Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkerülhetetlenné vált a húsadó bevezetése a klímaváltozás miatt

Egy haszonállat-gazdálkodással foglalkozó befektetési csoport (Farm Animal Investment Risk and Return) jelentése 5–10 éves távon elképzelhetőnek tartja a húsadó bevezetését az egyre növekvő húsfogyasztás és -termelés egészségügyi, illetve környezeti ártalmait ellensúlyozandó.

A londoni központú Haszonállat-befektetés Kockázat és Megtérülési Kezdeményezés (Farm Animal Investment Risk and Return Initiative – FAIRR) álláspontja szerint a dohányéhoz, a szénkibocsátáséhoz és a cukoréhoz hasonló „bűnadót” kell kivetni a húsra is. Jeremy Coller, a FAIRR alapítója szerint az elhízásra, a diabéteszre, a rákra, a madárinfluenzára, az antibiotikum-rezisztenciára, valamint az éghajlatváltozás leküzdésére is legalább részmegoldást jelentene a hús megadóztatása.

A jelentés, melyet egy, összesen 4 billió dollár értékű eszközt kezelő befektetői csoport számára állítottak össze, felidézi, hogy

a globális állattenyésztés felel a világ gázemissziójának 15 százalékáért, és ez a jövőben csak rosszabbra fog fordulni, mert világszerte növőben van a húsfogyasztás.

A húsadó ráadásul már a közeljövőben valósággá válhat. Maria Lettini, a FAIRR igazgatója szerint, amennyiben az aláíró államok valóban be akarják tartani a párizsi klímaegyezmény előírásait, a húsiparban is azonnal lépniük kell, így a húsadó akár 5-10 éven belül eljöhet.

A túlzott húsfogyasztás nemcsak a gázkibocsátás miatt probléma, hanem azért is, mert  komoly egészségügyi károkat okoz, ezek kezelése pedig megint csak nagy pénzekbe kerül. A jelentés felidézi azt is, hogy a húsadó már terítékre került a német, a dán és a svéd parlamentben, Kína pedig 2016-ban 45 százalékkal csökkentette az éves ajánlott húsfogyasztás mennyiségét.

Neked ajánljuk
Szamárháti édes élet Telekommunikációtól a füstölt borjúszalámiig – Visszatérés a természethez Gördülékeny átállás: zöldáramra váltanak a Bridgestone-gyárak Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam