2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Rekordszámú, 45 millió embert fenyeget éhínség Dél-Afrika országaiban

Eddig nem tapasztalt számban, 45 millió embert fenyeget éhínség a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) 16 országában az ismételten bekövetkezett aszályok, áradások, illetve a térség gazdasági zűrzavara miatt – közölte az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme).

Agrárium 

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

Agrárium 

Uniós projekt keretében irtják az akácfát

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, mert a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Agrárium 

Halálba küldjük a méheket a mandulatej miatt

A csapból is az folyik, hogy át kellene állnunk növényalapú táplálkozásra, hogy megmentsük a bolygót a klímaváltozás negatív következményeitől, mivel az állattartás nagyon szennyező és pazarló ilyen óriási mértékben, mint amilyen kereslet van rá. Az amerikai méhek helyzete viszont azt mutatja, hogy a méhek gazdái kiszipolyozzák őket azért, hogy beporozzák a mandulafákat – azért a mandulaitalért, amit a növényalapú táplálkozás miatt egyre többen isznak a hagyományos tej helyett.

Agrárium 

Mit adnak nekünk a talajbaktériumok?

Az élet számára Földünkön az elsődleges nitrogénforrást a légköri nitrogén jelenti. Ez az elem a biológiai körforgásba természetes módon csak mikroorganizmusok által kötött nitrogén útján léphet be (mesterséges úton műtrágyákkal is). Termesztett, magasabb rendű növényeink tehát nitrogénhez nem tudnak hozzájutni a légkörben bőségesen található N2-ből – a levegő 78 százaléka nitrogén –, ugyanis ennek megkötésére csak igen kevés élőlény képes.

agraragazat.hu
Agrárium 

A kipusztulás szélére kerültek nagyanyáink tyúkjai

Kendermagos, fehér, sárga, fogoly színű, élénk mozgású, hangosan kotkodácsoló és kukorékoló baromfik. Nagyanyáink udvarán kapirgáltak, rajzfilmfőszereplők voltak. Napjaikra azonban már a dédszülők udvarán se találkozhatunk velük, a kipusztulás szélére kerültek. Ám egy egyetemista fiatalember úgy döntött, aktívan részt vesz a nemesített magyar tyúkfajta megmentésében.

Agrárium 

Hízott libamáj a tömés „felfedezése” előtt is volt

Nincs jövője a töméssel hizlalt libamájnak, panaszolják a szakemberek. Ám nem csak az aktivisták jelentenek gondot, akik szinte magukat képzelik a kukoricát nyelő liba helyébe, ezért mindent megtesznek a tömés betiltásáért. A libák tartása is kockázatos, és betegségek is tizedelik az állományt.

Agrárium 

Az elmúlt 25 év legsúlyosabb vándorsáska-inváziója pusztít Szomáliában

A vándorsáskák mintegy 70 ezer hektárnyi területet tettek tönkre Szomáliában és a szomszédos Etiópiában, veszélyeztetve mindkét ország élelmiszer-ellátását és a mezőgazdaságból élők megélhetését.

Agrárium 

Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás

Egy 2016-os prediktív kutatás szerint a klímaváltozás 2050-re globálisan kihatással lesz a szőlő- és borágazatra is. Kimutatták, melyik régió lesz alkalmas a hőmérséklet emelkedése és a szárazság ellenére is bortermelésre. Az európai viszonylatokat megnézve a térképeken, ijesztőnek is mondhatók az eredmények.

Agrárium 

Almatermesztés Magyarországon (1999-2018)

2007 nagy mélypont volt a magyarországi almatermesztésben, 2018-ban az előző évinél jóval nagyobb volt a termésmennyiség.

Agrárium 

Az uniós tagországok összefogást sürgetnek az erdőirtás megállításáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az uniós tagországok agárminiszterei nemzetközi összefogást sürgettek az erdőirtás megállítása érdekében. Véleményük szerint ugyanis csak az Európai Unió hatékony szerepvállalásával állítható meg az erdőterületek globális szintű csökkenése.

Agrárium 

Almafogyasztás Magyarországon (2010-2017)

Hol kevesebb, hol több almát fogyasztottunk Magyarországon az elmúlt években – tavalyelőtt a „többnél” tartottunk.

Agrárium 

Vörös riasztás: néhány évtizede lehet hátra a kakaónak

A szélsőséges időjárás az édességipart is veszélyezteti: többek között a kakaó is eltűnhet, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a klímaváltozás. Az iparág fenntarthatóságról tartottak szakmai rendezvényt nemrégiben. Az Édességgyártók Szövetségének szakmai konferenciájáról, a kakaót fenyegető veszélyről a Store Insider számolt be.

origo.hu
Agrárium 

Gyümölcsfákkal ültetik tele Koppenhágát

Sok koppenhágainak nincs saját kertje, de az almafák és szederbokrok ültetésével a természetet is közelebb hozzák a városlakókhoz, akik így saját maguk is megtapasztalhatják, hogy a természet ajándékai sokszor csak karnyújtásnyira vannak.

Agrárium 

Világszerte éhínséget okozhatnak a klímaváltozással átalakuló globális légköri folyamatok

Két, egymástól független kutatás sokkoló következtetéseit közölte a Nature Climate Change folyóirat december 9-én. Az időjárási statisztikák, illetve a klímaváltozás során megváltozott légköri folyamatok vizsgálata után mindkét vizsgálat ugyanarra jutott: a közeljövőben a globalizált élelmiszer-kereskedelem miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a szélsőséges időjárási események egyszerre, egymással párhuzamosan több régióban is jelentős ellátási gondokat okoznak.

qubit.hu
Agrárium 

Könnyebbé válhat és több pénz lesz öntözésre a honi mezőgazdaságban

A kormány az új öntözéses gazdálkodásról szóló törvény értelmében 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Agrárium 

Az éghajlatváltozás legnagyobb elszenvedője a mezőgazdaság

Az éghajlatváltozásnak közvetlen hatása van a mezőgazdasági termelésre és annak környezeti feltételeire, valamint közvetetten befolyásolja az árakat és a gazdálkodói jövedelmeket.

Agrárium 

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

Egyre népszerűbb a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program, amely az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti. A cél többek között az, hogy az új generációk is átvegyék az évszázadok során összegyűlt tudást.

Agrárium 

Már nagyon ideje leállni a repcének

Az enyhe, esős november helyre tette az őszi vetéseket, a gyengén induló búza is szépen rendbe jött mostanra. A repce egy része már-már túlfejlett, pedig van, ahol már kétszer is rámentek regulátorral. A gazdák a hideget várják, remélve, hogy nem lesz extrém fagyos a tél.

agrarszektor.hu
Agrárium 

Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon

A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.