2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A változó klíma átalakítja a hazai húsmarhatartást is

Újra kell gondolni a hazai, extenzív tartásra, öntözés nélküli legeltetésre, illetve takarmánytermesztésre alapuló húsmarhatartást, mivel a klímaváltozás hatására csökkenő éves csapadékmennyiség miatt gyengül a gyepek eltartó képessége, a silókukorica-termesztés termésbiztonsága – derült ki a klímaváltozás húsmarhatenyésztési hatásait körüljáró idei Állattenyésztési Tudományos Napon az MTA-n.

Ismert tény, hogy a Föld története során a klíma sokszor változott, valójában az éghajlatváltozás volt az állandó elem. A lehűlések és felmelegedések között akadtak viszonylag nyugodtabb időszakok is, drámai változások nélkül. Most úgy tűnik, egy melegedő szakaszban élünk, amihez sokoldalúan alkalmazkodni kell mindannyiunknak, így az állattenyésztőknek is.

Ez volt a Magyar Tudományos Akadémián rendezett húsmarhatenyésztési konferencia vezérfonala, ami köré csoportosultak az idei Állattenyésztési Tudományos Nap előadásai. Már hagyománnyá vált az elmúlt évtizedben, hogy november végén az Akadémián egy-egy állattenyésztési ágazat kutatói, szakemberei tudományos tanácskozásra hívják az adott ágazatban dolgozókat, érdekelteket, illetve a téma iránt érdeklődőket.

Az idén a húsmarhatenyésztőkre került sor, és sokan éltek is a lehetőséggel, hogy a szakma helyzetét jobban megismerjék. Akik a diplomáciai csúcstalálkozók okozta közlekedési nehézségek ellenére is eljutottak a tanácskozásra, nem csalódtak. Színvonalas, pergő előadásoknak lehettek részesei, és jó pár újszerű gondolattal, megfontolandó tanáccsal, hasznosítható tudással térhettek haza.  

A klímakutatók előrejelzései alapján várható, hogy az extenzív, legeltetésre alapozott területeken

a húsmarhák és más kérődzők által termelt hús mennyisége akár 50 százalékkal is visszaeshet, döntően az elsivatagosodás, a túllegeltetés, a csökkenő éves csapadékmennyiség miatt.

Azoknak a térségeknek a fontossága, gazdasági súlya azonban erősödni fog, ahol az öntözés megvalósítható, főként ott, ahol megújuló és jelentős átfolyó vízkészletek vannak. Ilyen hazánk is.

A konferenciáról szóló teljes cikk a magyarmezogazdasag.hu weboldalon olvasható.

Neked ajánljuk
Kaukázusi vad gyomnövényből kedvelt zöldség A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film) Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam