2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Lengyelország, a ribizli-nagyhatalom

A legnagyobb ribizlitermelő az Európai Unióban Lengyelország, amely világviszonylatban a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg. Nagyszerű táplálkozási értékei miatt a gyümölcs egyre népszerűbb a lengyeleknél, de ott is főként feldolgozva fogyasztják. Pedig igazán jó hatással a nyers fekete ribizli van az egészségünkre.

Agrárium 

A talajba kerülő cigarettacsikkek gátolják a növények fejlődését

Az eldobott és a talajba kerülő cigarettacsikkek – melyek becsült száma évente 4,5 ezermilliárd! – gátolhatják a növények fejlődését. A tudósok megállapították, a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét, és 28 százalékkal a szárhosszt – olvasható a BBC hírportálján. A fű esetében az előző 10, az utóbbi 13 százalékkal lett kisebb.

Agrárium 

A toxinnal szennyezett vagy a növényvédővel kezelt gabona a veszélyesebb számunkra?

A fuzárium a mezőgazdaságban az egyik legelterjedtebb mikroszkopikus gombafajta, amely megfertőzi a haszonnövényeinket, különösen a kalászos gabonákat, és az általa termelt toxinok komoly betegségeket okozhatnak. A fuzárium elleni átgondolt védekezéssel hozzájárulhatunk a fenntartható gazdálkodáshoz – írja a Time Agency sajtóközleményében.

Agrárium 

500 ehető növény is megterem az erdőkertekben (videóval)

Dolgozzunk össze a természettel ahelyett, hogy szembemennénk vele, és akkor hatalmas bőséget érhetünk el, valamint a változó éghajlati igényeknek megfelelő rugalmasságot is. 500 ehető növény termesztése és gondozása csak havi néhány órát vesz igénybe ebben a kertben.

Agrárium 

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

A sulfoxaflor nevű neonicotinoidalapú rovarirtót egyszer már – 2015-ben – kivonták a forgalomból, mert bizonyítottan méhek, sőt, egész méhkolóniák tömeges pusztulásához vezetett. Az amerikai Agriscience vállalat növényvédő szerének újbóli bevezetése ellen a méhészeken túl az amerikai gazdák jó része is tiltakozott.

Agrárium 

Zuhé helyett napra és szélre ácsingóznak

Augusztus elsejére végezhetnek a búza aratásával, ha nem esik az eső. Szélben és nagy melegben tíz nap alatt befejeződhetne a búza aratása, azonban ez az esők miatt biztosan nem így lesz.

Agrárium 

Nem a mezőgazdaság fog megvédeni minket a klímakatasztrófától

Hiába csökkenne az EU-ban és más fejlett országokban a zöldmozgalmak hatására a marhahús iránti kereslet, az éhezéssel is küzdő fejlődő országokban és az eltérő kultúrájú társadalmakban végbemenő változások növelik a globális termelést a 2020-as évek végéig. Az élelmiszerárak és a termőterületek mérete viszont hosszú távon a jelenlegi szint körül stabilizálódhat.

Agrárium 

Fűnyíró helyett teknőst?

A sarkantyús teknősök Afrika sivatagos, illetve száraz szavannás jellegű területein honosak. Itt általában mély üregeket ásnak, hogy a nap elől menedéket leljenek, továbbá a nagyon száraz időszakokban nyári álomba is merülhetnek. Ezeknek az állatoknak lételeme a napfény, a kerti talaj és a vadon termő növények nyújtotta táplálék.

Agrárium 

Vége a magyar málnának – bekövetkezett, amitől sokan tartottak

A klímaváltozás, a munkaerőhiány és a szervezetlen értékesítés betett a magyar málnának. Az idei termőterület már 100 hektárnál, a termés pedig 1000 tonnánál is kevesebb, a tíz évvel ezelőtti 700-900 hektárnyi területtel vagy a kilencvenes évek elejének 27 ezer tonnás termésével szemben.

Agrárium 

A napraforgó mentheti meg az idei mézszezont

A méhészeket sem kímélte a tavaszi időjárás. Repcemézet alig hozott az idei szezon, de az akácméz mennyisége is jóval a sokéves átlag alatt alakul. A napraforgó hamarosan virágzik, és a méhész szakma abban bízik, a tavalyi méhelhullás nem ismétlődik meg

Agrárium 

Példátlan kár érte a gyümölcsösöket

Szinte minden időjárási kárt elszenvedtek idén a gyümölcstermesztők. A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék a cseresznye- és meggyállományt tette tönkre, a párás, forró idő később az alma-, a körte- és a szilvatermésnél okozhat gondot. A szélsőséges viszonyokat jól jelzi, hogy idén egyedül a gazdag kajszitermésnek örülhetnek a gazdák.

Agrárium 

Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon

A The New York Times írása szerint Costa Rica, a közép-amerikai kis ország vált a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik kiemelt szereplőjévé. Az ország évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája, úgy döntöttek, 2050-re teljesen megszüntetik a fosszilis energiahordozók használatát.

Agrárium 

Dübörög a fenntartható magyar mintafalu

Gömörszőlős hanyatlóban lévő kis falu volt, tartani lehetett tőle, hogy eltűnik a térképről, ahogy vele együtt a régió szerves kultúrája is. 1993-ban 126 lelket számlált a település, de az előzetes becslések szerint ez a szám 2010-re 50 főre csökkenhetett volna, ha nem tesznek valamit ellene.

Agrárium 

Egyre több az ökológiai stabilitást jelentő örökerdő az országban

Az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos szakmai napot tartottak a Bakonyban a Bakonyerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A rendezvényen németországi szakemberek, a Türingiai Állami Erdészet munkatársai mutatták be gazdálkodási gyakorlatukat.

Agrárium 

Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban összesen közel 1 millió méhnek ad otthont.

Agrárium 

Tizenéves az ország legsikeresebb paradicsomtermesztője

Tizenhárom éves kora óta foglalkozik paradicsomtermesztéssel Fóton, a Rosensteintől az óbudai Aumon át a tatabányai Platánig az ország legmenőbb éttermeinek szállít. Nemrég beszállt a BBM Seeds 4 Hope programjába: összefogásuknak köszönhetően munkához juthatnak az átmeneti szállókon élő hajléktalan emberek. 

Agrárium 

Válságossá válhat a helyzet Afrikában – korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb táplálékhiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Agrárium 

Klímaváltozás: A búza- és kukoricatermés várható alakulása Magyarországon

A klímaváltozás a gabonafélék magyarországi termesztésére is jelentős hatással lehet: változhat az optimális vetési idő, és csökkenhetnek a terméshozamok – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) legfrissebb felméréséből.

Agrárium 

Megtizedelik a túlszaporodott medvéket és farkasokat Szlovéniában

Az állomány megtizedelését a mezőgazdasági minisztérium indítványozta, mert a ragadozók sok kárt okoznak a jószágban, és úgymond emberre is veszélyesek lehetnek. A törvényjavaslat szerint 200 medvének és 11 farkasnak kell pusztulnia.

Agrárium 

A tevetej lesz a következő szuperélelmiszer?

A majomkenyérfától a tamarinduszig és a szárított hibiszkuszig Afrika több, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő.