2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímakihívások a bortermelésben

Az ez évi tavaszi fagyok és heves jégesők a nyári aszállyal párosulva Európa szőlő-, illetve bortermését történelmi mélypontra vetik vissza – írja az ec.europa. Az EU teljes termése előzetesen 145,1 millió hektoliterre becsülhető, ami az egy évvel korábbinak 14,4, az ötéves átlagnak pedig 14,0 százalékkal alatta marad. A nagy termelők közül a legnagyobb kiesést Olaszország (21 százalék), Franciaország (18 százalék) és Spanyolország (15 százalék) szenvedte el. 

Az említett országokon belül a szélsőséges időjárás különböző mértékben érintette az egyes régiókat, így Szicíliában a terméskiesés eléri a 35 százalékot. Ezeknek az országoknak a terméscsökkenés óriási exportbevétel-kiesést jelent, mivel bortermésük nagy hányadát külföldön értékesítik. A bortermés végleges értékelését azonban csak jövő év márciusában lehet elvégezni, amikorra az is kiderül, hogy az idei termés jobb minősége révén valamelyest kompenzálható-e a mennyiség csökkenése.

Az ötéves átlaggal összevetve viszont a bortermés jelentős növekedésére számíthat Románia (35 százalék), Ausztria (12 százalék), Csehország (8 százalék) és Bulgária (4 százalék). A tavalyihoz viszonyítva pedig Románia termése várhatóan 61, Ausztriáé 23 százalékkal növekszik. 

Emellett olyan országok is versenybe szállhatnak lassan a bortermelésben a klímaváltozás hatására, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna, mint az Egyesült Királyság.

Neked ajánljuk
Döntésünk mögött a tudás álljon A világvége után is lesz mit enni Titkos dokumentumokat kell kiadnia a világ legnagyobb olajcégének A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít A természet lüktetése
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam