2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fellendült a holland borászat a klímaváltozás hatására

Egy hollandiai borvidék kapta meg az Európai Unió szigorú kritériumok alapján odaítélhető PDO-minősítését. A belga területre is átnyúló Maas-völgy egyre inkább olyan adottságokkal rendelkezik, mint a Rajna-vidék vagy sok más, hagyományos francia bortermelő régió, ami a klímaváltozás, a felmelegedés következménye.

Azt, hogy Hollandiában kiváló söröket főznek, és remek sajtokat érlelnek, minden ínyenc tudja. Most mégis egy hollandiai borvidék kapta meg az Európai Unió szigorú kritériumok alapján odaítélhető PDO- (Protected Designation of Origin) minősítését. Ez a címke csak egy meghatározott földrajzi körzetben és történelmi tradíciók alapján előállított ételre vagy italra adható ki, lásd pármai sonka vagy sajt, a francia pezsgő (champagne) vagy konyak (cognac), a görög feta és a magyar tokaji is.

A kitüntető jelzőt most a Maas folyó völgyében fekvő, különleges adottságú szőlőtermelő terület kapta meg, ahol fehér és vörös szőlőket egyaránt termelnek. A régió talaja köves, a mikroklíma száraz, viszonylag kevés eső esik a tengerszint fölött száz méterre eső völgyben. Itt évszázadokkal ezelőtt már a szerzetesek is próbálkoztak borászattal, de végül inkább a sörfőzés mellett döntöttek.

Most miért lendült fel a borászat? A válasz a klímaváltozásban rejlik.

A Maas folyó völgyében az utóbbi harminc évben az áprilistól októberig terjedő időszakban két Celsius-fokkal nőt az átlaghőmérséklet. Így létrejöttek a feltételek a minőségi borok termeléséhez. Minderről a régió két vezető borásza, Karel Henckens és Harry Vorselen nyilatkozott a The Guardiannek. A holland borászok elmondták, hogy a belga területre is átnyúló Maas-völgy egyre inkább olyan adottságokkal rendelkezik, mint a Rajna-vidék vagy sok más, hagyományos francia bortermelő régió, ami a klímaváltozás, a felmelegedés következménye.

A francia borászat nagyágyúi jól látják a trendet, és egyre nagyobb belga és holland területeket vásárolnak fel, ahol, az általános felmelegedés miatt, pár évtized múlva olyan bortermelő vidékek lesznek, mint amilyenek most a Földközi-tenger mentén.  Ahol viszont elsivatagodás várható, legalábbis a legpesszimistább forgatókönyvek szerint.

A teljes hosszúságú cikk a The Guardian internetes oldalán olvasható, a tastytales.tv weboldalon pedig egy angol feliratú kisfilmben holland bortermelők mesélnek a vállalkozásukról.

Neked ajánljuk
Kaukázusi vad gyomnövényből kedvelt zöldség A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz! Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam