2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Nagyon beteg a világ agrártámogatási rendszere

Egy új tanulmány szerint percenként kicsit több mint 1,3 millió dollárnyi közpénz megy el világszerte mezőgazdasági támogatásokra. Éves szinten legalább 700 milliárd dollár. Ám a teljes összeg alig 1 százalékát fordítják csak a természet javát szolgáló, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő beruházásokra.

Agrárium 

A klímaváltozás miatt 2050-re elveszíthetjük az európai termés 16 százalékát

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közelmúltban közzétett jelentése szerint a klímaváltozás miatt 2050-re az európai növénytermesztők elveszíthetik éves termésük 16 százalékát.

Agrárium 

A főbb olajos magvak termésmennyisége (2004-2018)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai a főbb olajos magvak (napraforgó, repce) termésmennyiségéről 2004-2018 között.

Agrárium 

Jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások

Az Agrárminisztérium augusztus végén jelentette be az erdősítési támogatások tervezett jelentős emelését. Az intézkedés ismét meghozhatja a gazdálkodók kedvét az erdőtelepítésekhez, ahogy azt az elmúlt évszázadban – beleértve a termőföldek privatizációját követő bő egy évtizedet is – már többször is megtapasztalhattuk.

Agrárium 

Környezettudatos gazdaság lett Magyarország idei legszebb birtoka

A Derecskén működő családi vállalkozás, a Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben. A fő ágazatai olyan egyedülálló szimbiózisát hozta létre, ami segíti a környezetterhelés és az ökológiai lábnyom csökkentését. Sok ezer kisiskolást tanítanak a felelős kertművelésre, és iskolagyümölcs programot is felvállaltak.

Agrárium 

Sasok, sólymok, törpejuhok… Mi újság a Górés tanyán?

Kiss Róbert 1996 óta él és dolgozik a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő állomásán, a Tiszafüred közelében fekvő Górés tanyán. Munkája mellett madarakat gyűrűz, solymászkodik, juhászkodik, és ritka baromfifajtákat is tart. A magyarmezogazdasag.hu legutóbb öt éve járt nála, s most kíváncsiak voltak, mi is történt azóta a tanyán, melyet ma már országhatárainkon túl is sokan ismernek a kiemelkedő eredményeknek köszönhetően. Dr. Tóth Zsigmond írása.

Agrárium 

Örökre megváltozhat a magyar alma íze is

A klímaváltozásnak a mezőgazdaságban is számtalan negatív hatása van – az almatermesztés sem kivétel.

Agrárium 

Ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés

A poloskák ellen valószínűleg már rengeteg házi praktikával megpróbálkozott a kertészek többsége, de nem mindenkinél válnak be ugyanazok a módszerek. Az utóbbi időben a bosszantó kártevő még inkább elszaporodott Magyarországon, és évről évre egyre több tápnövénye van. Cikkünkben bemutatunk egy olyan tippet az ellenük való védekezésre, ami működik.

Agrárium 

Nem égetnék az esőerdőt, ha nem ennénk ennyi marhahúst?

Le kell szokniuk az erdőtüzek képeit otthonról kommentálóknak a hamburgerről, ha tényleg tenni akarnak Amazóniáért? A marhahús a világ egyik legnagyobb szennyezője, Brazília a világ egyik húsgyára, az égetéses-irtásos gazdálkodással csak a saját, négy lábon járó steakjének csinál helyet a fejlett világ – van benne igazság, de a helyzet bonyolultabb. Tofufaló flexitariánusok, szevasztok: terítéken az ebéd ökológiai lábnyoma.

Agrárium 

Komoly veszélybe kerülhet a banántermelés az éghajlatváltozás miatt

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás a banántermelés arányának jelentős csökkenését idézheti elő az egész világon.

Agrárium 

Az ínyencek veszik a mangalicát

Az igényes fogyasztók és az őket kiszolgáló éttermek keresik a mangalicát, amelynek jelentős része exportra megy. Idehaza egyelőre egy szűkebb réteg az, amelyik elvárja a mangalicától megszokott minőséget és ízvilágot, ez a piac azonban egyre növekszik.

Agrárium 

Az a fránya vetésforgó

A vetésforgó lényege, hogy ne termesszük egymás után ugyanazt a zöldségfajt azonos helyen. Az így termelt növények a talajuntság miatt ugyanis évről évre kevesebbet teremnek. Ugyanez okból a rendszertanilag egy családba tartozó növényeket se ültessük egymás után.

Agrárium 

Biztonságosabban és versenyképesebben termelhet a mezőgazdaság jövőre

Magyarország több vizet enged ki a szomszédos országokba, mint amennyit befogad tőlük, ezért a vízgazdálkodás előtt nagy lehetőségek állnak. A vizet erőforrásnak és nem problémaforrásnak kell tekinteni – mondta az agrárminiszter.

Agrárium 

Burgundi borok mutatják a klímaváltozást

Az elmúlt 664 év burgundi szüreteinek kezdőnapja egyértelműen arra utal, hogy az elmúlt 30 évben példátlanul melegedik az éghajlat: 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a burgundi szüret, mint az azt megelőző hat évszázadban.

Agrárium 

Magyar tea?! Igen!

Két, de akár bő egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a tea szó hallatán magyarországi, és ne egy több ezer kilométerre lévő növényre gondoljunk, Varga Marianna azonban realitássá tette a magyar teát. A Dunakanyarban, egy váci telken már gőzerővel folynak az előkészületek: itt nyit jövőre a Kamélia kert, az ország első bemutató teakertje – magyar cserjékkel.

Agrárium 

Afrika válhat a méztermelés fellegvárává

Egy kanadai segélyszervezet révén három hetet töltött az Ontarióban élő Csincsa Tibor Etiópiában méhész szakértőként. Már az előkészületek során rá kellett döbbennie, hogy abszolút félretájékozott erről a százmillió lakosú országról, amely tízszer akkora területű, mint Magyarország.

Agrárium 

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását. A világ számos pontjáról hasonló hírek jönnek. Kutatók a neonikotinoid- és a fiproniltartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást.

Agrárium 

Egy lépéssel közelebb a banángeddon

Úgy tűnik, lassan fontos válaszúthoz érkezik az emberiség: vagy egy újfajta génmódosított banánt kezd termeszteni és fogyasztani, vagy végleg lemond a banánról.

Agrárium 

Csak a klímaváltozásra panaszkodik a zöldségtermesztő szentesi gazda

Jurtában él és fenntartható módon gazdálkodik Szabó Csaba, a szentesi Helóta Biokert tulajdonosa és párja, Zaka Dominika. A zöldségtermesztésből száműzték a műtrágyát és a különböző vegyszereket, és nem permeteznek, hanem rábízzák a természetre a kártevők visszaszorítását. Kis mennyiségben, a minőséget szem előtt tartva termelnek, ahogy fogalmaznak: a természetre odafigyelve, a Jóistennel karöltve gazdálkodnak.

Agrárium 

Ellepték a banánnövények Magyarország déli csücskét

Sándor hosszú évekig dolgozott mozgóárusként Baranya megye déli részén. Hat éve egyik szokásos útján figyelt fel egy hatalmas levelű, dús, élénkzöld növényre.