2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Majommunka-mentességet igazoló címkével árusítják a jövőben a thaiföldi kókuszdiót (videóval)

Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót.

Agrárium 

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kis termetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Agrárium 

A búza termésmennyisége Magyarországon, 2004-2019

Az infografika az elmúlt 15 év hazai, betakarított termésmennyiségéről készült a durumbúzával együtt, ezer tonnában megadva – a KSH és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége felmérése alapján.

Agrárium 

Növényvédelem növényi levekkel, vegyszermentesen

A növényi kivonatokról már régen köztudott, hogy hatásos szerek, hiszen a növények egymásra is hatnak. A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók vagy kártevők támadásától.

Agrárium 

A biogazdálkodás gondjai

A csapadékos időjárás ugyanazt a hatást váltotta ki a biogazdálkodásban, mint a konvencionálisban. Az eső a gyomosodásnak kedvezett, viszont az ellene való védekezés az előbbinek komoly problémát jelent.

Agrárium 

Az Agrárminisztérium 70 millió forinttal támogatja a zöld civil szervezeteket

Évente mintegy 50 zöld civil szervezet kaphat támogatást az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata keretében. A segítség célja a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos, hatékony és fenntartható használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása. Az agrártárca erre a feladatra idén is 70 millió forintot különít el, melyet pályázati úton ítél oda.

Agrárium 

A kecsketartás csak távolról romantikus – Egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdők vakmerőségével ugrottunk fejest, és noha bicskánk eddig még nem tört bele az önként vállalt létformába, pár tanulságos pofont már kiosztott nekünk az élet. Doros Judit írása.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében

A következő két évben 1,7 százalékos visszaesés várható a globális hústermelésben az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint.

Agrárium 

Növényszigetek: magas ágyás, emelt ágyás (videókkal)

Sok oka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai, mert kiemelkedve a talajszintről látványosabb az ágyás. De könnyebb a gondozása is, ha magasabban vannak a növények. Olyan szempontból is praktikus, hogy a földibolhák körülbelül 60 centiméter magasságba már jóval kisebb számban tudnak feljutni, és károsítani.

Agrárium 

Hobbiból mellékjövedelem – Galambtenyésztés

A COVID-19-járvány megmutatta, hogy van néhány olyan állat, amely kis ráfordítással nemcsak a család élelmiszer-ellátását tudja biztosítani, hanem akár mellékjövedelem-forrássá is válhat. Ehhez már csak az kell, hogy kimenjen egy termelői piacra, vagy keressen helyi értékesítési lehetőséget, akár az online térben is.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Nekünk csak egy fotó a természetben, a gazdáknak óriási kár

Sokan nemcsak nézik a tájat, de meg is szeretnék örökíteni magukat a virágtenger közepén. A legjobb beállítás lázas keresésében nem is veszik észre, mekkora területet taposnak le közben. Ráadásul az egészségük is veszélybe kerülhet.

Agrárium 

A mangalica a legegészségesebb sertéshús? (videóval)

A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják: a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?

Agrárium 

10 tipp házilag is elkészíthető szerves trágyákhoz

A természetes megoldások hívei biztosan tapasztalták már, hogy a szerves trágyák javarészt hiányoznak a mezőgazdasági és kertészeti üzletek polcairól. Ha valahol sikerül is találni, az árcédulán nem éppen a legbarátságosabb összegekkel találkozhatunk, nem beszélve arról, hogy a legtöbb ilyen termék csupán papíron „szerves”.

agraroldal.hu
Agrárium 

Bálint gazda mindig figyelmeztetett a klímaváltozás veszélyeire

Életének 101. évében vasárnap este meghalt Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő. Emlékére felelevenítjük a növekedés.hu-nak tavaly márciusban adott interjúját.

novekedes.hu
Agrárium 

Hogyan védekezzünk a gyomok ellen ökológiai módszerekkel?

Ha a természetben körülnézünk, nem nagyon találunk szabad területet, ahol még nincsenek növények. Ahol csak lehetséges, azonnal megjelenik az élet. A legzordabb sziklákon, ha a repedésekben összegyűlik a szálló por, a szél vagy a madarak által odahordott magok csírázásnak, növekedésnek indulnak. Nem csoda tehát, hogy sokkal jobb feltételek között, vagyis az ágyásokban, az ágyások közötti területeken, a kert sarkában, a ház falánál, a térkövezett udvarokon is ugyanez történik.

biokutatas.hu
Agrárium 

Az éjjeli lepkék is szorgosak a beporzásban

Egy nemrégiben megjelent brit tanulmány szerint az éjjel aktív lepkék jóval nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint a nappal tevékenykedő rovarok.

Agrárium 

Folyamatosan frissül a helyitermelő-kereső adatbázisa

A Nébih kereshető adatbázisának célja összekötni a vásárlókat, a lakosságot és a szolgáltatókat (kereskedőket, vendéglátókat, közétkeztetőket) a környékükön élő helyi termelőkkel. A Nébih az értékesítésben nem vesz részt, felületével kizárólag a kapcsolatfelvétel lehetőségét szeretné segíteni.

Agrárium 

Külföldön is keresett a magyar kamilla

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása, és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett.

Agrárium 

Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018)

A KSH felmérése alapján készült MTI-infografikán 2018-ig bezárólag látható, hogyan alakult Magyarországon az összes betakarított cseresznyetermés mennyisége öt év alatt.

Agrárium 

Felértékelődő háztáji

Miért van válságban a kisüzemi, vagy még inkább a háztáji gazdálkodás – ezt taglalták csaknem egy éve a Kistermelők Lapja augusztusi számában. Akkor arra a következtetésre jutottak, hogy amíg nincs meg a termelésnek a gazdasági racionalitása, addig nem várhatunk számottevő növekedést. A koronavírus-járvány most megmutatott egy újabb faktort: egy rendkívüli helyzetet, ha úgy vesszük a lét­bizonytalanság kérdését, amely ismét felértékeli az önellátás gondolatát.

magyarmezogazdasag.hu