2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Agrárium 

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40 százalékát az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Agrárium 

Egymilliónál is több alírást gyűjtöttek Bajorországban a rovarpusztulás feltartóztatásáért

A „Fajok sokfélesége népi kezdeményezés – Mentsétek meg a méheket!” elnevezésű akciót a szigorúbb környezetvédelmi törvényt követelő Zöldek indították el. A legutóbbi adatok szerint a bajorországi rovarállomány 75 százalékkal csökkent 1989 óta, aminek továbbgyűrűző hatásai is katasztrofálisak: a mezei madarak 65 százaléka kipusztult, és 10 kétéltűfajt a kihalás fenyeget.

Agrárium 

Magyarország nem enged a GMO-mentességből

Világszínvonalú búzakeményítő üzemet adtak át Visontán, ahol évi 250 ezer tonna GMO-mentes búzát fognak feldolgozni környezetbarát technológiával, hulladékmentesen.

Agrárium 

A növények és az állatok is szenvednek a klímaváltozástól

Egyre több szélsőséges kilengésre, extrém csapadékmennyiségre, és hosszan elhúzódó aszályos időszakokra kell felkészülnie az agráriumnak.

civilhetes.net
Agrárium 

Újabb, méheknek szánt gyógyszer került tiltólistára

Mostantól tilos forgalmazni és felhasználni a kifejezetten mézelő méheknek szánt Destruktor 3,2 százalékos koncentrátum összes gyártási tételét.

Agrárium 

Február 1-től két hónapon át tilos a csukafogás!

A tiltás oka, hogy erre a két hónapos időszakra esik a csuka szaporodási ideje, és a sikeres természetes szaporodás lehet az alapja a következő évek egészséges csukaállományának.

Agrárium 

Nem lenne környezetbarátabb a bio?

Egy friss svéd tanulmány szerint a biogazdálkodás során előállított termékek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a hagyományos módon termelteké. A kutatás eredménye a hazai ökogazdálkodók szerint „megrendelt” tanulmány, de egy magyar akadémikus pár éve hasonló eredményre jutott.

Agrárium 

Minden nap átvernek – Így lesz piros a zöld paradicsomból egy éjszaka alatt

Sokan tapasztalhatták már, hogy a hipermarketekben vásárolt „friss” paradicsom tökéletesen néz ki, mégis ízetlen. Az ok: egy bizonyos szer használatával egy éjszaka alatt is pirossá varázsolható a paradicsom. Nagyobb baj, hogy az éretté tételéhez használt szernek időt kellene hagyni, hogy távozzon a zöldségből. Csakhogy ez a legtöbb esetben nem történik meg.

Agrárium 

Akvakultúra – élhetnénk vele, mint hal a vízben

A hazai akvakultúra fejlesztése a gazdasági haszon mellett jelentős ökológiai előnyökkel is járna. Az OTP Agrár szakértői szerint a világszinten is felértékelődő jelentőségű akvakultúra hazai dinamizálása csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel, és képzett szakemberekkel lehetséges.

szuperfarm.hu
Agrárium 

Fékezhetik-e pókok egy búzabetegség terjedését?

A Nature Scientific Reports folyóiratban nemrég megjelent cikkükben az MTA ATK kutatói arról számoltak be, hogy a pókok nemcsak a kabócák elfogyasztásával akaszthatják meg egy a búzát megbetegítő vírus terjedését, hanem akár puszta jelenlétük, a tőlük való „félelem” is oly módon befolyásolhatja a kabócák táplálkozási viselkedését, hogy az ne kedvezzen a vírus terjedésének.

mta.hu
Agrárium 

Európából eltűnt a szántóföldi madarak több mint fele

Szerte az Európai Unióban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj – mint például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély – állományának mintegy 56 százaléka eltűnt. Az ok: az intenzív mezőgazdaság.

Agrárium 

Banántermesztés Dél-Koreában – fantasztikus vagy rémisztő?

Az éghajlatváltozás hamarosan banán-, maracuja- és mangótermesztő-mennyországgá változtathatja a dél-koreai földeket. Banánt már eddig is sikeresen termeltek az ország déli részén fekvő, szubtrópusi éghajlatú Csedzsu-szigeten, de más helyekről is sikerekről számoltak be dél-koreai gazdák.

Agrárium 

Ezrek tüntettek Berlinben a nagyüzemi mezőgazdaság ellen

Traktoros felvonulással kísérve tüntettek szombaton Berlinben a nagyüzemi mezőgazdasági lobbi ellen, és a környezet védelméért. A rendőrség becslése szerint 12 ezer ember vett részt a megmozduláson, de a szervezők szerint 35 ezren voltak.

Agrárium 

Több tízmilliárd öntözésre

További tízmilliárdokat különített el a kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. Többek között öntözési ügynökség jön létre, csatornaszakaszokat és vízilétesítményeket mérnek fel, és vízgazdálkodási programok, valamint ösztöndíjak indulnak el. 

Agrárium 

Döntések az egységes vadkárfelmérő rendszer alapján

Akár 60 százalékkal is csökkentené a túlszaporodott magyarországi nagyvadállományt a kormány a Tájegységi Vadgazdálkodási Terv alapján a következő 5-7 évben. Szakemberek szerint a klímaváltozás is oka a túlszaporodott vadállománynak Európában.

Agrárium 

Döntésünk mögött a tudás álljon

Nemzetközi kutatásban vizsgálták a genetikailag módosított alapanyagokból készült élelmiszerekkel kapcsolatos tudás szintjét, és az ilyen ételekkel szemben kialakult tiltakozás összefüggéseit. Kiderült, hogy a génmódosítást ellenzők keveset tudnak arról, amit elleneznek. A klímaváltozás kérdéséhez más szemszögből állnak hozzá.

Agrárium 

Összefogás a fenntartható gazdálkodásért

Ritka összefogás eredményeként, egy beszélgetésből alakult meg Németországban a PlusPlants Kft., amelyet az ország 9 legnagyobb fenntartható gazdálkodásból származó cserepesdísznövény-termesztője hozott létre.

Agrárium 

A világvége után is lesz mit enni

Norvégia legészakibb pontja és az Északi-sark között félúton, -18 fok alatt őrzik a növények Noé bárkáját. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker 10 ezer év agráriumának mementója, felkészülés a jövőre, egy globális katasztrófa utáni valóságra. A létesítmény rendeltetése nemcsak a beláthatatlan távoli jövő, hanem a jelen és a közeljövő problémáira is megoldás lehet – hacsak nem olvad meg a jég.

Agrárium 

A kecskék várják a kidobott fenyőfákat a Cservölgy Majorban

Tavaly egy amerikai kecskefarm tett közzé felhívást, miszerint kecskéik örömmel segítenek megszabadulni a feleslegessé vált karácsonyfáktól. Idén egy Nógrád megyei kecskefarm jelezte, hogy állataik számára nagy mennyiségű fenyőt szeretnének beszerezni.

Agrárium 

Húsadót vetne ki egy brit zöldpárti politikus

Caroline Lucas egy mezőgazdasági konferencián jelentette ki, hogy a brit kormánynak komolyan fontolóra kellene vennie, hogy húsadót vessen ki az Egyesült Királyságban, mert szerinte ez segíthetne visszaszorítani a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátását. Az iparág szereplői természetesen nem értenek egyet a képviselővel.