mérhető az óriási traktorok és gigászi kombájnok talajkárosítása

A földkéreg legfelső, laza, termékeny rétege szerves és ásványi anyagok, élő és élettelen komponensek keveréke. A természetes állapotukban rendkívül összetett funkciójú, gazdag biodiverzitású ökoszisztémákra épült fel a világ mezőgazdasága. Az elmúlt évek kutatásai egyértelművé tették: a talaj-ökoszisztémák nagyon sérülékenyek.

(Fotó: Getty Images)

qubit.hu
Agrárium 

Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak

Valamennyi természeti erőforrás véges, ezért az Agrárminisztérium (AM) a termőföld, a legelők, az erdők, a vizesélőhelyek védelmét egyformán fontosnak tekinti – mondta a miniszterjelölt Nagy István szerdán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén.

Agrárium 

Az eperrel kezdődnek a szedd magad akciók

Érdemes figyelni, hogy hol lehet epret szedni, ugyanis ezzel a gyümölccsel indulnak országszerte a szedd magad akciók, melyek egészen a tél beálltáig tartanak. Az Agrároldal és a Gyümölcsvadász is összegyűjti azokat a lelőhelyeket, ahol magunk szedhetjük le a zöldséget, gyümölcsöt, utóbbi termelők jelentkezését is várja.

Agrárium 

Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét

Ahogyan a kukoricából, úgy a pálmagyümölcsből is előállítható emberi táplálék, állati takarmány vagy üzemanyag-keverék. Kozmetikai termékek készítésére is használható, jelenleg az egyik legkeresettebb élelmiszer. A kereskedőket is meglepte az indonéz elnök bejelentése, miszerint a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője leállítja a pálmaolaj exportját, csillapítva a hazai árak emelkedését.

Agrárium 

A fenntartható erdőgazdálkodás új értelmezése?

Két évtizeddel a fenntartható erdőgazdálkodás páneurópai mutatóinak elfogadása után az Európai Bizottság közzétette az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiáját. Egy új nemzetközi tanulmány összehasonlítja a dokumentumokat annak megállapítására, hogy a fenntartható erdőgazdálkodásról alkotott felfogásuk megegyezik-e.

(Fotó: Getty Images)

fataj.hu
Agrárium 

Magyar Mezőgazdaság: Csak minőséggel lehet fennmaradni (videó)

A Pap család 1994-ben úgy határozott, hogy saját forrásból, szűk baráti társaságukkal kolbászkészítésbe kezdenek. Létrejött első családi műhelyük, majd a manufaktúrából kinőtte magát a jelenlegi Pap Kolbászműhely, ahol már jóval nagyobb léptékben gyártanak változatos, kiváló minőségű kolbászokat és szalámikat.

Agrárium 

A siker titka vidéken, 12. rész – Biokocsma (videó)

Hogyan lehet sikeres kreatív ötletekkel egy családi vállalkozás vidéken? Ezt mutatja be a sorozat következő része.

Agrárium 

Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli

A német vásárlók egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy az étolaj helyén csak üres polcok fogadják őket a boltokban. Áprilisban már 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak.

Agrárium 

Disznónak való vidék – Sertéslegeltetés és etnoökológia a Száva árterében

Amíg a magyar és nemzetközi néprajzi irodalomban csak úgy hemzsegnek a sertés szabad tartásáról szóló leírások, ez a gazdálkodási forma hazánkban ma már csak néhány biogazdaság elkerített legelőjén érhető tetten. 

(Fotó: afoldgomb.hu/Molnár Ábel Péter)

afoldgomb.hu
Agrárium 

Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa

Egy ausztrál farmer hat évvel ezelőtt karolta fel ennek a kevésbé ismert, ősi fajtának a termesztését. A fekete színű, csupasz, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag árpafajtát bizonyítottan már több ezer évvel ezelőtt is ismerték, ám alacsony átlagtermése miatt mára teljesen kiszorult a termesztésből.

Agrárium 

Globalizáció és a borászat: Együtt kell élni vele

Felaprózott iparágnak nevezik azokat az ágazatokat a közgazdaságtanban, amelyekben valamilyen okból még nincs meghatározó szerepe az egész világgazdaságra jellemző globalizációnak. A borászatnak az eredetvédelmi rendszer nyújtott sokáig védelmet, hiszen a származási helyhez kapcsolódó minőség nem teszi lehetővé a tömegtermelést.

(Fotó: Getty Images)

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

El fog fogyni a nitrogén a talajból, ami nagyon rossz hír

Mindez meglepő lehet, hiszen sokszor az a probléma inkább, hogy túl sok van ebből az elemből. A nitrogénciklus azonban komplex folyamat, mi pedig több módon is felborítjuk, aminek eredménye, hogy a talajból kezd eltűnni ez a rengeteg biológiai folyamat számára nélkülözhetetlen elem.

(Fotó: Pixabay)

raketa.hu
Agrárium 

Elveszőben van a magyar föld egyik nagy értéke

Jelentősen csökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben: az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra. Magyarországon a talajtani adottságok még mindig jók, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.

Agrárium 

Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket?

Idén éppen elkezdődött a vegetációs időszak, de máris számos káreseményt, aszályt, fagyot, vihart voltak kénytelenek a gazdálkodók elszenvedni. A megfelelő összegű kárenyhítés kifizetésének elengedhetetlen feltétele, hogy az érintettek ismerjék az agrárkárenyhítési rendszer szabályait.