2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Mesekönyv gyerekeknek: A búza útja

A búza útja – Kis barátok nagy küldetésben című mesekönyv három szántóföldön élő jóbarát szemszögéből mutatja be izgalmasan a búza útját a vetéstől egészen addig, amikor kenyér kerül az asztalra. A könyv végén játékos foglalkoztatók is vannak.

Agrárium 

Paradicsom Veresegyházáról télen-nyáron

A hidrokultúrás üvegház környezetkímélőbb tulajdonságai miatt versenyképesebb, mint az egyéb módon előállított hőenergiával működő üvegházak. A veresegyházi Veresi Paradicsom Kft. új üvegházában termelt paradicsom 70 százaléka a magyar, 30 százaléka külföldi piacra került. A modern üvegházban holland rendszerű kertészet- és munkaszervezés, továbbá optimalizált klímavezérlés működik.

Agrárium 

Nehéz helyzetben vannak a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint az idei, szokatlanul nagy forróság miatt az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett. A szálas és tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, ami nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Agrárium 

Rekordteljesítményt érhet el idén a magyar agrárium

A magyar mezőgazdaság több szempontból sikeres évet zár idén. A növekedést elsősorban a szántóföldi növénytermesztés, a gyümölcstermesztés, illetve a baromfiágazat alapozta meg.

Agrárium 

Nemzeti húsgalambprogram indult

Magyarországon évszázados hagyománya van a galambászatnak. A most induló nemzeti húsgalambprogram célja a vidék megtartó erejének támogatása, hiszen a galambhús jól  jövedelmező termék, és az egész világon nagy rá a kereslet.

Agrárium 

Két újabb növényvédő hatóanyagot vezetnek ki az EU-ban

Az Európai Bizottság nem hosszabbította meg a tirám és a dikvát hatóanyagok engedélyét, így az azokat tartalmazó szereket csak 2020. február 4-ig lehet felhasználni. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, a dikvátot tartalmazó gyomirtókat pedig főként állományszárításkor alkalmazzák.

Agrárium 

Klímaváltozás: francia pezsgőgyártók Dél-Angliában vásárolnak szőlészeteket

Egy angol borászat habzóbora nyerte a fődíjat idén az International Wine Challenge versenyen a gyöngyöző italok kategóriájában. Az angol borászok a klímaváltozásnak örülnek, de attól tartanak, hogy a Brexit miatt elveszíthetik az igen olcsó kelet-európai idénymunkásokat.

Agrárium 

Alma, a természet oltalma

Bár almatermesztő ország vagyunk, s héjától a magjáig minden része hasznos ennek a gyümölcsnek, mégsem becsüljük meg és fogyasztjuk eléggé. Aki viszont a több száz, az egészségre jótékony hatással lévő összetevőben, többféle vitaminban és ásványi anyagban bővelkedő almából naponta fogyaszt, arra igaz lesz a mondás: „Naponta egy alma az orvost távol tartja”.

Agrárium 

Évek óta nem volt ilyen nagy a szőlőtermés

Nagyjából 550 ezer tonna szőlőtermés várható az idén, a hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak. Borból is az elmúlt öt év legnagyobb mennyiségére számíthatunk.

Agrárium 

Megnőhet a háztáji- és hobbinyúltartás szerepe

A nyúlhús ízletes és egészséges, alacsony koleszterintartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, éppen ezért kiváló állati fehérjeforrás. Mivel a nyúl könnyen tartható gazdasági állat, így otthoni körülmények között is lehet egészséges, tökéletes fehérjeforrást jelentő nyúlhúst előállítani.

Agrárium 

Vége lett a tartósan vízhiányos időszaknak

Lezárult a tartósan vízhiányos időszak, amely augusztus 15-től november 30-ig volt érvényben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint erre az időszakra vonatkozóan nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

Agrárium 

Növekvő népesség, fogyó termőföld – precíz műtrágyázás az egyik megoldás?

Az európai műtrágyagyártó vállalatokat tömörítő Fertilizers Europe szervezet Feeding Life 2030 címmel közreadta az elkövetkező bő egy évtizedre szóló jövőképét, vízióját. A helyzet nem túl rózsás: növekvő városiasodás a termőföldek kárára, és évente 80 millióval növekvő népesség a Földön, nagyobb élelmiszer-szükséglettel.

Agrárium 

Maradt az éhezés, veszélyben a termés globális szinten

A globális mezőgazdaság és élelmiszeripar egyre kevésbé teljesíti az emberiség igényeit, sőt mi több, hozzájárul a klímaváltozás erősödéséhez. 130 ország tudományos akadémiája közös jelentésben sürgeti a mezőgazdaság új alapokra helyezését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az elhízás, az alultápláltság és az éhezés kezelését, klímavédelmi intézkedések bevezetését.

Agrárium 

Ne féljünk a gyomoktól

Ha sok az ültetvényben a gyom – vagyis a vadvirág –, akkor jobb terméshozamra számíthatnak az almatermesztők, derül ki egy svéd kutatásból. A jó hatásfokú beporzáshoz minél több vadméh, zengőlégy és más, vadon élő beporzó rovar kívánatos.

Agrárium 

Több mint egymillió méh pusztult el rovarölőtől Dél-Afrikában

A méhpusztulás a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén történt. A tömeges pusztulást a Fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon. Az elhullott méhekben laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki a szert.

Agrárium 

A kecskék és a kiskérődzők felválthatnák a szarvasmarhát

Az elmúlt hónapokban testközelből érezhettük, milyen az, ha megbolondul az időjárás. De mit hoz a jövő, hogyan készülhetünk, tudunk-e készülni a változásokra? A kiskérődzők metángáz-kibocsátása sokkal kisebb, mint a szarvasmarháké, ugyanakkor tej és hús előállítására éppúgy képesek.

Agrárium 

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben. A magyar gazdák 1 százaléka folytat biogazdálkodást, és megnőtt a műtrágyák használata.

Agrárium 

Szavazzon Az Év Tanyája 2018 közönségdíjának jelöltjeire!

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg Az Év Tanyája díjat, hogy minisztériumi elismeréssel is jutalmazza azokat a tanyatulajdonosokat, akik áldozatos munkájukkal, példaértékű tanyáikkal, értékteremtésükkel hozzájárulnak a vidéki térség felemelkedéséhez, a vidéki életforma népszerűsítéséhez. A szavazás november 30-án délben zárul. 

Agrárium 

Jól állunk a természeti erőforrásokkal, de egyenetlen a mezőgazdasági termelésünk

Magyarország a 30. helyen áll a 113 országot magában foglaló Globális Élelmiszer-biztonsági Index rangsorában. A természeti erőforrások, az élelmiszer-biztonságot garantáló programok létrehozása, a gazdálkodók számára könnyen elérhető finanszírozási lehetőségek, és a táplálkozásra vonatkozó magas követelmények tekintetében jók vagyunk, viszont egyenetlen a mezőgazdasági termelésünk. 

Agrárium 

A biológiai sokféleség és az emberi élet

A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, változatos ökológiai adottságai kedveznek a biodiverzitásnak. Értékes haszonnövényfajtáink és állatfajaink hosszú évszázadok alatt, egyedi klimatikus, ökológiai viszonyok között alakultak ki.