2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élelmiszer-fenntarthatóság: Magyarország az élmezőnyben

Franciaország vezeti az Economist Intelligence Unit 2017-es élelmiszer-fenntarthatósági listáját, a 34 vizsgált ország között Magyarország is az első negyedbe került az élelmiszer-fogyasztás takarékosságát, az ételhulladékokat, a mezőgazdaság fenntarthatóságát, valamint az élelmezési kihívásokat figyelembe véve. Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy a társadalom fizikai aktivitását jelző indikátor alapján a vizsgált országok között Magyarország szerepelt a legjobban.

Az úgynevezett élelmiszer-fenntarthatósági indexet, az FSI-t a The Economist Intelligence Unit és a BCFN alapítvány fejlesztette ki. Az összeállított listát Franciaország vezeti Japán és Németország előtt, de Magyarország a maga 9. helyezésével szintén a legjobbak között található. Ezzel olyan országokat előzünk meg, mint az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália vagy az Amerikai Egyesült Államok.

Az USA rossz helyezése – amit az agrárium gyenge fenntarthatósága és az élelmezési kihívások magyaráznak – mellett meglepő lehet az ugyancsak a magas jövedelmű országok közé tartozó Egyesült Arab Emírségek utolsó helyezése, valamint Etiópia előkelő 12. helyezése is. Az Egyesült Államok gyenge eredményeiben alapvető szerepe van az intenzív húsfogyasztásnak, illetve a telített zsírok és cukrok táplálkozásban betöltött jelentős súlyának.

Az értékelés szerint a magyar mezőgazdaság a leginkább fenntarthatóak közé tartozik azzal együtt, hogy a vízkezelés, az agrártámogatási rendszer és az ágazat diverzifikációja már korántsem kapott ilyen kedvező besorolást. Az élelmezési helyzetre erős pontokat kaptunk, ami a lista összeállítói szerint az életminőség és várható élettartam terén elért magas pontszámokra is reflektál. Ez utóbbi keretében vizsgálták a fizikai aktivitás szintjét is, amely alapján a listán szereplő országok közül a legjobban szerepeltünk.

A vizsgált országok összességében a globális GDP több mint 85 százalékát állítják elő, összesített lélekszámuk a globális populáció mintegy kétharmadát teszi ki.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam