2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kitenyésztésének históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

magyarmezogazdasag.hu
Agrárium 

Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán

Komoly terhet róna Brüsszel a gazdálkodókra annak érdekében, hogy Európa elérhesse a 2050-re kitűzött karbonsemlegességet. Az új agrárpolitika vitájának középpontjában állnak a bizottsági zöldmegállapodásban foglalt elképzelések. A tagállamok egy része és az agrárium meghatározó szervezetei is úgy látják, a tervezet jelen formájában komoly nehézségeket okoz a termelőknek, és veszélyezteti az élelmiszer-előállítást.

Agrárium 

Félmilliárdos beruházásból épült növénytermesztési központ Somogyban

Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón szeptember 22-én. Nagy István agrárminiszter az eseményen hangsúlyozta, hogy minden nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

Agrárium 

Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben

A levegőszennyezés miatt a virágok illata már nem vonzza a beporzó rovarokat, ezért veszélybe kerülhet több növényfaj is.

Agrárium 

Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve

A szervezet elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják az Európai Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

Agrárium 

Két fontos ok miatt is válasszunk hazait!

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Ha hazai terméket választunk, nem csupán a magyar munkahelyeket támogatjuk, de védjük a környezetet is.  

Agrárium 

Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet

Az ország túlnyomó részén az ősz első napja óta csontszáraz az időjárás. A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már nagy szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre, ám erre a közeljövőben sem mutatkozik nagy esély.

Agrárium 

Ezért ilyen drágák idén a gyümölcsök

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke szeptember 19-én az M1 aktuális csatornán.

Agrárium 

Folytatódik a nagy mezőgazdasági összeírás

Folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020. Ennek során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók szeptember 19. és november 22. között. A válaszadás az érintettek számára kötelező.

Agrárium 

Egyre népszerűbbek a befektetők körében a rovarevő startapok

A koronavírus-járvány tovább fokozta a globális élelmezésbiztonsági aggodalmakat, ezen belül az éghajlatváltozás közepette is fenntarthatónak igényelt fehérjeforrások biztosítását. Lehet a válasz erre a rovartenyésztés, amellyel némely európai startup már próbálkozik is?

Agrárium 

Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet?

Az USA után hazánkban is megjelentek a gyanús eredetű, a Távol-Keletről postán érkező vetőmagok. A dologban az a legaggasztóbb, hogy nem lehet tudni róluk, hogy ki küldte, és azt sem, hogy milyen szándékkal. Ami a legfontosabb: senki se ültesse el az ismeretlen magokat, mert azok a hazai természetes élővilágra, a mezőgazdaságra, az emberre is veszélyesek lehetnek, illetve invazív növényfajokhoz is tartozhatnak.

Agrárium 

Zöldségtermesztés Magyarországon, 2004–2018

A magyarországi zöldségtermesztés alakulása 2004 és 2018 között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Agrárium 

A világ egyik legfontosabb mezőgazdasági vidéke tehetetlen a tengerszint növekedésével szemben

A klímaváltozás leglátványosabb jelei Európában egyelőre a folyamatosan megdőlő melegrekordok vagy az olvadó gleccserek. A világ számos táján azonban már tízezrek kénytelenek elhagyni lakhelyeiket az emelkedő tengerszint, az olvadó permafroszt vagy a vízhiány miatt.

g7.hu
Agrárium 

A japán likőr cefremoslékától boldogabbak a malacok

Szeszfőző mesterek és agrárszakemberek egy csoportja szerint ízletesebb húsuk lesz azoknak a sertéseknek, melyek a japán likőr, a sócsú elkészítése után megmaradt árpát eszik. Úgy vélik, hogy a maradék erjesztett árpában levő tápanyagok csökkenthetik az állatok stresszszintjét, ezáltal jobb minőségű húst adnak.

Agrárium 

Gyümölcstermesztés Magyarországon (2000–2018)

Az itt látható infografika bemutatja, hogyan alakult a gyümölcstermesztés hazánkban 2000 és 2018 között.

Agrárium 

Egy rég betiltott vegyszer, ami még bennünk van…

A DDT egy sikeres rovarirtó szernek indult, de környezeti katasztrófa lett a vége. A betiltása után ötven évvel még mindig kimutatható a vizekben, és szinte a teljes táplálékláncban, az emberben is. Nem csoda, ha sokan kerülnék a vegyszereket, de ez nem mindig kivitelezhető.

Agrárium 

A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2019)

A méhcsaládok számának alakulása Magyarországon 2000-2019 között a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, az MTI infografikáján.

Agrárium 

Nyár, dinnye, szeletem – A magyar görögdinnye még szeptemberben is kiváló minőségű

A koronavírus-járvány miatt tavasszal a termelők bizonytalanok voltak, hogy mennyi dinnyére lesz szükség. Ezért a termőterület a tavalyi ötezerről idén négyezer hektárra csökkent, 160 ezer tonna görögdinnye termett, ami „csak” tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly volt.

Agrárium 

A csehek automatából népszerűsítik a saját krumplijukat

Európa első krumpliautomatája egy hónapja működik a Cseh Köztársaságban. A gépezetet a cseh burgonyafajták népszerűsítésére állították fel.

Agrárium 

Házi kedvenc – a törpenyúl

Törpenyúltenyésztőként nem egyszer szembesültem azzal, hogy az állatkereskedésben gyakran szakszerűtlenül tartott, kétes származású, állategészségügyileg elhanyagolt állatok még drágábban is kelendőbbek, mint a gondos tenyésztők állatai. Mi ennek az oka? – erre keres választ írásában Kovács Henrietta.

magyarmezogazdasag.hu