2019. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan tritikáléból is készülhet kenyér

A klímaváltozás, a romló talajminőség és a korlátozott nagyságú termőterületek okozta kihívások új, ellenállóbb gabonák létrehozására ösztönzik a növénynemesítőket. Így jött létre a tritikálé, amelynek neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered, és a többi gabonához viszonyítva gazdaságosabban termeszthető, egyesítve a szülők jó tulajdonságait.

A K&H Bank Zrt. közleményében arról ír, hogy a búzától örökölt magas terméspotenciálnak, illetve a rozsból származó ellenálló képességnek köszönhetően a tritikálé gyengébb talajminőségű területeken, szélsőséges időjárási körülmények között is magas terméshozammal termeszthető. Felhasználása eddig a takarmányozásra korlátozódott, illetve mint megújuló energiaforrás van szerepe.

Az első tritikáléfajtákat Magyarországon nemesítették az 1960-as években, amelynek eredményeként számos magyar fajtát ismertek el napjainkig. A tritikálét ma már több mint 4 millió hektáron termesztik világszerte, Magyarország a maga 125 ezer hektáros termőterületével a világ 10 legjelentősebb tritikálétermelő országának egyike. 

A cikk teljes terjedelmében a www.agrarszektor.hu oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
Döntésünk mögött a tudás álljon A világvége után is lesz mit enni A környezetszennyezés aggasztja a magyarokat Repül a műanyag szemét A klímaváltozástól a csökkenő GDP-ig
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam