2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pinkhouse, avagy a klímabarát üvegház rózsaszín?

Amerikai kutatók gyökeresen változtathatják meg az üvegházakról kialakított képünket. Angol nyelvterületeken, ahol csak „zöld házként” emlegetik az egész évben friss növényeket termelő létesítményeket, talán egy kisebb nyelvújításra is szükség lesz.

Tudósok kifejlesztettek egy eljárást, amely az üvegházak átalakításával lehetővé teszi, hogy a fényt egyszerre használják növények termesztéséhez és áramtermelésre. A kísérletek során a speciális rózsaszín üveg elegendő elektromos energiát termelt a melegház hőmérsékletének szintentartásához.

„Ez a technológia lehetővé teszi az üvegházak lekapcsolását a hálozatról... ami tovább csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását” – nyilatkozták a projekt kutatói.

A California-Santa Cruz-i Egyetem kutatói az Earth's Future-ban publikálták tanulmányukat. A rózsaszín panelek magentaszínű foszforeszkáló festékkel vannak bevonva. 

A rószaszín panel kiszűri a fény zöld, illetve kék hullámhosszát, miközben felerősíti a piros hullámhosszú sugarakat. Azonban a zöld és kék hullámhosszú sugarak sem vesznek kárba, a beépített fotovoltaikus csíkok energiává alakítják őket. 

„Arra számítottam, a növények növekedése lassabb lesz, mert a rózsaszín panelek alatt sötétebb van, a szín miatt kicsit olyan, mintha a vörös bolygón lennénk” – mondta el Michael Loik, az egyik kutató. De a vizsgálatok elvégzésével bebizonyosodott:

a növények növekedésére nem volt hatása a fény szürésének, egyes fajok esetében ez még gyorsabb is volt, de a növények fejlődése jellemzően változatlan maradt.

A technológia nagy hatással lehet az elmúlt 20 év során hatszorosára növekedett és egyre fejlődő üvegházas növénytermesztésre, mivel az üvegházak egész éven át egyenlő fényben és hőmérsékleten történő üzemeltetése nagyon energiaigényes. A kutatók folytatják a munkát annak feltérképezésére, hogy a bekerülési költségeket is figyelembe véve a rózsaszín üvegházak fenntartható alternatívát jelenthetnek-e a gazdaság szereplői számára.

Neked ajánljuk
Még novemberben is lehet ültetni virágokat és zöldségeket Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat A Tisza teljes hosszában feltérképezte a szeméthelyzetet a PET Kupa
Tovább a forrásra: qz.com
Vissza
Hírfolyam