2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Együttműködés a V4-ek agrárkutatási intézményei között

Partnerségi együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és tudományos tevékenységek összehangolására a visegrádi országok (V4) agrárkutatási intézményei, amellyel új fejezet kezdődik a közép-európai agrár-, élelmiszergazdasági és környezetvédelmi kutatásban és együttműködésben.

A magyar földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor szerint a kelet-közép-európai táj érték, és fontos, hogy a kutatás-fejlesztés eredményeit a térség gazdálkodói élvezzék. Olyan megoldásokat kell találni, amelyek képessé teszik a magyar gazdákat az egészséges, jó minőségű, természetes élelmiszerek előállítására. Ezzel nemcsak a lakosság egészsége védhető meg, hanem a nemzeti konyha értékei is.

Az élelmiszer-biztonság mellett megoldást kell találni a klímaváltozásra is. A magyar miniszter pozitívnak nevezte azt az elképzelést, hogy a V4-ek között egy virtuális platform jöjjön létre a tapasztalatcserére, a javaslatok megosztására és a közös kutatások tervezésére.

Fotó: MTI

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elmondta: a megállapodással a V4-es magyar elnökséghez kapcsolódva egy olyan szakmai hálózatot hoznak létre, ahol a részt vevő kutatási intézmények vagy az agrárkutatást koordináló ernyőszervezetek összehangolják kutatási tevékenységüket annak érdekében, hogy a közép-európai térség minél eredményesebben felkészüljön a globális kihívásokra. A visegrádi országok közösen még többet tudnak tenni az euromediterrán és szubszaharai térség élelmezésbiztonságáért, stabilitásáért és ezzel Európa biztonságáért. A partnerségi együttműködési megállapodást Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta alá.

Neked ajánljuk
Együnk több baromfit? A bivalyok a természetvédelem hatékony fegyverei (videó) Klímaváltozás és víz alatti farmok (videó) Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam